BISZKOPTY i CIASTA/ CIASTA/ WIELKANOC

MARCHEWKOWE CIASTO DO TORTU

marchewkowe ciasto do tortu, ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z migdałami, ciasto ze skórką pomarańczową,

Marchewkowe ciasto do tortu, które zachwyci swoim smakiem każdego z gości! Pyszne i proste do zrobienia ciasto marchewkowe z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto z marchewką możemy przełożyć kremem z serkiem Philadelphia lub innymi pysznymi kremami. Niebawem podam Wam przepis na pyszny tort świąteczny, gdzie wykorzystałam marchewkowe ciasto. Zajrzyjcie tu jeszcze przed Świętami!

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm i wysokości 2 cm:
  • 2 jajka, rozm ‘L’
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • skórka starta z 3/4 pomarańczy
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • szczypta goździków (opcjonalnie)
  • 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g drobno posiekanych migdałów
  • 140 g drobno startej marchewki
  1. Orzechy i migdały możemy posiekać nożem lub blenderem (specjalny pojemnik do siekania). Marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami (na filmie pokazuję jak małe te oczka powinny być). Można też użyć malaksera. 
  2. W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  3. Do otrzymanej masy dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Krótko mieszamy.
  4. Gotowe ciasto marchewkowe przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
  5. Pieczemy ok 35-45 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
    Wyciągamy i studzimy.
  6. Ostudzone marchewkowe ciasto wyciągamy z formy. 

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Ciasta marchewkowego nie nasączamy. Ciasto jest wilgotne.
  3. Pomarańczę przed starciem skórki trzeba dobrze umyć i wyszorować. 
  4. Można dać zwykły, drobny cukier zamiast trzcinowego.
  5. Zamiast migdałów można dać drobno posiekane rodzynki. 
  6. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂


marchewkowe ciasto do tortu, ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z migdałami, ciasto ze skórką pomarańczową,

marchewkowe ciasto do tortu, ciasto marchewkowe, ciasto z marchewką, ciasto z migdałami, ciasto ze skórką pomarańczową,

Źródło przepisu TUTAJ.

Polecam również:

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Anna
    1 stycznia 2021 at 14:20

    Czy startą marchewkę należy wycisnąć z wody?

  • Zostaw komentarz