CIASTECZKA/ MINI WYPIEKI / BABECZKI/ TŁUSTY CZWARTEK

OPONKI

oponki, oponki serowe, pączki z dziurką, donaty, smażone ciastka,

Oponki, tzw. pączki z dziurką, moja mama robiła co roku z okazji Tłustego Czwartku. W tym roku postanowiłam odświeżyć jej przepis i mogę powiedzieć, że wyszły mi o wiele smaczniejsze! Mama dodawała do nich za dużo sody oczyszczonej, przez co zawsze zostawał po nich dziwny posmak w ustach. Dopiero moja siostra odkryła tajemnicę tego dziwnego smaku i doradziła mi zmniejszenie ilości sody :). Teraz smakują jak niebo w gębie 😉 Polecam!

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie!
Składniki na ok 48 szt o śr 8 cm:
  • 500 g twarogu półtłustego*
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 – 80 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)*
  • 70 g drobnego cukru
  • 3 jajka, rozm. ‘L’
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

  • szklanka o śr 7-8 cm i kieliszek o śr 2-2,5 cm (zamiast kieliszka użyłam tylki cukierniczej).

Wykonanie:

  1. Twaróg rozdrabniamy widelcem.
  2. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i sprężyste. Jeśli będzie się kleić do rąk podsypujemy delikatnie mąką.
  3. W cieście będą widoczne małe kropeczki sera. To normalne, ponieważ ser się nie rozpuści w cieście.
  4. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy je na grubość ok 5-7 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. A następnie wycinamy dziurkę w środku za pomocą kieliszka.
  5. Rozgrzewamy olej do 180°C. Polecam użyć wysokiej patelni lub garnka. Aby sprawdzić czy olej jest odpowiednio gorący wkładamy małe kawałki ciasta do oleju. Gdy olej będzie miał odpowiednią temperaturę ciasto szybko wypłynie na powierzchnię (na filmie to pokazuję).
  6. Wkładamy oponki do rozgrzanego oleju i smażymy, aż ładnie się zarumienią. Obracamy na drugą stronę i smażymy do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru ciasta.
  7. Wyciągamy oponki i studzimy.
  8. Oponki serowe dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Uwagi:
  1. Użyłam twarogu półtłustego z Piątnicy.
  2. Przy mniejszej ilości masła oponki serowe wolniej się przypalają. Ale z większą ilością masła mają bardziej chrupiącą skórkę. Dlatego wybór zostawiam Wam! Jednak bez problemu usmażycie je z większą ilością masła, gdy będziecie pilnować temperaturę oleju.
  3. Oponki serowe to jednodniowy wypiek. Miękkość zachowują do ok 14 godzin. Potem też są smaczne, ale z każdą godziną coraz bardziej twarde.
  4. Oponki można posypać cukrem pudrem z jednej strony. Moja mama zawsze obtaczała jeszcze lekko ciepłe oponki w cukrze pudrze i takie lubię :).
  5. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.

Smacznego 🙂

Do wycinania oponek użyłam wykrawacza, który widoczny jest na filmie i na zdjęciu poniżej.
Można go kupić Tutaj, w sklepach cukierniczych lub na allegro.

wykrawacz do oponek, oponki, oponki serowe, pączki z dziurką, donaty, smażone ciastka,

wykrawacz do oponek, oponki, oponki serowe, pączki z dziurką, donaty, smażone ciastka,

oponki, oponki serowe, pączki z dziurką, donaty, smażone ciastka,

Polecam również:

brzoskwiniowiec, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z galaretką i brzoskwiniami, krem brzoskwiniowy, masa brzoskwiniowa,mus wiśniowy, mus z wiśniami, krem z wiśniami do tortu, mus wiśniowy do tortu, wiśnie,Ciasteczka smażone, Rozetki, smażone ciastka, ciasteczka smażone na oleju, skandynawskie smażone ciasteczka,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

1 Komentarz

  • Odpowiedź
    ldia
    23 stycznia 2020 at 10:35

    Najlepsze ❤️

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!