Mus czereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus czereśniowy:
- 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
- 25-35 g cukru lub więcej, do smaku*
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą czereśnie. Świeże czereśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czereśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree.
- Otrzymane puree ponownie podgrzewamy, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree czereśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2-3 turach, dodajemy zimne puree i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
- Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus czereśniowy do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus z czereśni musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
- Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
- Wypieki z musem czereśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże, wydrylowane czereśnie miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czereśni: połączenia smakowe.
- Puree z czereśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
2 komentarze
mmmmm
29 sierpnia 2020 at 16:54Jak myślisz, czy zamiast żelatyny mogę użyć zelfixa? (pektyny+cukier).
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2020 at 19:27Nie wiem, ale chyba nie.