CIASTECZKA/ DODATKI DO WYPIEKÓW/ TORTOWE ABC

LUKIER DO CIASTEK – lukier królewski

lukier do ciastek, lukier z białkiem w proszku, lukier na białku w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

Lukier do ciastek z białkiem w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych jajkach. Lukier na białku w proszku jest tak samo trwały jak na świeżych białkach. Dodatkowym plusem jest to, że możemy go zrobić bez użycia miksera (ale przy większej ilości polecam jednak go użyć).  

Więcej wiedzy i inspiracji na moim INSTAGRAMIE.
Lukier do ciastek:
  • 1 płaska łyżeczka białka w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • ok 150 g cukru pudru lub więcej
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut).
    Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera.
  2. Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość.
  3. Dodajemy barwnik spożywczy jeśli chcemy otrzymać kolorowy lukier. Mieszamy za pomocą łyżki lub miksera.
  4. Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki. 
  5. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciastka.
  6. Zamiast białka w proszku można użyć płynnego białka pasteryzowanego. Wtedy nie dodajemy już wody. Ubijamy takie białko i dodajemy cukier puder.

 

Uwagi:
  1. Ciężko mi podać dokładną ilość cukru pudru. Każda łyżka jest inna. Wystarczy kropla wody więcej i lukier wychodzi rzadszy.
  2. Nie miksujemy długo białek w proszku z wodą. Wystarczy ok 30-45 sekund, aby zrobiła się piana. Jeśli będziemy za długo miksować (ponad 2 min.) lukier nie będzie chciał potem wyschnąć na ciasteczkach. 
  3. Barwniki w żelu lub w płynie rozrzedzają trochę lukier. Wtedy wystarczy dodać cukier puder. Barwnik w proszku trzeba najpierw rozcieńczyć w odrobinie wódki lub wody. 
  4. Jeśli kolor wyjdzie zbyt intensywny możemy go rozjaśnić, dodając cukier puder. Wtedy też trzeba dodać trochę wody, aby gęstość luru była odpowiednia.
  5. Do pokrycia całego ciasteczka lukier powinien być luźniejszy. Do dekoracji gęściejszy. Jeśli chcemy robić kwiatki z lukru musi mieć on konsystencję pasty. Wtedy ładnie zachowa kształt. Niestety taki lukier będzie bardzo twardy.
  6. Białko w proszku, tzw. Albumina, można kupić na allegro lub w sklepach cukierniczych. 

Smacznego 🙂


lukier do ciastek, lukier z białkiem w proszku, lukier na białku w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

lukier do ciastek, lukier z białkiem w proszku, lukier na białku w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

lukier do ciastek, lukier z białkiem w proszku, lukier na białku w proszku, lukier królewski, royal icing, lukier do dekorowania ciastek,

Polecam również:

mus wiśniowy, mus z wiśniami, krem z wiśniami do tortu, mus wiśniowy do tortu, wiśnie,

krem speculoos, krem speculoos do tortu, krem speculoos z mascarpone, krem z ciasteczkami speculoos

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie zdjęć i tekstu zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!