KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW

KREM Z MLEKIEM W PROSZKU – krem maślany Milky Way

Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Krem z mlekiem w proszku do tynkowania i dekorowania tortów – o tym kremie mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku dodanego do masła. To jedyny krem maślany, którym mogłabym udekorować babeczki, ponieważ nie czuć w nim masła. Zachęcam Was do przetestowania kremu i podzielenia się opinią na temat jego smaku, czy Wam też przypadł do gustu?

Współpraca – lokowanie produktu w materiale wideo i we wpisie:
 robot planetarny Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Zmieniałam ostatnio proporcje. Wg mnie krem wyszedł lepszy. Ale każdy ma swoje gusta i smaki, dlatego stare proporcje znajdziecie poniżej, nad uwagami do przepisu.
 

Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.

Składniki (tort o śr 18 cm, wys. 10 cm – przelicznik foremek):
  • 60 g zwykłego mleka, np. 3,2% 
  • 60 g drobnego cukru
  • 80 g mleka w proszku*
  • 240 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  • do wybielenia kremu: biały barwnik/wybielacz 
  • aromaty smakowe: ekstrakt/aromat waniliowy, kwasek cytrynowy, itp.
  • ostudzona czekolada
  • kolorowe barwniki spożywcze olejowe, w żelu – jak uzyskać czerwony kolor kremu
  1. Mleko w proszku przesiewamy. 
  2. W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
  3. W misce, za pomocą miksera/robota planetarnego, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Gdy masło będzie gotowe przygotowujemy masę z mlekiem w proszku.
  4. Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do utartego masła.
  5. Do masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Następnie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik. Jednak krem z mlekiem w proszku wychodzi dość jasny i biały barwnik może okazać się zbędny. Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  8. Miksujemy krem z barwnikiem przez chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  9. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut, lub dłużej. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  10. Gotowym kremem milky way tynkujemy tort.
  11. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
  12. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
Stare proporcje na krem:
  • 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g mleka w proszku*
  • 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy 18 cm – wys. 10 cm
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Użyłam mleka w proszku 'Łaciate’, 27% tłuszczu. Nie polecam mleka granulowanego. Źle się rozpuszcza. Mleko w proszku ma mieć strukturę identyczną do mąki. Można też użyć mleka w proszku Krasnystaw lub SM Siedlce.
  6. Krem do tynkowania milky way możemy przechowywać w lodówce do 5 dni. Przed ponownym użyciem krem wyciągamy i ocieplamy, aby zmiękł. Następnie mikserem (najwyższe obroty) ponownie miksujemy, aż krem uzyska kremową konsystencję.
  7. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  8. Krem z mlekiem w proszku możemy zamrozić (2-3 miesięcy).
  9. Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
  10. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Krem maślany Milky Way w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
  13. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

Od listopada ubiegłego roku, w ramach współpracy z marką Kenwood, miałam okazję przetestować dwa modele robota planetarnego z serii Chef Baker. Pierwszy testowany model robota Chef Baker XL możecie zobaczyć TUTAJ. Drugi model, wspomniany na początku, prezentuję w tym wpisie. Obszerne relacje z testów obu robotów można zobaczyć TUTAJ.

Po kilku tygodniach użytkowania obu robotów planetarnych Kenwood mogę powiedzieć, że posiadają one kilka rzeczy/funkcji, które bardzo mi się spodobały. Tak bardzo, że postanowiłam zakupić sobie model z 5 i 3,5 litrową miską po zakończeniu współpracy.

– wbudowana waga, która dodatkowo odmierza czas ubijania/mieszania składników. Taka mała rzecz, a cieszy :). Nie spodziewałam się, że tak bardzo spodoba mi się ta funkcja!
– dwie miski w zestawie: 5 i 3,5 litrowa lub 7 i 5 litrowa w modelu XL (w 5 litrowej ubiłam 8 jaj, rozm. 'L’)
– możliwość regulacji wysokości mieszadeł, dzięki czemu mogę bez problemu ubić 1 białko – sprawdzone!
– mieszadła do różnych rodzajów ciast i kremów, w tym specjalne, gumowe mieszadło do ucierania masła na kremy maślane 
– miski i mieszadła wykonane ze stali nierdzewnej
– silnik o mocy 1200 W
– możliwość rozbudowania funkcji robota poprzez różne przystawki i akcesoria (marzy mi się miska do lodów!)
– kilka poziomów prędkości mieszania składników, z czego dzięki najwolniejszemu możemy odpowietrzyć krem maślany i pozbyć się dziur w tynku. W moim 'starym’ robocie, ucierając krem na najwolniejszym poziomie, nie mogłam uzyskać takiego efektu, jaki uzyskałam przy pomocy robota Kenwood.
W załączonym filmie powyżej pokazuję dokładnie jak odpowietrzyć krem przy użyciu robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI

Krem z mlekiem w proszku, krem maślany z mlekiem w proszku, krem maślany Milky Way, krem Milky Way, krem do tynkowania tortu,

Po utarciu masła dodajemy masę z mlekiem w proszku i miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem – ok 2 minuty.

Barwnik dodajemy stopniowo, w małej ilości, aż uzyskamy odpowiedni kolor. Polecam nakładać barwniki w żelu na wykałaczce. 

Krem podczas miksowania napowietrza się. Używając miksera planetarnego można go odpowietrzyć i uzyskać gładki krem do tynkowania.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

229 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kasia Oliwka lolo
    12 września 2023 at 10:25

    Czy ten krem wychodzi lejący robię pierwszy raz? Czy po nałożeniu i schłodzeniu tuż przed podaniem nie popłynie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 września 2023 at 11:12

      Ten krem nie wychodzi lejący. Proszę obejrzeć film załączony do przepisu. Tam widać jaki jest krem. Chyba że ma Pani w kuchni bardzo gorąco. Wtedy masło bardziej się topi.

      • Odpowiedź
        Kasia Oliwka lolo
        12 września 2023 at 13:06

        Robiłam dziś więc może dlatego jest gorąco , tynk zamroziłam zobaczymy po odmrożeniu jaki będzie Ale pyszny w smaku pierwszy raz robiłam ☺️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 września 2023 at 17:14

          Zamroziła Pani czy schłodziła w lodówce? Jeśli został zamrożony, to trzeba go rozmrozić i po ociepleniu ponownie utrzeć mikserem. Latem polecam tynkować torty wieczorem, gdy temperatura spada 🙂

  • Odpowiedź
    DariaDar
    12 lipca 2023 at 11:57

    Jak zafarbować tynk barwnikiem w proszku?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lipca 2023 at 14:35

      Trzeba go najpierw rozpuścić w małej ilości wódki lub spirytusu, tak aby powstała półpłynna masa. Do małej miseczki wykładam trochę barwnika w proszku i pipetą wlewam po trochu alkohol.

  • Odpowiedź
    Agata Grygiel
    26 kwietnia 2023 at 08:17

    Dzień dobry. Chciałabym zrobić granatowy tynk. Czy w takim przypadku należy dodać wybielacz przed barwnikiem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 kwietnia 2023 at 11:25

      Jeśli chcemy uzyskać ciemne kolory, czerwony, czarny, brązowy, granatowy – nigdy nie dodajemy wybielacza :). Wybielacz dodaje się gdy zależy nam na pastelowych kolorach. Ostatnio nie używam wybielacza do jasnych kolorów i daję radę :).

    • Odpowiedź
      Milmil
      28 maja 2023 at 14:26

      Niesamowita masa, dziękuję. Robilam dwa jeden z tą masą, drugi na śmietanie, barwnik tu się świetnie trzyma, na śmietanie kiepsko po nocy

  • Odpowiedź
    Kasia
    24 października 2022 at 13:11

    Czy krem spłynie jako dekoracja na tynku / wierzchniej warstwie zrobionej z mascarpone i śmietany? Chciałabym z niego zrobić różyczki (dekoracja tylką) 🙂 Kasia

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 października 2022 at 22:59

      Jeśli zrobisz dekorację na górze tortu, to nie zjedzie. Po bokach nie przyklei się dobrze do kremu śmietankowego.

  • Odpowiedź
    Natalia
    25 sierpnia 2022 at 13:53

    Witam. Czy krem Milky Way nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2022 at 14:21

      Ten krem nadaje się do zrobienia sierści w torcie Kotek 🙂

      • Odpowiedź
        Natalia
        25 sierpnia 2022 at 15:13

        Bardzo dziękuję, bo ten krem jest przepyszny🙂

        • Odpowiedź
          Aneta
          11 marca 2023 at 12:22

          Czy mleko w proszku mlekowita też może być tylko takie dostałam.

          • Magdalena Indyka
            11 marca 2023 at 18:47

            Jeśli jest w proszku to tak 🙂 Najważniejsze aby nie było granulek.

        • Odpowiedź
          Maria
          15 marca 2023 at 10:43

          Czy na ten krem można nałożyć koronkę?

  • Odpowiedź
    Paulina
    4 marca 2022 at 12:33

    Proszę o radę. Kilka razy zdarzyło mi się że krem mi się zważył przy nakładaniu drugiej warstwy na pierwsza cienką… Domyślam się że to kwestia różnicy tempertaur, pierwsza warstwa trafia do lodówki żeby się schłodzić reszta pozostaje na blacie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2022 at 12:40

      Możliwe, że było bardzo ciepło i krem maślany zaczął się rozpuszczać w misce. Wtedy mógł się zwarzyć. Przed nałożeniem drugiej warstwy polecam krótko zmiksować krem w misce. Można też taki krem włożyć na 5 minut do lodówki gdy warstwa na torcie się chłodzi.

  • Odpowiedź
    Marzenaa
    24 lutego 2022 at 09:31

    Dzień dobry.
    W nowych proporcjach kremu maślanego Milky Way podała Pani mniejszą ilość mleka w proszku (100g zamiast 125g).
    Zastanawiam się czy to nie przez przypadek.
    Czy nie będzie za luźny?
    Z góry dziękuję za odpowidź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 lutego 2022 at 12:07

      Nie będzie luźny. Mleko w proszku daje smak. Na stabilność wpływa ilość masła. Z większą ilością mleka w proszku krem wychodzi trochę mniej stabilny.

    • Odpowiedź
      Emilia
      27 września 2022 at 14:43

      Kiedy dodać aromat waniliowy? W tym samym momencie, co barwniki? 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        27 września 2022 at 21:19

        Tak 🙂

        • Odpowiedź
          Barbara
          29 stycznia 2023 at 14:53

          Witam czy na krem z milky way mogę położyć opłatek waflowy?

          • Magdalena Indyka
            30 stycznia 2023 at 18:01

            Tak. Tylko przyklejamy go na miękki krem. Po schłodzeniu ciężko przykleić taki opłatek.

          • Barbara
            3 lutego 2023 at 11:56

            A czy mogę opłatek położyć dzień wcześniej ? Nie zmięknie on? Proszę mi jeszcze powiedzieć czy taki tort będzie smaczny : biszkopt, mus z białej czekolady,biszkopt cytrynowy, mus truskawkowy, biszkopt i otynkowany masa milky way. Będę robić pierwszy raz i boję się czy będzie wszystko ok. Bardzo dziękuję za odpowiedź

          • Magdalena Indyka
            4 lutego 2023 at 22:27

            Na krem maślany polecam położyć opłatek dzień wcześniej. Smaki w torcie będą ok 🙂

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    14 stycznia 2022 at 20:42

    Dzień dobry 🙂 czyli opłatek na tort moge bezpiecznie położyć na ten krem? Nie odklei mi sie opłatek, bo zastygnięciu kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2022 at 12:43

      Tak. Przyklej go na świeżo położony krem, gdy jest jeszcze miękki i klejący :). Wtedy się opłatek przyklei.

      • Odpowiedź
        Joanna
        15 marca 2022 at 20:57

        Czy można dany krem zribic bez dodatku cukru?

      • Odpowiedź
        Barbara
        29 stycznia 2023 at 16:33

        Czy moge opłatek waflowy położyć dzień wcześniej na tynk milky way?

    • Odpowiedź
      Magdalena
      25 sierpnia 2022 at 19:22

      Witam. Czy barwnik olejowy do mas tłustych – Colour Mill – White , będzie dobry do tego tynku?
      Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Marta
    23 listopada 2021 at 11:10

    Czy krem po zrobieniu może stać w lodowce przez jeden dzień? Chciałam przełożyć tort jednego dnia i odłożyć do lodówki żeby się ustabilizował, a drugiego dnia udekorować go jeszcze tym kremem.

  • Odpowiedź
    gosia
    28 października 2021 at 21:22

    Witam, proszę o podpowiedź który krem jest smaczniejszy – milky way czy ganache z białej czekolady? Chcę zrobić tynk w stylu galaxy na urodziny dziecka, chciałabym, żeby był smaczny (klasyczny krem maślany goście zawsze zostawiają..)