KREM Z MLEKIEM W PROSZKU – krem maślany Milky Way

by Magdalena Indyka
Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,
image_print

Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest bardzo, bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?

Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
 robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker

Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
 

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane

Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
  • 55-60 g zwykłego mleka, np. 2-3,2% 
  • 60 g drobnego cukru
  • 80 g mleka w proszku*
  • 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  • aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
  • ostudzona czekolada
  • kolorowe barwniki spożywcze olejowe, w żelu – jak uzyskać czerwony kolor kremu
  1. Mleko w proszku przesiewamy. 
  2. W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
  5. Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  8. Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  9. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  10. Gotowym kremem milky way tynkujemy tort.
  11. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
Stare proporcje na krem:
  • 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g mleka w proszku*
  • 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  8. Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  9. Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. 
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.

Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.

– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane 
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI

Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.

Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce. 

Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

257 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Magdalena
Magdalena
1 miesiąc temu

chciałam zapytać z tych proporcji tortu ile ozdobie muffinek ?

Justyna
Justyna
4 miesięcy temu

Czy przed nałożeniem drugiej warstwy tynku trzeba schłodzić tort?

MONIKA
MONIKA
6 miesięcy temu

Czy jeśli dodamy do mleka i cukru nie przesiane mleko w proszku to też się uda? Gdzieś mi dawno się taka forma obiła o uszy i nie wiem czy pozbędziemy się w ciepłe grudek

Karolina
Karolina
7 miesięcy temu

Czy do kremu można dodać mus z malin lub truskawek żeby uzyskać jasnoróżowy kolor? Szukam czegoś zamiast barwnika.

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Czy do tego tynku dobre będzie masło o zawartości tłuszczu 83%?

Amelia
Amelia
9 miesięcy temu

A czy ten tynk wyjdzie z mleka i masła bez laktozy?

Paulina
Paulina
9 miesięcy temu

Dzień dobry, chciałabym zrobić ten tynk całkowicie bez laktozy. Czy próbowała go Pani robić z masłem beż laktozy oraz mlekiem w proszku bez laktozy? Jeśli tak proszę o podpowiedź czy robi się go w ten sam sposób?

Beata
Beata
10 miesięcy temu

Dzień dobry! Wczoraj przetestowałam „nowe proporcje”. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Krem wyszedł mi nieco rzadszy, ale tynk, który zrobiłam to najlepszy jaki mi wyszedł jak dotychczas. Przy okazji chciałabym Panią spytać o wybielacz/biały barwnik. Który poleciłaby Pani, Pani Magdo? Poległam na białym wybielaczu w żelu z food colours… Jest do wyrzucenia, niestety.

Agata
Agata
Odpowiedz na  Beata
1 miesiąc temu

Czy ten tynk można zabarwić na czarny kolor?

Paula
Paula
11 miesięcy temu

Czy ten tynk można zrobić używając tylko miksera czy trzeba mieć robota planetarnego?

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

dzień dobry . mam pytanie odnośnie tynku milky Way. napisała pani że opłatek dajemy na jeszcze nie zestygniety tynk . a co jeśli mam opłatek który można nałożyć maksymalnie 2 godziny przed podaniem tortu bo się rozpuści . zatem mam tynkować ten tort 2 godziny przed podaniem tortu?

Agnieszka
Agnieszka
Odpowiedz na  Magdalena
9 miesięcy temu

Witam, dla mnie ten krem wychodzi wcoaz zbyc „maslany” w smaku. Czy mozna to zniwelowac dodajac cukru pudru do kremu? Czy moze lepuej dodac wiecej cukru do mleka?

Kasia Oliwka lolo
Kasia Oliwka lolo
1 rok temu

Czy ten krem wychodzi lejący robię pierwszy raz? Czy po nałożeniu i schłodzeniu tuż przed podaniem nie popłynie?

Kasia Oliwka lolo
Kasia Oliwka lolo
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Robiłam dziś więc może dlatego jest gorąco , tynk zamroziłam zobaczymy po odmrożeniu jaki będzie Ale pyszny w smaku pierwszy raz robiłam ☺️

DariaDar
DariaDar
1 rok temu

Jak zafarbować tynk barwnikiem w proszku?

Agata Grygiel
Agata Grygiel
1 rok temu

Dzień dobry. Chciałabym zrobić granatowy tynk. Czy w takim przypadku należy dodać wybielacz przed barwnikiem?

Milmil
Milmil
Odpowiedz na  Agata Grygiel
1 rok temu

Niesamowita masa, dziękuję. Robilam dwa jeden z tą masą, drugi na śmietanie, barwnik tu się świetnie trzyma, na śmietanie kiepsko po nocy

need ones weronika a bit
need ones weronika a bit
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Chciałam zapytać jak postępować kiedy zamrozimy krem i chcemy go użyć

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy krem spłynie jako dekoracja na tynku / wierzchniej warstwie zrobionej z mascarpone i śmietany? Chciałabym z niego zrobić różyczki (dekoracja tylką) 🙂 Kasia

Natalia
Natalia
2 lat temu

Witam. Czy krem Milky Way nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek?

Natalia
Natalia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 lat temu

Bardzo dziękuję, bo ten krem jest przepyszny🙂

Aneta
Aneta
Odpowiedz na  Natalia
1 rok temu

Czy mleko w proszku mlekowita też może być tylko takie dostałam.

Maria
Maria
Odpowiedz na  Natalia
1 rok temu

Czy na ten krem można nałożyć koronkę?

1 3 4 5
257
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!