BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA

MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie

miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki świąteczne, pierniczki dla dzieci,
Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie!

Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i miękkie od razu po upieczeniu. Te pierniczki polecam szczególnie dzieciom, ale ostrzegam… znikają w ekspresowym tempie! 

Składniki na 70-95 szt miękkich pierniczków*
  • 500 g mąki pszennej
  • 12 g ciemnego kakao
  • 60 g białka (z 1,5 jajka rozm. L)
  • 140 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% (110 g)
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 3/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 125 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 200 g miodu (użyłam wielokwiatowego)
  1. Zamiast osobnych przypraw można dać gotową mieszankę przypraw do piernika – ok 3 1/2 łyżeczki.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy miód z przyprawami, cały czas mieszając masę. Doprowadzamy całość do wrzenia (ale nie gotujemy masy).
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy masło i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Studzimy masę.
  4. Mąkę z kakao mieszamy i przesiewamy.
  5. Do śmietany dodajemy sodę i mieszamy. Odkładamy na bok, aby śmietana podwoiła swoją objętość.
  6. W tym czasie ubijamy białka. Po ok 2 minutach dodajemy powoli cukier. Miksujemy całość ok 6-8 minut, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Na końcu dodajemy żółtka i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Masa wyjdzie rzadka (półpłynna).
  7. Do miski z przesianą mąką z kakao dodajemy masę jajeczną. Mieszamy całość chwilę za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy masę z miodem i mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę z sodą i dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką silikonową, aż otrzymamy jednolite miękkie ciasto.
  8. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin (min. 5 godz.), jeśli nie chcemy tak długo czekać.
  9. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Stolnicę delikatnie obsypujemy mąką. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Pierniczki pieczemy ok 8-10 minut w 180ºC (bez termoobiegu). Długość pieczenia zależy od grubości pierników. Im dłużej będziemy piec miękkie pierniczki tym będą twardsze. Gotowe pierniczki studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, wtedy długo będą miękkie.
  11. Miękkie pierniczki możemy delikatnie polukrować lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

Lukier królewski z białkiem w proszku – lukier do ciastek:
  • 1 łyżeczka białka w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • ok 150 g cukru pudru lub więcej
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut).
    Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera.
  2. Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość.
  3. Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki.
  4. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy miękkie pierniczki.
  5. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe pierniczki trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz masła.
  2. Do tych pierniczków nie polecam malutkich foremek o finezyjnych kształtach. Wtedy miękkie pierniczki się marszczą. 
  3. Ilość pierników zależy od wielkości foremek. Robiąc gwiazdy o śr 8 cm wyszło mi ok 72 pierniczków.
  4. Jeśli zapomnimy schować pierniczki do pudełka i zrobią się twarde trzeba włożyć do pojemnika z piernikami kawałek jabłka (wymieniałam je co dwa dni). Dzięki temu pierniczki trochę zmiękną.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂


miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki świąteczne, pierniczki dla dzieci,

miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki świąteczne, pierniczki dla dzieci,

Źródło inspiracji Tutaj.

Polecam również:

krem pomarańczowy, krem z orange curd, krem pomarańczowy z mascarpone, orange curd z mascarpone, pomarańczowy krem do tortu,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!