Marchewkowe ciasto do tortu, które zachwyci swoim smakiem każdego z gości! Pyszne i proste do zrobienia ciasto marchewkowe z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto z marchewką możemy przełożyć kremem z serkiem Philadelphia lub innymi pysznymi kremami. Niebawem podam Wam przepis na pyszny tort świąteczny, gdzie wykorzystałam marchewkowe ciasto. Zajrzyjcie tu jeszcze przed Świętami!
Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm i wysokości 2 cm:
- 2 jajka, rozm 'L’
- 60 ml oleju rzepakowego
- 70 g drobnego cukru trzcinowego
- skórka starta z 3/4 pomarańczy
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta goździków (opcjonalnie)
- 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 20 g drobno posiekanych migdałów
- 140 g drobno startej marchewki
- Orzechy i migdały możemy posiekać nożem lub blenderem (specjalny pojemnik do siekania). Marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami (na filmie pokazuję jak małe te oczka powinny być). Można też użyć malaksera.
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto marchewkowe przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Pieczemy ok 35-45 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
Wyciągamy i studzimy. - Ostudzone marchewkowe ciasto wyciągamy z formy.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ciasta marchewkowego nie nasączamy. Ciasto jest wilgotne.
- Pomarańczę przed starciem skórki trzeba dobrze umyć i wyszorować.
- Można dać zwykły, drobny cukier zamiast trzcinowego.
- Zamiast migdałów można dać drobno posiekane rodzynki.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
A mam pytanie można użyć innej mąki niż przenna..Jestem uczulona na gluten 😔
Na mące bezglutenowej ciasto wychodzi inaczej. Nie robiłam na takiej mące i nie wiem jaki będzie efekt.
Chce zrobić tort dla małego dziecka. Czy bez cukru takie ciasto będzie dobre czy lepiej do tortu zrobić coś innego? Pozdrawiam
Nie robiłam nigdy tego ciasta bez cukru i nie wiem jak będzie smakować.
Czy startą marchewkę należy wycisnąć z wody?
Nigdy nie wyciskałam marchewki z wody. Nie trzeba tego robić.