Ciasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest tak samo dobre, albo i lepsze od Babki z szampanem, którą do tej pory uwielbiałam ;). Po raz kolejny przekonałam się, że wypiek bez glutenu może być dobry, a nawet lepszy od ciasta z dodatkiem mąki pszennej. Dlatego na blogu z pewnością pojawi się więcej bezglutenowych słodkości :). Nawet gdy wyjdzie Wam zakalec, ciasto z mąką ryżową zostanie zjedzone do ostatniego okruszka! Moi goście mogą to potwierdzić :). Aby jednak uniknąć zakalca musicie uważać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową… szczególnie masło!
Składniki:
- 140 g masła, w temperaturze pokojowej
- 130 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 200 ml maślanki (lub mleko + 1,5 łyżki soku z cytryny)
- 170 g białej mąki ryżowej
- 70 g słodkiej mąki ryżowej / białej mąki ryżowej
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej*
- 1/2 łyżeczki soli
- Mąki ryżowe, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, gumę ksantanową i sól przesiewamy i odkładamy na bok.
- W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem (ok 8 min). Dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser. W dwóch turach, na zmianę z maślanką dodajemy mąkę i za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23x13cm.
- Pieczemy ok 45-55 min w 175°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Przygotowujemy lukier i polewamy ciasto (ja odwróciłam ją 'do góry nogami’). Gdy lukier zastygnie dekorujemy ciasto ulubionymi owocami (można bez).
Lukier:
- 1,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mleka/wody
- 1-2 łyżki zimnej wody
- W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem. Gdy lukier wyjdzie za gęsty, dodajemy trochę wody. Gdy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Słodką mąkę ryżową można zastąpić białą mąką ryżową.
- Gumę ksantanową można zastąpić gumą guar, jednak do pieczenia lepsza jest guma ksantanowa.
- W sezonie zimowym polecam zrobić lukier owocowy lub udekorować frużeliną owocową.
- Maślankę można zastąpić mlekiem z dodatkiem soku z cytryny. Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Czy guma ksantanowa jest w tym przepisie niezbędna, czy można ją pominąć?
Nie robiłam tego ciasta bez gumy ksantanowej, więc nie mogę odpowiedzieć. Gumę ksantanową można zastąpić gumą guar. Oba produkty można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (stacjonarnych i internetowych).