Babeczki truskawkowe to słodkie owoce ukryte w waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich truskawek i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć przecież dobrze wiedziałam, co znajdę w środku. Jakby nazwać to zjawisko? Może „magia truskawek”?
Składniki na 12 babeczek z truskawkami:
- 100 g masła, roztopionego
- 125 g drobnego cukru
- 2 białka
- 110 ml mleka
- 60 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 210 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do wystudzenia.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy masło, cukier, białka, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy suche składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
- Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości.
- Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
- W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór (wielkość zależy od truskawek).
- Truskawki myjemy, osuszamy i wkładamy do babeczek.
- Dekorujemy babeczki z truskawkami kremem śmietankowym i małymi truskawkami.
Krem śmietankowy:
- 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 2 – 3 łyżki cukru pudru, do smaku
- W misce umieszczamy kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (ok 3-5 minut).
- Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
Dodatkowo:
- 12 średnich truskawek lub frużelina truskawkowa
- 12 małych truskawek do dekoracji, opcjonalnie
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Babeczki truskawkowe najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: http://omgchocolatedesserts.com/strawberry-shortcake-cupcakes/
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Zastanawiam się czy te babeczki można zrobić dzień wcześniej czy lepiej tego samego dnia.? Potrzebuje na niedzielę więc czy mogę zrobić w sobotę już z kremem? Jak je wtedy przechować? 🤔
Można zrobić je dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem i z kremem schować do lodówki.
Witam, czy babeczki wychodzą zbite, ciężkie. Upieklam wszystko super, ale są właśnie takie ciężkie. ..
To ciasto ucierane, ale nie jest zbite. Piekłam je kilka razy i za każdym wychodziły miękkie. Ciasto może wyjść zbite, jeśli da się za dużo mąki lub wyjdzie zakalec. To na pewno nie jest ciasto biszkoptowe, puszyste i lekkie.
Upiekłam z dziećmi. Bardzo smaczne. Co mnie zmartwiło to to, że upiekłam z 1,5 porcji, a wyszło mi tylko 13 sztuk. Co to jest 13 babeczek na naszą głodną, żarłoczną rodzinę? 🙂 Pewnie to kwestia papilotek, choć użyłam standardowych. Może te u Ciebie były mniejsze?
Zdjęcie brzydkie, ale babeczki super. Na pewno do nich wrócę.
Cieszę się, że smakowały 🙂 Zastanawia mnie, dlaczego tak mało Ci ich wyszło z takiej ilości ciasta! Ja nakładałam dużą łyżkę do każdej papilotki. Na zdjęciu widać ile ciasta było w każdej. Pozdrawiam 🙂