KREM Z MLEKIEM W PROSZKU – krem maślany Milky Way

by Magdalena Indyka
Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,
image_print

Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest bardzo, bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?

Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
 robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker

Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
 

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane
Polecam wpis: kremy do tynkowania odporne na upały

Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
  • 55-60 g zwykłego mleka, np. 2-3,2% 
  • 60 g drobnego cukru
  • 80 g mleka w proszku*
  • 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. Mleko w proszku przesiewamy. 
  2. W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
  5. Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  8. Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  9. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  10. Gotowym kremem milky way tynkujemy tort.
  11. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
Stare proporcje na krem:
  • 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g mleka w proszku*
  • 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  8. Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  9. Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. 
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.

Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.

– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane 
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI

Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.

Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce. 

Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

253 komentarze

Justyna 18/09/2024 - 17:09

Czy przed nałożeniem drugiej warstwy tynku trzeba schłodzić tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/09/2024 - 22:35

Nie. Już od dłuższego czasu nie wkładam do lodówki przed nałożeniem drugiej warstwy. Myślałam że już usunęłam ten etap z opisu wykonania kremu :). Czasami tynkuję tort od razu jedną warstwą. Przy kakaowym biszkopcie robię warstwę okruszkową :).

Odpowiedź
MONIKA 11/07/2024 - 20:16

Czy jeśli dodamy do mleka i cukru nie przesiane mleko w proszku to też się uda? Gdzieś mi dawno się taka forma obiła o uszy i nie wiem czy pozbędziemy się w ciepłe grudek

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/07/2024 - 11:02

Nie wiem jaki krem wyjdzie z nieprzesianym mlekiem. Zawsze przesiewam i trudno mi coś na ten temat powiedzieć. Nie dodawałam też mleka w proszku do ciepłego mleka. W takie upały jakie panują latem ciepła masa może szybko rozpuścić masło.

Odpowiedź
Karolina 28/06/2024 - 19:42

Czy do kremu można dodać mus z malin lub truskawek żeby uzyskać jasnoróżowy kolor? Szukam czegoś zamiast barwnika.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/07/2024 - 00:04

Mus jest gęsty i może wpłynąć na konsystencję kremu maślanego. Lepiej dodać sok, ale efekt nie będzie zadowalający. Na Kanale Tortowym razem z Agnieszką omawiamy naturalne barwniki i ich efekt końcowy – https://youtu.be/TqCxmjh3VDQ?si=u2HraUYvMv3Kr2G7

Odpowiedź
Agnieszka 28/06/2024 - 07:46

Czy do tego tynku dobre będzie masło o zawartości tłuszczu 83%?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/07/2024 - 00:06

Tak 🙂 min. 82%, tzn. że więcej jak najbardziej może być :).

Odpowiedź
Amelia 07/05/2024 - 08:54

A czy ten tynk wyjdzie z mleka i masła bez laktozy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2024 - 13:51

Od kilku lat używam do tego kremu mleka bez laktozy 🙂 Masła bez laktozy nie miałam okazji używać. Myślę że wyjdzie.

Odpowiedź
Paulina 04/05/2024 - 13:34

Dzień dobry, chciałabym zrobić ten tynk całkowicie bez laktozy. Czy próbowała go Pani robić z masłem beż laktozy oraz mlekiem w proszku bez laktozy? Jeśli tak proszę o podpowiedź czy robi się go w ten sam sposób?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2024 - 13:54

Od kilku lat używam mleka bez laktozy do tego kremu i jest ok. Masła bez laktozy jednak nie używam, dlatego ciężko mi coś powiedzieć. Ale myślę że tak jak z mlekiem będzie ok.

Odpowiedź
Beata 22/03/2024 - 10:57

Dzień dobry! Wczoraj przetestowałam „nowe proporcje”. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Krem wyszedł mi nieco rzadszy, ale tynk, który zrobiłam to najlepszy jaki mi wyszedł jak dotychczas. Przy okazji chciałabym Panią spytać o wybielacz/biały barwnik. Który poleciłaby Pani, Pani Magdo? Poległam na białym wybielaczu w żelu z food colours… Jest do wyrzucenia, niestety.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/03/2024 - 15:49

Nawet nie zwróciłam uwagi, że wychodzi rzadszy 🙂 Zauważyłam jedynie jest bardziej gładki :). Ale co oczy to inna opinia ;). Polecam obejrzeć odcinek o barwnikach, gdzie razem z Agnieszka Obłozą omawiamy barwniki i wybielacz do kremu: https://youtu.be/TqCxmjh3VDQ?si=iJIB7WgNrwlOB1LF

Odpowiedź
Paula 06/03/2024 - 18:32

Czy ten tynk można zrobić używając tylko miksera czy trzeba mieć robota planetarnego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2024 - 21:01

Można zrobić mikserem ręcznym 🙂 Gdy nie miałam planetarnego miksera robiłam tynki ręcznym 🙂 Planetarny ułatwia, bo ręka nie boli 🙂 Ale ręczny da radę.

Odpowiedź
Magdalena 06/03/2024 - 09:53

dzień dobry . mam pytanie odnośnie tynku milky Way. napisała pani że opłatek dajemy na jeszcze nie zestygniety tynk . a co jeśli mam opłatek który można nałożyć maksymalnie 2 godziny przed podaniem tortu bo się rozpuści . zatem mam tynkować ten tort 2 godziny przed podaniem tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2024 - 21:09

Pisze Pani o opłatku waflowym, który kładzie się na krem śmietankowy. Wtedy też można położyć go wcześniej. Na krem maślany lepsze są wydruki na masie cukrowej. Jeśli ma Pani zwykły, waflowy opłatek to śmiało można położyć go dzień wcześniej na ten krem. Krem maślany jest tłusty i nie 'zmoczy’ tak bardzo opłatka waflowego jak krem śmietankowy.

Odpowiedź
Agnieszka 27/04/2024 - 14:17

Witam, dla mnie ten krem wychodzi wcoaz zbyc „maslany” w smaku. Czy mozna to zniwelowac dodajac cukru pudru do kremu? Czy moze lepuej dodac wiecej cukru do mleka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2024 - 22:12

Lepiej dodać więcej cukru do mleka 🙂

Odpowiedź
Kasia Oliwka lolo 12/09/2023 - 10:25

Czy ten krem wychodzi lejący robię pierwszy raz? Czy po nałożeniu i schłodzeniu tuż przed podaniem nie popłynie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/09/2023 - 11:12

Ten krem nie wychodzi lejący. Proszę obejrzeć film załączony do przepisu. Tam widać jaki jest krem. Chyba że ma Pani w kuchni bardzo gorąco. Wtedy masło bardziej się topi.

Odpowiedź
Kasia Oliwka lolo 12/09/2023 - 13:06

Robiłam dziś więc może dlatego jest gorąco , tynk zamroziłam zobaczymy po odmrożeniu jaki będzie Ale pyszny w smaku pierwszy raz robiłam ☺️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/09/2023 - 17:14

Zamroziła Pani czy schłodziła w lodówce? Jeśli został zamrożony, to trzeba go rozmrozić i po ociepleniu ponownie utrzeć mikserem. Latem polecam tynkować torty wieczorem, gdy temperatura spada 🙂

Odpowiedź
DariaDar 12/07/2023 - 11:57

Jak zafarbować tynk barwnikiem w proszku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/07/2023 - 14:35

Trzeba go najpierw rozpuścić w małej ilości wódki lub spirytusu, tak aby powstała półpłynna masa. Do małej miseczki wykładam trochę barwnika w proszku i pipetą wlewam po trochu alkohol.

Odpowiedź
Agata Grygiel 26/04/2023 - 08:17

Dzień dobry. Chciałabym zrobić granatowy tynk. Czy w takim przypadku należy dodać wybielacz przed barwnikiem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2023 - 11:25

Jeśli chcemy uzyskać ciemne kolory, czerwony, czarny, brązowy, granatowy – nigdy nie dodajemy wybielacza :). Wybielacz dodaje się gdy zależy nam na pastelowych kolorach. Ostatnio nie używam wybielacza do jasnych kolorów i daję radę :).

Odpowiedź
Milmil 28/05/2023 - 14:26

Niesamowita masa, dziękuję. Robilam dwa jeden z tą masą, drugi na śmietanie, barwnik tu się świetnie trzyma, na śmietanie kiepsko po nocy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/05/2023 - 21:52

Niestety krem śmietankowy ma inne właściwości i inaczej przyjmuje barwnik. Cieszę się, że krem przypadł do gustu :).

Odpowiedź
need ones weronika a bit 29/07/2023 - 19:23

Chciałam zapytać jak postępować kiedy zamrozimy krem i chcemy go użyć

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/08/2023 - 12:45

Na filmie pokazuję co zrobić z zamrożonym kremem maślanym: https://www.youtube.com/watch?v=SiQE2lJirqU

Kasia 24/10/2022 - 13:11

Czy krem spłynie jako dekoracja na tynku / wierzchniej warstwie zrobionej z mascarpone i śmietany? Chciałabym z niego zrobić różyczki (dekoracja tylką) 🙂 Kasia

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/10/2022 - 22:59

Jeśli zrobisz dekorację na górze tortu, to nie zjedzie. Po bokach nie przyklei się dobrze do kremu śmietankowego.

Odpowiedź
Natalia 25/08/2022 - 13:53

Witam. Czy krem Milky Way nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2022 - 14:21

Ten krem nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek 🙂

Odpowiedź
Natalia 25/08/2022 - 15:13

Bardzo dziękuję, bo ten krem jest przepyszny🙂

Odpowiedź
Aneta 11/03/2023 - 12:22

Czy mleko w proszku mlekowita też może być tylko takie dostałam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2023 - 18:47

Jeśli jest w proszku to tak 🙂 Najważniejsze aby nie było granulek.

Maria 15/03/2023 - 10:43

Czy na ten krem można nałożyć koronkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/03/2023 - 15:09

Można 🙂

Paulina 04/03/2022 - 12:33

Proszę o radę. Kilka razy zdarzyło mi się że krem mi się zważył przy nakładaniu drugiej warstwy na pierwsza cienką… Domyślam się że to kwestia różnicy tempertaur, pierwsza warstwa trafia do lodówki żeby się schłodzić reszta pozostaje na blacie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2022 - 12:40

Możliwe, że było bardzo ciepło i krem maślany zaczął się rozpuszczać w misce. Wtedy mógł się zwarzyć. Przed nałożeniem drugiej warstwy polecam krótko zmiksować krem w misce. Można też taki krem włożyć na 5 minut do lodówki gdy warstwa na torcie się chłodzi.

Odpowiedź
Marzenaa 24/02/2022 - 09:31

Dzień dobry.
W nowych proporcjach kremu maślanego Milky Way podała Pani mniejszą ilość mleka w proszku (100g zamiast 125g).
Zastanawiam się czy to nie przez przypadek.
Czy nie będzie za luźny?
Z góry dziękuję za odpowidź

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/02/2022 - 12:07

Nie będzie luźny. Mleko w proszku daje smak. Na stabilność wpływa ilość masła. Z większą ilością mleka w proszku krem wychodzi trochę mniej stabilny.

Odpowiedź
Emilia 27/09/2022 - 14:43

Kiedy dodać aromat waniliowy? W tym samym momencie, co barwniki? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/09/2022 - 21:19

Tak 🙂

Odpowiedź
Barbara 29/01/2023 - 14:53

Witam czy na krem z milky way mogę położyć opłatek waflowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/01/2023 - 18:01

Tak. Tylko przyklejamy go na miękki krem. Po schłodzeniu ciężko przykleić taki opłatek.

Barbara 03/02/2023 - 11:56

A czy mogę opłatek położyć dzień wcześniej ? Nie zmięknie on? Proszę mi jeszcze powiedzieć czy taki tort będzie smaczny : biszkopt, mus z białej czekolady,biszkopt cytrynowy, mus truskawkowy, biszkopt i otynkowany masa milky way. Będę robić pierwszy raz i boję się czy będzie wszystko ok. Bardzo dziękuję za odpowiedź

Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:27

Na krem maślany polecam położyć opłatek dzień wcześniej. Smaki w torcie będą ok 🙂

Agnieszka 14/01/2022 - 20:42

Dzień dobry 🙂 czyli opłatek na tort moge bezpiecznie położyć na ten krem? Nie odklei mi sie opłatek, bo zastygnięciu kremu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2022 - 12:43

Tak. Przyklej go na świeżo położony krem, gdy jest jeszcze miękki i klejący :). Wtedy się opłatek przyklei.

Odpowiedź
Joanna 15/03/2022 - 20:57

Czy można dany krem zribic bez dodatku cukru?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/03/2022 - 12:12

Myślę że można. Ale wtedy smak kremu będzie mdły, taki maślany.

Odpowiedź
Barbara 29/01/2023 - 16:33

Czy moge opłatek waflowy położyć dzień wcześniej na tynk milky way?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/01/2023 - 18:02

Tak, można 🙂

Odpowiedź
Magdalena 25/08/2022 - 19:22

Witam. Czy barwnik olejowy do mas tłustych – Colour Mill – White , będzie dobry do tego tynku?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2022 - 21:00

Tak 🙂

Odpowiedź
Żaneta 19/09/2024 - 22:07

Dzień dobry. Mam zamrożone mały pojemnik tynku z mlekiem w proszku. Chciałabym go użyć do warstwy okruszkowej a właściwą zrobić z tynku ganache z białej czekolady z masłem. Czy można tak zrobić? I co zrobić z tynkiem po rozmrożeniu, czy się go ponownie ubija czy coś?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/09/2024 - 22:30

Tak jak piszę w uwagach rozmrażamy i po ociepleniu ponownie miksujemy 🙂 z zamrażarki przełożyć do lodówki na kilka godzin i potem na blat kuchenny do momentu ocieplenia.

Odpowiedź
Marta 23/11/2021 - 11:10

Czy krem po zrobieniu może stać w lodowce przez jeden dzień? Chciałam przełożyć tort jednego dnia i odłożyć do lodówki żeby się ustabilizował, a drugiego dnia udekorować go jeszcze tym kremem.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/11/2021 - 23:21

Proszę przeczytać uwagi pod przepisem 🙂

Odpowiedź
gosia 28/10/2021 - 21:22

Witam, proszę o podpowiedź który krem jest smaczniejszy – milky way czy ganache z białej czekolady? Chcę zrobić tynk w stylu galaxy na urodziny dziecka, chciałabym, żeby był smaczny (klasyczny krem maślany goście zawsze zostawiają..)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/11/2021 - 13:12

Milky Way. Dla mnie ganache z białej czekolady jest za słodki 🙂

Odpowiedź
Diana 19/10/2021 - 18:55

Witam. Czy można użyć tego kremu do przełożenia tortu? znajoma poprosiła mnie aby jedna watstwa była tego kremu, ale nie jestem do końca przekonana czy to dobry pomysł. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2021 - 21:56

Ja bym nie kładła go do środka. Dla mnie to kerem do tynkowania. Jest pyszny, ale dla mnie jednak za bardzo maślany i taki trochę mdły w smaku.

Odpowiedź
Monika 09/05/2021 - 11:52

Czy na ten tynk mogę położyć koronkę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/05/2021 - 00:07

Tak.

Odpowiedź
NNelly 05/05/2021 - 13:38

Dzień dobry! Czy można dodać do kremu złoty brokatowy barwnik w proszku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:29

Można, ale efektu ładnego złotego koloru nie będzie. To delikatne barwniki i na pewno złoty nie wyjdzie.

Odpowiedź
Marta 29/09/2021 - 20:00

Witam czy można odpuścić sobie Cukier w tym kremie lub dać połowę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2021 - 09:31

Nie polecam rezygnować z cukru. Można dać trochę mniej.

Odpowiedź
Weronika 21/04/2021 - 23:30

Witam 🙂
Czy słyszała Pani, żeby ktoś robił ten krem z masłem bez laktozy? Może ono wpłynąć na strukturę?

Pozdrawiam serdecznie! P.S. bardzo się cieszę, że znalazłam Pani stronę, przepisy i wskazówki są boskie 😍

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:30

Nie robiłam tego kremu z masłem bez laktozy. Mam takie masło w pobliskim sklepie. Kupię je i zobaczę jaki krem wyjdzie. Dopiszę w uwagach czy można bez problemu dać takie masło.

Odpowiedź
Marlena 01/05/2021 - 00:12

Z masłem bez laktozy również wychodzi ten tynk, powiem nawet, że jest bielszy niż ze zwykłym masłem 😉
Przetestowane jakiś czas temu 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/05/2021 - 12:03

Super! Dziękuję za informację 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Anna 17/09/2022 - 16:15

A czy mozna zamrozic krem
Zostalo mi troche i nie wiem jak wykorzystac

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/09/2022 - 17:16

Można zamrozić 🙂

Klaudia 20/04/2021 - 15:34

Czy tynku z podanego przepisu starczy na otynkowanie całego tortu + zrobienie zapory z na obwodzie żeby masy nie zabarwiły boków tortu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/04/2021 - 18:18

Nigdy nie robiłam zapor, dlatego radzę dorobić kremu.

Odpowiedź
Wioleta 11/04/2021 - 20:20

Witam
Nie jadlam masla czy jak dodam margaryne Kasie itd lub maslo rosaline to krem nie wyjdzie ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/04/2021 - 14:52

Do tego kremu tylko masło. Nie używamy margaryn, ani żadnych mixów roślinnych.

Odpowiedź
Eeddzia ededzia 11/03/2021 - 05:42

Hey kochana czy możesz mi powiedzieć jak postępować z zamrożonym kremem? Ubić go jeszcze raz czy czekać tylko aż się ociepli w tem pokojowej i na tort?
Pozdrawiam ciepło dzięki za super porady

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/03/2021 - 15:04

Wyciągnij z zamrażarki i ociepl na blacie (jak masło). Potem musisz ponownie zmiksować. Na początku będzie wyglądał jak zwarzony. Ale po dłuższym miksowaniu zrobi się ponownie jednolity.

Odpowiedź
Julia 19/03/2021 - 14:59

Dzień dobry!
Czy jeśli chce zabarwić krem na kolor jasno fioletowy(mam barwnik w żelu w odcieniu liliowym) to czy muszę wcześniej go wybielać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:25

To zależy. Ja czasami najpierw daję kolorowy barwnik. Jak zobaczę, że kolor jest brzydki 'brudny’, to dodaję trochę białego, aby kolor był czysty, jaśniejszy.

Odpowiedź
Dominika 19/02/2021 - 12:41

Czy można użyć mleka sojowego zamiast krowiego? A mleko w proszku normalne?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2021 - 21:31

Nie robiłam z zamiennikami. Myślę, że można dać mleko sojowe. Ale mleka w proszku nie zamieniałabym.

Odpowiedź
Martyna 04/03/2024 - 16:46

Czy można pominąć barwnik?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/03/2024 - 21:19

Tak.

Odpowiedź
Aneta 20/01/2021 - 17:47

Witam. Czy na ten krem mogę nałożyć opłatek waflowy dzień przed, czy zabarwi tynk opłatek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/01/2021 - 22:54

Można położyć dzień wcześniej. Zabarwi opłatek jeśli kolor kremu będzie intensywny. Polecam pod opłatek dać krem bez barwnika. Odłóż 3 łyżki kremu przez dodaniem barwnika.

Odpowiedź
Aneta 21/01/2021 - 14:28

A opłatek nie namiekie i się zniekształci? To są różyczki i listki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/01/2021 - 14:42

Na kremie maślanym nie namoknie za bardzo. Chyba że w lodówce będzie duża wilgotność. Na kremie śmietankowym bardziej wchłania wilgoć z kremu. Tak, to różyczki i listki wykonane tylkami.

Odpowiedź
Aneta 21/01/2021 - 15:56

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chodziło mi o to że moje różyczki i listki są z oplatka i czy się nie zniekształcą ?

Magdalena Indyka 22/01/2021 - 11:25

Na kremie maślanym nie. Ale wilgoć z lodówki może je trochę powyginać. Wafelek chłonie wilgoć z lodówki i kremów.

Klaudia 08/01/2021 - 14:38

Dzień dobry! Czy pod zielony barwnik powinnam wybielić krem, czy ta sama zasada jak przy czerwieni? W sumie żółty jest kolorem bazowym.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/01/2021 - 18:06

Do zielonego nie potrzeba wybielacza. Chyba że chcesz taką czystą, pastelową zieleń :). Bo do miętowego koloru to już polecam wybielić trochę krem.

Odpowiedź
Iwona 18/12/2020 - 23:27

Świetna masa! Często używam kremów maślanych ponieważ często robię torty dla dzieci i pracuję wtedy z masą cukrową. Najczęściej tynkowałam tort masłem z mlekiem skondensowanym, ale ta jest o niebo lepsza. Gładka, miękka i naprawdę smaczna, nie czuć masła. Czy słodka? No jest słodka ale nie slodsza od tej z mlekiem. Z resztą jaka ma być masa do torta? ?. Ale co najważniejsze tort równiutki i gładki bez użycia dysków. Mój faworyt . Dziewczyno uszczęśliwilaś mnie tym przepisem ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/12/2020 - 17:53

Bardzo się cieszę, że Ci tak smakuje 🙂 Zawsze można następnym razem dać trochę mniej cukru :). Pozdrawiam!

Odpowiedź
Beata 28/11/2020 - 15:37

Witam, pomimo dania białego barwnika trochę fioletowego masa jest żółta. jaki stosuje Pani barwnik do wybielania?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/11/2020 - 20:30

Różnie. Raz wybielacz Wilton lub biały barwnik Sugarflair extra white. Może za mało barwnika? Albo za krótko ucierany krem po dodaniu wybielacza?

Odpowiedź
Paula 16/01/2021 - 15:14

Pani Magdo, czy aby uzyskać tynk czekoladowy bardziej poleca Pani milky way z kakao czy ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:22

Ganache z czekolady ma ciemno brązowy kolor. Jeśli zrobisz maślany krem i dodasz do niego kakao, to możesz stopniować kolor. Zrobić jasno brązowy krem lub ciemniejszy odcień. Dlatego wybór kremu zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

Odpowiedź
Ewelina 07/11/2020 - 16:57

Czy mogę otynkować tym kremem tort , który w środku będzie przełożony kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/11/2020 - 12:27

Tak.

Odpowiedź
askaska01 31/10/2020 - 23:44

krem świetnie sprawdził się do dekoracji; to w zasadzie mój pierwszy naprawdę udany tort 😉
mnie osobiście smak nie zachwycił, po prostu OK, ale solenizant się rozpływał nad nim. dałam około 1/3 mniej cukru. dziękuję za pomysł i podpowiedzi

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/11/2020 - 21:02

Super torcik!

Odpowiedź
Pati 25/10/2020 - 13:32

Witam piszę że krem wystarczy na tort 18cm średnica . Tylko czy ta ilość wystarczy na pokrycie jeden raz czy 2 razy bo chciałam pokryć 2 razy.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2020 - 12:46

Dwa razy grubą warstwą czy raz cienką i potem grubszą? Jeśli to drugie to wystarczy. Jeśli chcesz 1 cm warstwę tynku, to trzeba podwoić ilość składników.

Odpowiedź
Martyna 09/10/2020 - 14:01

Mój pierwszy tort z kremem do tynkowania. Za równy to on nie jest wiem 😉 dopiero się uczę. Ale mam pytanie. Ale mi się smakowało krem na torcie. Czy mogę następnym razem dac cienka warstwę aby go wyrownac/uzupełnić dziury, schłodzić i położyć druga warstwę aby wyglądał?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/10/2020 - 20:58

Jak najbardziej. Zawsze tak robię. Najpierw cienką warstwą kremy łatam dziury i tynkuję cały tort, aby okruszki biszkoptu sklepić. Wkładam tort na ok 20 minut do lodówki. Potem tynkuję grubszą warstwą kremu.

Odpowiedź
Marta 24/09/2020 - 21:01

Ktory tynk jest mniej słodki? Milly way czy na mleku skondensowanym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/09/2020 - 20:04

Ten z mlekiem skondensowanym. Do tynku z mlekiem w proszku można dać mniej cukru.

Odpowiedź
ol 02/08/2020 - 12:32

Chciałabym zrobić fioletową masę. Czy faktycznie dodałaby Pani wybielacz, aby krem był biały, a później fioletowy ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/08/2020 - 14:47

Tak. Krem wychodzi żółtawy i w połączeniu z fioletem może wyjść dziwny odcień. Chyba że to będzie bardzo intensywny fiolet. Przy jaśniejszych kolorach polecam dać wybielacz.

Odpowiedź
Julia 18/10/2020 - 08:13

Czy zamiast mleka w proszku można użyć mleka modyfikowanego w proszku? Mam nie otwartą puszkę szkoda wyrzucić, szukam dla niej zastosowania….

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/10/2020 - 16:43

Nie wiem. Nie robiłam na takim mleku tego kremu.

Odpowiedź
Martyna 26/09/2020 - 14:25

Czy na ten krem można dac dekoracje z czekolady? Ten tak zwany drip?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/09/2020 - 19:52

Tak 🙂

Odpowiedź
Aga 15/01/2021 - 05:46

Czy chcą uzyskać różowy kolor potrzebne jest dodanie wybielacza ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:27

Zależy jaki kolor chcesz uzyskać. Jeśli landrynkowy delikatny róż to tak, warto wybielić trochę krem. Jeśli chcesz ciemną fuksję, to wtedy wybielanie nie jest konieczne. Krem maślany jest kremowy i w połączeniu z różowym barwnikiem często wychodzi kolor łososiowy.

Odpowiedź
Sabina 20/07/2020 - 15:45

Dzień dobry. Pani Magdaleno, czy barwnika złotego Wow Kolor można użyć do pokropienia tortu pokrytego tynkiem maślanym? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2020 - 22:26

Tak :).

Odpowiedź
carla 26/06/2020 - 13:04

Pani Magdo, czy tynk wyjdzie z masłem które ma 82% tłuszczu? Bo wszędzie jest napisane, że ma być 83% a ja akurat mam 82%.
pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2020 - 13:48

Można 🙂 W przepisie napisane jest 82%, ale 83% też będzie super.

Odpowiedź
Gosia Go sia 11/06/2020 - 09:40

Witam,
Krem robiłam juz kilka razy. Mam problem z barwieniem. Krem w ogóle nie rozpuszcza w sobie barwnika w proszku. Czym to może byc spowodowane? Tymi samymi barwnikami barwilam krem na bezie, ciasta i wiele innych.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/06/2020 - 13:16

Nie wiem dlaczego. Rozcieńczasz barwnik w alkoholu? Jeśli dodajesz suchy barwnik to się dobrze nie rozpuści. Ja używam barwników w żelu i nie mam problemu.

Odpowiedź
Ewa 12/09/2020 - 18:29

Napisała Pani, że świetnie sprawdza się ten krem pod opłatek cukrowy. Czy można położyć taki właśnie opłatek np w sobotę wieczorem, jeśli podanie gościom będzie w niedzielę w południe?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/09/2020 - 20:47

Tak! Jak najbardziej.

Odpowiedź
Marta 19/06/2020 - 22:36

Polecam barwnik w proszku dodać do mleka z cukrem. Robiłam tak i kolor wyszedł idalny

Odpowiedź
Małgorzata 25/08/2020 - 19:44

Witam. Pani Magdo uwielbiam mleko w proszku (smak dzieciństwa) i chciałam użyć tego kremu do tortu na chrzciny siostrzenicy ale mam dwa pytania. Po pierwsze czy wytrzyma drogę ok. 60 km (we wrześniu więc prawdopodobnie upałow nie będzie)? A po drugie czy nadaje się pod drip cake?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/08/2020 - 23:42

Krem milky way jest miękkim kremem. Tort dobrze schłodź przed transportem i w samochodzie ogrzewanie wyłączone :). Wytrzyma. Tak, nadaje się pod polewę. przed wylaniem polewy dobrze schłodzić tort.

Odpowiedź
MarMartataMart 08/06/2020 - 14:11

Czy można dać mniej cukru ?? mam zrobić tort dla cukrzyka i boję się, że ten krem będzie za słodki

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/06/2020 - 14:49

Można 🙂

Odpowiedź
Marta 11/06/2020 - 14:22

Tylko nie wiem właśnie czy dać połowę cukru czy jeszcze mniej

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/06/2020 - 13:15

Też nie wiem, bo nie próbowałam zmniejszyć ilości, więc nie wiem jaki krem będzie w smaku.

Odpowiedź
Ola 02/06/2020 - 14:19

Dzień dobry!
Planuje zrobić okrągły tort z tynkiem Milky Way. Proszę o informację czy dekoracja w formie opłatka dobrze się przyklei? Oraz czy opłatek nie będzie odklejał się od boków tortu? Może poleca Pani inny tynk.?
Dziękuję

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/06/2020 - 16:11

Robiłam tort z opłatkiem na kremie milky way. Opłatek dobrze się trzymał, ale był przyklejony na świeży, miękki tynk. Po schłodzeniu w lodówce krem maślany twardnieje i trudno przykleić wtedy opłatek.

Odpowiedź
Ola 02/06/2020 - 16:56

Tak właśnie myślałam, żeby przykleić go na świeży tynk. Tylko pytanie co z opłatkiem na boku, czy nie będzie odstawał? Nie odklei się? Dopasuje się do kształtu torta?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/06/2020 - 20:03

Powinien się trzymać. Nie kleiłam opłatka na bokach i trudno mi coś powiedzieć na ten temat.

Odpowiedź
Sylwia 25/05/2020 - 15:24

Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia tortu w kształcie koszyka. Czy krem do tynkowania z mlekiem w proszku „Milky way” mogę użyć nie tylko jako bazę ale równiez jako plecionkę?
Już miałam do czynienia z tym kremem i bardzo się polubimy.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/05/2020 - 00:08

Do plecionki można go użyć jeśli nie jest dla ciebie za luźny. Jeśli wzór nie wychodziłby ładnie, to włóż krem na kilka minut do lodówki, aby trochę zgęstniał. Mieszaj co jakiś czas, aby nie stwardniał.

Odpowiedź
Emiei 03/07/2021 - 15:43

Jakby ktoś jeszcze kiedyś szukał odpowiedzi: robiłam tym kremem plecionkę, tylko dałam 40 ml mleka zamiast 50 ml, wyszło super 😊

Odpowiedź
Aga 25/04/2020 - 21:23

Czy barwnik lepiej jest dodawać w proszku czy w żelu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2020 - 13:42

Używam barwników tylko w żelu i nie wiem czym lepiej barwić ten krem.

Odpowiedź
Paula 06/08/2021 - 11:47

Dzień dobry,
Czy ten krem mogę użyć do środka tortu i do tynkowania w jednym torcie?
Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/08/2021 - 23:20

To jest krem do tynkowania. Nie polecam dawać go do środka tortu, ponieważ jest trochę mdły w smaku w dużej ilości.

Odpowiedź
Paulina 23/04/2020 - 11:10

Witam
Kiedy i w jakiej ilości dodać kakao lub czekoladę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2020 - 13:46

Tu jest WPIS na ten temat :).

Odpowiedź
kasia.k 04/04/2020 - 18:25

Pani Magdo czy muszę najpierw wybielić masę, żeby zabarwić ją na niebiesko?Będę robiła tort w kształcie klocka LEGO.
Dziękuję za odpowiedź ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/04/2020 - 19:41

Polecam i radzę wybielić. Krem maślany jest żółty i w połączeniu z niebieskim wyjdzie odcień turkusowy lub zielonkawy krem. Nie będzie to ładny niebieski.

Odpowiedź
Gosia 10/02/2020 - 09:52

Witam. Czy ten krem nie rozpuści mi masy cukrowej? Raz zrobiłam krem z mlekiem i rozpuścił mi masę cukrową.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/02/2020 - 07:12

Nie rozpuści :).

Odpowiedź
NATS 20/01/2020 - 21:14

Ok, mam może głupie pytanie, ale masę milky way będę robić pierwszy raz i wolę się dopytać żeby wyszło tak jak trzeba ?. Mianowicie, całość miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut po dodaniu całego mleka w proszku? I potem zmniejszamy i miksujemy wszystko jeszcze 10minut? ? Dziękuję za odpowiedź ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/01/2020 - 23:14

Tak. Czas mieszania zależy od tego jak napowietrzony jest krem. Przy moim mikserze ciężko uzyskać gładki krem bez dziur.

Odpowiedź
NATS 21/01/2020 - 08:59

Super, dziękuję bardzo ?. Mam nadzieję, że wszystko się uda ?.

Odpowiedź
BeataBeata Beata 20/01/2023 - 16:19

dzień dobry 🙂 Mam pytanie na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.Czy dekoracje z masy cukrowej przyklejać na tynk milky way od razu po nałożeniu czy dopiero po schłodzeniu w lodówce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2023 - 14:38

Dekoracje można bez problemu przykleić na ten krem, ale musi być trochę miękki. Wyciągnij tort pół godziny przed dekorowaniem, aby tynk trochę zmiękł. Można dekoracje posmarować od spodu odrobiną kremu maślanego lub roztopioną, ostudzoną czekoladą.

Odpowiedź
Katarzyna 07/11/2019 - 09:30

Pani Magdo chciałabym zrobić tort z tynkiem Milky Way na urodziny synka ale nie chciałabym całego tortu obkladac masa cukrowa. Czy można przykleić płaskie ozdoby z masy cukrowej bezpośrednio na tynk? Będą się trzymały? Jeśli tak to w jaki sposób je przykleić? Wystarczy woda czy powinnam użyć czegos innego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/11/2019 - 01:11

Można. Ozdoby będą się trzymać kremu. Przyklejamy je na miękki krem. Jeśli wcześniej schłodzisz tort, to krem stwardnieje i nie dasz rady przykleić dekoracji. Woda może być, ale uważaj aby nie dać jej za dużo, bo rozpuścisz dekoracje z masy cukrowej.

Odpowiedź
Ewelina 26/11/2019 - 19:31

Wita. Chciałabym się zapytać czy na ten krem można kłaść opłatek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2019 - 23:08

Tak.

Odpowiedź
Karolina 04/11/2019 - 22:34

Witam, na wstępie powiem, że dziękuję za przepis na ten krem, jest świetny! Mam jednak kilka pytań, może akurat znajdzie się jakaś odpowiedź. Mianowicie, kiedy tynkuję tort tym kremem mam wrażenie, że tort wtedy robi się suchy. Daje dwa razy więcej ponczu niż do tortu otynkowanego bitą śmietaną a mimo to biszkopt jest suchy… czy możliwe jest to, że ten krem pochłania wodę? Druga sprawa jest taka, że mam problem z wybarwieniem tej masy na intensywny kolor. Chciałam zrobić ciemny niebieski – navy blue, bo był modny w tym sezonie, niestety krem nie dał rady i był bury, w dodatku dodając coraz więcej barwnika kolor języka był bardziej niebieski niż u smerfów 😀 może ktoś podzieli się doświadczeniem w wybarwianiu tej masy na intensywny kolor… z góry dziękuję!

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/11/2019 - 01:05

Witam. Krem maślany nie pochłania wody, tylko biszkopt. Może za mało nasączasz biszkopt? Co do koloru to nie robiłam takiego, ale wiem od dziewczyn z grupy, że można go uzyskać dodając czarny barwnik do niebieskiego.

Odpowiedź
Karolina 04/06/2020 - 18:21

Kremy maślane najlepiej zabarwić i zostawić na noc w lodówce, ocieplić i zmiksować ponownie – wszystkie kolory są wtedy dużo bardziej intensywne. Robiłam dokładnie ten krem z barwnikami – czarnym, niebieskim, turkusowym i fioletowym – barwiąc właśnie w taki sposób i kolory były bardzo intensywne (ale dopiero drugiego dnia).

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2020 - 12:19

Można tak. Ale kolorowy krem maślany również nabiera koloru na torcie. Można otynkować tort i na drugi dzień kolor kremu będzie intensywniejszy.

Odpowiedź
Natalia 23/08/2019 - 08:18

Witam…Czy na otynkowany tort tym kremem, można wylać czekoladę…zrobić tort drip cake? Będzie się czekolada trzymać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/08/2019 - 09:43

Można 🙂

Odpowiedź
Aga 14/01/2020 - 23:04

Witam, czy robiła Pani kwiaty z masy maślanej? Czy mogę takie gotowe kwiaty zamrozić kilka dni /tygodni przed dekorowaniem? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/01/2020 - 00:36

Nie robiłam z tego kremu kwiatów. Ale krem lub gotowe kwiaty można mrozić :).

Odpowiedź
b 18/08/2019 - 16:40

Witam mam pytanie odnosnie dodanie bezy (malych bezikow)do warstw w torcie.Jak zrobic aby ona pozostaly kruche i nie nasiakly.Wiem ze najlepiej uzyc do przelozenia kremu maslanego ,jedank czy moze byc to maslany z mascarpone?Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/08/2019 - 00:13

Do przełożenia tortu polecam krem maślany Russel. Krem maślany z mascarpone jest pyszny, ale jak dla mnie ciut za słodki (można zmniejszyć ilość cukru pudru). Krem Russel znajdziesz w tym cieście i w torcie Miś – wersja z czekoladą.

Odpowiedź
kam 11/08/2019 - 21:12

Witam czy ten krem nadaje się do wykonania z niego róż na bokach tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/08/2019 - 19:21

Tak, ale jak dla mnie trochę za luźny jest. Lepszy będzie krem maślany z mlekiem skondensowanym (z mniejszą ilością mleka).

Odpowiedź
Aga 30/07/2019 - 20:09

Witam! Czy mogę zmniejszyc ilość cukru? Goście mówią że słodki za bardzo? Czy coś się stanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/07/2019 - 20:27

Zmniejsz 🙂 Będzie mniej słodki tylko 🙂

Odpowiedź
Karolina k 11/10/2019 - 09:55

Dzień dobry, mam pytanie jakimi barwnikami najlepiej bawić krem milky way lub na którym etapie? Mieszałam go z różnymi barwnikami tj w żelu i w proszku, niestety ładnie się nie wybarwia zostaje pastelowy, a w dodatku przy wygladzaniu tworzyłą się chmury, które poniekąd są wybarwione. Dodam że barwiłam go po wykonaniu kremu, mieszając łyżką. Proszę o pomoc

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/10/2019 - 23:07

Ja dodaję barwnik do gotowego kremu. Używam barwników w żelu Wilton. Mieszam potem krem mikserem. Jeśli tworzą się przebarwienia, to może być to wina mieszania łyżką.

Odpowiedź
Edyta 26/07/2019 - 14:54

Dzień dobry,
czy tynk milky way będzie się trzymał na czekoladzie? Zabezpieczyłam boki tortu czekoladą i teraz chciałabym otynkować milky way, ale obawiam się, że po czekoladzie może spływać. Na ganache jest już za późno, bo dzisiaj muszę tynkować.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/07/2019 - 15:28

Dlaczego zabezpieczyłaś boki czekoladą? Rozumiem, że wysmarowałaś boki roztopioną czekoladą? Nie wiem jak się zachowa tynk na czekoladzie. Powinien się trzymać. Ale nie rozumiem dlaczego użyłaś czekolady. Chyba że chodzi Ci o krem czekoladowy?

Odpowiedź
Edyta 26/07/2019 - 16:38

Na yenersway czytałam o takim zabezpieczeniu boków, żeby w razie co niestabilny krem nie zrobił buły. A że z tortem jadę 300 km jednego dnia i następnego dnia 60km będzie jechał dalej, to wolałam go zabezpieczyć. Do tego krem milky way z batoników nie za bardzo wyszedł mi gęsty, a krem malinowy robiłam na agarze, z którym nie mam doświadczenia. Stąd ten pomysł z czekoladą i teraz się zastanawiam, co dalej.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/07/2019 - 19:28

Tynkuj tym maślanym.. Delikatnie,aby czekolada się nie pokruszyła.

Odpowiedź
Edyta 27/07/2019 - 00:40

Właśnie skończyłam tynkować milky way i wyszło pięknie, ładnie się trzyma tej czekolady 🙂 Tylko chyba trochę za krótko go ucierałam, bo wyczuwalna jest konsystencja mleka, a ten, który barwiłam ma takie jakby drobniutkie kropeczki, nie jest to jednorodny kolor. W smaku dla mnie taki sobie, kwestia gustu, natomiast bardzo przyjemnie się nim tynkuje. Następnym razem dłużej będę ucierała, albo spróbuję go zrobić drugą metodą. Dziękuję za pomoc.

Madzia m 28/07/2019 - 01:14

Nie wiem jak to możliwe ale tynk rozpuszcza masę cukrowa, po paru minutach od wyjecia z lodowki poprostu płynął… Co się mogło stać? Robiłam II gim sposobem i najpierw byłam zachwycona konsystencja podczas tynkowania, ale zauważyłam, że bardzo szybko się rozplywa. Niemożliwe było nałożenie jakichś ozdób bo by spłynęły. Więc nałożyłam masę cukrową ale i ona zaczęła się rozpuszczac

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/07/2019 - 12:21

Też jestem w szoku, bo ten krem używany jest pod masę cukrową przez wiele osób. Piszesz, że szybko krem się rozpływał podczas tynkowania. Może masło się topiło? W te upały szybko masło mięknie i już po 30 minutach jest gotowe do utarcia. A miksowanie dodatkowo je ociepla. Jak długo ucierałaś masło? Minimum 10 minut czy krócej? Krem z mlekiem w proszku jest dla mnie luźny. Osobiście wolę ten z mlekiem skondensowanym lub z mascarpone. Przepisy znajdziesz na blogu.

Kejk 05/08/2019 - 11:37

Czy krem nadaje się pod opłatek na tort? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/08/2019 - 12:43

Tak 🙂

Odpowiedź
Natalia 07/07/2019 - 21:01

Witam
Czy na taki tynk z milky way . Po otynkowaniu i nałożeniu dekoracji z masy cukrowej nic się nie stanie . Tz nie roztopią się dekoracje ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/07/2019 - 01:08

Nie, nic się nie stanie 🙂

Odpowiedź
Joanna 04/05/2019 - 19:03

Witam serdecznie. Na samym poczatku chce powiedzieć, że dopiero zaczynam przygode z tortami. Mam pytanie czy krem milky way moge uzyc do kazdego tortu, każdego zdobienia. Bo zauważyłam że jest kilka tynków a ja nie wiem jeszcze jaki tynk do czego będzie najlepszy. Czy może mnie Pani naprowadzić jaki Tynk do czego???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/05/2019 - 10:59

Ten tynk do każdego tortu można użyć 🙂 Jest wiele rodzai kremów maślanych do tynkowania. Różnią się smakiem i trudnością wykonania. Ze wszystkich przepisów, które mam i testowałam polecam na początek krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mascarpone. Są to pyszne i szybkie do zrobienia kremy. Każdy ma swój ulubiony krem do tynkowania 🙂 Jedni przepadają z kremem milky way, inni wolą krem maślany na bezie szwajcarskiej. Zacznij od tych dwóch prostych na początek i zobaczysz czy Ci odpowiadają 🙂

Odpowiedź
Lula 04/03/2019 - 16:01

A ja mam problem z rozmieszaniem mleka w proszku z podgrzanym mlekiem (2 sposób). Od razu mi tak bardzo sztywnieje ze nie spływa z łyżki tylko muszę to odlepiac. Robię z podwójnej porcji.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/03/2019 - 16:34

Mleko w proszku dodane do mleka szybko gęstnieje. Dlatego napisałam, aby zrobić ją tuż przed dodaniem jej do masła. Na filmie możesz zauważyć, że mi też ta masa nie spływa. Ona ma konsystencję kleiku/budyniu.

Odpowiedź
Aleksandra 21/02/2019 - 19:00

A można mleko w proszku zastąpić takim czymś jak proszek nesquik o smaku bananowym? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/02/2019 - 21:47

Nie wiem. Nie widziałam tego proszku 'Nesquik’ i nie wiem czy ma taką samą strukturę. Jeśli to rozpuszcza się jak zwykłe kakao, to jednak nie dawałabym tego.

Odpowiedź
rabcia 01/02/2019 - 18:19

Witam krem jest fajny i pyszny tylko mam duzy problem z uzyskaniem bialego koloru,pol opakowania barwnika bialego nie dalo rady. Moze Pani cos poradzic?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/02/2019 - 21:57

Kolor zależy też od masła. Osełka jest bardziej kremowa od zwykłej kostki masła. Jeszcze nie testowałam tego patentu, ponieważ nie miałam problemu z uzyskaniem bieli, ale dziewczyny na grupie radzą dodać jeszcze odrobinkę fioletowego barwnika. Dosłownie odrobinkę. Wtedy można uzyskać ładną biel.

Odpowiedź
Daria 03/07/2019 - 22:53

A ja powiem, że robi Pani genialną robotę. Wszystko dokładnie wytłumaczone, krok po kroku. Super. Oglądam Panią na IG i za każdym razem jestem zachwycona jak szczegółowo Pani opowiada o kremach i BJSZKOPTACH. 😀 pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/07/2019 - 20:16

Dziękuję 🙂 Miło mi 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Beata 25/01/2019 - 21:05

którym kremem poleca Pani wykonać grzywę w torcie z jednorożcem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2019 - 21:55

Każdy maślany będzie dobry. Tutaj zależy wszystko od Pani upodobań. Krem z mlekiem w proszku i każdy inny, jeśli wyjdzie za luźny proszę kilka minut schłodzić w lodówce, aby trochę zgęstniał. Ale proszę uważać, aby nie stwardniał.

Odpowiedź
Magdalena 16/01/2019 - 23:15

Czy ten krem bedzie odpowiedni do tortu ombre? Co innego klasc roze poziomo a co innego pionowo. Efekt wizualny bedzie taki sam jak w kremie maslanym czy o wiele gorszy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2019 - 10:55

Nie robiłam ombre z tym kremem, więc nie wiem jak się na nim pracuje. Jak dla mnie lepszy do ombre jest krem z mlekiem skondensowanym lub na bezie szwajcarskiej. W smaku jest najlepszy z mlekiem w proszku, ale lepiej mi się pracuje z innymi kremami 🙂

Odpowiedź
Paulina 27/03/2019 - 11:52

Czy krem nada się do dekoracji babeczek ? Czy nie rozplynie się jeśli będzie stał na imprezie kilka godz ? Czy można przełamać jakoś ten smak czymś kwaśnym ? Czy cos pasuje ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/03/2019 - 22:40

Krem wytrzyma, ale przed podaniem muszą być schłodzone, wtedy dłużej wytrzyma krem. Do kremu można dodać aromat cytrynowy. To zależy jaki smak będą mieć babeczki. Babeczki można nadziać frużeliną malinową.

Odpowiedź
Magdalena 16/01/2019 - 21:55

Witam, prosze o porade. Ktory krem jest lepszy/stabilniejszy do kwiatko tylka 2D (milky way czy ten z biala czekolada). Czy kwiatki z tych kremow sa rownie ladne jak z kremu maslanego ( ze wzgledow smakowych wolalabym go nie uzywac). Chcialabym zrobic tort ombre. Czy do najciemniejszego koloru moge dodac dwukrotnie krem podstawowy(bez barwnika) aby go rozjasnic czy moze sie ona jakos przez to zepsuc? Uzywala Pani rozowego barwnika do tych kremow? Pytam bo nie mam bialego barwnika i nie wiem czy kolor wyjdzie ladny, szczegolnie ten najjasniejszy.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2019 - 11:04

Na kremie maślanym ładniej wychodzą kwiatki, są gładkie. Krem z białą czekoladą też jest dobry. Na tym sercu robiłam róże tylką Wilton 1M. Z tego co pamiętam tylką 2D niezbyt ładnie mi wychodziły i zmieniłam tylkę na 1M.
Używałam różowego barwnika do tego kremu. Kolor wyszedł mi ładny. Przy kremie maślanym warto jednak dodać biały wybielacz. Nie robiłam ombre z kremu z białą czekoladą. Możesz od razu przygotować trzy porcje w różnych odcieniach, albo jedną większą różowa i jedną mniejszą białą (bez barwnika). Ale bezpieczniej będzie zrobić jedną porcję w jasno różowym kolorze. Podzielić na trzy części i podczas miksowania z mascarpone dodawać więcej barwnika, aby nasycić kolor. Tak będzie bezpieczniej.

Odpowiedź
AndziaPandzia 09/01/2019 - 21:51

Witam, a jak dlugo taki krem moze lezec po zrobieniu. Mam corki urodziny w sobote. Tort bede wykanczac w piatek, a chcialam tynk zrobic dzisiaj, bo juz czasu mi bedzie brak 🙂
Dziekuje za odpowiedz

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/01/2019 - 22:02

Można go zrobić dzisiaj i przechować w lodówce. Potem wyciągnąć, ocieplić i ponownie zmiksować, aby konsystencja była kremowa. Można też zamrozić.

Odpowiedź
Katarzyna 26/11/2019 - 00:21

Witam, jestem ciekawa czy wypróbowała Pani ten krem bez cukru? Nadaje się?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2019 - 00:31

Nie 🙂 Ale bez problemu można zmniejszyć ilość cukru w tym kremie. Niestety nie wiem jak smakuje bez cukru.

Odpowiedź
GrGażGrażynayna 11/06/2020 - 22:41

Dobry wieczór .Jak długo można przechowywać barwniki? I w jakich temperaturach.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/06/2020 - 13:14

Do daty na opakowaniu. Ja trzymam w lodówce.

sabcia 06/01/2019 - 22:26

Witam rozumiem że dekoracje z masy cukrowej nie rozpuszczą się na tym kremie?? i mogę je spokojnie położyć na torcie dzień przed imprezą gdy zawiozę tort do restauracji??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/01/2019 - 22:37

Tak 🙂

Odpowiedź
PapaPPP 08/12/2018 - 18:10

Dzień dobry, zdecydowałam się na właśnie ten przepis tynku ale chcę również zrobić róże na torcie. Może Pani mniej więcej napisać o ile zwiększyć proporcje.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/12/2018 - 21:54

To zależy ile tych dekoracji, czy cały tort czy tylko część. Na pewno 2 porcje trzeba zrobić.

Odpowiedź
Papa 08/12/2018 - 22:50

dziękuję za odpowiedź, zrobię z 2 kostek masła na średnicy 23cm. Otynkuję w całości i zacznę od góry. Zobaczę na ile starczy

Odpowiedź
Papa 09/12/2018 - 13:43

Mogę napisać, że z porcji 400 g wystarczyło mi na otynkowanie tortu o średnicy 23 cm plus róże na wierzchu oraz mniej niż połowa boków. Ale krem faktycznie można jeść łyżkami jeżeli ktoś lubi mleko w proszku 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2018 - 14:09

Dziękuję za wiadomość 🙂 Czyli musiałoby być z 600g masła na tak duży tort.

Odpowiedź
Patka 14/03/2019 - 00:00

Witam.
Czy dany krem nada się do tortu unicorn? Do dekoracji i zrobienia grzywny. Jeżeli nie to jaki Pani poleca?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/03/2019 - 08:58

Nada się. Można też użyć kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.

kinga 03/12/2020 - 11:42

Witam a czy może być mleko w proszku ale odtłuszczone .pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/12/2020 - 21:13

Nie wiem. Nie robiłam tego kremu na innym mleku.

Dominika 22/10/2018 - 23:18

Czy można ten tynk zastosować pod opłatek waflowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/10/2018 - 23:40

Tak. Opłatek kładziemy na świeżo położony tynk. Jeśli krem stwardnieje w lodówce, to opłatek dobrze się nie przyklei.

Odpowiedź
Dominika 23/10/2018 - 12:12

Dziękuję

Odpowiedź
Angelika 02/04/2021 - 14:11

Czy mogę dodać mleko 2%????

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/04/2021 - 14:15

Tak.

Paulina 21/10/2018 - 19:10

Czy krem nadaje się do przełożenia blatów biszkoptowych tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/10/2018 - 21:16

Dla mnie za słodki, ale niektóre osoby dają go do przełożenia.

Odpowiedź
Milrna 19/10/2018 - 12:09

Witam. Jaka powinna być ilość składników na otynkowanie tortu o średnicy 24 cm? Z góry dziękuje za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/10/2018 - 13:34

Tutaj jest przelicznik foremek. Wszystko sobie ładnie obliczysz 🙂

Odpowiedź
SgnieszkaK 16/08/2018 - 18:13

Dzień dobry, może Pani podpowiedzieć jakie proporcje powinnam zachować do otynkowania tortu ok 45-55cm? Prostokąt gdzieś na ok 8-9 cm wysokości?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/08/2018 - 20:21

Jesteś pewna, że podałaś dobre wymiary? Robiłam prostokątny tort z tym kremem o wym 23x35cm. Według przelicznika na twoje wymiary 45x55cm (tak zrozumiałam) krem musisz zrobić z tej ilości składników: 490ml mleka, 450g cukru, 1700g masła i 800g mleka w proszku.

Odpowiedź
Martta 08/08/2018 - 12:29

Witam
Chciałam się zapytać w którym momencie dodać kakao do tego pierwszego sposobu ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2018 - 12:32

Jak już krem będzie gotowy, po dodaniu mleka w proszku. Wtedy łyżka po łyżce dodajemy kakao.

Odpowiedź
Marta 08/08/2018 - 13:01

A ile dodać tego kakao ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2018 - 13:05

To zależy jaki kolor/odcień chcesz uzyskać. Jasne kakao ma mniej intensywny kolor. Lepsze będzie ciemne kakao. Na początek daj 3 łyżki i zobacz co wyjdzie.

Odpowiedź
Marta 08/08/2018 - 14:41

Ok. Dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam

Monika 26/02/2020 - 09:08

a czy po dodaniu kakao krem nie będzie zbyt gęsty? czy zwiększa się wtedy ilość masła lub mleka?

Magdalena Indyka 26/02/2020 - 10:51

Jeśli wyjdzie za gęsty wystarczy dodać odrobinę mleka.

IZA 29/07/2018 - 17:47

Witam, niedawo robiłam tynk do tortu z Pani przepisu. Wszystko wyszło super, ale faktycznie warto zmniejszyć ilość cukru. Jedyne, co zauważyłam to pęknięcia na torcie, ale chyba coś zle zrobiłam? Nakładałam tynk na tort po odczekaniu aż się ociepli i nie było pęknieć. Gdy go podałam na stół i postał z godzinę to reszta tortu, która nie została zjedzona cały tynk popękał. Zastanawiam się, czy to wina złej techniki nakładania, czy po prostu tynk ten nie może stać na zewnatrz dłużej niż 1h. Będę wdzięczna za pomoc;)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/07/2018 - 20:35

Powodów może być kilka. Za cienka warstwa kremu. Mało stabilne kremy, które po długim czasie w cieple zaczęły 'wypływać’ i wypychać tynk. A dekoracja jaka była? Nie za ciężka? Pod naciskiem noża tort się trochę rusza i jeśli tynk był za cienki to mógł popękać. To chyba główne przyczyny pękania tynku. Gruby podkład też jest istotny, ale z tego co piszesz, to tynk popękał później. Dziękuję za uwagę co do cukru. Zmniejszę ilość następnym razem i sprawdzę :).

Odpowiedź
IZA 01/08/2018 - 11:12

Dziękuję Pani za odpowiedź.;) faktycznie nie pomyślałam, że przyczyną mogą być ozdoby, tort był bardzo ozdobiony, głównie ciasteczkami lukrowanymi na wykałaczkach i to pewnie sprawiło, że tynk nie wytrzymał nacisku, bo krem wewnątrz tortu wykluczam, ponieważ tort był jeszcze obłożony warstwą kremu z masłem i schłodzony przez noc, a resztę robiłam zgodnie z Pani instrukcją.
Trzeba próbować, następny tort zrobię identycznie, ale ograniczę ilość ozdób. Zastanawiam się też, czy dla ozdobnych w dekoracje tortów chyba nie lepsza byłaby wtedy masa cukrowa lub może tynk stricte maślany ?

Pozdrawiam serdecznie;)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/08/2018 - 13:17

Teraz już wiem dlaczego tynk popękał. Nie miesza się kremów. Jeśli tynkujesz tort kremem maślanym, to już nie tynkuj go wcześniej innym kremem na bazie śmietanki lub mascarpone. Tort przed tynkowaniem kremem maślanym powinien być goły. Pod dekoracje masy cukrowej może być krem maślany. Może być też krem śmietankowy, ale wtedy trzeba dekoracje cukrowe zabezpieczyć od spodu czekoladą. Jeśli jednak obkładasz cały tort masą cukrową, to tylko krem maślany!

Odpowiedź
Izabel 04/08/2018 - 12:45

Dziękuję za odpowiedź 😉 został mi krem i obłożyłam i jakoś nie pomyślałam o łączeniu kremów. Trafna uwaga! jeśli chodzi o masę cukrową to krem maślany lub ganache czekoladowy się u mnnie na razie sprawdza. Chciałam trochę inaczej torta teraz zrobić i wypróbować inną technikę. Dziękuję jeszcze raz z odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie;) do przepisu powrócę sądzę, że nie raz 😉

Ewelina 15/06/2018 - 20:23

Czy w tym kremie można pominąć cukier, ponieważ samo mleko w proszku daje słodycz?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2018 - 20:38

Zmniejszyłam ilość cukru i myślę, że można jeszcze zmniejszyć. Nie robiłam kremu bez cukru, więc nie wiem jak będzie smakować, ale chętnie się dowiem. Następnym razem pominę go zupełnie i sprawdzę, bo też się nad tym zastanawiałam 🙂

Odpowiedź
Agnieszka 12/06/2018 - 23:20

Uwielbiam tą masę 😉 Ja stosuję drugą metodę, miksuję masło od razu z mleczną masą 10min. Taką masę zostawiam na noc w temperaturze pokojowej i jest super do tynkowania. Polecam i zapisuję sobie Twój przepis bo jest lepiej opisany niż ten z grupy 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/06/2018 - 10:10

Nic się nie dzieje z tym kremem pozostawionym poza lodówką przez noc? Ja mam wrażenie, że masło się rozpuści, szczególnie w upalne dni i noce 🙂

Odpowiedź