Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?
P.S. Krem z mlekiem w proszku jak inne kremy maślane od pewnego czasu ucieram mikserem ręcznym. W ten sposób krem nie wychodzi bardzo dziurawy (w niektórych kremach maślanych dzięki tej metodzie nie ma wcale dziur). Patent na krem do tynkowania bez dziur zdradziła mi Agnieszka Obłoza z TortLove na swoim szkoleniu, w którym brałam udział.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Zwiększyłam proporcje kremu. Dawno go nie robiłam i gdy ponownie sięgnęłam po krem z mlekiem w proszku okazało się, że jest go za mało. Ja lubię gdy tynk ma ok 4-5 mm grubości. Dlatego stare proporcje musiałam zwiększyć. Poprzedni przepis znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10-11 cm – przelicznik foremek):
- 70 g zwykłego mleka, np. 3,2%
- 60-70 g drobnego cukru
- 100 g mleka w proszku*
- 280 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
- do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz
- aromaty smakowe: ekstrakt waniliowy, sok z cytryny, itp.
- kakao lub rozpuszczona i ostudzona czekolada – kiedy dodać kakao do kremu
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- kolorowe barwniki spożywcze – czerwony krem do dekoracji
- Mleko w proszku przesiewamy. Używam mleko w proszku ’Łaciate’. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
- W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
- W misce, za pomocą miksera, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Odkładamy mikser.
- Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła.
- Do utartego masła dodajemy masę mleczną (w dwóch turach).
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2-3 min, aż otrzymamy gładki krem.
- W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik. Jednak krem z mlekiem w proszku wychodzi dość jasny i biały barwnik może okazać się zbędny.
-
Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
- Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i miksujemy krem przez kilka minut (ok 10 minut). W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
- Krem maślany z mlekiem w proszku może Wam wyjść rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Biały lub czarny barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
Drugi sposób na zrobienie kremu – tutaj czuć mleko w proszku w kremie, dlatego polecam pierwszy sposób.
- Rozpuszczamy cukier w mleku. Studzimy.
- W misce, za pomocą miksera, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła).
- Nadal ucierając masło dodajemy ostudzone mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
- Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę. Dalej postępujemy wg wskazówek powyżej.
Stare proporcje na krem:
- 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
- 50 g drobnego cukru
- 90 g mleka w proszku*
- 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
- Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 10-11 cm).
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki.
- Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
- Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
-
Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
194 komentarze
Paulina
4 marca 2022 at 12:33Proszę o radę. Kilka razy zdarzyło mi się że krem mi się zważył przy nakładaniu drugiej warstwy na pierwsza cienką… Domyślam się że to kwestia różnicy tempertaur, pierwsza warstwa trafia do lodówki żeby się schłodzić reszta pozostaje na blacie.
Magdalena Indyka
6 marca 2022 at 12:40Możliwe, że było bardzo ciepło i krem maślany zaczął się rozpuszczać w misce. Wtedy mógł się zwarzyć. Przed nałożeniem drugiej warstwy polecam krótko zmiksować krem w misce. Można też taki krem włożyć na 5 minut do lodówki gdy warstwa na torcie się chłodzi.
Marzenaa
24 lutego 2022 at 09:31Dzień dobry.
W nowych proporcjach kremu maślanego Milky Way podała Pani mniejszą ilość mleka w proszku (100g zamiast 125g).
Zastanawiam się czy to nie przez przypadek.
Czy nie będzie za luźny?
Z góry dziękuję za odpowidź
Magdalena Indyka
28 lutego 2022 at 12:07Nie będzie luźny. Mleko w proszku daje smak. Na stabilność wpływa ilość masła. Z większą ilością mleka w proszku krem wychodzi trochę mniej stabilny.
Agnieszka
14 stycznia 2022 at 20:42Dzień dobry 🙂 czyli opłatek na tort moge bezpiecznie położyć na ten krem? Nie odklei mi sie opłatek, bo zastygnięciu kremu?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:43Tak. Przyklej go na świeżo położony krem, gdy jest jeszcze miękki i klejący :). Wtedy się opłatek przyklei.
Joanna
15 marca 2022 at 20:57Czy można dany krem zribic bez dodatku cukru?
Magdalena Indyka
25 marca 2022 at 12:12Myślę że można. Ale wtedy smak kremu będzie mdły, taki maślany.
Marta
23 listopada 2021 at 11:10Czy krem po zrobieniu może stać w lodowce przez jeden dzień? Chciałam przełożyć tort jednego dnia i odłożyć do lodówki żeby się ustabilizował, a drugiego dnia udekorować go jeszcze tym kremem.
Magdalena Indyka
24 listopada 2021 at 23:21Proszę przeczytać uwagi pod przepisem 🙂
gosia
28 października 2021 at 21:22Witam, proszę o podpowiedź który krem jest smaczniejszy – milky way czy ganache z białej czekolady? Chcę zrobić tynk w stylu galaxy na urodziny dziecka, chciałabym, żeby był smaczny (klasyczny krem maślany goście zawsze zostawiają..)
Magdalena Indyka
2 listopada 2021 at 13:12Milky Way. Dla mnie ganache z białej czekolady jest za słodki 🙂
Diana
19 października 2021 at 18:55Witam. Czy można użyć tego kremu do przełożenia tortu? znajoma poprosiła mnie aby jedna watstwa była tego kremu, ale nie jestem do końca przekonana czy to dobry pomysł. Pozdrawiam
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:56Ja bym nie kładła go do środka. Dla mnie to kerem do tynkowania. Jest pyszny, ale dla mnie jednak za bardzo maślany i taki trochę mdły w smaku.
Monika
9 maja 2021 at 11:52Czy na ten tynk mogę położyć koronkę ?
Magdalena Indyka
11 maja 2021 at 00:07Tak.
NNelly
5 maja 2021 at 13:38Dzień dobry! Czy można dodać do kremu złoty brokatowy barwnik w proszku?
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:29Można, ale efektu ładnego złotego koloru nie będzie. To delikatne barwniki i na pewno złoty nie wyjdzie.
Marta
29 września 2021 at 20:00Witam czy można odpuścić sobie Cukier w tym kremie lub dać połowę?
Magdalena Indyka
4 października 2021 at 09:31Nie polecam rezygnować z cukru. Można dać trochę mniej.
Weronika
21 kwietnia 2021 at 23:30Witam 🙂
Czy słyszała Pani, żeby ktoś robił ten krem z masłem bez laktozy? Może ono wpłynąć na strukturę?
Pozdrawiam serdecznie! P.S. bardzo się cieszę, że znalazłam Pani stronę, przepisy i wskazówki są boskie 😍
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:30Nie robiłam tego kremu z masłem bez laktozy. Mam takie masło w pobliskim sklepie. Kupię je i zobaczę jaki krem wyjdzie. Dopiszę w uwagach czy można bez problemu dać takie masło.
Marlena
1 maja 2021 at 00:12Z masłem bez laktozy również wychodzi ten tynk, powiem nawet, że jest bielszy niż ze zwykłym masłem 😉
Przetestowane jakiś czas temu 😉
Magdalena Indyka
1 maja 2021 at 12:03Super! Dziękuję za informację 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Klaudia
20 kwietnia 2021 at 15:34Czy tynku z podanego przepisu starczy na otynkowanie całego tortu + zrobienie zapory z na obwodzie żeby masy nie zabarwiły boków tortu ?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2021 at 18:18Nigdy nie robiłam zapor, dlatego radzę dorobić kremu.
Wioleta
11 kwietnia 2021 at 20:20Witam
Nie jadlam masla czy jak dodam margaryne Kasie itd lub maslo rosaline to krem nie wyjdzie ?
Magdalena Indyka
12 kwietnia 2021 at 14:52Do tego kremu tylko masło. Nie używamy margaryn, ani żadnych mixów roślinnych.
Eeddzia ededzia
11 marca 2021 at 05:42Hey kochana czy możesz mi powiedzieć jak postępować z zamrożonym kremem? Ubić go jeszcze raz czy czekać tylko aż się ociepli w tem pokojowej i na tort?
Pozdrawiam ciepło dzięki za super porady
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 15:04Wyciągnij z zamrażarki i ociepl na blacie (jak masło). Potem musisz ponownie zmiksować. Na początku będzie wyglądał jak zwarzony. Ale po dłuższym miksowaniu zrobi się ponownie jednolity.
Julia
19 marca 2021 at 14:59Dzień dobry!
Czy jeśli chce zabarwić krem na kolor jasno fioletowy(mam barwnik w żelu w odcieniu liliowym) to czy muszę wcześniej go wybielać?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:25To zależy. Ja czasami najpierw daję kolorowy barwnik. Jak zobaczę, że kolor jest brzydki 'brudny’, to dodaję trochę białego, aby kolor był czysty, jaśniejszy.
Dominika
19 lutego 2021 at 12:41Czy można użyć mleka sojowego zamiast krowiego? A mleko w proszku normalne?
Magdalena Indyka
19 lutego 2021 at 21:31Nie robiłam z zamiennikami. Myślę, że można dać mleko sojowe. Ale mleka w proszku nie zamieniałabym.
Aneta
20 stycznia 2021 at 17:47Witam. Czy na ten krem mogę nałożyć opłatek waflowy dzień przed, czy zabarwi tynk opłatek?
Magdalena Indyka
20 stycznia 2021 at 22:54Można położyć dzień wcześniej. Zabarwi opłatek jeśli kolor kremu będzie intensywny. Polecam pod opłatek dać krem bez barwnika. Odłóż 3 łyżki kremu przez dodaniem barwnika.
Aneta
21 stycznia 2021 at 14:28A opłatek nie namiekie i się zniekształci? To są różyczki i listki?
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:42Na kremie maślanym nie namoknie za bardzo. Chyba że w lodówce będzie duża wilgotność. Na kremie śmietankowym bardziej wchłania wilgoć z kremu. Tak, to różyczki i listki wykonane tylkami.
Aneta
21 stycznia 2021 at 15:56Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chodziło mi o to że moje różyczki i listki są z oplatka i czy się nie zniekształcą ?
Magdalena Indyka
22 stycznia 2021 at 11:25Na kremie maślanym nie. Ale wilgoć z lodówki może je trochę powyginać. Wafelek chłonie wilgoć z lodówki i kremów.
Klaudia
8 stycznia 2021 at 14:38Dzień dobry! Czy pod zielony barwnik powinnam wybielić krem, czy ta sama zasada jak przy czerwieni? W sumie żółty jest kolorem bazowym.
Magdalena Indyka
8 stycznia 2021 at 18:06Do zielonego nie potrzeba wybielacza. Chyba że chcesz taką czystą, pastelową zieleń :). Bo do miętowego koloru to już polecam wybielić trochę krem.
Iwona
18 grudnia 2020 at 23:27Świetna masa! Często używam kremów maślanych ponieważ często robię torty dla dzieci i pracuję wtedy z masą cukrową. Najczęściej tynkowałam tort masłem z mlekiem skondensowanym, ale ta jest o niebo lepsza. Gładka, miękka i naprawdę smaczna, nie czuć masła. Czy słodka? No jest słodka ale nie slodsza od tej z mlekiem. Z resztą jaka ma być masa do torta? ?. Ale co najważniejsze tort równiutki i gładki bez użycia dysków. Mój faworyt . Dziewczyno uszczęśliwilaś mnie tym przepisem ?
Magdalena Indyka
19 grudnia 2020 at 17:53Bardzo się cieszę, że Ci tak smakuje 🙂 Zawsze można następnym razem dać trochę mniej cukru :). Pozdrawiam!
Beata
28 listopada 2020 at 15:37Witam, pomimo dania białego barwnika trochę fioletowego masa jest żółta. jaki stosuje Pani barwnik do wybielania?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:30Różnie. Raz wybielacz Wilton lub biały barwnik Sugarflair extra white. Może za mało barwnika? Albo za krótko ucierany krem po dodaniu wybielacza?
Paula
16 stycznia 2021 at 15:14Pani Magdo, czy aby uzyskać tynk czekoladowy bardziej poleca Pani milky way z kakao czy ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2021 at 19:22Ganache z czekolady ma ciemno brązowy kolor. Jeśli zrobisz maślany krem i dodasz do niego kakao, to możesz stopniować kolor. Zrobić jasno brązowy krem lub ciemniejszy odcień. Dlatego wybór kremu zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.
Ewelina
7 listopada 2020 at 16:57Czy mogę otynkować tym kremem tort , który w środku będzie przełożony kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone?
Magdalena Indyka
8 listopada 2020 at 12:27Tak.
askaska01
31 października 2020 at 23:44krem świetnie sprawdził się do dekoracji; to w zasadzie mój pierwszy naprawdę udany tort 😉
mnie osobiście smak nie zachwycił, po prostu OK, ale solenizant się rozpływał nad nim. dałam około 1/3 mniej cukru. dziękuję za pomysł i podpowiedzi