Pierniczki

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

Pieczenie tych pierniczków to sama przyjemność! Podczas podgrzewania miodu w całej kuchni unosi się wspaniały aromat przypraw i przez chwilę można zapomnieć o całym bałaganie, który czeka na ogarnięcie przed świętami ;). Dzięki tym pierniczkom przekonałam się również, że nie ma nic lepszego od naturalnych przypraw. Od dziś koniec ze sklepowymi przyprawami do pierników!

P.S. Pierniczki miękną już po dwóch dniach. Mój roczny syn, z aż czterema ząbkami, potrafił schrupać całego pierniczka, więc nie mogę powiedzieć, że są twarde ;).

Składniki na 3 blachy pierniczków:

  • 200 g miodu
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 jajko, rozbełtane
  • 420 – 440 g mąki pszennej
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy miód, cukier, imbir, cynamon, ziele angielskie, goździki i sól. Doprowadzamy całość do wrzenia.
  2. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajemy sodę oczyszczoną. Mieszamy. Masa zacznie się pienić i podwoi swoją objętość. Dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Po dodaniu masła masa opadnie. Następnie dodajemy jajko i energicznie całość mieszamy.
  3. Przelewamy masę do miski i dodajemy przesianą mąkę – 420g. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt klejące dodajemy więcej mąki.
  4. Gotowe ciasto wkładamy na 30 min do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3-5mm. Stolnicę i wałek do ciasta delikatnie obsypujemy mąką. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pierniczki pieczemy ok 12-15 minut w 170ºC (bez termoobiegu). Gotowe pierniczki studzimy, a następnie lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem w proszku:
  • 2 łyżeczki białka w proszku
  • 3-4 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • 200 – 400 g cukru pudru
  1. Białka w proszku zalewamy wodą i mieszamy mikserem, ok 1 min. Dodajemy przesiany cukier puder (200g) i dokładnie miksujemy, aż otrzymamy gładki lukier.
  2. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość. Jeżeli wyjdzie za rzadki dodajemy więcej cukru pudru.

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Mąki dajemy dokładnie tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy za dużo to ciasto będzie się kruszyło. Ciasto będzie lekko się lepiło od miodu, ale tak ma być.
  4. Zamiast podanych w przepisie przypraw, można użyć mieszanki przypraw do pierników – 2 łyżki.
  5. Pierniczki wykorzystałam do dekoracji tortu piernikowego z choinkami.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

pierniczki, pierniczki świąteczne, ciasteczka świąteczne, lukier, miód, cynamon,

Źródło przepisu Tutaj.

4 thoughts on “Pierniczki

    1. Zwykły lukier: 1 szkl cukru pudru + kilka łyżek wody. Do przesianego cukru pudru dodać 2 łyżki wody i wymieszać. Jeśli wyjdzie za gęsty to dodać więcej wody. Jeśli za rzadki – więcej cukru pudru. Do tych pierniczków użyłam lukru królewskiego na bazie białek w proszku. Robiłam według przepisu na opakowaniu: 2 łyżeczki proszku + 3-4 łyżek wody + 200g cukru pudru lub więcej. Do proszku dodać wody. Zmiksować chwilę i dodać cukier puder. Wymieszać. Jeśli będzie za gęsty dodać kolejną łyżkę wody. Lukru na bazie zwykłych białek nie robiłam jeszcze. W tym roku spróbuję 🙂 Wtedy podam dokładny i sprawdzony przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *