OWOCE W ŻELU - żelka

ŻELKA WIŚNIOWA

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

Żelka wiśniowa to wiśnie w żelu z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również wiśnie w żelu.

Uwaga!
Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie ‘przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka wiśniowa – śr ok 15 cm , wysoka 6 mm:
  • 150 g świeżych/mrożonych wiśni
  • 1 – 1,5 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Z 150 g wiśni wyszło ok 165 ml puree. Na taką ilość dałam 4 g żelatyny. 
  2. Wiśnie umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik.
  3. Miksujemy wiśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree.
  4. Podgrzewamy puree na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree wiśniowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). Żelka ostatecznie ma 15 cm średnicy, mimo że jest robiona w formie o śr 16 cm.
  6. Tak przygotowana żelkę wiśniową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z wiśni możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  8. Świeże wiśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. 
Żelka z wiśni – śr ok 15 cm , wysoka 10 mm:
  • 250 g świeżych/mrożonych wiśni
  • 1 – 2 łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 7 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
Uwagi:
  1. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej.
  2. Więcej przepisów na owocowe żelki znajdziesz w zakładce OWOCE W ŻELU.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z wiśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka wiśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny, ok 2 gram (powinno wystarczyć). Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy i ponownie przelewamy do formy. Schładzamy.

Smacznego 🙂


żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

Polecam również:

białe ganache z białej czekolady, ganache z białej czekolady, ganache do tynkowania, ganache z białą czekoladą,

tylki cukiernicze, dysze cukiernicze, tylki, ,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz