BISZKOPTY i CIASTA

BISZKOPT KAKAOWY do tortu, z wodą

Biszkopt kakaowy do tortu, biszkopt kakaowy z wodą, biszkopt czekoladowy, wilgotny biszkopt kakaowy,

Biszkopt kakaowy do tortu długo mi nie wychodził wysoki. Nie chciał mi wyrastać tak pięknie jak biszkopt jasny. Wychodził zbity i niższy. Aż pewnego dnia pewna miła Pani zdradziła mi patent na puszysty i wysoki biszkopt czekoladowy! Doradziła mi, abym dodała trochę wody.
Woda do biszkoptu? A jednak! Od tamtej pory nie wyobrażam sobie tego kakaowego biszkoptu bez wody :). Jeśli również macie problem z biszkoptem kakaowym do tortu koniecznie przetestujcie ten trik! 

P.S. Biszkopt kakaowy z wodą jest wilgotniejszy od biszkoptu bez wody. Ale to nie znaczy, że nie wymaga nasączenia. Taki biszkopt również musimy nasączyć, jednak już nie tak bardzo jak biszkopt bez wody. 

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z  przelicznika foremek!

Składniki na biszkopt kakaowy do tortu (forma o śr 20 cm):
  • 5 białek (ok 185 g) 
  • 170 g drobnego cukru
  • 4 łyżki wody, zimnej*
  • 5 żółtek
  • 135 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
    Pod koniec ubijania dodajemy wodę i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 40 – 45 min w 165-170ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
  9. Biszkopt z 5 jajek w formie o śr 20 cm wyjdzie wysoki ok 5,5 – 6 cm.
  10. Biszkopt na zdjęciu upieczony jest w rancie (śr 16 cm, 4 jajka, wysokość 7,5-8 cm). Używając tortownicy koniecznie trzeba zrobić rant wewnątrz formy z papieru do pieczenia. A najlepiej upiec dwa biszkopty – każdy z 2 jajek.
Uwaga:
  1. Woda w biszkopcie kakaowym nawilża biszkopt, dzięki czemu ładnie rośnie i nie jest zwarty. Jednak zbyt duża ilość wody rozrzedza ubite białka, przez co nie są już takie sztywne. A dzięki sztywnym białkom biszkopt lepiej rośnie. Dlatego polecam zawsze dać 1 łyżkę mniej wody niż jest jajek w przepisie. Wcześniej dawałam 5 łyżek wody na 5 jajek. Jednak z czasem zauważyłam, że lepiej rośnie biszkopt z mniejszą ilością wody. 

Wskazówki:
Czy rodzaj kakao w biszkopcie kakaowym ma znaczenie?

Tak. Od początku używam kakao marki Wedel. Jednak przy testowaniu biszkoptu czekoladowego z olejem użyłam innego kakao. Przy pierwszej próbie biszkopt wyszedł mi zbity, niższy i suchy, jak na biszkopt z olejem. Za drugim razem zmieniłam proporcje i zobaczyłam, że wyszedł zdecydowanie lepiej. Przy ostatniej próbie wróciłam do kakao z Wedla i musiałam wrócić do pierwszej wersji przepisu! Biszkopt wyszedł idealnie.

Dlatego rodzaj kakao ma wpływ na strukturę Waszego biszkoptu. 

Ładnie wyrośnięty biszkopt zależy od dobrze ubitych białek lub całych jajek?

Tak. U mnie był to najczęstszy powód opadniętego biszkoptu. Mój mikser długo ubija białka. Zajmuje mu to nawet 15 minut przy czterech białkach. Ktoś mi kiedyś powiedział, że białka ubija się do momentu rozpuszczenia się cukru. Dwa razy próbowałam tej metody. Już po 7 minutach nie czułam cukru, a białka były gęste i sztywne. Niestety za każdym razem biszkopt opadł już w trakcie pieczenia! Za trzecim razem wróciłam do 15 minutowego ubijania białek i biszkopt pięknie wyrósł. Od tego momentu nie skracam już czasu miksowania. Chyba że kupię lepszy mikser i wtedy pewnie ten czas się skróci. Dostaję też mnóstwo wiadomości od czytelniczek, że po wydłużeniu czasu ubijania białek biszkopty lepiej im rosną.

Dlatego polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije jajka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek.
Im więcej białek, tym dłuższy czas ubijania
. Jeśli ubijamy całe jajka, to wydłużamy czas ubijania. Jeśli przy 3 białkach ubicie zajmuje ok 10 minut, to całe jajka polecam ubijać ok 15 minut. 
Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził. Ale wtedy też nie za długo ubijałam białka i nie wiem co było powodem opadnięcia biszkoptu. Dlatego jeśli od zawsze używasz zimnych jajek i biszkopt pięknie Ci rośnie, to nie zmieniaj tego :).
Jednak polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.

Rozmiar jajek ma znaczenie?

Tak. Do tego biszkoptu na 1 jajko daję 34 g cukru, ok 27 g mąki pszennej i ok 7 g kakao.
Przy czym moje jajko ma rozmiar ‘L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 55-60 g, gdzie białko ma ok 36-38 g. Jeśli użyjecie większych jajek trzeba zwiększyć ilość mąki i kakao. W przeciwnym wypadku biszkopt czekoladowy wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten biszkopt będzie dla Was za mało stabilny, to bez problemu możecie dodać trochę mąki i kakao następnym razem. Mi taki biszkopt odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). 

Biszkopt kakaowy do tortu, biszkopt kakaowy z wodą, biszkopt czekoladowy, wilgotny biszkopt kakaowy,

Czy w białkach może znaleźć się odrobina żółtka?

Tak. Ale dosłownie odrobina. Jeśli wpadnie wam żółtko, to postarajcie się wyciągnąć je jak najdokładniej. Białka z odrobiną żółtka się ubiją. Przecież są przepisy na biszkopt, gdzie ubija się całe jajka (Tutaj taki mam). Raz zdarzyło mi się ubijać białka z resztkami żółtka. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :).

Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?

Najlepszy cukier do biszkoptu to drobny cukier. Szybciej i łatwiej się rozpuszcza. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 min) zaczynam dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce (w odstępie ok 10 sekund).
Jeśli nie mamy drobnego cukru możemy zmielić nasz zwykły cukier.

Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?

Nie. Jak już wspomniałam w pierwszym punkcie, biszkopt kakaowy wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom. Ostatnio robiłam biszkopt wg przepisu mojej mamy, która zawsze dodawała proszek do pieczenia. Jajka ubijała w całości. Zaryzykowałam i nie dodałam proszku do pieczenia. 6 jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt pięknie mi wyrósł! Mama była w szoku, gdy jej o tym powiedziałam :).

Jaka miska do ubijania białek?

Każda miska będzie dobra. Ja jednak polecam metalową lub szklaną. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego bezpieczniejsza jest metalowa lub szklana miska.

Dlaczego biszkopt kakaowy rośnie z górką?

Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 165-170°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez wysokiej górki. 

Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekę na najniższym poziomie piekarnika.
Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik. 

Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt kakaowy wyrośnie Wam z górką , to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy odwracamy go do góry nogami, dzięki czemu wierzch biszkoptu się wyrówna. Przed włożeniem biszkoptu do piekarnika ważne też jest, aby wyrównać powierzchnię ciasta.

Papier do pieczenia czy masło?

Ja używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy. Możecie użyć masła do wysmarowania dna formy, ale nie smarujemy niczym boków formy.

Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?

Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Biszkopt nie opadł ani razu. Dlatego już biszkoptem nie rzucam!

Biszkopt kakaowy do tortu, biszkopt kakaowy z wodą, biszkopt czekoladowy, wilgotny biszkopt kakaowy,

Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?

Tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładziemy na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka trochę opada na dno formy i dolny blat zawsze wychodzi gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.

Rant czy tortownica?

Ja nie mam jednego faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości. Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub takie plastikowe podkładki na stół. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy. Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), to od razu zainwestujcie w ranty.

Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?

Tak. Ale wtedy gdy biszkopt kakaowy jest już upieczony. Nie otwieramy piekarnika gdy widzimy, że biszkopt jest mokry lub środek jeszcze nie dopieczony. Ja czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia. Ważne, by nie otwierać szeroko drzwiczek piekarnik i nie za szybko, aby nie zrobić ‘przeciągu’.

Kiedy można upiec biszkopt przed złożeniem tortu?

Biszkopt kakaowy do tortu najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej przed przełożeniem go kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijamy w folię i przechowujemy w szafce lub lodówce (trzymany w lodówce ładniej się kroi). Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.

Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?

Używam mąki pszennej tortowej, typ 450 (używam Lubella).

Z ilu jajek wyjdzie mi biszkopt kakaowy wysoki na 6 cm?

W formie o śr 24 cm robię z 7 jajek 
22 cm – 6 jajek
20 cm – 5 jajka
18 cm – 4 jaka 
 16 cm – 3 jajka
(polecam Przelicznik foremek)

Smacznego 🙂

Biszkopt kakaowy do tortu, biszkopt kakaowy z wodą, biszkopt czekoladowy, wilgotny biszkopt kakaowy,

POLECAM RÓWNIEŻ:

Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką, krem rafaello na śnieżce, krem kokosowy, krem ze śnieżką, krem z migdałami, bita śmietana, wiórki kokosowe,

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

krem z truflami, krem truflowy, cukierki, trufle, krem czekoladowy, czekolada, śmietanka, mascarpone,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

44 komentarze

  • Odpowiedź
    Ag
    8 października 2020 at 20:38

    Mi również ciasto wyszło strasznie rzadkie, do tego stopnia, że wylało się spod rantu jakieś 1/4 masy, a tak bardzo zależało mi na wysokim biszkopcie… będę musiała dopiec jeszcze raz, a tak bardzo nie lubię niepotrzebnie marnować skladnikow. Białka długo ubijalam, maka delikatnie, na dodatek dałam jej o lyzke więcej niż w przepisie po przeliczeniu skladnikow, dziwne

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 października 2020 at 22:45

      Dziwne. Ja zabezpieczam zawsze rant papierem do pieczenia. Ciasto wychodzi takie puszyste i nie wycieka. Czy blacha pod rantem była prosta?

  • Odpowiedź
    Angelina
    18 sierpnia 2020 at 11:30

    Czy z tego przepisu można upiec muffinki, jeśli tak to jak Pani myśli, na ile porcji muffinek (wysokość ok. 6cm) wystarczy podany przepis? Jeśli chciałabym zrobić ten biszkopt w wersji bezglutenowej czy wystarczy tylko zmienić rodzaj mąki w tej samej proporcji czy zmienić oraz jaką mąkę by Pani polecała? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 sierpnia 2020 at 09:12

      Nie wiem jak z tego biszkoptu zrobić bezglutenowy. Nie piekę takich wypieków. Nie robiłam muffinek z biszkoptu i ciężko mi powiedzieć ile ich wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Dorota
    13 maja 2020 at 16:53

    Od lat piekę, z biszkoptami nie mam problemu, ale pierwszy raz wyszedł mi prawie idealny, bez górki. Nawet zdjęciem się pochwalę. Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    kasia
    28 lutego 2020 at 09:21

    Pierwszy raz i suckes 🙂 Rewelacyjny! Robiłam z 5 jajek jak w przepisie, w rancie ustawionym na 20cm, wyrósł mi na 7cm 🙂 biszkopt wyszedł bardzo wilgotny, nie było potrzeby jego dodatkowego nasączania. Przecinałam go na drugi dzien nicią 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 lutego 2020 at 11:41

      Bardzo się cieszę 🙂 Gratuluję! Pozdrawiam!

    • Odpowiedź
      Agata
      7 kwietnia 2020 at 12:37

      Zrobilam biszkopt z 6 jajek w tortownicy 24 cm, wyrosl na 7.5 cm. Najlepsze jest to, ze jak go wyjelam to ogarnelam ze nie dodałam wody 😂

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    6 listopada 2019 at 19:56

    Dobry wieczór,
    Może głupie pytanie, ale …
    Jeżeli robię biszkopt z 7 jajek, w formie 20 cm (chciałabym żeby był wyższy) czy resztę składników muszę proporcjonalnie zwiększyć?
    Dziękuję za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedź
    D
    13 czerwca 2019 at 15:40

    Witam.Chciałam się dowiedzieć co robię nie tak,że po wymieszaniu masy jajecznej z mąką i kakao robi się ciasto rzadkie?Po upieczeniu nie jest zakalec,ale nie otrzymuje takiej konsystencji jak u Pani?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 czerwca 2019 at 19:06

      Białka muszą być dobrze ubite. Jak długo miksujesz? Łącząc masę z mąką delikatnie mieszamy.

      • Odpowiedź
        D
        17 czerwca 2019 at 21:29

        Białka ubijam z 15min.Masę z mąką mieszam delikatnie szpatułką.Z jasnym biszkoptem nie mam problemu i ładnie wyrasta…a z ten czekoladowy nie jest taki jakbym chciała?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          18 czerwca 2019 at 00:09

          Hmmm…ciężko mi powiedzieć co jest nie tak. Spróbuj może następnym razem bez wody.

  • Odpowiedź
    Magda
    25 października 2018 at 10:33

    Czy tą metodą można upiec również jasny biszkopt? Ile wtedy dać mąki ziemniaczanej?

  • Odpowiedź
    Emilia
    8 października 2018 at 16:19

    Dzień Dobry 🙂 Właśnie przymierzam się do wypróbowania Twojego przepisu na ten smakowicie wyglądający biszkopt, ale mam problem ze składnikami, gdyż posiadam tortownicę o średnicy 30cm. Według przelicznika wychodzi, że potrzebuję aż 11 szt. jajek. Czy to nie jest zbyt dużo?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 października 2018 at 16:24

      Nie. Tortownica 30cm jest bardzo duża. Do 24cm zrobiłabym biszkopt z 7-8 jajek. Nie wiem jaki mikser posiadasz, ale mój więcej niż 7 jajek nie ubije. Trzeba będzie podzielić składniki i piec na 2 razy.

      • Odpowiedź
        Emilia
        8 października 2018 at 16:40

        O rety! Nie spodziewałam się tak ekspresowej odpowiedzi 🙂 Dziękuję. Ja mam zwykły ręczny mikser Bosh’a 500W i mało sprawną prawą rękę i nigdy jeszcze nie robiłam biszkoptu z takiej ilości jajek i w takiej dużej tortownicy. Dziękuję za radę z tym podzieleniem składników, bo faktycznie mogę tego nie uciągnąć. Z drugiej strony korci mnie żeby spróbować, bo jeśli zdechnie mikser to może w końcu kupię upragnionego robota. Nie wiem, czy dobrze się domyślam, że z 6-7 jajek wyjdzie mi biszkopt ok 3cm?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 października 2018 at 16:53

          Nie 🙂 Pierwszy biszkopt zrób z 7 jajek i po upieczeniu przekrój na dwa blaty. Drugi z 4 jajek. Ten z 4 będziesz musiała trochę ściąć, aby zrównać z pozostałymi.

          • Emilia
            8 października 2018 at 17:04

            Dobrze, tak zrobię. Bardzo dziękuję za rady 🙂

          • Agnieszka
            8 kwietnia 2019 at 14:20

            Mam podobny zamiar upiec biszkopt na tortownicy o średnicy 30 cm. W takim razie jak długo piec taki z 7 jajek i ten drugi, płytszy z 4 jajek? Domyślam się, że krócej, ale ile mniej więcej?

          • Magdalena Indyka
            9 kwietnia 2019 at 09:13

            Z 4 jajek minumum 25 minut, z 7 – min. 35 minut, do suchego patyczka.

  • Odpowiedź
    Marcelina
    3 października 2018 at 16:44

    Dzień dobry :)))) dziękuję bardzo za Pani wspaniałego bloga 🙂 pierwszy raz spotkałam się z przepisami kiedy wszytsko jest tak piekniw opisane i wytłumaczone:)
    Bardzo lubię pięć torty i staram się na każdą okazję coś wymyślić 🙂 ale Pani podpowiedzi wprowadziły mnie na tzw następny level:)
    Połączyłam dziś krem z białej czekolady z kremem michalkowyn i kremem do tynkowania milky way 🙂 mam nadzieję że tort będzie smakował bliskim 🙂 pozdrawiam serdecznie. Marcela

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 października 2018 at 22:42

      Bardzo mi miło :). Piszę przepisy z myślą o początkujących, bo sama jeszcze taką osobą jestem. Wiem ile źle opisany przepis może przysporzyć nerwów, dlatego ;). Pozdrawiam i życzę smacznego!
      P.S. Dwa dni temu założyłam newsletter. Można się do niego zapisać. Będę wysyłać 1 maila na miesiąc (nie mam czasu na więcej) z listą nowych przepisów dodanych w danym miesiącu. Będę też starała się dodać coś więcej, porady, wskazówki, itp.

  • Odpowiedź
    Mirella
    19 września 2018 at 13:10

    Dziś będę próbować piec biszkopt z Pani przepisu w rancie, oj miloby było gdyby udał się ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 września 2018 at 14:20

      Proszę pamiętać o dobrze ubitych białkach z cukrem. Ubijamy długo. Przy biszkopcie z wodą to bardzo istotne. Trzymam kciuki 🙂

      • Odpowiedź
        Mirella
        19 września 2018 at 20:06

        Mam watpilowsc jaka ilość jajek dac na rant fi 15 3 czy 4 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 września 2018 at 20:12

          To zależy ile blatów chcesz otrzymać. Jeśli 3 to z 3 jajek. Jeśli 4 blaty to 4. Lepiej dać więcej jajek niż mniej 🙂

          • Mirella
            19 września 2018 at 20:25

            Ojej dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź 🙂 zależy mi właśnie na 4 blatach . Pierwszy raz będę robiła tak mały tort mam nadzieję że będzie stabilny 🙂

          • Magdalena Indyka
            19 września 2018 at 20:57

            Dodaj mniej wody za pierwszym razem (łyżkę mniej), abyś sprawdziła jak ci biszkopt wyjdzie. Mój jest puszysty i mięciutki (dodaję 1 łyżkę na 1 jajko), taki lubię. Ale nie każdemu może przypaść do gustu.

  • Odpowiedź
    Kamila
    13 września 2018 at 15:56

    Nie dodajemy proszku do pieczenia?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 września 2018 at 16:48

      Nie. Jeśli białka są dobrze ubite, to nie opadnie. Od samego początku nie dodaję proszku do tego biszkoptu.

  • Odpowiedź
    Marta
    10 września 2018 at 20:45

    Gdzie i kiedy tę wodę dodajemy??

  • Odpowiedź
    Mirella
    10 września 2018 at 20:45

    Czy wg podanego przepisu na tortownicę o średnicy 20 cm także trzeba robić rant? Jakie proporcje zastosować by biszkopt o średnicy 20 cm wyrosl tak jak Pani ok 8 cm?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 września 2018 at 21:02

      Z 5 jajek w tortownicy biszkopt wychodzi 5,5-6 cm wysoki. Zatem z 4 jajek otrzymamy minimum 4 cm. Zrobiłabym dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. W rancie zrobiłabym pewnie z 7 jajek, ale w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia może być ciężko. Chodzi o to, że rant z papieru do pieczenia czasami pochyla się do środka i to hamuje wzrost biszkoptu.

      • Odpowiedź
        Mirella
        10 września 2018 at 22:43

        Dziękuję za odpowiedź. Niebawem wypróbuję przepis. Mój pierwszy kakakowy nie wyrósł należycie i na dodatek urósł z górką, po raz pierwszy także piekłam w rancie, ale to chyba nie dla mnie. Jasny biszkopt w tortownicy wyrasta piękny i równy a w rancie jakiś krzywy na jedną stronę.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 września 2018 at 00:53

          Ciasto w tortownicy i rancie przed pieczeniem trzeba wyrównać. Jeśli biszkopt rośnie z górką, to można do odwrócić po upieczeniu i się wyrówna. Albo można górkę ściąć :).

    Zostaw komentarz