GANACHE Z MASŁEM – do tynkowania tortu

by Magdalena Indyka
ganache z masłem do tynkowania tortu, oszukany ganache z ciemnej czekolady do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache z dodatkiem masła,
image_print

Ganache z masłem do tynkowania tortu to pyszny czekoladowy krem, który zadowoli każdego smakosza czekolady. Tynk ten znany jest również pod nazwą 'oszukany’ ganache. 

Dlaczego 'oszukany’ ganache? Ponieważ prawdziwy krem ganache to sama śmietanka z czekoladą. Gdy dodamy masło to już nie jest oryginalne ganache :). Dlatego na ten krem mówi się właśnie 'oszukany’ ganache. 

Jeśli chcecie zrobić czarny tynk to ten krem będzie idealny jako baza. Do tak ciemnego kremy wystarczy dać mniej czarnego barwnika niż to bywa przy jasnym tynku.

Polecam również jasną wersję tego tynku, czyli ’oszukany’ ganache z białej czekolady

UWAGA! Jak ostatnio wspominałam na moim profilu na Instagramie kilka kremów do tynkowania na moim blogu ulegnie zmianom. Nie są to duże modyfikacje. Jednak w tym przypadku efekt końcowy jest o niebo lepszy. Poprzedni sposób wykonania tego tynku nie był idealny. Masło nie lubi wysokich temperatur (z wyjątkiem pieczenia) i podgrzewanie go z ganache lub rozpuszczanie go w gorącym ganache nie wychodziło na dobre temu tynkowi. Często krem się rozwarstwiał, a podczas tynkowania wychodziły brzydkie przebarwienia. Agnieszka Obłoza wytłumaczyła mi, dlaczego ona swój 'oszukany’ ganache z masłem robi w inny sposób. Miałam okazję przetestować jej sposób wykonania i zdecydowanie bardziej mi się spodobał. 

Moje stare proporcje nie różniły się bardzo od proporcji Agnieszki. Jedynie sposób wykonania się różnił. Poniżej, pod opisem wykonania, podaję moje stare proporcje.

Proporcje Agnieszki:
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 240 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  2. Gorącą śmietanką, w temp. ok 60-65ºCaby nie roztemperować czekolady, zalewamy drobno pokrojoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady w tak małej ilości śmietanki można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu (jeśli przegrzejecie czekoladę rozwarstwi się). Cały czas energicznie mieszajcie ganache, aby czekolada się nie przegrzała.
  3. Odstawiamy ganache na blat do ostudzenia. Masa powinna mieć ok 28-30ºC w momencie dodania do utartego masła. Zbyt ciepłe ganache rozpuści utarte masło i zrobi się płynna lub zwarzona masa. Gdyby tak się stało trzeba włożyć masę do lodówki, aby krem przestygł trochę i zgęstniał. Potem ponownie ucieramy tynk do tortu mikserem.
  4. W misce, za pomocą miksera (najszybsze obroty), miksujemy masło – min. 10 minut lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła.
  5. Do utartego masła dodajemy ostudzone ganache.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 1 minutę, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Gdy tynk do tortu z ganache będzie gotowy możemy dodać czarny barwnik olejowy, jeśli chcemy uzyskać czarny tynk.
  8. Miksujemy chwilę, aby dobrze wymieszać barwnik.
  9. Ganache z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Sposób wykonania ganache z masłem Agnieszki – z mikrofalówką:
  1. Agnieszka rozpuszcza czekoladę w śmietance przy pomocy mikrofalówki. Wkłada miseczkę z czekoladą i śmietanką do mikrofalówki i podgrzewa przez kilka sekund w kilku interwałach. Pilnuje aby temperatura nie przekroczyła 45ºC, dzięki czemu czekolada nie roztemperuje się. 
  2. Roztemperowana czekolada wpływa na konsystencję tynku do tortu. Dlatego nie przegrzewajcie czekolady. 
  3. Więcej na ten temat mówimy na 'Kanale Tortowym’ w odcinkach o kremach maślanych do tynkowania. 
Moje stare proporcje z czekoladą 55%:
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 160 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
  • 80 g czekolady mlecznej (użyłam Wedel)
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)

Proporcje z czekoladą gorzką 64%:

  • 110 g śmietanki kremówki 30%
  • 110 g gorzkiej czekolady 64% (używam Wedel)
  • 130 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)

Wykonanie: Śmietankę podgrzewamy do momentu wrzenia. Rozpuszczamy czekolady. Do ciepłej masy dodajemy masło i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Studzimy. Gdy krem będzie miał konsystencję kremu Nutella tynkujemy tort. 

Uwagi:
  1. Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 16 cm i wysokości 9-10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ 
  3. Tynk do tortu z ganache można zamrozić. Następnie przekładamy go z zamrażarki do lodówki. Po kilku godzinach wyciągamy na blat kuchenny aby zmiękł. Następnie musimy go ponownie zmiksować, aby zrobił się gładki i jednolity. 
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 30%.
  5. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  6. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  7. Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

ganache z masłem do tynkowania tortu, oszukany ganache z ciemnej czekolady do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache z dodatkiem masła,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

63 komentarze

Paulina 17/09/2024 - 22:36

Gdzie jest Pani przepis na ganache? Dla mnie był idealny.. zawsze mi wchodził . Mogę prosić o przypomnienie go?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/09/2024 - 22:41

Niżej, przed uwagami są podane stare proporcje. Niestety od długiego czasu nie ma w sklepie czekolady 55% Wedla. Muszę ten przepis zrobić od nowa z użyciem gorzkiej i mlecznej czekolady. Można użyć czekolady deserowej z Biedronki. Ona ma chyba 50% z tego co kojarzę.

Odpowiedź
BOŻENA 11/01/2025 - 16:43

Czy mogę prosić o przypomnienie starego sposobu wykonania? Stary sposób bardziej mi odpowiadał. Krem zawsze wychodził. Pamiętam że nic nie miksowałam…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/01/2025 - 18:00

Rozpuszczałam w śmietance czekolady. Do ciepłej masy dodawałam masło i mieszałam. Potem studziłam do konsystencji kremu Nutella. Proszę spróbować nowego sposobu. Jest mega ten krem 🙂 Nie taki straszny :).

Odpowiedź
Magda 17/07/2024 - 10:34

Czy można używać śmietanki 36% zamiast 30%?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/07/2024 - 15:58

Można. Ale nie polecam śmietanki 36% z Piątnicy bo jest za tłusta.

Odpowiedź
Klaudia 04/07/2024 - 17:02

Wspaniałe przepisy, dziękuję za Pani pracę. Proszę mi tylko powiedzieć odnośnie czekolady gorzkiej. W przepisie jest czekolada 55%, znalazłam w sklepie tylko 50%. Czy mogę z takiej zrobić ganache? Poza tym, gdzie Pani znalazła czekoladę 55? Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/07/2024 - 17:40

Używam czekolady Wedel 55%. Niestety od kilku miesięcy nie mogę jej dostać i boję się, że zrezygnowali z produkcji tej czekolady. Może być 50%. Nie wiem czy zmniejszać wtedy ilość śmietanki. Jeśli tak to o bardzo małą ilość. Będę musiała w najbliższym czasie kupić czekoladę 50% i przetestować proporcje. Proszę dać znać jak Pani zrobiła ten krem, czy coś zmieniała :). Pozdrawiam.

Odpowiedź
Julia Matyja 06/01/2024 - 10:23

Dziękuje za ten przepis, tynkowanie tortu z nim to czysta przyjemność.

Odpowiedź
Aleksandra 18/03/2023 - 23:37

Hej. Pierwszy raz w życiu piekłam tort i przepisy łapane z różnych źródeł, no tylko biszkopt który średnio wyszedł ,reszta z blogu 🙂 Kremy bajka proste i wychodzą przepyszne . Ale ten gangach dużo wybacza….. nie miałam odpowiedniej gramatury czekolady gorzkiej i mlecznej wiec pomieszałam biała, gorzka i mleczna w proporcji co do przepisu i rad z komentarzy i wyszło bez problemu 🙂 Przelicznik na formy super wszystko przeliczałam i wyszło nie trzymałam oczywiście co go grama ale dało rade 🙂 Dziękuje za tak super blog i wspieram na wszystkich platformach ) pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/03/2023 - 20:50

Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę, że wszystko się udało :). Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Lasia 03/02/2023 - 20:52

Czy po pierwszej warstwie tynku należy tort schłodzić i zrobić drugą warstwę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:21

Od kilku miesięcy już nie schładzam tortu między tynkowaniem. Nakładam cienką warstwę i od razu robię grubszą.

Odpowiedź
Asia 07/09/2022 - 22:21

Dzień dobry,
Czy podana w przepisie ilość wystarczy na pokrycie tortu jedną czy 2 warstwami tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/09/2022 - 13:57

Wystarczy na 2 warstwy, jedna cienka, druga grubsza.

Odpowiedź
Malwina 14/11/2022 - 08:42

Mogę użyć tylko gorzkiej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:15

Nie polecam do tego kremu samej gorzkiej czekolady od 64%. Krem będzie się rozwarstwiał.

Odpowiedź
Aga 09/12/2022 - 14:04

Witam. A jeśli chce aby ten tynk była czarny wystarczy dodać barwnik czarny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2022 - 22:40

Tak 🙂

Odpowiedź
Anna Anna 02/09/2022 - 20:38

Witam, ile powinnam dodać mascarpone aby uzyskać krem do dekoracji babeczek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/09/2022 - 11:57

W torcie Drip Cake na 110 g ganache dałam ok 60 g mascarpone. https://slodkipomysl.pl/tort-drip-cake/

Odpowiedź
1 2