GANACHE Z MASŁEM – do tynkowania tortu

by Magdalena Indyka
ganache z masłem do tynkowania tortu, oszukany ganache z ciemnej czekolady do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache z dodatkiem masła,
image_print

Ganache z masłem do tynkowania tortu to pyszny czekoladowy krem, który zadowoli każdego smakosza czekolady. Tynk ten znany jest również pod nazwą 'oszukany’ ganache. 

Dlaczego 'oszukany’ ganache? Ponieważ prawdziwy krem ganache to sama śmietanka z czekoladą. Gdy dodamy masło to już nie jest oryginalne ganache :). Dlatego na ten krem mówi się właśnie 'oszukany’ ganache. 

Jeśli chcecie zrobić czarny tynk to ten krem będzie idealny jako baza. Do tak ciemnego kremy wystarczy dać mniej czarnego barwnika niż to bywa przy jasnym tynku.

Polecam również jasną wersję tego tynku, czyli ’oszukany’ ganache z białej czekolady

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

UWAGA! Jak ostatnio wspominałam na moim profilu na Instagramie kilka kremów do tynkowania na moim blogu ulegnie zmianom. Nie są to duże modyfikacje. Jednak w tym przypadku efekt końcowy jest o niebo lepszy. Poprzedni sposób wykonania tego tynku nie był idealny. Masło nie lubi wysokich temperatur (z wyjątkiem pieczenia) i podgrzewanie go z ganache lub rozpuszczanie go w gorącym ganache nie wychodziło na dobre temu tynkowi. Często krem się rozwarstwiał, a podczas tynkowania wychodziły brzydkie przebarwienia. Agnieszka Obłoza, doświadczony szkoleniowiec, z którą mam przyjemność prowadzić ’Kanał Tortowy’ na YouTube, w odcinku o kremach maślanych wytłumaczyła mi, dlaczego ona swój 'oszukany’ ganache z masłem robi w inny sposób. Miałam okazję przetestować jej sposób wykonania i zdecydowanie bardziej mi się spodobał. Naszą dyskusję na temat tego kremu możecie obejrzeć TUTAJ

Moje stare proporcje nie różniły się bardzo od proporcji Agnieszki. Jedynie sposób wykonania się różnił. Poniżej, pod opisem wykonania, podaję moje stare proporcje.  

Polecam wpis: kremy do tynkowania odporne na upały

Proporcje Agnieszki Obłozy:
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 240 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo:
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  2. Gorącą śmietanką, w temp. ok 60-65ºCaby nie roztemperować czekolady, zalewamy drobno pokrojoną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady w tak małej ilości śmietanki można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu (jeśli przegrzejecie czekoladę rozwarstwi się). Cały czas energicznie mieszajcie ganache, aby czekolada się nie przegrzała.
  3. Odstawiamy ganache na blat do ostudzenia. Masa powinna mieć ok 28-30ºC w momencie dodania do utartego masła. Zbyt ciepłe ganache rozpuści utarte masło i zrobi się płynna lub zwarzona masa. Gdyby tak się stało trzeba włożyć masę do lodówki, aby krem przestygł trochę i zgęstniał. Potem ponownie ucieramy tynk do tortu mikserem.
  4. W misce, za pomocą miksera (najszybsze obroty), miksujemy masło – min. 10 minut lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła.
  5. Do utartego masła dodajemy ostudzone ganache.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 1 minutę, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Gdy tynk do tortu z ganache będzie gotowy możemy dodać czarny barwnik olejowy, jeśli chcemy uzyskać czarny tynk.
  8. Miksujemy chwilę, aby dobrze wymieszać barwnik.
  9. Ganache z masłem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Sposób wykonania ganache z masłem Agnieszki – z mikrofalówką:
  1. Agnieszka rozpuszcza czekoladę w śmietance przy pomocy mikrofalówki. Wkłada miseczkę z czekoladą i śmietanką do mikrofalówki i podgrzewa przez kilka sekund w kilku interwałach. Pilnuje aby temperatura nie przekroczyła 45ºC, dzięki czemu czekolada nie roztemperuje się. 
  2. Roztemperowana czekolada wpływa na konsystencję tynku do tortu. Dlatego nie przegrzewajcie czekolady. 
  3. Więcej na ten temat mówimy na 'Kanale Tortowym’ w odcinkach o kremach maślanych do tynkowania. 
Moje stare proporcje:
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 160 g czekolady lekko gorzkiej 55%, może być w pastylkach/kaletkach (użyłam Wedel)
  • 80 g czekolady mlecznej (użyłam Wedel)
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
Uwagi:
  1. Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 16 cm i wysokości 9-10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Tynk do tortu z ganache można zamrozić. Następnie przekładamy go z zamrażarki do lodówki. Po kilku godzinach wyciągamy na blat kuchenny aby zmiękł. Następnie musimy go ponownie zmiksować, aby zrobił się gładki i jednolity. 
  4. Do ganache z masłem użyłam śmietanki 30%.
  5. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  6. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  7. Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂

ganache z masłem do tynkowania tortu, oszukany ganache z ciemnej czekolady do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache z dodatkiem masła,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

55 komentarzy

Julia Matyja 06/01/2024 - 10:23

Dziękuje za ten przepis, tynkowanie tortu z nim to czysta przyjemność.

Odpowiedź
Aleksandra 18/03/2023 - 23:37

Hej. Pierwszy raz w życiu piekłam tort i przepisy łapane z różnych źródeł, no tylko biszkopt który średnio wyszedł ,reszta z blogu 🙂 Kremy bajka proste i wychodzą przepyszne . Ale ten gangach dużo wybacza….. nie miałam odpowiedniej gramatury czekolady gorzkiej i mlecznej wiec pomieszałam biała, gorzka i mleczna w proporcji co do przepisu i rad z komentarzy i wyszło bez problemu 🙂 Przelicznik na formy super wszystko przeliczałam i wyszło nie trzymałam oczywiście co go grama ale dało rade 🙂 Dziękuje za tak super blog i wspieram na wszystkich platformach ) pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/03/2023 - 20:50

Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę, że wszystko się udało :). Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Lasia 03/02/2023 - 20:52

Czy po pierwszej warstwie tynku należy tort schłodzić i zrobić drugą warstwę ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:21

Od kilku miesięcy już nie schładzam tortu między tynkowaniem. Nakładam cienką warstwę i od razu robię grubszą.

Odpowiedź
Asia 07/09/2022 - 22:21

Dzień dobry,
Czy podana w przepisie ilość wystarczy na pokrycie tortu jedną czy 2 warstwami tynku?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/09/2022 - 13:57

Wystarczy na 2 warstwy, jedna cienka, druga grubsza.

Odpowiedź
Malwina 14/11/2022 - 08:42

Mogę użyć tylko gorzkiej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:15

Nie polecam do tego kremu samej gorzkiej czekolady od 64%. Krem będzie się rozwarstwiał.

Odpowiedź
Aga 09/12/2022 - 14:04

Witam. A jeśli chce aby ten tynk była czarny wystarczy dodać barwnik czarny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2022 - 22:40

Tak 🙂

Odpowiedź
Anna Anna 02/09/2022 - 20:38

Witam, ile powinnam dodać mascarpone aby uzyskać krem do dekoracji babeczek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/09/2022 - 11:57

W torcie Drip Cake na 110 g ganache dałam ok 60 g mascarpone. https://slodkipomysl.pl/tort-drip-cake/

Odpowiedź
Bronisława 26/08/2022 - 20:37

Witam. Zdobilam podwójną porcję ze względu na większy tort. Dodałam wybielacz bo chciałam jasny brąz. I udało się. Dziękuję za przepis. Chciałam dodać zdjęcie ale nie chcę się wczytać. Pozdrawiam

Odpowiedź
Ania 22/04/2022 - 12:32

Super przepis, czy ganache z masłem mogę użyć do dekoracji tortu tylkami?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2022 - 17:56

Tak, można. Tylko musi być gęsty. Nie miksuj go. Jeśli będzie za luźny włóż na chwilę do lodówki i mieszaj szpatułką, aby za bardzo się nie schłodził.

Odpowiedź
Patrycja Hejmej 28/09/2023 - 20:51

Witam czy przy cZekoladzie 64% trzeba zwiększyć ilość śmietanki? Tort będzie 26 cm

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/09/2023 - 11:05

Tak. Czekolada 64% jest twardsza i trzeba dać więcej śmietanki niż przy czekoladzie np. 55%.

Odpowiedź
Katakk 04/09/2021 - 10:03

Mój pierwszy tynk ! I wyszedł 😊 tort 14 h i fi 20. Zostało mi trochę tynku. Czy mogę go zamrozić ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/09/2021 - 23:59

Można mrozić 🙂

Odpowiedź
Marta 15/07/2021 - 14:54

Jak długo czekolada rozpuszczoną w śmietance może stać w temperaturze pokojowej? Przy tych upałach mam w domu 27 stopni…

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/07/2021 - 16:43

Ja robię teraz ganache wieczorem i do rana zostawiam na blacie. W nocy jest chłodniej. Rano tynkuję tort.

Odpowiedź
Gosia 12/06/2021 - 10:11

Czy można użyć tego kremu do zrobienia futra misia w torcie miś?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2021 - 22:18

Tak 🙂

Odpowiedź
Anna 17/02/2021 - 17:02

Mam gorzką czekoladę 80% kakao. Zwiększyć ilość mlecznej czy dać więcej śmietanki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/02/2021 - 15:32

Dałabym mnie gorzkiej, a więcej mlecznej.

Odpowiedź
Kasia 14/02/2021 - 19:50

Czy można zrobić ten tynk tylko z mleczną czekoladą? (Bez gorzkiej)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/02/2021 - 10:09

Pewnie można. Tylko osobiście nie robiłam i nie znam idealnych proporcji. Przy samej mlecznej dałabym mniej śmietanki.

Odpowiedź
Magdalena 16/01/2021 - 20:22

Witam, czy ten biszkopt się nadaje pod masę cukrową na wierzch tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/01/2021 - 19:20

Tak, ten krem nadaje się pod masę cukrową 🙂

Odpowiedź
Kamila 10/07/2020 - 16:51

Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/07/2020 - 21:50

Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.

Odpowiedź
Ela 17/06/2020 - 16:37

Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/06/2020 - 21:20

Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.

Odpowiedź
anna 28/05/2020 - 20:54

Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/05/2020 - 22:37

Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.

Odpowiedź
Ola 22/04/2021 - 19:49

Czy ten krem będzie dobry do kruchych tartaletek czy lepszy będzie krem czekoladowy z Mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:27

Możesz ganache zmiksować z mascarpone i też będzie pyszny krem do tartaletek. Bardziej stabilny będzie od klasycznego czekoladowego kremu.

Odpowiedź
anna 29/05/2020 - 22:02

Chodzi mi o uwagę pkt 10

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/05/2020 - 11:40

Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.

Odpowiedź
Gosia 28/11/2020 - 10:56

nawet w filmiku jest wzmianka o mascarpone, to jak w końcu można dodać czy nie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/11/2020 - 20:14

Mascarpone nie ma w składnikach kremu. Wspominam w uwagach, że można go wymieszać z mascarpone jeśli ktoś chce.

Karolina 23/04/2020 - 10:21

Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2020 - 10:34

Tak 🙂

Odpowiedź
Karolina 25/04/2020 - 10:08

A czy mogę na tym tynku postawić figurkę z masy cukrowej??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2020 - 12:42

Odpowiedź na to pytanie jest w 7 punkcie opisu wykonania kremu.

Odpowiedź
Kasia 10/11/2020 - 13:57

Jak długo musi twardnieć w lodówce żeby oblać dripem? ☺️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/11/2020 - 18:53

To zależy jak dobrze chłodzi lodówka. U mnie to jest min 4 godziny.

Odpowiedź
Sabina 18/03/2020 - 11:28

Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
Pozdrowienia:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/03/2020 - 12:13

Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!

Odpowiedź
Iwona 09/07/2020 - 07:19

Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/07/2020 - 09:11

Kiedy? Nie rozumiem pytania.

Odpowiedź
Klaudia 18/03/2020 - 09:37

Dziękuję ❤️

Odpowiedź
Klaudia Klaudia 17/03/2020 - 22:37

Dziękuję za świetny przepis ?A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/03/2020 - 01:11

Przepis na ganache z białą czekoladą jest w tym TORCIE.

Odpowiedź