ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA WIŚNIOWA

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

Żelka wiśniowa to wiśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również wiśnie w żelu.

Uwaga!
Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm. 
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Przepis I:
Żelka wiśniowa – śr 18 cm, grubość ok 7-8 mm:
  • 220 g świeżych/mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Z 220 g wiśni wyszło ok 240-250 ml puree. Na taką ilość dałam 6 g żelatyny. 
  2. Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy wiśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree wiśniowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 18 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). 
  6. Tak przygotowana żelkę wiśniową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z wiśni możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże wiśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. 
Przepis II:
Żelka z wiśni – śr 18 cm, grubość 10 mm:
  • 280 g świeżych/mrożonych wiśni (wyszło ok 300-310 ml puree)
  • 2-3 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Uwagi:
  1. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. 
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z wiśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka wiśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z wiśni, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak ‘guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂


żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

9 komentarzy

  • Odpowiedź
    aaAliAlicja
    24 sierpnia 2021 at 15:56

    Czy zamiast żelatyny mogę użyć galaretkę tylko z małą ilością wody? Nie ogarniam żelatyny ;/

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2021 at 00:19

      Można, ale nie wiem w jakiej ilości. Do tej frużeliny używałam samej mąki ziemniaczanej.

  • Odpowiedź
    Anna
    2 stycznia 2021 at 22:58

    Jakbym chciała zrobić żelke do tortu o średnicy 24 cm to wtedy wystarczy 21 cm żelka? W przeliczniku wpisuje gramatury składników z tego wpisu i tylko zmieniam średnicę na 24 tortu tak? I mi przeliczy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 stycznia 2021 at 14:41

      Tak, będzie ok. W przeliczniku wpisujesz średnicę żelki, a nie tortu. Wpisz 21 cm.

      • Odpowiedź
        Anna
        3 stycznia 2021 at 22:49

        Dzięki 🙂 wszystko jasne 😉 Super

        • Odpowiedź
          Anna
          3 stycznia 2021 at 22:51

          A jeszcze jednak jedno pytanie. Jeśli nie mam takiej formy pod średnicę żelki, to czy mogę ją wylać w rancie na podklejoną folie aluminiową na to spożywczą?

          • Magdalena Indyka
            4 stycznia 2021 at 20:42

            Tak. Jak używam rantu, to kładę go na folię spożywczą i go obklejam. A do środka wkładam drugi kawałek folii spożywczej.

  • Odpowiedź
    Gosia
    3 grudnia 2020 at 09:43

    Witam, czy do żelki można użyć wiśni po nalewce?

  • Zostaw komentarz