Deser z musem malinowym to moja propozycja na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Deser ten robiłam tyle razy, iż nie mogę tego zliczyć :). Kolor musu wychodzi bardzo jasny. Widać to na zdjęciach ze słoiczkami z tiulem. Można dodać odrobinę różowego barwnika do musu, ale uważajcie z jego ilością, bo kolor może wyjść bardzo ciemny. Zdarzyło mi się przesadzić, co można zobaczyć na pozostałych zdjęciach ;).
Szukasz pomysłu na przyjęcie urodzinowe dla Baletnicy?
Zapraszam do obejrzenia aranżacji Urodziny Baletnicy
Składniki na 6-7 porcji (słoiczki o pojemności 120 ml):
Ciasteczkowy spód:
- 75 g kruchych ciastek czekoladowych/ maślanych
- 30 g miękkiego masła
Mus malinowy – mus malinowy:
Składniki na ok 285 g puree z malin:
- 450 g świeżych/mrożonych malin
- 90 g cukru lub więcej, do smaku
- 3-4 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 285 g puree z malin
- 11 g żelatyny (Dr. Oetker) + 5,5 łyżki (44 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 265 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus malinowy od razu przekładamy do pucharków. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
Dodatkowo:
- 200 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru lub więcej, do smaku
- maliny
- liście mięty
Wykonanie:
- Ciasteczka kruszymy za pomocą malaksera lub tłuczkiem (wtedy wkładamy je do woreczka). Dodajemy do ciastek miękkie masło i mieszamy całość. Gotową masę rozdzielamy po równo do słoiczków. Lekko dociskamy.
- Do każdego słoiczka nakładamy mus malinowy, a następnie schładzamy deser w lodówce (min. 6 godz.).
- Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy i przekładamy go do worka cukierniczego zakończonego tylką, np. Wilton 1M.
- Schłodzony i stężały mus malinowy dekorujemy bitą śmietaną, świeżymi malinami i listkami mięty. Deser z musem malinowym przechowujemy w lodówce.
Uwagi:
- Najlepiej użyć ciastek czekoladowych z dużą ilością kakao, czyli mało słodkich. Wtedy fajnie przełamują słodycz musu.
- Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Warto zostawić trochę soku z malin. Jeśli stwierdzimy, że mus jest mało słodki, to możemy rozpuścić cukier puder w soku z malin i dodać go do musu. Jeśli jednak smak jest ok, to dodajemy resztę soku do musu i mieszamy.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.