BEZ GLUTENU/ DESERY

PIANKA TRUSKAWKOWA Z BIAŁEK

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek
Pianka truskawkowa z białek to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Do dziś pamiętam jak razem z siostrą, w okresie letnim, zajadałyśmy się tym słodkim deserem z truskawek. Do dziś też, oprócz wspomnień, zachowała się w mojej pamięci nazwa tego słodkiego deseru: ‘bita śmietana z truskawek’, która jak się okazało z bitą śmietaną nie ma nic wspólnego ;). Na szczęście smak był i nadal jest ten sam – niebiańsko truskawkowy! Gwarantuję, że smak delikatnej pianki truskawkowej na długo zostanie w Waszej pamięci :).

Składniki na 12 słoiczków (125ml):

  • 2½ szkl pokrojonych truskawek
  • 2 białka
  • 80 – 100 g drobnego cukru lub 2-3 łyżki miodu, do smaku

Wykonanie:

  1. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki. Za pomocą blendera dokładnie je rozdrabniamy, aż uzyskamy purre.
  2. W misce umieszczamy białka, cukier i puree truskawkowe. Za pomocą miksera ubijamy całość, aż otrzymamy puszystą piankę truskawkową (5-8 min).
  3. Gotową piankę przekładamy do słoiczków i dekorujemy wiórkami kokosowymi. Pianka truskawkowa najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przechowujemy ją w lodówce.
  4. Truskawkami dekorujemy deserki tuż przed podaniem, ponieważ delikatna pianka długo nie utrzyma na powierzchni ciężkich truskawek :).

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe, do dekoracji
  • 12 małych truskawek, do dekoracji

Uwagi:

  1. Ilość cukru zależy od truskawek. Jeśli są bardzo słodkie to 80 g wystarczy.
  2. Jajka, aby zminimalizować ryzyko salmonelli, najlepiej sparzyć wrzątkiem przed użyciem.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

pianka truskawkowa z białek, pianka truskawkowa, truskawki, bita śmietana z truskawek

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Brak kometarzy

Zostaw komentarz