MINI WYPIEKI / BABECZKI

BABECZKI TRUSKAWKOWE

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

Babeczki truskawkowe to słodkie owoce ukryte w waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich truskawek i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć przecież dobrze wiedziałam, co znajdę w środku. Jakby nazwać to zjawisko? Może „magia truskawek”?

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 12 babeczek z truskawkami:
  • 100 g masła, roztopionego
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 białka
  • 110 ml mleka
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 210 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  1. W małym rondelku topimy masło i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  3. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy masło, cukier, białka, mleko, jogurt i ekstrakt waniliowy. Gdy otrzymamy gładką masę dodajemy suche składniki. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, nie dłużej.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości.
  5. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Wyjmujemy babeczki i studzimy.
  6. W każdej babeczce wycinamy ostrym nożem otwór (wielkość zależy od truskawek).
  7. Truskawki myjemy, osuszamy i wkładamy do babeczek.
  8. Dekorujemy babeczki z truskawkami kremem śmietankowym i małymi truskawkami.
Krem śmietankowy:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 200 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru, do smaku
  1. W misce umieszczamy kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy całość, aż otrzymamy gęsty krem śmietankowy (ok 3-5 minut).
  2. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki.
  3. Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.

Dodatkowo:

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Babeczki truskawkowe najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika.

Smacznego 🙂

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

babeczki truskawkowe, babeczki z truskawkami, babeczki maślane z owocami,

Źródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Emilia
    21 czerwca 2023 at 22:05

    Zastanawiam się czy te babeczki można zrobić dzień wcześniej czy lepiej tego samego dnia.? Potrzebuje na niedzielę więc czy mogę zrobić w sobotę już z kremem? Jak je wtedy przechować? 🤔

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 czerwca 2023 at 16:00

      Można zrobić je dzień wcześniej. Najlepiej wieczorem i z kremem schować do lodówki.

  • Odpowiedź
    Magda furtak
    21 lipca 2018 at 21:46

    Witam, czy babeczki wychodzą zbite, ciężkie. Upieklam wszystko super, ale są właśnie takie ciężkie. ..

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2018 at 21:57

      To ciasto ucierane, ale nie jest zbite. Piekłam je kilka razy i za każdym wychodziły miękkie. Ciasto może wyjść zbite, jeśli da się za dużo mąki lub wyjdzie zakalec. To na pewno nie jest ciasto biszkoptowe, puszyste i lekkie.

  • Odpowiedź
    Magda
    12 lipca 2017 at 13:57

    Upiekłam z dziećmi. Bardzo smaczne. Co mnie zmartwiło to to, że upiekłam z 1,5 porcji, a wyszło mi tylko 13 sztuk. Co to jest 13 babeczek na naszą głodną, żarłoczną rodzinę? 🙂 Pewnie to kwestia papilotek, choć użyłam standardowych. Może te u Ciebie były mniejsze?
    Zdjęcie brzydkie, ale babeczki super. Na pewno do nich wrócę.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      12 lipca 2017 at 14:27

      Cieszę się, że smakowały 🙂 Zastanawia mnie, dlaczego tak mało Ci ich wyszło z takiej ilości ciasta! Ja nakładałam dużą łyżkę do każdej papilotki. Na zdjęciu widać ile ciasta było w każdej. Pozdrawiam 🙂

    Zostaw komentarz