Ciasto Delicje

 

ciasto delicje, delicja, masa z serków homogenizowanych, biszkopt, polewa czekoladowa, ciastka delicje

Ciasto delicje to kolejny smak mojego dzieciństwa. Jednak nie do końca za nim przepadałam ;). Moja mama zawsze dodawała galaretką pomarańczową i mimo moich próśb, aby choć raz zrobiła ciasto z inną galaretką, nie zmieniła swojego nawyku. Dlatego obiecałam sobie, że kiedyś sama je zrobię! Dziś mam dwa ulubione smaki Delicji: wiśniowe i malinowe. Każdy z nich, według mnie jest o niebo lepszy od pomarańczowych ;). Dlatego ciasto polecam zrobić w swoim ulubionym smaku ciasteczek :). Więc… z jaki smak wybierzecie? 

P.S. Po przekrojeniu ciasta okazało się, że zrobiłam za dużo kremu. Dlatego odrobinę zmniejszyłam ilość masy w przepisie. Jednak w uwagach pod przepisem podałam proporcje, z których zrobiłam krem do ciasta Delcije widocznego na zdjęciach.
Mojemu mężowi gruba warstwa kremu nie przeszkadzała. Mając okazję w święta próbować wersji teściowej stwierdził, że moje jest zdecydowanie lepsze! Dobrze, że mama nie ma dostępu do internetu ;).

Biszkopt (forma 23x34cm):

  • 6 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem. Miksujemy całość ok 12-15 min, aż masa zgęstnieje. Odkładamy mikser.
2. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
3. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 23×34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
4. Pieczemy ok 30 – 35 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
5. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na dwa równe blaty.

Krem z serkami homogenizowanymi:
  • 350 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 
  • 60 g cukru pudru
  • 970 g serka homogenizowanego, schłodzonego (użyłam ‘Danio’)
  • 45 g żelatyny w proszku + 12 łyżek zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienie, ok 10 min. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż cała się rozpuści (nie będzie grudek). Odstawiamy rozpuszczoną żelatynę na bok i od razu przygotowujemy krem.
  2. W misce umieszczamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy całość, aż otrzymamy gesty krem śmietankowy. Następnie łyżka po łyżce dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser.
  3. Do ciepłej (nie gorącej) żelatyny dodajemy 4-5 łyżeczek masy serowej. Po każdej, dodanej łyżecce masy dokładnie mieszamy całość, zanim dodamy kolejną (aby nie powstały grudki).
  4. Ponownie miksujemy masę serową i dodajemy żelatynę. Krótko, ale dokładnie całość miksujemy.
  5. Gotową masę od razu przekładamy na blat biszkoptowy. Krem szybko tężeje.

Galaretka:

  • 2 opakowania ulubionej galaretki
  • 600 ml wody
  1. Wodę zagotowujemy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Wkładamy garnuszek do lodówki i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć. Galaretka musi mieć konsystencję kisielu. Jeśli będzie za rzadka, to wsiąknie w biszkopt.
  3. Galaretki trochę zostanie. Ciasto robiłam wg przepisu mamy i nie miałam okazji robić go powtórnie, aby sprawdzić mniejsze proporcje.
Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 25 g ciemnego kakao
  • 2 łyżki mleka lub wody
  1. W małym rondelku topimy masło. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści.
  2. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy kakao. Mieszamy, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Lekko studzimy i dekorujemy ciasto.
  3. Polewę zrobiłam bez żelatyny. Jednak na miękkim biszkopcie, podczas krojenia kruszyła się. Dlatego polecam zrobić polewę z dodatkiem żelatyny. Przepis znajdziesz Tutaj.

Wykonanie: 

  1. Biszkopt kroimy na dwa równe blaty. W pierwszym (górnym) blacie wykrawamy kieliszkiem lub foremką dziury o śr. 4-5 cm (ja zrobiłam 4 cm, ale wyszły za małe). Biszkoptowe kółeczka odkładamy na bok (nie zjadamy ich!).
  2. Drugi blat wkładamy ponownie do formy i wykładamy na niego masę serową. Wygładzamy szpatułką i nakładamy ‘podziurawiony’ blat biszkoptowy.
  3.  Każdy dziurę wypełniamy tężejącą galaretką. Następnie nakładamy biszkoptowe kółeczka, które zostały z wyciętych otworów. Na koniec dekorujemy polewą czekoladową.
  4. Ciasto delicje przechowujemy w lodówce. Polecam kroić je gorącym nożem.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Zamiast kremu z serkami homogenizowanymi można, tak jak zawsze robiła to moja mama, użyć ‘sernika na zimno w proszku’.
  4. Proporcje kremu przed korektą: śmietanka 400 g, serek homog. 1100 g, cukier puder 65 g, żelatyna 50 g, 13 łyżek wody.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
  6. Jeśli lubisz piec ciasta, torty i inne słodkości oraz dzielić się z innymi radami, wskazówkami i sprawdzonymi przepisami, to zapraszam Cię do mojej grupy na FB: ‘Słodki Pomysł’. Gdzie razem z innymi czytelniczkami bloga i pasjonatkami pieczenia dzielimy się swoją wiedzą i bezcennymi radami :).

Smacznego 🙂

ciasto delicje, delicja, masa z serków homogenizowanych, biszkopt, polewa czekoladowa, ciastka delicje

ciasto delicje, delicja, masa z serków homogenizowanych, biszkopt, polewa czekoladowa, ciastka delicje

Źródło przepisu na krem Tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *