Ciasteczka maślane do lukrowania to zaraz po ciasteczkach z miodem moje ulubione ciastka do lukrowania. Zachowują kształt i można odcisnąć na nich literki, ponieważ nie 'rozmyją’ się podczas pieczenia. Długo zachowują świeżość, co dla lukrujących ma ogromne znaczenie, ponieważ można je przygotować sobie wcześniej.
Polecam do dekoracji lukier królewski lub lukier z białkiem w proszku, który sprawdzi się do takich ciasteczek idealnie.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 90 g drobnego cukru
- 1 jajko (rozm. L)
- 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło.
- Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
- Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 20 minut.
- Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
- Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka maślane pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów.
- Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy.
- Na drugi dzień można polukrować 🙂
Uwagi:
- Aby ciasteczka maślane nie ubrudziły się mąka polecam wałkować je przez papier do pieczenia.
- Maślane ciasteczka, tak jak pierniczki, bardzo długo zachowują świeżość. Bez problemu można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
- Z tych proporcji zrobiłam 20 ciasteczek o wielkości ok 10×7 cm.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji Tutaj.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
7 komentarzy
Anna
14 października 2020 at 09:41Witam. Zamierzam zrobić te ciasteczka dla dzieci na Halloween. Czy można dodać kakao? W jakich proporcjach? I czy tylko lukrem można je udekorować czy ewentulanie masa cukrowa też ? Pozdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
15 października 2020 at 11:01Można dodać kakao, jednak nie robiłam tej wersji i nie znam dokładnych proporcji. Można masą cukrową dekorować te ciasteczka 🙂
Anna
17 października 2020 at 21:55Dziękuje za inspirację i odpowiedz. Będę działać. Pozdrawiam serdecznie
MMarta
14 kwietnia 2020 at 19:22super! a te złote elementy na sukience to barwnik w lukrze czy ręcznie malowane pędzelkiem?
Magdalena Indyka
15 kwietnia 2020 at 14:03Ręcznie malowane pędzelkiem. Barwnik w proszku + spirytus. Tu są te barwniki: złote barwniki w proszku.
Joanna
6 czerwca 2022 at 21:38Witam
Po upieczeniu muszę je trzymać w pudelku czy mogą do dnia następnego leżeć na blacie.
Magdalena Indyka
7 czerwca 2022 at 12:43Jeśli w domu masz wilgotno, to lepiej przechować w pudełku. Ale jeśli czujesz, że w powietrzu nie ma wilgoci to możesz zostawić je na blacie 🙂