Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest bardzo, bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?
Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker
Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane
Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
- 55-60 g zwykłego mleka, np. 2-3,2%
- 60 g drobnego cukru
- 80 g mleka w proszku*
- 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
- aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
- ostudzona czekolada
- kolorowe barwniki spożywcze olejowe, w żelu – jak uzyskać czerwony kolor kremu
- Mleko w proszku przesiewamy.
- W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
- W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
- Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
- Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
-
Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Barwniki dodajemy stopniowo, w małych ilościach, aby uzyskać odpowiedni odcień koloru. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
- Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany.
- Gotowym kremem milky way tynkujemy tort.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
- Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
Stare proporcje na krem:
- 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
- 50 g drobnego cukru
- 90 g mleka w proszku*
- 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
- Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm.
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
- Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
- Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika. Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
- Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
-
Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
- Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
- Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂
Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.
Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.
– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI
Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.
Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce.
Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
chciałam zapytać z tych proporcji tortu ile ozdobie muffinek ?
Ciężko mi powiedzieć, ponieważ nie sprawdzałam.
Czy przed nałożeniem drugiej warstwy tynku trzeba schłodzić tort?
Nie. Już od dłuższego czasu nie wkładam do lodówki przed nałożeniem drugiej warstwy. Myślałam że już usunęłam ten etap z opisu wykonania kremu :). Czasami tynkuję tort od razu jedną warstwą. Przy kakaowym biszkopcie robię warstwę okruszkową :).
Czy jeśli dodamy do mleka i cukru nie przesiane mleko w proszku to też się uda? Gdzieś mi dawno się taka forma obiła o uszy i nie wiem czy pozbędziemy się w ciepłe grudek
Nie wiem jaki krem wyjdzie z nieprzesianym mlekiem. Zawsze przesiewam i trudno mi coś na ten temat powiedzieć. Nie dodawałam też mleka w proszku do ciepłego mleka. W takie upały jakie panują latem ciepła masa może szybko rozpuścić masło.
Czy do kremu można dodać mus z malin lub truskawek żeby uzyskać jasnoróżowy kolor? Szukam czegoś zamiast barwnika.
Mus jest gęsty i może wpłynąć na konsystencję kremu maślanego. Lepiej dodać sok, ale efekt nie będzie zadowalający. Na Kanale Tortowym razem z Agnieszką omawiamy naturalne barwniki i ich efekt końcowy – https://youtu.be/TqCxmjh3VDQ?si=u2HraUYvMv3Kr2G7
Czy do tego tynku dobre będzie masło o zawartości tłuszczu 83%?
Tak 🙂 min. 82%, tzn. że więcej jak najbardziej może być :).
A czy ten tynk wyjdzie z mleka i masła bez laktozy?
Od kilku lat używam do tego kremu mleka bez laktozy 🙂 Masła bez laktozy nie miałam okazji używać. Myślę że wyjdzie.
Dzień dobry, chciałabym zrobić ten tynk całkowicie bez laktozy. Czy próbowała go Pani robić z masłem beż laktozy oraz mlekiem w proszku bez laktozy? Jeśli tak proszę o podpowiedź czy robi się go w ten sam sposób?
Od kilku lat używam mleka bez laktozy do tego kremu i jest ok. Masła bez laktozy jednak nie używam, dlatego ciężko mi coś powiedzieć. Ale myślę że tak jak z mlekiem będzie ok.
Dzień dobry! Wczoraj przetestowałam „nowe proporcje”. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Krem wyszedł mi nieco rzadszy, ale tynk, który zrobiłam to najlepszy jaki mi wyszedł jak dotychczas. Przy okazji chciałabym Panią spytać o wybielacz/biały barwnik. Który poleciłaby Pani, Pani Magdo? Poległam na białym wybielaczu w żelu z food colours… Jest do wyrzucenia, niestety.
Nawet nie zwróciłam uwagi, że wychodzi rzadszy 🙂 Zauważyłam jedynie jest bardziej gładki :). Ale co oczy to inna opinia ;). Polecam obejrzeć odcinek o barwnikach, gdzie razem z Agnieszka Obłozą omawiamy barwniki i wybielacz do kremu: https://youtu.be/TqCxmjh3VDQ?si=iJIB7WgNrwlOB1LF
Czy ten tynk można zabarwić na czarny kolor?
Można.
Czy ten tynk można zrobić używając tylko miksera czy trzeba mieć robota planetarnego?
Można zrobić mikserem ręcznym 🙂 Gdy nie miałam planetarnego miksera robiłam tynki ręcznym 🙂 Planetarny ułatwia, bo ręka nie boli 🙂 Ale ręczny da radę.
dzień dobry . mam pytanie odnośnie tynku milky Way. napisała pani że opłatek dajemy na jeszcze nie zestygniety tynk . a co jeśli mam opłatek który można nałożyć maksymalnie 2 godziny przed podaniem tortu bo się rozpuści . zatem mam tynkować ten tort 2 godziny przed podaniem tortu?
Pisze Pani o opłatku waflowym, który kładzie się na krem śmietankowy. Wtedy też można położyć go wcześniej. Na krem maślany lepsze są wydruki na masie cukrowej. Jeśli ma Pani zwykły, waflowy opłatek to śmiało można położyć go dzień wcześniej na ten krem. Krem maślany jest tłusty i nie 'zmoczy’ tak bardzo opłatka waflowego jak krem śmietankowy.
Witam, dla mnie ten krem wychodzi wcoaz zbyc „maslany” w smaku. Czy mozna to zniwelowac dodajac cukru pudru do kremu? Czy moze lepuej dodac wiecej cukru do mleka?
Lepiej dodać więcej cukru do mleka 🙂
Czy ten krem wychodzi lejący robię pierwszy raz? Czy po nałożeniu i schłodzeniu tuż przed podaniem nie popłynie?
Ten krem nie wychodzi lejący. Proszę obejrzeć film załączony do przepisu. Tam widać jaki jest krem. Chyba że ma Pani w kuchni bardzo gorąco. Wtedy masło bardziej się topi.
Robiłam dziś więc może dlatego jest gorąco , tynk zamroziłam zobaczymy po odmrożeniu jaki będzie Ale pyszny w smaku pierwszy raz robiłam ☺️
Zamroziła Pani czy schłodziła w lodówce? Jeśli został zamrożony, to trzeba go rozmrozić i po ociepleniu ponownie utrzeć mikserem. Latem polecam tynkować torty wieczorem, gdy temperatura spada 🙂
Jak zafarbować tynk barwnikiem w proszku?
Trzeba go najpierw rozpuścić w małej ilości wódki lub spirytusu, tak aby powstała półpłynna masa. Do małej miseczki wykładam trochę barwnika w proszku i pipetą wlewam po trochu alkohol.
Dzień dobry. Chciałabym zrobić granatowy tynk. Czy w takim przypadku należy dodać wybielacz przed barwnikiem?
Jeśli chcemy uzyskać ciemne kolory, czerwony, czarny, brązowy, granatowy – nigdy nie dodajemy wybielacza :). Wybielacz dodaje się gdy zależy nam na pastelowych kolorach. Ostatnio nie używam wybielacza do jasnych kolorów i daję radę :).
Niesamowita masa, dziękuję. Robilam dwa jeden z tą masą, drugi na śmietanie, barwnik tu się świetnie trzyma, na śmietanie kiepsko po nocy
Niestety krem śmietankowy ma inne właściwości i inaczej przyjmuje barwnik. Cieszę się, że krem przypadł do gustu :).
Chciałam zapytać jak postępować kiedy zamrozimy krem i chcemy go użyć
Na filmie pokazuję co zrobić z zamrożonym kremem maślanym: https://www.youtube.com/watch?v=SiQE2lJirqU
Czy krem spłynie jako dekoracja na tynku / wierzchniej warstwie zrobionej z mascarpone i śmietany? Chciałabym z niego zrobić różyczki (dekoracja tylką) 🙂 Kasia
Jeśli zrobisz dekorację na górze tortu, to nie zjedzie. Po bokach nie przyklei się dobrze do kremu śmietankowego.
Witam. Czy krem Milky Way nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek?
Ten krem nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek 🙂
Bardzo dziękuję, bo ten krem jest przepyszny🙂
Czy mleko w proszku mlekowita też może być tylko takie dostałam.
Jeśli jest w proszku to tak 🙂 Najważniejsze aby nie było granulek.
Czy na ten krem można nałożyć koronkę?
Można 🙂