BISZKOPTY i CIASTA

BISZKOPT KAKAOWY – rzucany

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,
Długo męczyłam się z biszkoptem kakaowym. Nie chciał mi wyrastać tak pięknie jak biszkopt jasny. Wychodził zbity i niższy. Aż pewnego dnia pewna miła Pani zdradziła mi patent na puszysty i wysoki biszkopt! Doradziła mi, abym dodała trochę wody.
Woda do biszkoptu? A jednak! Od tamtej pory nie wyobrażam sobie tego biszkoptu bez wody :).
Jeśli również macie problem z kakaowym biszkoptem koniecznie przetestujcie ten trik! 

P.S. Biszkopt na zdjęciu upieczony jest w rancie (śr 16 cm, 4 jajka, wysokość 7,5-8 cm).
Używając tortownicy koniecznie trzeba zrobić rant wewnątrz, z papieru do pieczenia.
A najlepiej upiec dwa biszkopty – każdy z 2 jajek.

Składniki (tortownica, śr 20 cm):

  • 5 białek + szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru
  • 4-5 łyżek wody, zimnej*
  • 5 żółtek
  • 120 g mąki pszennej
  • 35 g kakao
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i stopniowo zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy od 10-15 min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy wodę i mieszamy.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim (zanim dodamy kolejne żółtko dokładnie mieszamy poprzednie). Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie łączymy z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 45 min w 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy i zostawiamy na blacie do wystudzenia.
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy, wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.

SKORZYSTAJ Z PRZELICZNIKA FOREMEK!

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  3. W tortownicy o śr 20 cm biszkopt z 5 jajek wyjdzie wysoki ok 5,5-6 cm.
  4. Jeśli pierwszy raz pieczecie biszkopt z dodatkiem wody, to dajcie jedną łyżkę mniej, aby sprawdzić jak wyjdzie. Zasada jest taka: 1 łyżka wody na 1 jajko. Łyżki są różne: jedne płytsze, drugie głębsze. Lepiej dać mniej wody, niż przesadzić z jej ilością :).
  5. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 10-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  6. Biszkopt kakaowy najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej przed przełożeniem go kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek. 
  7. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.
  8. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 min) zaczynam dodawać cukier.
  9. Do biszkoptu dodaję jajka w temperaturze pokojowej. Można go zrobić z zimnymi (prosto z lodówki), ale mi dwa razy nie wyszedł, dlatego polecam ciepłe jajka :).
  10. Biszkopt kakaowy czasami wyrasta z górką. Wtedy po upieczeniu i ostudzeniu odwracamy go ‘do góry nogami’, aby wyrównać wierzch. Biszkopt na zdjęciu jest tak odwrócony. 
  11. Najlepsza miska do ubijania białek to metalowa lub szklana. Miska musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć, dlatego bezpieczniejsza jest metalowa lub szklana.
  12. Od samego początku rzucam biszkoptem. Wiele osób mówi, że nie trzeba. Mi raz opadł biszkopt, bo nie rzuciłam. Dlatego dla świętego spokoju wolę nim rzucić ;).
  13. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Biszkopt kakaowy, biszkopt kakaowy rzucany, biszkopt z wodą, najlepszy biszkopt kakaowy, biszkopt bez proszku do pieczenia,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kamila
    13 września 2018 at 15:56

    Nie dodajemy proszku do pieczenia?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 września 2018 at 16:48

      Nie. Jeśli białka są dobrze ubite, to nie opadnie. Od samego początku nie dodaję proszku do tego biszkoptu.

  • Odpowiedź
    Marta
    10 września 2018 at 20:45

    Gdzie i kiedy tę wodę dodajemy??

  • Odpowiedź
    Mirella
    10 września 2018 at 20:45

    Czy wg podanego przepisu na tortownicę o średnicy 20 cm także trzeba robić rant? Jakie proporcje zastosować by biszkopt o średnicy 20 cm wyrosl tak jak Pani ok 8 cm?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 września 2018 at 21:02

      Z 5 jajek w tortownicy biszkopt wychodzi 5,5-6 cm wysoki. Zatem z 4 jajek otrzymamy minimum 4 cm. Zrobiłabym dwa biszkopty, każdy z 4 jajek. W rancie zrobiłabym pewnie z 7 jajek, ale w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia może być ciężko. Chodzi o to, że rant z papieru do pieczenia czasami pochyla się do środka i to hamuje wzrost biszkoptu.

      • Odpowiedź
        Mirella
        10 września 2018 at 22:43

        Dziękuję za odpowiedź. Niebawem wypróbuję przepis. Mój pierwszy kakakowy nie wyrósł należycie i na dodatek urósł z górką, po raz pierwszy także piekłam w rancie, ale to chyba nie dla mnie. Jasny biszkopt w tortownicy wyrasta piękny i równy a w rancie jakiś krzywy na jedną stronę.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 września 2018 at 00:53

          Ciasto w tortownicy i rancie przed pieczeniem trzeba wyrównać. Jeśli biszkopt rośnie z górką, to można do odwrócić po upieczeniu i się wyrówna. Albo można górkę ściąć :).

  • Zostaw komentarz