KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

GANACHE Z MASŁEM – do tynkowania i dekorowania

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis na czekoladowe ganache z dodatkiem masła pochodzi od Kingi ze Słodki Parasol. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 90 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
  1. Pierwszy sposób wykonania ganache do tortu z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę.
  2. Drugi sposób wykonania ganache z masłem: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy do śmietanki pokrojone czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
  3. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku barwnik dodajemy na etapie rozpuszczania czekolady z masłem.
  4. Gotowe ganache z masłem studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  5. Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty).
  6. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  7. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Jeśli użyjemy czekolady z większą ilością kakao (ja używam czekolady Wedel 64%) to ganache będzie gęściejsze. Wtedy dodajemy więcej śmietanki.
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka, Kinga używa 36% z Piątnicy.
  5. Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to z ganache z białą czekoladą i masłem. Wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
  6. Jak Sabina wspomniała w komentarzu: można utrzeć masło (min. 10 minut) i dodać do niego ostudzone ganache (już bez masła, sama śmietanka i czekolada).
  7. Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia ‘gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej. Jeśli nie chcesz miksować kremu wtedy możesz dać mniej masła.
  8. Do ganche nie musisz dodawać masła. Można otynkować tort klasycznym ganache ze śmietanki i czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady w śmietance zostawiamy masę do wystudzenia. Następnie odkładamy na blat kuchenny na kilka godzin, aż zgęstnieje. Ganache do tynkowania powinno mieć konsystencję kremu Nutella.
  9. Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
  10. Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  11. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  12. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  13. Krem maślany z mascarpone w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego :).


ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła, ganache z gorzkiej czekolady,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

brzoskwiniowiec, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z galaretką i brzoskwiniami, krem brzoskwiniowy, masa brzoskwiniowa,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

5 komentarzy

  • Odpowiedź
    Sabina
    18 marca 2020 at 11:28

    Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
    Pozdrowienia:)

  • Odpowiedź
    Klaudia
    18 marca 2020 at 09:37

    Dziękuję ❤️

  • Odpowiedź
    Klaudia Klaudia
    17 marca 2020 at 22:37

    Dziękuję za świetny przepis 🥰A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!