BISZKOPT DO TORTU z całych jaj

by Magdalena Indyka
biszkopt do tortu, stabilny biszkopt, biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ciasto biszkoptowe, biszkopt z całymi jajkami,
image_print

Biszkopt do tortu z całych jajek, bez mąki ziemniaczanej to idealny biszkopt, który nie kruszy się i lepiej wchłania nasączenie. Przepis na biszkopt poznałam na szkoleniu tortowym u Agnieszki Obłozy, która zdradziła zalety biszkoptu bez mąki ziemniaczanej. Jak wiadomo mąka ziemniaczana idealnie zagęszcza frużeliny owocowe. Jednak w cieście, podczas pieczenia, zmienia ona trochę swoje właściwości, przez co otrzymujemy puszysty, delikatniejszy biszkopt. Taki biszkopt już podczas krojenia bardziej się kruszy, a po mocnym nasączeniu zazwyczaj rozpada się (traci na stabilności). Dlatego od pierwszego razu, gdy upiekłam biszkopt od Agnieszki nie wróciłam do starego przepisu na biszkopt z mąką ziemniaczaną. Od razu zauważyłam różnicę i zdecydowanie wolę ten przepis. Użyłam go nawet do tortu dwupiętrowego i super się sprawdził. 

Stabilność tego idealnego biszkoptu to nie jedyna jego zaleta. W tym przepisie ubijamy całej jajka z cukrem. Nie trzeba oddzielać białka od żółtka. To bardzo ułatwia pieczenie!
Polecam również kakaową wersję biszkoptu jasnego.

W materiale wideo lokowano produkt:
https://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/roboty-planetarne/seria-chef/titanium-chef-baker/c/ChfBaker

Uwaga:

  1. Jeżeli po rozbiciu jajek otrzymacie np. 225 g, to w przeliczniku foremek w pierwsze pole wpiszcie średnicę tortownicy 18 cm, a w drugim polu np. 18.2 cm. Wpiszcie składnik: jajka – 220 g i przeliczcie. Zwiększacie rozmiar tortownicy, aż wyjdzie Wam wasza waga jajek – ok 225 g. Wtedy wpiszcie kolejne składniki i przelicznik pokaże Wam ile mąki i cukru dać na 225 g jajek. 
Składniki na biszkopt – jajka rozm. 'L’ forma o śr 18 cm:
  • 220 g jajek bez skorupki (4 jajka 'L’)
  • 130-135 g cukru (nie musi być drobny)
  • 160 g mąki pszennej tortowej 

Proporcje Agnieszki Obłozy – jajka, rozm. M:

  • 200 g jajek bez skorupki (4 jajka 'M’)
  • 120 g drobnego cukru
  • 145 g mąki pszennej tortowej 
  1. W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem (w słabszym mikserze na wysokich obrotach, w robotach o dużej mocy na średnich obrotach). Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to od mocy miksera/robota planetarnego). Wyłączamy mikser.
  2. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę. Za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej łączymy ją z masą jajeczną.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do rantu/formy o śr 18 cm, wyłożonego papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  4. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.  
  5. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  6. Przy pomocy długiego noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty. Wierzch biszkoptu (skórkę) ścinamy. 
  7. Biszkopt z tych proporcji w formie o śr 18 cm wyrasta mi na ok 7,5 cm wysoki.
Wskazówki:
Z ilu jajek wyjdzie mi biszkopt wysoki na 6 cm?

24 cm – 6 jajek
22 cm – 5 jajek
20 cm – 4 jajka
16 cm – 3 jajka
18 cm – 4 jaka (tutaj trzeba zrobić rant z papieru do pieczenia jeśli używacie tortownicy,
bo wychodzi wysoki ok 7,5 cm)
polecam Przelicznik foremek: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Dlaczego ubijamy jajka z cukrem w całości, a nie osobno białka z cukrem?

Do tortów artystycznych idealny jest biszkopt zwarty, miękki ale nie zbyt puszysty.
Jajka ubijane w całości nie wchłaniają aż tak dużo powietrza jak białko ubijane samodzielnie.
Dlatego trochę słabiej wyrastają, ale biszkopt jest przez to stabilniejszy.

Ładnie wyrośnięty biszkopt do tortu zależy od dobrze ubitych jajek?

Tak. U mnie najczęstszym powodem opadniętego biszkoptu było krótkie ubijanie białek lub całych jajek.
Całe jajka zawsze ubijam trochę dłużej.
To zależy też od ilości jajek. Im więcej jajek tym dłuższy czas ubijania. Jeśli przy 4 jajkach ubicie zajmuje ok 15 minut, to przy 6 jajkach ten czas wydłużamy nawet do 20 minut. 

Moc silnika robota planetarnego również ma wpływ na dobre ubicie jajek/białek.

Posiadam obecnie robot Kenwood Titanium Chef Baker o mocy silnika 1200W. Jajka do biszkoptu ubijam na 5 poziomie prędkości (jest ich 7). Wcześniej miałam tańszy model robota Bosch o mocy 700W, który miał tylko 4 poziomy prędkości i ubijałam jajka/białka zawsze na ostatnim poziomie. Agnieszka Obłoza używa robota o mocy 600W i ubija jajka na ostatnim poziomie prędkości.

Dlaczego biszkopt po upieczeniu kurczy się u góry, przy brzegach?

Jeśli zauważycie, że biszkopt po upieczeniu kurczy się u góry, to może oznaczać, że ubijaliście jajka na zbyt szybkich obrotach. Mój nowy robot planetarny ma 7 poziomów prędkości. Niektóre biszkopty muszę ubijać na poziomie 5, aby ładnie wyrosły i się nie kurczyły u góry. W starym mikserze nie miałam tego problemu, ponieważ nie miał tak szybkich obrotów. 

biszkopt do tortu, stabilny biszkopt, biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ciasto biszkoptowe, biszkopt z całymi jajkami,
Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził.
Dlatego osobiście polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.

Rozmiar jajek ma znaczenie?

Z mojego doświadczenia – tak. Jeśli użyjecie większych jajek polecam zwiększyć ilość mąki i cukru (można to obliczyć w przeliczniku foremek). W przeciwnym wypadku biszkopt wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten biszkopt będzie dla Was za mało stabilny lub zobaczycie, że zapada się w środku (mimo długiego ubijania jajek), to dodajcie trochę mąki następnym razem. Mi taki biszkopt do tortu odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). Dodatkowa łyżka mąki nie zaszkodzi.

Czym nasączyć biszkopt do tortu?
Przez długi czas nasączałam biszkopty słabą herbatą, jednak zauważyłam że zmienia ona kolor biszkoptu. Od kilku miesięcy nasączam biszkopty przegotowaną wodą (bez cukru i cytryny, ale jeśli lubicie możecie posłodzić). 

biszkopt do tortu, stabilny biszkopt, biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ciasto biszkoptowe, biszkopt z całymi jajkami,

Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?

Dodaję cukier do jajek przed ubiciem. Można użyć zwykły cukier, nie musi być drobny.

Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?

Według mnie nie. Jak już wspomniałam w drugim punkcie, biszkopt wyrasta dzięki dobrze ubitym jajkom. Moja mama zawsze dodawała proszek do pieczenia do takiego biszkoptu (ubijała od razu całe jajka z cukrem). Ja nie dodaję.
Sześć jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt do tortu pięknie wyrósł!

Jaka miska do ubijania białek?

Każda miska będzie dobra. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego ja preferuję metalową lub szklaną miskę.

Jaka temperatura pieczenia?

Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 150-165°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki.
Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155°C (piekę na najniższym poziomie piekarnika).
U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik. 

Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt wyrośnie Wam z górką, to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy i ostudzeniu wystarczy ściąć wierzch. 

biszkopt do tortu, stabilny biszkopt, biszkopt bez mąki ziemniaczanej, ciasto biszkoptowe, biszkopt z całymi jajkami,

Papier do pieczenia czy masło?

Używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy.
Nie smaruję niczym boków formy.

Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?

Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Nie opadł ani razu. Dlatego już biszkoptem nie rzucam!

Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?

Moje biszkopty układam tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładę na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka może trochę opaść na dno formy i dolny blat wychodzie gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.

Rant czy tortownica?

Nie mam faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości. Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub folia rantowa. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy.

Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), polecam zainwestować w ranty.

Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?

Tak. Ale wtedy gdy biszkopt jest już upieczony i robimy to powoli. Nie otwieram piekarnika gdy widzę, że biszkopt jest blady, a środek jeszcze nie dopieczony. Czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia. 

Jak zrobić kakaowy biszkopt z jasnego?

Zamieniamy część mąki na kakao. Link do przepisu na kakaowy biszkopt znajdziecie nad składnikami na biszkopt do tortu.

Kiedy można upiec biszkopt przed złożeniem tortu?

Biszkopty do moich tortów piekę 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt piekę już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijam w folię i przechowuję w szafce. Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.

Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?

Używam mąki pszennej tortowej, typ 450.

Podoba Ci się przepis na biszkopt do tortu z całych jaj? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

34 komentarze

Dwa 18/09/2024 - 13:15

Biszkopt z 4 jaj ubijałam przez 15 minut na wysokich obrotach. Środek opadł. Czytam że wina jest albo za krótki czas ubijania, ale wg przepisu powinno być ok, albo za duże obroty. Więc ubijałam w mikserze ręcznym z misą z mocą 750 w. Na jakich obrotach Pani ubija?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/09/2024 - 22:38

Tak, taki czas jest u mnie idealny. Do biszkoptu używam wyłącznie miksera planetarnego. Mam taki z 7 poziomami prędkości i ubijam na 5 poziomie. Może spróbuj zmniejszyć trochę obroty. Sprawdź też czy masz odpowiednią ilość mąki w stosunku do wagi jajek. Zawsze coś przy mieszaniu masy z mąką poszło nie tak. Powodów jest kilka.

Odpowiedź
Justyna 18/09/2024 - 11:18

Hej, czy robiłaś może biszkopt z erytrolem albo ksylitolem zamiast cukru?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/09/2024 - 22:38

Nie. Nie używam tych składników w mojej kuchni :).

Odpowiedź
Daria 10/01/2024 - 12:42

Jeśli chcę zrobić biszkopt w jakimś kolorze to wystarczy dodać barwnik do masy biszkoptowej, np. przy łączeniu z maką?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2024 - 13:45

Nie, bo wtedy trzeba długo mieszać i masa opadnie. Dodajemy barwnik gdy ubijamy jajka, pod koniec miksowania. Aby barwnik dobrze się rozprowadził.

Odpowiedź
Gabriela 24/09/2023 - 09:45

Przelicznik foremek obliczył mi na tortownicę 26cm aż 10jaj to nie za dużo? Czy może coś zle wpisałam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2023 - 14:35

Mi ze średnicy 18 cm (taka jest w przepisie) biszkopt z 4 jajek na Pani średnicę 26 cm przeliczył na 8,36 jajka. Wtedy zmniejszam trochę śr, np. 25.5, aby wyszło 8 jajek.

Odpowiedź
Karolina 03/09/2023 - 21:02

Jeśli chciałabym upiec biszkopt, który przekroje na 4 części, to o ile wydłużyć czas pieczenia? Czy lepiej upiec 2 niższe?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/09/2023 - 23:23

Pieczemy do suchego patyczka. Piecz minimum 50 minut. Delikatnie uchyl drzwiczki piekarnika i sprawdź patyczkiem. Często otwieram piekarnik i sprawdzam biszkopt. Nigdy nie opadł. Ale zawsze robię to pod koniec pieczenia, po ok 45 minutach. Chyba że piekę 1 blat biszkoptu, wtedy krócej piecze się taki biszkopt.

Odpowiedź
Weronika 20/07/2023 - 16:57

Dzień dobry, chciałam zgłosić problem z przelicznikiem foremek. Próbowałam tak jak Pani pisze, wpisywać po przecinku (23.4) żeby dojść do potrzebnej ilości jajek. niestety jak wpisywałam liczby po przecinku, to przelicznik nie podawał wartości tylko wyskakiwało (NaN) próbowałam wiele razy, na różnych sprzętach i ciągle to samo ;(

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/07/2023 - 21:44

Proszę dawać w przeliczniku 'kropkę’ zamiast 'przecinka’: 23.4 zamiast 23,4.

Odpowiedź
Sabina 27/06/2023 - 14:34

Witam czy biszkopt upiecze sie w piekarnik Bez termoobiegu(bo taki tylko posiadam) ? Jesli tak to Ile powinnam go piec I w jakiej temp? Dziekuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/06/2023 - 20:57

Piszę w przepisie, że piekłam bez termoobiegu 🙂 Temperatura jest podana w opisie wykonania 🙂

Odpowiedź
Sabina 28/06/2023 - 08:22

O jeju bardzo przepraszam, chodziło mi o ten termoobieg ze on jest..i wlasnie dzis planuje zrobic biszkopt czytam notuje zeby wyszedl idealny a tu taka gafa…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2023 - 10:30

Nie piekłam nigdy biszkoptu z termoobiegiem. Ogólnie biszkopty nie lubią przeciągów i lepiej piec go bez termoobiegu. Jeśli nie może Pani wyłączyć tej funkcji proszę spróbować z termoobiegiem. Tylko temperaturę trzeba obniżyć o ok 15 stopni. Jeśli w przepisie mam 155 stopni, to z termoobiegiem będzie ok 140 stopni.

Odpowiedź
Kamila Kamila 10/11/2022 - 13:22

Witam🙂…uwielbiam pani przepisy i cieszę się bardzo że testuje pani robot planetarny Kenwood …właśnie przymierzam się do jego zakupu…czy może pani napisać swoją opinię o nim czy jest wart swojej ceny?
Pozdrawiam serdecznie 😘

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:24

Hej 🙂 Jestem w trakcie testowania i na razie udało się ubić całe jajka w ciągu 8 minut! W moim to trwało 15 minut, więc różnica jest ogromna 🙂 Super wyrobił ciasto drożdżowe z 1,5 kg mąki, ale mam model XL z 7 litrową misą (film możesz zobaczyć na moim Instagramie). Więc przy modelu z 5 litrową trzeba zrobić mniejszą porcję ciasta. W tym tygodniu będę robić nim krem maślany do tynkowania. Jak mi chłopaki wyzdrowieją, to chcę zrobić ciasto na pizzę. Tak więc na razie jest ok, ale jeszcze nie wszystko sprawdziłam 🙂 Bardzo podoba mi się funkcja wagi i odmierzania czasu. Dzięki temu wiem ile faktycznie ubijałam jajka. Jak już zakończę testy na pewno umieszczę na Instagramie i może jeszcze tutaj małe podsumowanie 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
gutti 07/11/2022 - 01:12

Rewelacyjny przepis
Tez zawsze robilam z mąką ziemniaczaną
I mnie denerwowało że jest kruchy,
skusiłam na twój przepis i już zostanę napewno przy tym przepisie na długo.
Dziękuje bardzo

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/11/2022 - 21:13

Bardzo cię cieszę, że Ci się podoba 🙂 Serdecznie pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Joanna 02/02/2023 - 12:20

Czy z przepisu na ww. Biszkopt jesli zrobie na 1.5 proporcji wyjdzie mi biszkopt 27 cm?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:33

Nie wiem. Proporcje na większą formę przeliczam zawsze w przeliczniku foremek: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź
Ola 27/04/2023 - 18:08

Dzień dobry, planuję swój pierwszy tort 🙂 Czy to możliwe że na tortownicę 26 cm, przy jajkach o wielkości M, potrzebne jest aż 303,5 gram mąki? (145 g przy średnicy 18 cm) Tak pokazał mi przelicznik… czy coś źle wprowadziłam ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2023 - 11:20

Tak 🙂 Śr 26 to duży tort. Przelicznik dobrze obliczył mąkę 🙂 Może Pani dać 300 g mąki 🙂

Odpowiedź
Żaklina 26/10/2022 - 16:30

W jaki sposób otrzymać biszkopt wyższy niż 7 cm

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2022 - 22:44

Trzeba zrobić biszkopt z większej ilości jajek.

Odpowiedź
Ewelina 19/10/2022 - 08:11

Dzień dobry, czy surowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 stopni, czy do zimnego? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/10/2022 - 10:32

Do rozgrzanego 165 stopni.

Odpowiedź
Izabella 11/10/2022 - 14:54

Biszkopt kakaowy nie jest podlinkowany. Chciałabym zrobić taki jak ten jasny ale kakaowy. W tych proporcjach jak są wyżej. Pomożesz???

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/10/2022 - 11:50

W tym torcie jest na razie kakaowa wersja tego biszkoptu: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym/

Odpowiedź
DOROTArota Mere 14/06/2023 - 14:06

Co jeśli moja tortownica 18cm ma wysokość 6.8cm? Czy powinnam zmienić proporcje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/06/2023 - 20:51

Nie rozumiem jaki efekt chce Pani uzyskać? Piekę biszkopty w rantach o wysokości 14 cm. Jeśli dam 4 jajka to biszkopt wyrośnie mi na ok 7,5 cm. Jeśli zrobię biszkopt z 5 jajek to będzie wyższy. Zmienia Pani proporcje jeśli chce Pani wyższy biszkopt, bo potrzebuje np. 5 blatów biszkoptu. Ważne aby biszkopt nie wyszedł za wysoki, ponieważ wyleje się z rantu.

Odpowiedź
Joanna 23/09/2022 - 09:30

Mam pytanie chciałabym upiec tort fi 26 i zastanawiam się jakiej wysokosci rantu użyć do upieczenia biszkoptu. Mam dwa jeden wysokość 8.5 a drugi 15.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2022 - 11:14

Mi wyszedł z tych proporcji max 7cm. Jeśli przeliczy je Pani na 26 cm, to rant 8,5 cm będzie ok 🙂

Odpowiedź