SZYBKI TORCIK z musem malinowym i kokosowym

by Magdalena Indyka
szybki torcik z musem malinowym, prosty tort z musem kokosowym, tort musowy, torcik z kremem kokosowym, przepis na szybki tort z musem,

Szybki torcik z musem kokosowym i malinowym to prosty i szybki sposób na słodkie ciacho do kawy :). Robiłam ten torcik chcąc przetestować mus kokosowy na śmietance kokosowej. Tak bardzo mi i moim chłopakom smakował, że postanowiłam zapisać ten przepis na blogu :). Zatem częstujcie się i życzę smacznego!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na biszkopt kakaowy – forma/rant o śr 18 cm – można zrobić jasny biszkopt:

  • 110 g jajek bez skorupki (2 jajka 'L’ )
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 13 g kakao Decomorreno
Składniki na biszkopt z kakao Wedel:
  • 110 g jajek bez skorupki (2 jajka 'L’ )
  • 70 g drobnego cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 15 g kakao Wedel
  1. W misce, przy pomocy miksera (najszybsze obroty), ubijamy jajka z cukrem. Miksujemy całość ok 10 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to też od miksera). Odkładamy mikser.
  2. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę z kakao. Delikatnie łączymy ją z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej (rózgą mieszamy wolno i delikatnie).
  3. Gotowe ciasto przekładamy do rantu/formy o śr 18 cm, wyłożonego papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  4. Pieczemy od 25-35 min w temperaturze ok 155-160ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  5. Upieczony biszkopt kakaowy wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  6. Przy pomocy długiego noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy ścinamy wierzch biszkoptu (skórkę), tak aby blat biszkoptu miał ok 1,5-2 cm grubości.

Nasączenie – przegotowana woda

Mus kokosowy ze śmietanką kokosową – mus kokosowy:
  • 200 g śmietanki kokosowej (otrzymałam śmietankę po schłodzeniu mleczka kokosowego)
  • 75 g białej czekolady (użyłam Wedel)
  • 3 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1 łyżka zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 130 g/ml śmietanki kokosowej, schłodzonej 
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku podgrzewamy śmietankę kokosową do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy białą czekoladę. Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Ponownie podgrzewamy masę w rondelku, aby była bardzo gorąca. 
  3. Wyłączamy palnik i dodajemy do masy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy masę kokosową (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  4. Co kilka minut, podczas studzenia, mieszamy masę kokosową. Często robi się na wierzchu kożuch i potem powstają grudki. 
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy schłodzoną śmietankę kokosową. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z masą kokosową, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonej masy kokosowej i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy masa kokosowa połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  7. Można dodać masę kokosową do śmietanki, ale starajcie się wlać masę tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  8. Gotowy mus kokosowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  10. Jeżeli w musie zrobią się grudki to znak, że masa kokosowa była za bardzo schłodzona. Jeśli posiadacie termometr cukierniczy to masa kokosowa w chwili łączenia ze śmietanką powinna mieć ok 28-29ºC.

szybki torcik z musem malinowym, prosty tort z musem kokosowym, tort musowy, torcik z kremem kokosowym, przepis na szybki tort z musem,

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin:
  • 245 g świeżych/mrożonych malin
  • 50 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus malinowy – mus z malin:
  • 155-160 g puree z malin
  • 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 145 g/ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree (155-160 g) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
  9. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
Krem do dekoracji z białą czekoladą:
  • 200 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 50 g białej czekolady
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i przy pomocy miksera (szybsze obroty) miksujemy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem z białą czekoladą od razu przekładamy do worka cukierniczego z tylką (użyłam Wilton 1M). Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu użycia w lodówce. 
  5. Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. 
Wykonanie:
  1. Szybki torcik z musami składamy w formie, w której piekliśmy biszkopt. Boki formy wykładamy papierem do pieczenia, aby, mus nie przykleił się do ścianek formy.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  2. Na podkładzie/paterze układamy blat biszkoptu i nasączmy go. Następnie nakładamy obręcz od okrągłej formy lub rant cukierniczy z papierem do pieczenia. Można też najpierw ustawić rant na podkładzie. Wyłożyć go od środka papierem do pieczenia i włożyć pierwszy blat biszkoptu.
  3. Nakładamy na biszkopt mus kokosowy i wkładamy formę do lodówki. Następnie przygotowujemy mus malinowy, który wykładamy bezpośrednio na mus kokosowy. 
  4. Tak przygotowany szybki torcik z musami wkładamy na kilka godzin do lodówki (min. 6 godz., najlepiej na całą noc), aby tort z musami się ustabilizował.
  5. Wyciągamy torcik z rantu/formy: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu.
  6. Dekorujemy torcik kremem z białą czekoladą wg własnego pomysłu. 
  7. Gotowy szybki torcik musowy przechowujemy w lodówce. 

Smacznego 🙂

szybki torcik z musem malinowym, prosty tort z musem kokosowym, tort musowy, torcik z kremem kokosowym, przepis na szybki tort z musem,

Podoba Ci się przepis na szybki torcik? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Renik 28/02/2024 - 00:22

Witam, podpowie mi Pani czy biszkopt z tych proporcji bez dodatku cukru się uda? Próbuję znaleźć dobry przepis na taki biszkopt, ostatnie próby mi nie wyszły 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/02/2024 - 08:40

Cukier ma wpływ na stabilność biszkoptu. Można dać go trochę mniej, ale nie polecam go eliminować w całości.

Odpowiedź
Andzia 08/01/2024 - 19:29

Czy ta śmietanka z białą czekoladą nada się do robienia dekoracji na babeczkach?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2024 - 13:50

Tak, ale zrobiłabym na śmietance 36% i dałabym 10-15 g więcej czekolady, aby krem wyszedł stabilniejszy i trochę słodszy 🙂

Odpowiedź