KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS CZEREŚNIOWY

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

Mus czereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni. 

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus czereśniowy:
  • 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
  • 25-35 g cukru lub więcej, do smaku*
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą czereśnie. Świeże czereśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Mrożone czereśnie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czereśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree ponownie podgrzewamy, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree czereśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z czereśni i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus czereśniowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem czereśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże, wydrylowane czereśnie miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.

 

Uwagi:
  1. Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czereśni: połączenia smakowe.
  3. Puree z czereśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne. 
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, tort z musem czereśniowym, żelka porzeczkowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

5 komentarzy

  • Odpowiedź
    ania
    5 września 2021 at 11:29

    Czy ten mus (lub wiśniowy) nada się do obłożenia nim tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 września 2021 at 23:56

      Do typowego tynkowania nie. Jeśli jednak chcesz zatopić tort w musie (do tego potrzebny jest większy rant) to tak. Mus zawiera żelatynę i ciężko nim tynkować przez zastygnięciem, Musami nie tynkujemy tortów.

      • Odpowiedź
        Ania
        10 września 2021 at 22:22

        Super, dziękuję za odpowiedź! 🙂

  • Odpowiedź
    mmmmm
    29 sierpnia 2020 at 16:54

    Jak myślisz, czy zamiast żelatyny mogę użyć zelfixa? (pektyny+cukier).

  • Zostaw komentarz