BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA/ DODATKI DO WYPIEKÓW/ TORTOWE ABC/ WIELKANOC

LUKIER KRÓLEWSKI

lukier królewski, lukier z białek, lukier na białku, lukier do dekorowania, lukier do pierników, lukier do ciasteczek, lukier z białkiem,

Lukier królewski, tzw. Royal Icing to idealny lukier do dekorowania pierników i ciasteczek maślanych. Przez długi czas do lukrowania pierniczków używałam lukru z białkiem w proszku, ponieważ bałam się użyć świeżego białka. Obawiałam się salmonelli i dlatego wybierałam białko w proszku. W tym roku postanowiłam przetestować lukier ze świeżym białkiem i zobaczyć czy jest jakaś różnica? Przy pierwszym podejściu bardzo mi pomogła Kasia Steczowicz, kilkukrotna zdobywczyni złotych medali w dziedzinie dekorowania lukrem ciastek i tortów. W słodkim skrócie Kasia to Lukrowa Królowa! Kasię poznałam osobiście w ubiegłym roku, gdy zamówiłam u Niej piękny kalendarz adwentowy z pierniczkami. Do dziś podziwiam jej pięknie lukrowane ciasteczka na Instagramie. Kasia udzieliła mi kilka cennych porad związanych z lukrem, którymi dzielę się teraz z Wami.

Czy jest różnica między lukrem zrobionym na białku w proszku, a lukrem ze świeżym białkiem? Jest! Nie duża, ale dla niektórych może mieć ona ogromne znaczenie. Otóż lukier ze świeżym białkiem jest bardziej elastyczny, nie rwie się podczas dekorowania, tak jak dzieje się to przy lukrze z białkiem w proszku. Dlatego jeśli ktoś pragnie zająć się lukrowaniem pierniczków na poważnie, to polecam lukier królewski ze świeżym białkiem. 
Jeśli jednak lukrujecie pierniczki dla siebie lub robią to Wasze dzieci, to bez problemu można zrobić lukier na białku w proszku. Jest on też szybszy do zrobienia (nie potrzebujecie miksera). Na moim profilu na Instagramie, w wyróżnionej relacji “PIERNICZKI” podaję link do białka w proszku, które do tej pory używałam.

Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Obserwuj FBIG lub dołącz do słodkiej grupy wsparcia dla patronów!
Składniki na lukier królewski:
  • 75 g białek pasteryzowanych
  • ok 400 g cukru pudru lub więcej
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier.
  7. Podczas miksowania lukier trochę się napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze. W trakcie lukrowania przebijamy pęcherzyki powietrza za pomocą igły lub wykałaczki.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego. 
  9. Polecam: ciasteczka maślane lub idealne pierniczki i pierniki do lukrowania. 

Gęstość lukru królewskiego:

  • Wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 400 – 410 g cukru pudru.
  • Dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 415 – 425 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
  • O lukrze królewski opowiadam na Instagramie w wyróżnionej relacji Lukier.
Uwagi:
  1. Do lukru królewskiego najlepsze są zimne białka.
  2. 75 g białka – 2 jajka, rozm L. 
  3. Długość miksowania lukru zależy od miksera. Mi to zajęło ok 10 – 12 minut.
  4. Nie możemy dopuścić do przebicia białek z cukrem pudrem, bo zrobimy bezę i taki lukier nie będzie chciał schnąć na pierniczkach. Dlatego mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera.
  5. Do lukru nie dodajemy wody, ponieważ lukier wtedy się kruszy lub nie zasycha.
  6. Nie dodajemy soku z cytryny. Łatwo przesadzić z ilością i tak samo jak przy wodzie lukier będzie się kruszył lub nie wyschnie.
  7. Polecam barwniki w żelu lub w proszku do lukru z białek. Dodanie barwnika może spowodować, że lukier zrobi się trochę rzadszy. Wtedy dodajemy więcej cukru pudru. Wystarczy dodać odrobinę barwnika, ponieważ lukier łatwo się zabarwia. Unikajcie barwników w płynie, one rozrzedzają lukier. 
  8. Gotowy lukier przechowujemy, szczelnie zamknięty, w lodówce do 3 dni (przed ponownym użyciem trzeba go wymieszać łyżką). Jeśli w tym czasie nie zużyjemy lukru, to możemy go zamrozić.
  9. Lukier na pierniczkach/ciasteczkach wytrzymuje bardzo długi czas. Pierniczki od Kasi po roku wyglądają idealnie (przez ten czas były zapakowane w foliowy woreczek).
  10. Do dekorowania ciasteczek i pierniczków lukrem nie są potrzebne żadne tylki. Wystarczy worek cukierniczy, w którym wycinamy malutką dziurkę lub większą. Polecam wpis o tylkach cukierniczych.


lukier królewski, lukier z białek, lukier do dekorowania, lukier do pierników, lukier do ciasteczek, lukier z białkiem,

lukier królewski, lukier z białek, lukier na białku, lukier do dekorowania, lukier do pierników, lukier do ciasteczek, lukier z białkiem,

Polecam również:

miękkie pierniczki, pierniczki jak alpejskie, miękkie pierniki, pierniczki świąteczne, pierniczki dla dzieci,

kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, ciasto kakaowe z przyprawą do piernika,

tort drip cake, tort w stylu drip cake, tort czekoladowy, czekoladowy tort z malinami, tort z owocami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Klaudia
    17 grudnia 2020 at 22:15

    Czy lukier królewski można mrozić?

  • Odpowiedź
    Magdalena
    14 grudnia 2020 at 18:14

    Czy białko w proszku to to samo co meringue powder, np. z Wiltona?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 grudnia 2020 at 21:44

      Tak 🙂

      • Odpowiedź
        Magdalena
        15 grudnia 2020 at 20:49

        Dziękuję za odp. Gdzieś trafiłam na info, że to nie to samo, ale nie pamiętam gdzie. 🤷🏻‍♀️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          15 grudnia 2020 at 23:09

          Jest jeszcze inne białko w proszku, innej firmy. I tam trzeba uważać, bo jedno jest do lukru, a inne do bez. Opakowania są identyczne, tylko nazwa się różni. Ale z Wiltona jest tylko jedno i to jest białko w proszku, bo sama kiedyś je używałam 🙂

  • Odpowiedź
    Maja
    2 grudnia 2020 at 08:05

    Z jajek naświetlanych korzysta głównie gastronomia, a dostępne są np. w Makro.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 grudnia 2020 at 11:22

      Super! Dziękuję za informację 🙂 Ale ktoś mi mówił kiedyś, że w Tesco takie widział, ale na 100% pewna nie jestem.

    Zostaw komentarz