Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis na czekoladowe ganache z dodatkiem masła pochodzi od Kingi ze Słodki Parasol. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił.
Polecam też białe ganache z białej czekolady i tort czekoladowy Drip Cake, gdzie wykorzystałam ganache do tynkowania i dekoracji.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 90 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g gorzkiej czekolady (64% kakao)
- 75 g mlecznej czekolady
- 150 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- Pierwszy sposób wykonania ganache do tortu z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę.
- Drugi sposób wykonania ganache z masłem: podgrzewamy śmietankę, aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy do śmietanki pokrojone czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę czekoladową. Następnie dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż się rozpuści i otrzymamy jednolitą masę.
- Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku barwnik dodajemy na etapie rozpuszczania czekolady z masłem.
- Gotowe ganache z masłem studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, min. 6 godzin (polecam na całą noc). Można włożyć do lodówki, aby przyśpieszyć proces, ale trzeba uważać, aby masa nie stwardniała. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
- Następnie, za pomocą miksera, miksujemy masę min. 5 minut (najszybsze obroty).
- Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił.
- Polecam wpis ‘Jak uratować zwarzony krem maślany‘.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.
Uwagi:
- Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 18 cm i wysokości 9-10 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ.
- Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 30% ganache będzie rzadsze. Jeśli użyjemy czekolady z większą ilością kakao (ja używam czekolady Wedel 64%) to ganache będzie gęściejsze. Wtedy dodajemy więcej śmietanki.
- Do ganache z masłem użyłam śmietanki 36% Łowicka, Kinga używa 36% z Piątnicy.
- Nie doprowadzamy śmietanki do wrzenia. Jeśli przegrzejemy masę z czekoladą i masłem to ganache się rozwarstwi. Zdarzyło mi się to z ganache z białą czekoladą i masłem. Wtedy po ostudzeniu na powierzchni miałam warstwę tłuszczu. Uratowałam to mieszając energicznie krem łyżką. Na drugi dzień zmiksowałam ganache i wszystko było ok.
-
Jak Sabina wspomniała w komentarzu: można utrzeć masło (min. 10 minut) i dodać do niego ostudzone ganache (już bez masła, sama śmietanka i czekolada).
- Miksowanie kremu nie jest konieczne. Jednak dzięki temu ganache robi się puszyste i łatwiej się nim tynkuje. Ale to kwestia ‘gustu’, dlatego rób jak Ci wygodniej. Jeśli nie chcesz miksować kremu wtedy możesz dać mniej masła.
- Do ganche nie musisz dodawać masła. Można otynkować tort klasycznym ganache ze śmietanki i czekolady. Po rozpuszczeniu czekolady w śmietance zostawiamy masę do wystudzenia. Następnie odkładamy na blat kuchenny na kilka godzin, aż zgęstnieje. Ganache do tynkowania powinno mieć konsystencję kremu Nutella.
- Jeśli nie możemy czekać całej nocy wkładamy ganache do lodówki. Ale pilnujemy i mieszamy co jakiś czas, aby krem nie stwardniał.
- Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego :).
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
29 komentarzy
Anna
17 lutego 2021 at 17:02Mam gorzką czekoladę 80% kakao. Zwiększyć ilość mlecznej czy dać więcej śmietanki?
Magdalena Indyka
18 lutego 2021 at 15:32Dałabym mnie gorzkiej, a więcej mlecznej.
Kasia
14 lutego 2021 at 19:50Czy można zrobić ten tynk tylko z mleczną czekoladą? (Bez gorzkiej)
Magdalena Indyka
16 lutego 2021 at 10:09Pewnie można. Tylko osobiście nie robiłam i nie znam idealnych proporcji. Przy samej mlecznej dałabym mniej śmietanki.
Magdalena
16 stycznia 2021 at 20:22Witam, czy ten biszkopt się nadaje pod masę cukrową na wierzch tortu?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2021 at 19:20Tak, ten krem nadaje się pod masę cukrową 🙂
Kamila
10 lipca 2020 at 16:51Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?
Magdalena Indyka
10 lipca 2020 at 21:50Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.
Ela
17 czerwca 2020 at 16:37Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?
Magdalena Indyka
18 czerwca 2020 at 21:20Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.
anna
28 maja 2020 at 20:54Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?
Magdalena Indyka
28 maja 2020 at 22:37Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.
anna
29 maja 2020 at 22:02Chodzi mi o uwagę pkt 10
Magdalena Indyka
30 maja 2020 at 11:40Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.
Gosia
28 listopada 2020 at 10:56nawet w filmiku jest wzmianka o mascarpone, to jak w końcu można dodać czy nie?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:14Mascarpone nie ma w składnikach kremu. Wspominam w uwagach, że można go wymieszać z mascarpone jeśli ktoś chce.
Karolina
23 kwietnia 2020 at 10:21Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2020 at 10:34Tak 🙂
Karolina
25 kwietnia 2020 at 10:08A czy mogę na tym tynku postawić figurkę z masy cukrowej??
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2020 at 12:42Odpowiedź na to pytanie jest w 7 punkcie opisu wykonania kremu.
Kasia
10 listopada 2020 at 13:57Jak długo musi twardnieć w lodówce żeby oblać dripem? ☺️
Magdalena Indyka
10 listopada 2020 at 18:53To zależy jak dobrze chłodzi lodówka. U mnie to jest min 4 godziny.
Sabina
18 marca 2020 at 11:28Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
Pozdrowienia:)
Magdalena Indyka
18 marca 2020 at 12:13Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!
Iwona
9 lipca 2020 at 07:19Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 09:11Kiedy? Nie rozumiem pytania.
Klaudia
18 marca 2020 at 09:37Dziękuję ❤️
Klaudia Klaudia
17 marca 2020 at 22:37Dziękuję za świetny przepis ?A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
18 marca 2020 at 01:11Przepis na ganache z białą czekoladą jest w tym TORCIE.