Marchewkowe ciasto do tortu, które zachwyci swoim smakiem każdego z gości! Pyszne i proste do zrobienia ciasto marchewkowe z orzechami, migdałami i skórką pomarańczową. Ciasto z marchewką możemy przełożyć kremem z serkiem Philadelphia lub innymi pysznymi kremami. Niebawem podam Wam przepis na pyszny tort świąteczny, gdzie wykorzystałam marchewkowe ciasto. Zajrzyjcie tu jeszcze przed Świętami!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat ciasta o śr 20 cm i wysokości 2 cm:
- 2 jajka, rozm 'L’
- 60 ml oleju rzepakowego
- 70 g drobnego cukru trzcinowego
- skórka starta z 3/4 pomarańczy
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta goździków (opcjonalnie)
- 40 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 20 g drobno posiekanych migdałów
- 140 g drobno startej marchewki
- Orzechy i migdały możemy posiekać nożem lub blenderem (specjalny pojemnik do siekania). Marchewkę ścieramy na tarce z małymi oczkami (na filmie pokazuję jak małe te oczka powinny być). Można też użyć malaksera.
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i skórkę z pomarańczy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Do otrzymanej masy dodajemy orzechy, migdały i startą marchewkę. Krótko mieszamy.
- Gotowe ciasto marchewkowe przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Pieczemy ok 35-45 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
Wyciągamy i studzimy. - Ostudzone marchewkowe ciasto wyciągamy z formy.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Ciasta marchewkowego nie nasączamy. Ciasto jest wilgotne.
- Pomarańczę przed starciem skórki trzeba dobrze umyć i wyszorować.
- Można dać zwykły, drobny cukier zamiast trzcinowego.
- Zamiast migdałów można dać drobno posiekane rodzynki.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu TUTAJ.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
6 komentarzy
E
21 sierpnia 2022 at 11:23A mam pytanie można użyć innej mąki niż przenna..Jestem uczulona na gluten 😔
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:13Na mące bezglutenowej ciasto wychodzi inaczej. Nie robiłam na takiej mące i nie wiem jaki będzie efekt.
Emilka
12 czerwca 2021 at 12:12Chce zrobić tort dla małego dziecka. Czy bez cukru takie ciasto będzie dobre czy lepiej do tortu zrobić coś innego? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
15 czerwca 2021 at 22:17Nie robiłam nigdy tego ciasta bez cukru i nie wiem jak będzie smakować.
Anna
1 stycznia 2021 at 14:20Czy startą marchewkę należy wycisnąć z wody?
Magdalena Indyka
2 stycznia 2021 at 11:11Nigdy nie wyciskałam marchewki z wody. Nie trzeba tego robić.