Piernik z melasą, przełożony powidłami to bardzo aromatyczny i wilgotny piernik jaki miałam okazję do tej pory jeść. Jak nie przepadam za pierniczkami z melasą, to ten piernik na melasie mogłabym jeść codziennie 🙂 Tylko od razu upiekłabym dwie blachy, ponieważ o każdy kawałek musiałabym stoczyć bój z moim synem Błażejem, który również uwielbia ten piernik!
W oryginalnym przepisie na piernik nie ma miodu. Wcześniej piekłam pierniczki z melasą i wiedziałam, że muszę trochę złagodzić smak melasy. Dlatego dałam trochę miodu. Piernik wyszedł idealny w smaku. Na załączonym zdjęciu piernik wyszedł mi trochę za niski. W trakcie kolejnych prób dodałam trochę więcej mąki i dzięki temu piernik ładnie wyrósł. Nie miałam już okazji zrobić nowych zdjęć. Ale na pewno będzie okazja, bo do tego piernika często będę wracać!
Polecam również inne pyszne ciasto piernikowe – Kakaowy piernik.
Składniki na piernik z melasą, forma 24×24 cm – przelicznik foremek:
- 120 g masła (może być zimne)
- 170 g melasy*
- 70 g miodu (użyłam lipowego)
- 2 jajka, rozm. L
- 260 g/ml mleka
- 70-75 g drobnego cukru
- 310 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy miód, melasę i masło do momentu rozpuszczenia się masła i otrzymania jednolitej masy. Nie doprowadzamy masy do wrzenia.
- Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy masę z melasą przed dodaniem jej do reszty składników!
- W większej misce mieszamy jajka, mleko i cukier – za pomocą rózgi kuchennej.
- Dodajemy ostudzoną masę z melasą i całość mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Na końcu dodajemy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Mieszamy całość tylko do momentu połączenia się składników. Nie dłużej.
- Gotową masę przelewamy do formy o wym. 24×24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piernik na melasie pieczemy ok 35-40 minut w 170°C, bez termoobiegu, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy go od razu z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
- Po ostudzeniu kroimy go na dwa równe blaty i przekładamy powidłami. Na końcu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
- Piernik z melasą można upiec w mniejszej formie i bez powideł :). Skorzystaj z przelicznika foremek. W formie 13×23 cm robię go z połowy porcji.
Polewa czekoladowa:
- 55-60 g mleka/śmietanki kremówki 30%
- 40 g gorzkiej czekolady 64%
- 60 g mlecznej czekolady
- W małym rondelku podgrzewamy mleko/śmietankę do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Polewamy piernik, gdy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje.
Dodatkowo:
- słoik powideł
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- *Kupiłam taką melasę – Kliknij Tutaj. Zamiast melasy można dać miód. Jednak smak i kolor piernika już nie będzie taki sam.
- Zamiast powideł można dać konfiturę z żurawiny lub z porzeczek.
- Piernik na melasie najlepiej kroi się gorącym nożem. Wtedy polewa nie przykleja się do noża.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: https://mojewypieki.com/przepis/wilgotny-piernik-na-melasie
Podoba Ci się przepis na piernik z melasą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.