BOŻE NARODZENIE/ PIERNICZKI

PIERNICZKI DO LUKROWANIA

pierniczki do lukrowania, pierniczki do dekoracji, pierniki, pierniczki świąteczne,

Pierniczki do lukrowania i dekoracji – pieczenie ich to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o całym bałaganie, który czeka na ogarnięcie przed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec ze sklepowymi przyprawami do pierników!
Polecam również miękkie pierniczki.

P.S. Pierniczki miękną po kilku dniach, jeśli w pomieszczeniu jest wilgoć. Polecam też włożyć do puszki z piernikami kawałek jabłka.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 3 blachy pierniczków (ok 50 szt, średniej wielkości pierniczków: 6×6 cm):
  • 200 g miodu (daję wielokwiatowy, lipowy)
  • 45-60 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu (8 g)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g masła, najlepiej zimnego
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 420 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 8 g ciemnego kakao (wtedy dajemy 8 g mąki mniej), aby pierniczki miały ciemniejszy kolor
  1. Jeśli chcecie pokryć lukrem całe pierniczki polecam dać mniej cukru – 45 g (z kakao – 50 g). Gdy pierniczki będę delikatnie lukrowane (jak na zdjęciach) można dać więcej cukru. 
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy miód, cukier, imbir, cynamon, ziele angielskie i goździki. Doprowadzamy całość do wrzenia.
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masa zacznie się pienić i podwoi swoją objętość. Dodajemy zimne masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Po dodaniu masła masa opadnie. Następnie dodajemy jajko i energicznie całość mieszamy. Studzimy masę z miodem przed dodaniem do mąki!
  4. Przelewamy ostudzoną masę do miski z przesianą mąką (można wyrobić ciasto na stolnicy). Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt klejące dodajemy więcej mąki. Ciasto od ciepłego miodu jest lepkie, dlatego niech Was nie kusi, aby dodać dużo mąki. Płaska łyżka wystarczy.
  5. Gotowe ciasto wkładamy na ok 45-60 min do lodówki.
  6. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Polecam wałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wtedy pierniczki nie będą brudne od mąki oraz ciasto nie zacznie się kruszyć od jej nadmiaru. Im cieńsze pierniczki przed pieczeniem tym będą bardziej proste po upieczeniu. Grubsze pierniczki wybrzuszają się i wg mnie szybciej miękną. 
  7. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pierniczki pieczemy ok 12-15 minut w 175ºC (bez termoobiegu). Jeśli pierniki będą szybko się przypalać zmniejszamy temperaturę do 170ºC.
  9. Gotowe pierniki wyciągamy z piekarnika i od razu glazurujemy (polecam ten zabieg). Studzimy pierniki.
  10. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do momentu lukrowania (po dekorowaniu również je chowamy w puszki). Pierniczki można upiec kilka dni lub tygodni przed świętami.
  11. Jeśli wolicie pierniczki świąteczne z gotową przyprawą do piernika, to polecam pierniki świąteczne.
pierniczki do lukrowania, pierniczki do dekoracji, pierniki, pierniczki świąteczne,
Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie jajek wrzątkiem nie zabija bakterii salmonelli. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Lukier królewski do dekoracji:
  • 75 g białka pasteryzowanego
  • ok 400 g cukru pudru lub więcej
  • kolorowe barwniki spożywcze w proszku lub w żelu – opcjonalnie
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła – z gumową końcówką.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy np. niebieski barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier. Mieszamy lukier z barwnikiem.   
  7. Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
  9. Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski.
  10. Polecam też lukier z białkiem w proszku.
Gęstość lukru królewskiego:
  • Wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 400 – 410 g cukru pudru.
  • Dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 415 – 420 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
Czy wybielacz/biały barwnik jest konieczny? 

Nie. Jeśli będziecie się trzymać proporcji i na 75 g białka dacie min. 400 g cukru pudru lukier wyjdzie biały. Podczas dodawania cukru do białka sami możecie zauważyć, że robi się on bielszy wraz z większą ilością cukru pudru. Czasami jednak lukier wyjdzie za gęsty. Wtedy rozcieńczacie go białkiem i robicie to na 'oko’. Może wtedy się zdarzyć, że lukier zrobi się trochę kremowy. Lukier z większą ilością białka robi się bardziej przejrzysty i po nałożeniu na pierniki może przez niego przebić się kolor przypraw (białko wchłania kolor cynamonu). Przez to lukier na pierniczku po wyschnięciu żółknieje. Jest to częsty objaw i dzieje się to wtedy, gdy jest za mało cukru pudru w lukrze.
Dlatego gdy chcę mieć pewność, że nie zdarzy mi się coś takiego dodaję odrobinę wybielacza do lukru. Ale nie można przesadzić z ilością, bo wybielacz zmienia smak lukru, tak jak to się dzieje w przypadku z kremem maślanym do tynkowania, gdy dacie go za dużo. 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oprócz masła i białek na lukier królewski. 
  2. Mąki dajemy dokładnie tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy za dużo to ciasto będzie się kruszyło. Ciasto będzie lekko się lepiło od miodu, ale tak ma być.
  3. Z podanych proporcji wyszło mi 25 serc: 9,5cm x 8,5cm. 
  4. Pierniczki do lukrowania wykorzystałam do dekoracji tortu piernikowego z choinkami.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂

pierniczki do lukrowania, pierniczki do dekoracji, pierniki, pierniczki świąteczne,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki do lukrowania, pierniczki do dekoracji, pierniki, pierniczki świąteczne,

pierniczki do lukrowania, pierniczki do dekoracji, pierniki, pierniczki świąteczne,Źródło przepisu: http://www.supergoldenbakes.com/2014/12/easiest-gingerbread-cookies

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    Jolanta
    29 listopada 2021 at 21:09

    Kocham Panią za ten przepis 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 listopada 2021 at 21:28

      Dziękuję 🙂 Ja siebie też kocham, że go znalazłam i przetłumaczyłam na j.polski 🙂 Piekłam już różne i jak na razie te są najlepsze 🙂 Są twarde po upieczeniu, ale szubko trochę miękną i są idealne 🙂

  • Odpowiedź
    Martyna
    17 grudnia 2020 at 08:17

    Witam, to jest najlepszy przepis jaki robiłam. Niesamowicie smaczne i znikają w trybie natychmiastowym:)

  • Odpowiedź
    aAnia
    22 listopada 2020 at 11:24

    Witam, czy z tego przepisu wyjdą pierniczki ze wzorkiem, robione tymi foremkami z pieczatka?

  • Odpowiedź
    Jak zapakować pierniczki na prezent | perfekcyjnawdomu.pl
    21 grudnia 2018 at 21:44

    […] W tym roku jednak skorzystałam z przepisu Magdy ze strony slodkipomysl.pl. Magdzie ufam, bo dzięki niej przygotowałam swój pierwszy w życiu tort i wiedziałam, że jej […]

    • Odpowiedź
      Karolina
      5 grudnia 2020 at 17:13

      Pani Magdo, mogę na całą noc do lodówki wsadzić ciasto i rano dokończyć?

      • Odpowiedź
        pinkamama
        4 grudnia 2022 at 12:33

        czy masa musi być ostudzonej przed dodaniem jajka?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          4 grudnia 2022 at 13:47

          Dodaję do masy zimne masło i wtedy masa przed dodaniem jajka nie jest już taka gorąca.

  • Odpowiedź
    Mirella
    21 listopada 2018 at 22:44

    Jakiej firmy białko użyłaś? Zastanawiam się nad zakupem gotowego royal icing, nigdy nie lukrowalam ciastek i nie wiem co lepsze hmm

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 listopada 2018 at 23:54

      Białko w proszku firmy Wilton :). Nie używałam gotowego lukru. Białko w proszku wystarczy wymieszać z wodą i dodać cukier puder :).

  • Odpowiedź
    Teresa
    23 listopada 2017 at 19:27

    Jak zrobić lukier?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      23 listopada 2017 at 19:48

      Zwykły lukier: 1 szkl cukru pudru + kilka łyżek wody. Do przesianego cukru pudru dodać 2 łyżki wody i wymieszać. Jeśli wyjdzie za gęsty to dodać więcej wody. Jeśli za rzadki – więcej cukru pudru. Do tych pierniczków użyłam lukru królewskiego na bazie białek w proszku. Robiłam według przepisu na opakowaniu: 2 łyżeczki proszku + 3-4 łyżek wody + 200g cukru pudru lub więcej. Do proszku dodać wody. Zmiksować chwilę i dodać cukier puder. Wymieszać. Jeśli będzie za gęsty dodać kolejną łyżkę wody. Lukru na bazie zwykłych białek nie robiłam jeszcze. W tym roku spróbuję 🙂 Wtedy podam dokładny i sprawdzony przepis.

  • Odpowiedź
    Saba
    20 listopada 2017 at 17:01

    Tą sodę dodajemy do ciepłego ?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      20 listopada 2017 at 20:53

      Tak. Może dlatego masa się taki pieni 🙂 Nie wiem, ale za każdym razem reakcja była 🙂

    Zostaw komentarz