ŻELKA WIŚNIOWA

by Magdalena Indyka
żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,
image_print

Żelka wiśniowa to wiśnie z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać wiśniowy blat do tortu. Żelka z wiśni w torcie idealnie przełamuje słodycz kremów. Polecam również wiśnie w żelu.

Uwaga!
Żelkę wiśniową do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie pokazuję jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 18 cm. 
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka wiśniowaśr 16 cm, grubość ok 6-7 mm:
  • 155 g świeżych/mrożonych wiśni (bez pestek)
  • 10 g cukru, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku – opcjonalnie
  • 4 g żelatyny + 16-20 zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
    Po zblendowaniu 155 g wiśni z cukrem wyszło ok 150 g puree. Na taką ilość dałam 4 g żelatyny. 
  2. Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu, aż wiśnie zmiękną i puszczą sok. Wyłączamy palnik. 
  3. Miksujemy wiśnie blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
  4. Podgrzewamy puree (150 g) na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree wiśniowe.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić). 
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu – gdy nie wykładam rantu folią. Polecam również schłodzić rant.
  7. Tak przygotowaną żelkę wiśniową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.).
  8. Żelkę z wiśni wkładam do zamrażarki po jej schłodzeniu. Wtedy łatwiej jest nałożyć ją na krem w torcie. 
  9. Świeże wiśnie możemy zmiksować blenderem po dodaniu cukru i soku z cytryny. Następnie otrzymane puree podgrzewamy do momentu wrzenia. 
Uwagi:
  1. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 4,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 4 g dać np. 4,8 g, a to już prawie 5 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 145 g, to odejmijcie nadmiar. 
  5. Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 6 (6 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
  6. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z wiśni trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. Można włożyć żelkę do musu :).
  7. Jeśli żelka wiśniowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z wiśni, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  8. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie.  

Smacznego 🙂

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa do tortu, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

żelka wiśniowa, żelka z wiśni, żelka z wiśniami, wiśnie w żelu, żelka owocowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

17 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
izaiza
izaiza
1 miesiąc temu

czy żelkę mozna dac pomiedzy mus a nie krem?

DorotDorota
DorotDorota
7 miesięcy temu

Witaj, wiele razy już robiłam z Twoich przepisów jednak mam problem z żelkami robię wszystko tak jak u Ciebie w przepisie i nigdy mi nie tężeje ta żelka maksymalnie gęstnieje jak dodaje sobie jakaś część galaretki to dopiero mi ona się ścina tak to na żelatynie nie ma opcji a ja robię krok po kroku jak jest w przepisie, jedyne mnie intryguje i zastanawia czy rodzaj żelatyny ma znaczenie czy jest to zwykła wieprzowa czy deserowa.. Doradź proszę 🙂

Annaa
Annaa
1 rok temu

Dzień dobry, czy mogę zamiast wiśni użyć domowego soku wiśniowego?

Aleksandra
Aleksandra
2 lat temu

Czym można zastąpić żelatynę? Robiła może Pani z agarem?

aaAliAlicja
aaAliAlicja
3 lat temu

Czy zamiast żelatyny mogę użyć galaretkę tylko z małą ilością wody? Nie ogarniam żelatyny ;/

Anna
Anna
4 lat temu

Jakbym chciała zrobić żelke do tortu o średnicy 24 cm to wtedy wystarczy 21 cm żelka? W przeliczniku wpisuje gramatury składników z tego wpisu i tylko zmieniam średnicę na 24 tortu tak? I mi przeliczy?

Anna
Anna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Dzięki 🙂 wszystko jasne 😉 Super

Anna
Anna
Odpowiedz na  Anna
4 lat temu

A jeszcze jednak jedno pytanie. Jeśli nie mam takiej formy pod średnicę żelki, to czy mogę ją wylać w rancie na podklejoną folie aluminiową na to spożywczą?

Gosia
Gosia
4 lat temu

Witam, czy do żelki można użyć wiśni po nalewce?

17
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!