KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

GANACHE Z MASŁEM – do tynkowania i dekorowania

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Ganache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Krem jest pyszny, ale ma jedną wadę. Bardzo szybko zastyga na zimnym torcie. Dlatego przed tynkowaniem koniecznie trzeba tort wyciągnąć z lodówki, aby się trochę ocieplił.
Polecam też białe ganache z białej czekolady i tort czekoladowy Drip Cake, gdzie wykorzystałam ganache do tynkowania i dekoracji.

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 160 g lekko gorzkiej czekolady (50 lub 55% kakao)
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 160 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • czarny barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać czarny kolor kremu
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę, aż będzie bardzo gorąca. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone czekolady. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę czekoladową. Następnie dodajemy masło. Mieszamy całość do momentu rozpuszczenia się masła i otrzymania jednolitej masy.
  2. Jeśli chcemy uzyskać czarny kolor tynku czarny barwnik dodajemy na etapie rozpuszczania czekolady z masłem.
  3. Gotowe ganache z masłem studzimy i odkładamy na kilka godzin na blat kuchenny, ok 2-3 godziny. Gotowa masa musi mieć konsystencję kremu Nutella.
  4. Gotowym kremem tynkujemy tort. Przed tynkowaniem tort należy wyciągnąć z lodówki, aby się ocieplił. Na zimnym torcie krem szybko zastyga, przez co ciężko go potem wygładzić. Czyli najpierw schładzamy tort kilka godzin, aby osiadł. A przed tynkowaniem wyciągamy go z lodówki min. 40 minut wcześniej, aby się ocieplił. 
  5. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  6. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową i dekoracje z tej masy.
  7. Drugi sposób wykonania ganache z masłem: śmietankę podgrzewamy w rondelku. Gdy będzie ciepła dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gdy masa będzie gorąca zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajmy pokrojone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą i otrzymamy jednolitą masę.

 

Uwagi:
  1. Ganache z masłem z tego przepisu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 16 cm i wysokości 9 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Więcej kremów do tynkowania tortów znajdziesz TUTAJ
  3. Gęstość ganache do tortu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Przy śmietance 36% ganache wyjdzie trochę gęściejsze niż na filmie. 
  4. Ganache z masłem nie polecam ubijać. Wcześniej to robiłam. Zauważyłam jednak, że krem robi się puszysty i rzadszy, przez co ciężko mi się nim tynkowało tort. Lepiej się tynkuje ganache bez ubijania. 
  5. Do ganache z masłem używam śmietanki 30% Łaciata lub 36% Łowicka.
  6. Jak Sabina wspomniała w komentarzu: można utrzeć masło (min. 12 minut) i dodać do niego ostudzone ganache (już bez masła, sama śmietanka i czekolada). Ale w ten sposób krem wyjdzie luźniejszy i jaśniejszy. Dlatego osobiście wolę ganache bez miksowania. 
  7. Schłodzone ganache z masłem można zmiksować z mascarpone. W ten sposób otrzymamy pyszny krem do dekorowania tortów i babeczek. 
  8. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 4-5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  9. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  10. Ganache z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem, aby dekoracje nie pękały podczas krojenia.

Smacznego 🙂


ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

ganache z masłem, ganache do tortu, ganache do tynkowania, czekoladowe ganache, ganache z dodatkiem masła,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

37 komentarzy

  • Odpowiedź
    Katakk
    4 września 2021 at 10:03

    Mój pierwszy tynk ! I wyszedł 😊 tort 14 h i fi 20. Zostało mi trochę tynku. Czy mogę go zamrozić ?

  • Odpowiedź
    Marta
    15 lipca 2021 at 14:54

    Jak długo czekolada rozpuszczoną w śmietance może stać w temperaturze pokojowej? Przy tych upałach mam w domu 27 stopni…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 lipca 2021 at 16:43

      Ja robię teraz ganache wieczorem i do rana zostawiam na blacie. W nocy jest chłodniej. Rano tynkuję tort.

  • Odpowiedź
    Gosia
    12 czerwca 2021 at 10:11

    Czy można użyć tego kremu do zrobienia futra misia w torcie miś?

  • Odpowiedź
    Anna
    17 lutego 2021 at 17:02

    Mam gorzką czekoladę 80% kakao. Zwiększyć ilość mlecznej czy dać więcej śmietanki?

  • Odpowiedź
    Kasia
    14 lutego 2021 at 19:50

    Czy można zrobić ten tynk tylko z mleczną czekoladą? (Bez gorzkiej)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 lutego 2021 at 10:09

      Pewnie można. Tylko osobiście nie robiłam i nie znam idealnych proporcji. Przy samej mlecznej dałabym mniej śmietanki.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    16 stycznia 2021 at 20:22

    Witam, czy ten biszkopt się nadaje pod masę cukrową na wierzch tortu?

  • Odpowiedź
    Kamila
    10 lipca 2020 at 16:51

    Coś poszło nie tak i się wszytko rozwarstwilo macie może pomysl co się stało ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 lipca 2020 at 21:50

      Zwarzył się. W 7 punkcie opisu wykonania jest link do wpisu jak uratować taki krem.

  • Odpowiedź
    Ela
    17 czerwca 2020 at 16:37

    Dzień dobry,mam pytanie czy na ganche czekoladowe można dać od razu pokruszoną czekoladę tak aby powstał efekt kory pnia?
    Czy to ganche czekoladowe musi być z dodatkiem masła?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 czerwca 2020 at 21:20

      Można. Nie trzeba dawać masła. Tylko nie wiem jaka będzie wtedy konsystencja do tynkowania.

  • Odpowiedź
    anna
    28 maja 2020 at 20:54

    Witam, czytam przepis, chce zapytać ile mascarpone dodać do ganache ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 maja 2020 at 22:37

      Do tego kremu nie dodaje się mascarpone. Nie ma go nawet w składnikach.

      • Odpowiedź
        Ola
        22 kwietnia 2021 at 19:49

        Czy ten krem będzie dobry do kruchych tartaletek czy lepszy będzie krem czekoladowy z Mascarpone?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 kwietnia 2021 at 00:27

          Możesz ganache zmiksować z mascarpone i też będzie pyszny krem do tartaletek. Bardziej stabilny będzie od klasycznego czekoladowego kremu.

    • Odpowiedź
      anna
      29 maja 2020 at 22:02

      Chodzi mi o uwagę pkt 10

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        30 maja 2020 at 11:40

        Kopiowałam te zdanie z innego przepisu i zapomniałam usunąć wzmiankę o mascarpone.

        • Odpowiedź
          Gosia
          28 listopada 2020 at 10:56

          nawet w filmiku jest wzmianka o mascarpone, to jak w końcu można dodać czy nie?

          • Magdalena Indyka
            28 listopada 2020 at 20:14

            Mascarpone nie ma w składnikach kremu. Wspominam w uwagach, że można go wymieszać z mascarpone jeśli ktoś chce.

  • Odpowiedź
    Karolina
    23 kwietnia 2020 at 10:21

    Chce zrobić czarny krem do tynkowania i pomyślałam o ganache z masłem. Chciałam dodać do niego po prostu czarny barwnik w żelu, czy będzie ok?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2020 at 10:34

      Tak 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        25 kwietnia 2020 at 10:08

        A czy mogę na tym tynku postawić figurkę z masy cukrowej??

      • Odpowiedź
        Kasia
        10 listopada 2020 at 13:57

        Jak długo musi twardnieć w lodówce żeby oblać dripem? ☺️

  • Odpowiedź
    Sabina
    18 marca 2020 at 11:28

    Można też utrzeć masło i dodać ganache. Bardzo dobrze się tynkuje:).
    Pozdrowienia:)

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 marca 2020 at 12:13

      Zdecydowanie tak 🙂 Wiedziałam o tym, ale zapomniałam dopisać. Dzięki!

      • Odpowiedź
        Iwona
        9 lipca 2020 at 07:19

        Czy wtedy też trzeba czekać min 6 H zanik zaczniemy tynkować?

  • Odpowiedź
    Klaudia
    18 marca 2020 at 09:37

    Dziękuję ❤️

  • Odpowiedź
    Klaudia Klaudia
    17 marca 2020 at 22:37

    Dziękuję za świetny przepis ?A czy do wersji z białą czekoladą trzeba zmienić proporcje? Pozdrawiam ?

  • Zostaw komentarz