CIASTO DELICJE

by Magdalena Indyka
ciasto delicje, delicja, ciasto z masą z serków homogenizowanych, ciasto z kremem, przepis na ciasto,
image_print

Ciasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe i malinowe. Każdy z nich, według mnie jest o niebo lepszy od pomarańczowych ;). Dlatego ciasto polecam zrobić w swoim ulubionym smaku ciasteczek :). Więc… jaki smak wybierzecie? 

P.S. Po przekrojeniu ciasta okazało się, że zrobiłam za dużo kremu. Dlatego odrobinę zmniejszyłam ilość masy w przepisie. Jednak w uwagach, pod przepisem podałam proporcje, z których zrobiłam krem do ciasta widocznego na zdjęciach.

Biszkopt – forma 23×34 cm:
  • 6 jajek (ok 330 g bez skorupki)
  • 220 g cukru (nie musi być drobny)
  • 160 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  1. W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem (w słabszym mikserze na wysokich obrotach, w robotach o dużej mocy na średnich obrotach). Miksujemy całość ok 15-20 min, aż masa potroi swoją objętość. Wyłączamy mikser.
  2. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 23×34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  4. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155-165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
  5. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  6. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na dwa równe blaty.
  7. Więcej o biszkopcie tutaj.
Krem z serkami homogenizowanymi:
  • 280 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 53 g cukru pudru
  • 780 g serka homogenizowanego, schłodzonego (polecam serek waniliowy z Piątnicy, Danio też może być)
  • 33 g żelatyny w proszku + 10-11 łyżek zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, ok 10 min. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż cała się rozpuści (nie będzie grudek). Odstawiamy rozpuszczoną żelatynę na bok i od razu przygotowujemy krem.
  2. W misce umieszczamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy całość mikserem (szybsze obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy śmietanki do końca. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z serkiem homogenizowanym, spowoduje zwarzenie się kremu. 
  3. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser.
  4. Do ciepłej (nie gorącej) żelatyny dodajemy 3-4 łyżeczki masy serowej. Po każdej, dodanej łyżeczce masy dokładnie mieszamy całość, zanim dodamy kolejną (aby nie powstały grudki).
  5. Ponownie miksujemy masę serową i dodajemy żelatynę. Krótko, ale dokładnie całość miksujemy.
  6. Gotową masę od razu przekładamy na blat biszkoptowy. Krem szybko tężeje.
Galaretka:
  • 2 opakowania ulubionej galaretki
  • 650 ml wody
  1. Wodę zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Wkładamy garnuszek do lodówki i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretka musi mieć konsystencję kisielu. Jeśli będzie za rzadka, to wsiąknie w biszkopt.
  3. Galaretki trochę zostanie. Ciasto robiłam wg przepisu mamy i nie miałam okazji robić go powtórnie, aby sprawdzić mniejsze proporcje.
Polewa czekoladowa:
  • 140 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 97 g cukru pudru
  • 30 g ciemnego kakao (użyłam Wedel)
  • 3-4 łyżki mleka
  1. rondelku, na małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy.
  2. Polewa z ciemnym kakao często się rozwarstwia, dlatego dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie, aż masa się ujednolici. Jeśli po dodaniu 2 łyżek polewa nadal będzie rozwarstwiona dodajemy więcej mleka, do momentu ujednolicenia się masy. Wyłączamy palnik.
  3. Gdy polewa lekko przestygnie wykładamy ją na ciasto Delicje.
Dodatkowo do nasączenia:
  • przegotowana woda

Wykonanie ciasta delicje: 

  1. Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. W pierwszym (górnym) blacie wykrawamy kieliszkiem lub foremką dziury o śr. 5 cm. Wykroiłam 15 otworów foremką o śr 5 cm. Biszkoptowe kółeczka odkładamy na bok (nie zjadamy ich!).
  2. Drugi blat (dolny) wkładamy ponownie do formy i nasączamy go. Na nasączony biszkopt wykładamy masę serową. Wygładzamy szpatułką i nakładamy 'podziurawiony’ blat biszkoptowy.
  3. Każdy dziurę wypełniamy tężejącą galaretką (o konsystencji kisielu). Następnie nakładamy biszkoptowe kółeczka, które zostały z wyciętych otworów. Delikatnie nasączamy biszkopt. 
  4. Na koniec dekorujemy ciasto polewą czekoladową.
  5. Ciasto delicje przechowujemy w lodówce. Polecam kroić je gorącym nożem.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką).
  4. Zamiast kremu z serkami homogenizowanymi można, tak jak zawsze robiła to moja mama, użyć 'sernika na zimno w proszku’.
  5. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych jajek. Całe jajka należy dłużej ubijać niż same białka. 4 jajka ubijam ok 15 minut, a 6 ok 20 minut. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije Wam jajka. Mój niestety robi to dłużej. To też zależy od ilości jajek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

ciasto delicje, delicja, ciasto z masą z serków homogenizowanych, ciasto z kremem, przepis na ciasto,

ciasto delicje, delicja, ciasto z masą z serków homogenizowanych, ciasto z kremem, przepis na ciasto,

Podoba Ci się przepis na ciasto delicje? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze

Ciasto Delicja przepis – klasyka

W tym wpisie pokazuję mój ulubiony, klasyczny sposób na Delicję: najpierw ubijam jajka z cukrem około 15–20 minut, aż masa potroi objętość, a potem piekę biszkopt 50–60 minut w 165 °C, do suchego patyczka. Po wystudzeniu przekładam blaty aksamitnym musem czekoladowym i przykrywam warstwą ciastek Delicje zalanych lekko tężejącą galaretką pomarańczową. Dzięki precyzyjnym proporcjom i podanym czasom studzenia nawet początkujący uzyskują deser, który kroi się w równe porcje i pięknie prezentuje na paterze.

Szybkie ciasto z Delicjami – ekspresowy deser na nieplanowane okazje

Gdy liczy się każda minuta, skracam przygotowania: biszkopt mieszam rózgą w jednej misce i piekę go w nieco wyższej temperaturze, do momentu gdy patyczek wychodzi suchy (zwykle kilkanaście minut krócej niż w klasycznej wersji). Galaretkę przygotowuję tuż po wstawieniu ciasta do pieca i chłodzę ją w lodówce, aby uzyskała etap „lekkiego tężenia” dokładnie wtedy, gdy biszkopt wystygnie. Po nałożeniu musu czekoladowego i ciastek Delicje całość trafia do chłodzenia tylko na tyle, by galaretka całkiem ściągnęła – i już mogę serwować efektowny deser last minute.

Ciasto z Delicjami i galaretką – perfekcyjny balans słodyczy i cytrusów

Tu stawiam na kontrast: głęboki smak kremu czekoladowego przełamuję orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Wyrównuję temperaturę obu mas, żeby galaretka nie podciekała pod spód i nie rozwarstwiała się w lodówce. Podpowiadam też, jak zastosować dwuetapowe chłodzenie: najpierw kilka minut w zamrażarce do uzyskania „kisielowej” konsystencji, a potem spokojne stężenie w lodówce, co daje lśniącą, przejrzystą taflę gotową do dekoracji świeżymi owocami.

Delicja ciasto – klasyczne i fit odsłony ulubionego deseru

Obok tradycyjnej wersji na maśle 82 % i czekoladzie 60 % kakao pokazuję warianty „light” z kremem jogurtowym lub śmietanką kokosową. Do każdego przepisu dołączam tabelę zamienników cukru (erytrytol, ksylitol) i podaję kaloryczność 100 g porcji. Dzięki temu łatwo dopasujesz Delicję do swojej diety, zachowując obowiązkową warstwę ciastek Delicje i lekko kwaskową galaretkę pomarańczową.

Ciasto Delicja na biszkopcie – sekrety idealnie wilgotnego blatu

Mój sprawdzony trik to poncz z mleka i świeżego soku pomarańczowego: trzy łyżki na blat o średnicy 24 cm wystarczą, by biszkopt pozostał wilgotny nawet następnego dnia. Po nasączeniu rozsmarowuję mus czekoladowy, układam Delicje czekoladą do dołu i zalewam lekko tężejącą galaretką. Na blogu pokazuję na zdjęciach, jak dociąć papier do pieczenia, żeby biszkopt rósł równomiernie i nie tworzył kopuły. W efekcie otrzymujesz Delicję o perfekcyjnej strukturze, którą można kroić w idealnie równe kostki.

0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x