KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM Z MLEKIEM W PROSZKU – krem maślany Milky Way

Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?

P.S. Krem z mlekiem w proszku jak inne kremy maślane od pewnego czasu ucieram mikserem ręcznym. W ten sposób krem nie wychodzi bardzo dziurawy (w niektórych kremach maślanych dzięki tej metodzie nie ma wcale dziur). Patent na krem do tynkowania bez dziur zdradziła mi Agnieszka Obłoza z TortLove na swoim szkoleniu, w którym brałam udział.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Zwiększyłam proporcje kremu. Dawno go nie robiłam i gdy ponownie sięgnęłam po krem z mlekiem w proszku okazało się, że jest go za mało. Ja lubię gdy tynk ma ok 5 mm grubości. Dlatego stare proporcje musiałam zwiększyć. Poprzedni przepis znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
 
Składniki:
  • 70 ml zwykłego mleka, np. 3,2% 
  • 70 g drobnego cukru
  • 100 g mleka w proszku*
  • 280 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. Mleko w proszku przesiewamy. Używam mleko w proszku ’Łaciate’. Czytelniczki polecają również mleko w proszku z Biedronki
  2. W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W misce, za pomocą miksera, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Odkładamy mikser.
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła.
  5. Do utartego masła dodajemy masę mleczną (w dwóch turach).
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2-3 min, aż otrzymamy gładki krem.
  7. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik. Jednak krem z mlekiem w proszku wychodzi dość jasny i biały barwnik może okazać się zbędny.
  8. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  9. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i miksujemy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  1. Krem maślany z mlekiem w proszku może Wam wyjść rzadki/luźny, dlatego można go na kilka minut przed dekorowaniem tylkami włożyć do lodówki. Ale nie za długo, aby nie stwardniał.
  2. Krem z mlekiem w proszku nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  3. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  4. Biały lub czarny barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
Drugi sposób na zrobienie kremu:
  1. Rozpuszczamy cukier w mleku. Studzimy. 
  2. W misce, za pomocą miksera, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła).
  3. Nadal ucierając masło dodajemy ostudzone mleko z cukrem, łyżka po łyżce.
  4. Następnie dodajemy mleko w proszku, łyżka po łyżce.
  5. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 5 min, aż otrzymamy gładki krem. W gotowym kremie do tynkowania Milky Way nie powinniśmy wyczuwać mleka w proszku. Nie chodzi o smak mleka, ale o jego strukturę. Dalej postępujemy wg wskazówek powyżej.
Stare proporcje na krem:
  • 50 ml zwykłego mleka, np. 3,2%
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g mleka w proszku*
  • 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Masło musi być być w temperaturze pokojowej.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm (wys. 10-11 cm)
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce (do 5 dni). Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  8. Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  9. Grubość warstwy tynku na torcie powinna wynosić min. 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.


Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

186 komentarzy

  • Odpowiedź
    Marta
    23 listopada 2021 at 11:10

    Czy krem po zrobieniu może stać w lodowce przez jeden dzień? Chciałam przełożyć tort jednego dnia i odłożyć do lodówki żeby się ustabilizował, a drugiego dnia udekorować go jeszcze tym kremem.

  • Odpowiedź
    gosia
    28 października 2021 at 21:22

    Witam, proszę o podpowiedź który krem jest smaczniejszy – milky way czy ganache z białej czekolady? Chcę zrobić tynk w stylu galaxy na urodziny dziecka, chciałabym, żeby był smaczny (klasyczny krem maślany goście zawsze zostawiają..)

  • Odpowiedź
    Diana
    19 października 2021 at 18:55

    Witam. Czy można użyć tego kremu do przełożenia tortu? znajoma poprosiła mnie aby jedna watstwa była tego kremu, ale nie jestem do końca przekonana czy to dobry pomysł. Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 października 2021 at 21:56

      Ja bym nie kładła go do środka. Dla mnie to kerem do tynkowania. Jest pyszny, ale dla mnie jednak za bardzo maślany i taki trochę mdły w smaku.

  • Odpowiedź
    Monika
    9 maja 2021 at 11:52

    Czy na ten tynk mogę położyć koronkę ?

  • Odpowiedź
    NNelly
    5 maja 2021 at 13:38

    Dzień dobry! Czy można dodać do kremu złoty brokatowy barwnik w proszku?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 maja 2021 at 22:29

      Można, ale efektu ładnego złotego koloru nie będzie. To delikatne barwniki i na pewno złoty nie wyjdzie.

    • Odpowiedź
      Marta
      29 września 2021 at 20:00

      Witam czy można odpuścić sobie Cukier w tym kremie lub dać połowę?

  • Odpowiedź
    Weronika
    21 kwietnia 2021 at 23:30

    Witam 🙂
    Czy słyszała Pani, żeby ktoś robił ten krem z masłem bez laktozy? Może ono wpłynąć na strukturę?

    Pozdrawiam serdecznie! P.S. bardzo się cieszę, że znalazłam Pani stronę, przepisy i wskazówki są boskie 😍

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2021 at 00:30

      Nie robiłam tego kremu z masłem bez laktozy. Mam takie masło w pobliskim sklepie. Kupię je i zobaczę jaki krem wyjdzie. Dopiszę w uwagach czy można bez problemu dać takie masło.

      • Odpowiedź
        Marlena
        1 maja 2021 at 00:12

        Z masłem bez laktozy również wychodzi ten tynk, powiem nawet, że jest bielszy niż ze zwykłym masłem 😉
        Przetestowane jakiś czas temu 😉

  • Odpowiedź
    Klaudia
    20 kwietnia 2021 at 15:34

    Czy tynku z podanego przepisu starczy na otynkowanie całego tortu + zrobienie zapory z na obwodzie żeby masy nie zabarwiły boków tortu ?

  • Odpowiedź
    Wioleta
    11 kwietnia 2021 at 20:20

    Witam
    Nie jadlam masla czy jak dodam margaryne Kasie itd lub maslo rosaline to krem nie wyjdzie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 kwietnia 2021 at 14:52

      Do tego kremu tylko masło. Nie używamy margaryn, ani żadnych mixów roślinnych.

  • Odpowiedź
    Eeddzia ededzia
    11 marca 2021 at 05:42

    Hey kochana czy możesz mi powiedzieć jak postępować z zamrożonym kremem? Ubić go jeszcze raz czy czekać tylko aż się ociepli w tem pokojowej i na tort?
    Pozdrawiam ciepło dzięki za super porady

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2021 at 15:04

      Wyciągnij z zamrażarki i ociepl na blacie (jak masło). Potem musisz ponownie zmiksować. Na początku będzie wyglądał jak zwarzony. Ale po dłuższym miksowaniu zrobi się ponownie jednolity.

    • Odpowiedź
      Julia
      19 marca 2021 at 14:59

      Dzień dobry!
      Czy jeśli chce zabarwić krem na kolor jasno fioletowy(mam barwnik w żelu w odcieniu liliowym) to czy muszę wcześniej go wybielać?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        23 marca 2021 at 19:25

        To zależy. Ja czasami najpierw daję kolorowy barwnik. Jak zobaczę, że kolor jest brzydki 'brudny’, to dodaję trochę białego, aby kolor był czysty, jaśniejszy.

  • Odpowiedź
    Dominika
    19 lutego 2021 at 12:41

    Czy można użyć mleka sojowego zamiast krowiego? A mleko w proszku normalne?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lutego 2021 at 21:31

      Nie robiłam z zamiennikami. Myślę, że można dać mleko sojowe. Ale mleka w proszku nie zamieniałabym.

  • Odpowiedź
    Aneta
    20 stycznia 2021 at 17:47

    Witam. Czy na ten krem mogę nałożyć opłatek waflowy dzień przed, czy zabarwi tynk opłatek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 stycznia 2021 at 22:54

      Można położyć dzień wcześniej. Zabarwi opłatek jeśli kolor kremu będzie intensywny. Polecam pod opłatek dać krem bez barwnika. Odłóż 3 łyżki kremu przez dodaniem barwnika.

      • Odpowiedź
        Aneta
        21 stycznia 2021 at 14:28

        A opłatek nie namiekie i się zniekształci? To są różyczki i listki?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          21 stycznia 2021 at 14:42

          Na kremie maślanym nie namoknie za bardzo. Chyba że w lodówce będzie duża wilgotność. Na kremie śmietankowym bardziej wchłania wilgoć z kremu. Tak, to różyczki i listki wykonane tylkami.

          • Aneta
            21 stycznia 2021 at 15:56

            Dziękuję bardzo za odpowiedź. Chodziło mi o to że moje różyczki i listki są z oplatka i czy się nie zniekształcą ?

          • Magdalena Indyka
            22 stycznia 2021 at 11:25

            Na kremie maślanym nie. Ale wilgoć z lodówki może je trochę powyginać. Wafelek chłonie wilgoć z lodówki i kremów.

  • Odpowiedź
    Klaudia
    8 stycznia 2021 at 14:38

    Dzień dobry! Czy pod zielony barwnik powinnam wybielić krem, czy ta sama zasada jak przy czerwieni? W sumie żółty jest kolorem bazowym.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 stycznia 2021 at 18:06

      Do zielonego nie potrzeba wybielacza. Chyba że chcesz taką czystą, pastelową zieleń :). Bo do miętowego koloru to już polecam wybielić trochę krem.

  • Odpowiedź
    Iwona
    18 grudnia 2020 at 23:27

    Świetna masa! Często używam kremów maślanych ponieważ często robię torty dla dzieci i pracuję wtedy z masą cukrową. Najczęściej tynkowałam tort masłem z mlekiem skondensowanym, ale ta jest o niebo lepsza. Gładka, miękka i naprawdę smaczna, nie czuć masła. Czy słodka? No jest słodka ale nie slodsza od tej z mlekiem. Z resztą jaka ma być masa do torta? ?. Ale co najważniejsze tort równiutki i gładki bez użycia dysków. Mój faworyt . Dziewczyno uszczęśliwilaś mnie tym przepisem ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 grudnia 2020 at 17:53

      Bardzo się cieszę, że Ci tak smakuje 🙂 Zawsze można następnym razem dać trochę mniej cukru :). Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Beata
    28 listopada 2020 at 15:37

    Witam, pomimo dania białego barwnika trochę fioletowego masa jest żółta. jaki stosuje Pani barwnik do wybielania?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2020 at 20:30

      Różnie. Raz wybielacz Wilton lub biały barwnik Sugarflair extra white. Może za mało barwnika? Albo za krótko ucierany krem po dodaniu wybielacza?

      • Odpowiedź
        Paula
        16 stycznia 2021 at 15:14

        Pani Magdo, czy aby uzyskać tynk czekoladowy bardziej poleca Pani milky way z kakao czy ganache z mlecznej i gorzkiej czekolady?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          17 stycznia 2021 at 19:22

          Ganache z czekolady ma ciemno brązowy kolor. Jeśli zrobisz maślany krem i dodasz do niego kakao, to możesz stopniować kolor. Zrobić jasno brązowy krem lub ciemniejszy odcień. Dlatego wybór kremu zależy od tego jaki efekt końcowy chcesz uzyskać.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    7 listopada 2020 at 16:57

    Czy mogę otynkować tym kremem tort , który w środku będzie przełożony kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone?

  • Odpowiedź
    askaska01
    31 października 2020 at 23:44

    krem świetnie sprawdził się do dekoracji; to w zasadzie mój pierwszy naprawdę udany tort 😉
    mnie osobiście smak nie zachwycił, po prostu OK, ale solenizant się rozpływał nad nim. dałam około 1/3 mniej cukru. dziękuję za pomysł i podpowiedzi

  • Odpowiedź
    Pati
    25 października 2020 at 13:32

    Witam piszę że krem wystarczy na tort 18cm średnica . Tylko czy ta ilość wystarczy na pokrycie jeden raz czy 2 razy bo chciałam pokryć 2 razy.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:46

      Dwa razy grubą warstwą czy raz cienką i potem grubszą? Jeśli to drugie to wystarczy. Jeśli chcesz 1 cm warstwę tynku, to trzeba podwoić ilość składników.

  • Odpowiedź
    Martyna
    9 października 2020 at 14:01

    Mój pierwszy tort z kremem do tynkowania. Za równy to on nie jest wiem 😉 dopiero się uczę. Ale mam pytanie. Ale mi się smakowało krem na torcie. Czy mogę następnym razem dac cienka warstwę aby go wyrownac/uzupełnić dziury, schłodzić i położyć druga warstwę aby wyglądał?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 października 2020 at 20:58

      Jak najbardziej. Zawsze tak robię. Najpierw cienką warstwą kremy łatam dziury i tynkuję cały tort, aby okruszki biszkoptu sklepić. Wkładam tort na ok 20 minut do lodówki. Potem tynkuję grubszą warstwą kremu.

  • Odpowiedź
    Marta
    24 września 2020 at 21:01

    Ktory tynk jest mniej słodki? Milly way czy na mleku skondensowanym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 września 2020 at 20:04

      Ten z mlekiem skondensowanym. Do tynku z mlekiem w proszku można dać mniej cukru.

  • Odpowiedź
    ol
    2 sierpnia 2020 at 12:32

    Chciałabym zrobić fioletową masę. Czy faktycznie dodałaby Pani wybielacz, aby krem był biały, a później fioletowy ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 sierpnia 2020 at 14:47

      Tak. Krem wychodzi żółtawy i w połączeniu z fioletem może wyjść dziwny odcień. Chyba że to będzie bardzo intensywny fiolet. Przy jaśniejszych kolorach polecam dać wybielacz.

      • Odpowiedź
        Julia
        18 października 2020 at 08:13

        Czy zamiast mleka w proszku można użyć mleka modyfikowanego w proszku? Mam nie otwartą puszkę szkoda wyrzucić, szukam dla niej zastosowania….