CIASTO Z MĄKĄ RYŻOWĄ

by Magdalena Indyka
image_print

Ciasto z mąką ryżową to najpyszniejsze ciasto ucierane jakie kiedykolwiek jadłam! Nieskromnie przyznam, że jest tak samo dobre, albo i lepsze od Babki z szampanem, którą do tej pory uwielbiałam ;). Po raz kolejny przekonałam się, że wypiek bez glutenu może być dobry, a nawet lepszy od ciasta z dodatkiem mąki pszennej. Dlatego na blogu z pewnością pojawi się więcej bezglutenowych słodkości :). Nawet gdy wyjdzie Wam zakalec, ciasto z mąką ryżową zostanie zjedzone do ostatniego okruszka! Moi goście mogą to potwierdzić :). Aby jednak uniknąć zakalca musicie uważać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową… szczególnie masło!

Składniki:
  • 140 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 ml maślanki (lub mleko + 1,5 łyżki soku z cytryny)
  • 170 g białej mąki ryżowej
  • 70 g słodkiej mąki ryżowej / białej mąki ryżowej
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej*
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Mąki ryżowe, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, gumę ksantanową i sól przesiewamy i odkładamy na bok.
  2. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem (ok 8 min). Dodajemy jajka i dokładnie miksujemy. Odkładamy mikser. W dwóch turach, na zmianę z maślanką dodajemy mąkę i za pomocą rózgi kuchennej delikatnie mieszamy całość tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23x13cm.
  4. Pieczemy ok 45-55 min w 175°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  5. Przygotowujemy lukier i polewamy ciasto (ja odwróciłam ją 'do góry nogami’). Gdy lukier zastygnie dekorujemy ciasto ulubionymi owocami (można bez).
Lukier:
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka/wody
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  1. W miseczce mieszamy przesiany cukier puder z sokiem z cytryny i mlekiem. Gdy lukier wyjdzie za gęsty, dodajemy trochę wody. Gdy wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Słodką mąkę ryżową można zastąpić białą mąką ryżową.
  3. Gumę ksantanową można zastąpić gumą guar, jednak do pieczenia lepsza jest guma ksantanowa
  4. W sezonie zimowym polecam zrobić lukier owocowy lub udekorować frużeliną owocową.
  5. Maślankę można zastąpić mlekiem z dodatkiem soku z cytryny. Po dodaniu soku do mleka odstawiamy całość na 5 minut aby nastąpiła reakcja.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC.

Smacznego 🙂

ciasto z mąką ryżową, ciasto z mąki ryżowej, bezglutenowe ciasto, ciasto ucierane, pound cake, gluten free

ciasto z mąką ryżową, ciasto z mąki ryżowej, bezglutenowe ciasto, ciasto ucierane, pound cake, gluten free

ciasto z mąką ryżową, ciasto z mąki ryżowej, bezglutenowe ciasto, ciasto ucierane, pound cake, gluten freePodoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Edyta 14/10/2017 - 20:52

Czy guma ksantanowa jest w tym przepisie niezbędna, czy można ją pominąć?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 14/10/2017 - 22:34

Nie robiłam tego ciasta bez gumy ksantanowej, więc nie mogę odpowiedzieć. Gumę ksantanową można zastąpić gumą guar. Oba produkty można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością (stacjonarnych i internetowych).

Odpowiedź