FLAMING Z MASY CUKROWEJ

by Magdalena Indyka
image_print

Flaming z masy cukrowej to piękna dekoracja na tort. Do zrobienia flaminga 'zmusiła’ mnie Solomiia, która marzyła o torcie z różowym flamingiem :).

Uwielbiam spełniać dziecięce tortowe marzenia. Dlatego zabrałam się do pracy nad tym pięknym ptakiem. W sumie zrobiłam dwa flamingi z masy cukrowej. Jeden na tort i później drugi, aby nagrać tutorial.

Z racji tego, że na urodzinach Solomii byli obecni moi synowie udało mi się odzyskać pierwszego flaminga. Mam też zdjęcia tortu w przekroju, dlatego niebawem podam Wam przepis na tort, na którym umieszczony został flaming z masy cukrowej.

Polecam również tutorial jak zrobić koronę z masy cukrowej. 

Flaming składa się z poszczególnych części:

  • dziób
  • szyja
  • tułów
  • skrzydła – 20 płatków

Flaminga umieściłam jako dekoracja na tort o śr 20 cm. Jednak oprócz figurki flaminga na torcie umieściłam dodatkowo napis z literek z masy cukrowej oraz kwiat piwonii, również z masy cukrowej. Samego flaminga można dać na mniejszy tort o śr ok 16-18 cm.

Na figurkę flaminga użyłam ok 135 g masy: 
  • 4 g białej masy cukrowej na dziób (długi na ok 2,7 cm)
  • 110 g masy z dodatkiem różowego barwnika: 80 g tułów, 30 g szyja (długa na ok 14-15 cm) , ok 20 g na skrzydła (płatki 3,5-4 cm)

Nie musicie się trzymać dokładnie tych wymiarów. Przy okazji zmierzyłam i zwarzyłam wszystko, bo może komuś to być pomocne :). 

Flaming z masy cukrowej przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku może stać nawet przez kilkanaście miesięcy. Moje flamingi czekały w szafie 3 lata na zrobienie im zdjęć do tego wpisu! Jak widać trzymają się dobrze :).

Akcesoria, które użyłam do zrobienie flaminga z masy cukrowej (możecie zobaczyć je na filmie załączonym wyżej):

Figurkę robiłam 3 lata temu. Niektóre akcesoria, które użyłam są już niedostępne, dlatego szukałam zamienników :). 

Zamiast opisu wykonania nagrałam film (umieszczony nad listą akcesoriów, bo w ten sposób łatwiej mi wszystko pokazać :). 

flaming z masy cukrowej, figurka flaminga na tort, jak zrobić flaminga z masy cukrowej, dekoracja flaming na tort,

flaming z masy cukrowej, figurka flaminga na tort, jak zrobić flaminga z masy cukrowej, dekoracja flaming na tort,

Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x