KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

GANACHE Z MASŁEM – do tynkowania i dekorowania

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis na czekoladowe ganache z dodatkiem masła pochodzi od Kingi ze Słodki Parasol. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Polecam też białe ganache z białej czekolady i tort czekoladowy Drip Cake, gdzie wykorzystałam ganache do tynkowania i dekoracji.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 90 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
  1. Pierwszy sposób wykonania ganache do tortu z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę.
  2. Drugi sposób wykonania ganache z masłem: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy do śmietanki pokrojone czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
  3. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku barwnik dodajemy na etapie rozpuszczania czekolady z masłem.
  4. Gotowe ganache z masłem studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  5. Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty).
  6. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  7. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  8. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.

 

Uwagi:
  1. Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Jeśli użyjemy czekolady z większą ilością kakao (ja używam czekolady Wedel 64%) to ganache będzie gęściejsze. Wtedy dodajemy więcej śmietanki.
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka, Kinga używa 36% z Piątnicy.
  5. Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to z ganache z białą czekoladą i masłem. Wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
  6. Jak Sabina wspomniała w komentarzu: można utrzeć masło (min. 10 minut) i dodać do niego ostudzone ganache (już bez masła, sama śmietanka i czekolada).
  7. Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia ‘gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej. Jeśli nie chcesz miksować kremu wtedy możesz dać mniej masła.
  8. Do ganche nie musisz dodawać masła. Można otynkować tort klasycznym ganache ze śmietanki i czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady w śmietance zostawiamy masę do wystudzenia. Następnie odkładamy na blat kuchenny na kilka godzin, aż zgęstnieje. Ganache do tynkowania powinno mieć konsystencję kremu Nutella.
  9. Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
  10. Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  11. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  12. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  13. Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego :).

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła, ganache z gorzkiej czekolady,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

19 komentarzy

  • Odpowiedź
    Kamila
    10 lipca 2020 at 16:51

    Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 lipca 2020 at 21:50

      Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.

  • Odpowiedź
    Ela
    17 czerwca 2020 at 16:37

    Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
    Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 czerwca 2020 at 21:20

      Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.

  • Odpowiedź
    anna
    28 maja 2020 at 20:54

    Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 maja 2020 at 22:37

      Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.

    • Odpowiedź
      anna
      29 maja 2020 at 22:02

      Chodzi mi o uwagę pkt 10

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        30 maja 2020 at 11:40

        Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.

  • Odpowiedź
    Karolina
    23 kwietnia 2020 at 10:21

    Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?

  • Odpowiedź
    Sabina
    18 marca 2020 at 11:28

    Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
    Pozdrowienia:)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 marca 2020 at 12:13

      Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!

      • Odpowiedź
        Iwona
        9 lipca 2020 at 07:19

        Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?

  • Odpowiedź
    Klaudia
    18 marca 2020 at 09:37

    Dziękuję ❤️

  • Odpowiedź
    Klaudia Klaudia
    17 marca 2020 at 22:37

    Dziękuję za świetny przepis 🥰A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam 🙂

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!