Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się trochę ocieplił.
Polecam też białe ganache z białej czekolady i tort czekoladowy Drip Cake, gdzie wykorzystałam ganache do tynkowania i dekoracji.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 100 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 160 g lekko gorzkiej czekolady (50 lub 55% kakao)
- 80 g mlecznej czekolady
- 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
- czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
- W rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie bardzo gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę czekoladową. Następnie dodajemy masło. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się masła i otrzymania jednolitej masy.
- Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku czarny barwnik dodajemy na etapie rozpuszczania czekolady z masłem.
- Gotowe ganache z masłem studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, ok 2-3 godziny. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
- Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
- Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.
- Drugi sposób wykonania ganache z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą i otrzymamy jednolitą masę.
Uwagi:
- Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 16 cm i wysokości 9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ.
- Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 36% ganache wyjdzie trochę gęściejsze niż na filmie.
- Ganache z masłem nie polecam ubijać. Wcześniej to robiłam. Zauważyłam jednak, że krem robi się puszysty i rzadszy, przez co ciężko mi się nim tynkowało tort. Lepiej się tynkuje ganache bez ubijania.
- Do ganache z masłem używam śmietanki 30% Łaciata lub 36% Łowicka.
- Jak Sabina wspomniała w komentarzu: można utrzeć masło (min. 12 minut) i dodać do niego ostudzone ganache (już bez masła, sama śmietanka i czekolada). Ale w ten sposób krem wyjdzie luźniejszy i jaśniejszy. Dlatego osobiście wolę ganache bez miksowania.
- Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek.
- Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
- Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
- Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
54 komentarze
Aleksandra
18 marca 2023 at 23:37Hej. Pierwszy raz w życiu piekłam tort i przepisy łapane z różnych źródeł, no tylko biszkopt który średnio wyszedł ,reszta z blogu 🙂 Kremy bajka proste i wychodzą przepyszne . Ale ten gangach dużo wybacza….. nie miałam odpowiedniej gramatury czekolady gorzkiej i mlecznej wiec pomieszałam biała, gorzka i mleczna w proporcji co do przepisu i rad z komentarzy i wyszło bez problemu 🙂 Przelicznik na formy super wszystko przeliczałam i wyszło nie trzymałam oczywiście co go grama ale dało rade 🙂 Dziękuje za tak super blog i wspieram na wszystkich platformach ) pozdrawiam
Magdalena Indyka
21 marca 2023 at 20:50Dziękuję za wiadomość! Bardzo się cieszę, że wszystko się udało :). Pozdrawiam serdecznie!
Lasia
3 lutego 2023 at 20:52Czy po pierwszej warstwie tynku należy tort schłodzić i zrobić drugą warstwę ?
Magdalena Indyka
4 lutego 2023 at 22:21Od kilku miesięcy już nie schładzam tortu między tynkowaniem. Nakładam cienką warstwę i od razu robię grubszą.
Asia
7 września 2022 at 22:21Dzień dobry,
Czy podana w przepisie ilość wystarczy na pokrycie tortu jedną czy 2 warstwami tynku?
Magdalena Indyka
8 września 2022 at 13:57Wystarczy na 2 warstwy, jedna cienka, druga grubsza.
Malwina
14 listopada 2022 at 08:42Mogę użyć tylko gorzkiej czekolady?
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:15Nie polecam do tego kremu samej gorzkiej czekolady od 64%. Krem będzie się rozwarstwiał.
Aga
9 grudnia 2022 at 14:04Witam. A jeśli chce aby ten tynk była czarny wystarczy dodać barwnik czarny?
Magdalena Indyka
13 grudnia 2022 at 22:40Tak 🙂
Anna Anna
2 września 2022 at 20:38Witam, ile powinnam dodać mascarpone aby uzyskać krem do dekoracji babeczek?
Magdalena Indyka
5 września 2022 at 11:57W torcie Drip Cake na 110 g ganache dałam ok 60 g mascarpone. https://slodkipomysl.pl/tort-drip-cake/
Bronisława
26 sierpnia 2022 at 20:37Witam. Zdobilam podwójną porcję ze względu na większy tort. Dodałam wybielacz bo chciałam jasny brąz. I udało się. Dziękuję za przepis. Chciałam dodać zdjęcie ale nie chcę się wczytać. Pozdrawiam
Ania
22 kwietnia 2022 at 12:32Super przepis, czy ganache z masłem mogę użyć do dekoracji tortu tylkami?
Magdalena Indyka
22 kwietnia 2022 at 17:56Tak, można. Tylko musi być gęsty. Nie miksuj go. Jeśli będzie za luźny włóż na chwilę do lodówki i mieszaj szpatułką, aby za bardzo się nie schłodził.
Patrycja Hejmej
28 września 2023 at 20:51Witam czy przy cZekoladzie 64% trzeba zwiększyć ilość śmietanki? Tort będzie 26 cm
Magdalena Indyka
30 września 2023 at 11:05Tak. Czekolada 64% jest twardsza i trzeba dać więcej śmietanki niż przy czekoladzie np. 55%.
Katakk
4 września 2021 at 10:03Mój pierwszy tynk ! I wyszedł 😊 tort 14 h i fi 20. Zostało mi trochę tynku. Czy mogę go zamrozić ?
Magdalena Indyka
6 września 2021 at 23:59Można mrozić 🙂
Marta
15 lipca 2021 at 14:54Jak długo czekolada rozpuszczoną w śmietance może stać w temperaturze pokojowej? Przy tych upałach mam w domu 27 stopni…
Magdalena Indyka
16 lipca 2021 at 16:43Ja robię teraz ganache wieczorem i do rana zostawiam na blacie. W nocy jest chłodniej. Rano tynkuję tort.
Gosia
12 czerwca 2021 at 10:11Czy można użyć tego kremu do zrobienia futra misia w torcie miś?
Magdalena Indyka
15 czerwca 2021 at 22:18Tak 🙂
Anna
17 lutego 2021 at 17:02Mam gorzką czekoladę 80% kakao. Zwiększyć ilość mlecznej czy dać więcej śmietanki?
Magdalena Indyka
18 lutego 2021 at 15:32Dałabym mnie gorzkiej, a więcej mlecznej.
Kasia
14 lutego 2021 at 19:50Czy można zrobić ten tynk tylko z mleczną czekoladą? (Bez gorzkiej)
Magdalena Indyka
16 lutego 2021 at 10:09Pewnie można. Tylko osobiście nie robiłam i nie znam idealnych proporcji. Przy samej mlecznej dałabym mniej śmietanki.
Magdalena
16 stycznia 2021 at 20:22Witam, czy ten biszkopt się nadaje pod masę cukrową na wierzch tortu?
Magdalena Indyka
17 stycznia 2021 at 19:20Tak, ten krem nadaje się pod masę cukrową 🙂
Kamila
10 lipca 2020 at 16:51Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?
Magdalena Indyka
10 lipca 2020 at 21:50Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.
Ela
17 czerwca 2020 at 16:37Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?
Magdalena Indyka
18 czerwca 2020 at 21:20Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.
anna
28 maja 2020 at 20:54Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?
Magdalena Indyka
28 maja 2020 at 22:37Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.
Ola
22 kwietnia 2021 at 19:49Czy ten krem będzie dobry do kruchych tartaletek czy lepszy będzie krem czekoladowy z Mascarpone?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:27Możesz ganache zmiksować z mascarpone i też będzie pyszny krem do tartaletek. Bardziej stabilny będzie od klasycznego czekoladowego kremu.
anna
29 maja 2020 at 22:02Chodzi mi o uwagę pkt 10
Magdalena Indyka
30 maja 2020 at 11:40Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.
Gosia
28 listopada 2020 at 10:56nawet w filmiku jest wzmianka o mascarpone, to jak w końcu można dodać czy nie?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:14Mascarpone nie ma w składnikach kremu. Wspominam w uwagach, że można go wymieszać z mascarpone jeśli ktoś chce.
Karolina
23 kwietnia 2020 at 10:21Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2020 at 10:34Tak 🙂
Karolina
25 kwietnia 2020 at 10:08A czy mogę na tym tynku postawić figurkę z masy cukrowej??
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2020 at 12:42Odpowiedź na to pytanie jest w 7 punkcie opisu wykonania kremu.
Kasia
10 listopada 2020 at 13:57Jak długo musi twardnieć w lodówce żeby oblać dripem? ☺️
Magdalena Indyka
10 listopada 2020 at 18:53To zależy jak dobrze chłodzi lodówka. U mnie to jest min 4 godziny.
Sabina
18 marca 2020 at 11:28Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
Pozdrowienia:)
Magdalena Indyka
18 marca 2020 at 12:13Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!
Iwona
9 lipca 2020 at 07:19Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 09:11Kiedy? Nie rozumiem pytania.
Klaudia
18 marca 2020 at 09:37Dziękuję ❤️
Klaudia Klaudia
17 marca 2020 at 22:37Dziękuję za świetny przepis ?A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
18 marca 2020 at 01:11Przepis na ganache z białą czekoladą jest w tym TORCIE.