BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA

MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie

miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki miękkie, pierniki miękkie,

Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Miękkie pierniki są pyszne i aromatyczne. Pierniki miękkie są od razu po upieczeniu. Te pierniczki polecam szczególnie dzieciom, ale ostrzegam… znikają w ekspresowym tempie!
Polecam również pyszne pierniczki i pierniki do dekoracji lukrem lub ciasteczka cynamonowe.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 70-95 szt miękkich pierniczków*
  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g ciemnego kakao
  • 60 g białka (z 1,5 jajka rozm. L)
  • 140 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% (110 g)
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 125 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 200 g miodu (użyłam wielokwiatowego)
  1. Zamiast osobnych przypraw można dać gotową mieszankę przypraw do piernika – ok 3 1/2 łyżeczki.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy miód z przyprawami, cały czas mieszając masę. Doprowadzamy całość do wrzenia (ale nie gotujemy masy).
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Studzimy masę.
  4. Mąkę z kakao mieszamy i przesiewamy.
  5. Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. Odkładamy na bok, aby śmietana podwoiła swoją objętość.
  6. W tym czasie ubijamy białka. Po ok 2 minutach dodajemy powoli cukier. Miksujemy całość ok 6-8 minut, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy żółtka i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Masa wyjdzie rzadka (półpłynna).
  7. Do miski z przesianą mąką z kakao dodajemy masę jajeczną. Mieszamy całość chwilę za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy masę z miodem i mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę z sodą i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką silikonową, aż otrzymamy jednolite miękkie ciasto.
  8. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin (min. 5 godz.), jeśli nie chcemy tak długo czekać.
  9. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Pierniczki pieczemy ok 8-10 minut w 180ºC (bez termoobiegu). Długość pieczenia zależy od grubości pierników. Im dłużej będziemy piec miękkie pierniczki tym będą twardsze. Gotowe pierniczki studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, wtedy długo będą miękkie.
  11. Miękkie pierniczki możemy delikatnie polukrować lukrem lub roztopioną czekoladą.
Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Ale nie wiem dokładnie gdzie takie jajka można dostać (prawdopodobnie w marketach mogą być dostępne).
Lukier królewski do dekoracji:
  • 75 g białka
  • ok 400 g cukru pudru lub więcej
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier.
  7. Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
  9. Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski.
  10. Polecam też lukier z białkiem w proszku.
Gęstość lukru królewskiego:
  • wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 400 – 410 g cukru pudru
  • dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 415 – 420 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz masła.
  2. Do tych pierniczków nie polecam malutkich foremek o finezyjnych kształtach. Wtedy miękkie pierniczki się marszczą. 
  3. Ilość pierników zależy od wielkości foremek. Robiąc gwiazdy o śr 8 cm wyszło mi ok 72 pierniczków.
  4. Co zrobić jeśli zapomnimy schować miękkie pierniczki do pudełka i zrobią się twarde? Trzeba włożyć do pojemnika z piernikami kawałek jabłka (wymieniałam je co dwa dni). Dzięki temu pierniczki trochę zmiękną.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂


miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki miękkie, pierniki miękkie,

miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki miękkie, pierniki miękkie,

Źródło inspiracji Tutaj.

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz