Żelka wiśniowa to wiśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również wiśnie w żelu.
Uwaga!
Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka wiśniowa – śr 16 cm, grubość ok 6 mm:
- 140 g świeżych/mrożonych wiśni (bez pestek)
- 9 g cukru, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 4 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
Po zblendowaniu 140 g wiśni z cukrem wyszło ok 140 g puree. Na taką ilość dałam 4 g żelatyny. - Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
- Miksujemy wiśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
- Podgrzewamy puree (140 g) na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree wiśniowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę wiśniową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę z wiśni polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże wiśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia.
Uwagi:
- Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 4,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 4 g dać np. 4,8 g, a to już prawie 5 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 140 g, to odejmijcie nadmiar.
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 6 (6 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z wiśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. Można włożyć żelkę do musu :).
- Jeśli żelka wiśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z wiśni, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
11 komentarzy
Aleksandra
23 maja 2022 at 11:57Czym można zastąpić żelatynę? Robiła może Pani z agarem?
Magdalena Indyka
23 maja 2022 at 14:41Można zastąpić agarem, ale osobiście tego nie robiłam.
aaAliAlicja
24 sierpnia 2021 at 15:56Czy zamiast żelatyny mogę użyć galaretkę tylko z małą ilością wody? Nie ogarniam żelatyny ;/
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2021 at 00:19Można, ale nie wiem w jakiej ilości. Do tej frużeliny używałam samej mąki ziemniaczanej.
Anna
2 stycznia 2021 at 22:58Jakbym chciała zrobić żelke do tortu o średnicy 24 cm to wtedy wystarczy 21 cm żelka? W przeliczniku wpisuje gramatury składników z tego wpisu i tylko zmieniam średnicę na 24 tortu tak? I mi przeliczy?
Magdalena Indyka
3 stycznia 2021 at 14:41Tak, będzie ok. W przeliczniku wpisujesz średnicę żelki, a nie tortu. Wpisz 21 cm.
Anna
3 stycznia 2021 at 22:49Dzięki 🙂 wszystko jasne 😉 Super
Anna
3 stycznia 2021 at 22:51A jeszcze jednak jedno pytanie. Jeśli nie mam takiej formy pod średnicę żelki, to czy mogę ją wylać w rancie na podklejoną folie aluminiową na to spożywczą?
Magdalena Indyka
4 stycznia 2021 at 20:42Tak. Jak używam rantu, to kładę go na folię spożywczą i go obklejam. A do środka wkładam drugi kawałek folii spożywczej.
Gosia
3 grudnia 2020 at 09:43Witam, czy do żelki można użyć wiśni po nalewce?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:34Nie wiem, nie robiłam.