KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS CZEREŚNIOWY

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

Mus czereśniowy to delikatny w smaku krem czereśniowy. Mus z czereśni idealnie pasuje do kremu śmietankowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt. Kolor musu czereśniowego zależy od rodzaju czereśni. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki na mus czereśniowy:
  • 280 g świeżych/mrożonych czereśni (bez pestek)
  • 25-35 g cukru lub więcej, do smaku*
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 140 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą czereśnie. Świeże czereśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Czereśnie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy czereśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree ponownie podgrzewamy, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree czereśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy zimne puree i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus czereśniowy do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus z czereśni musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  8. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  9. Wypieki z musem czereśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).

 

Uwagi:
  1. Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z czereśni: połączenia smakowe.
  3. Puree z czereśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne. 
  4. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.

Smacznego 🙂


mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, śmietanka z czereśniami, deser czereśniowy,

mus czereśniowy, krem czereśniowy, mus z czereśni, krem z czereśni, tort z musem czereśniowym, żelka porzeczkowa,

Polecam również:

mus ananasowy, mus z ananasa, krem ananasowy do tortu, krem z ananasa,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!