Ciasteczka maślane do lukrowania to zaraz po ciasteczkach z miodem moje ulubione ciastka do lukrowania. Zachowują kształt i można odcisnąć na nich literki, ponieważ nie 'rozmyją’ się podczas pieczenia. Długo zachowują świeżość, co dla lukrujących ma ogromne znaczenie, ponieważ można je przygotować sobie wcześniej.
Polecam do dekoracji lukier królewski lub lukier z białkiem w proszku, który sprawdzi się do takich ciasteczek idealnie.
Składniki:
- 380 g mąki pszennej
- 220 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 90 g drobnego cukru
- 1 jajko (rozm. L)
- 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło.
- Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
- Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 45-60 minut.
- Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
- Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka maślane pieczemy ok 12-15 minut w 180-185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów.
- Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy.
- Na drugi dzień można polukrować 🙂
Uwagi:
- Aby ciasteczka maślane nie ubrudziły się mąka polecam wałkować je przez papier do pieczenia.
- Maślane ciasteczka, tak jak pierniczki, bardzo długo zachowują świeżość. Bez problemu można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
- Z tych proporcji zrobiłam 20 ciasteczek o wielkości ok 10×7 cm.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
7 komentarzy
Witam. Zamierzam zrobić te ciasteczka dla dzieci na Halloween. Czy można dodać kakao? W jakich proporcjach? I czy tylko lukrem można je udekorować czy ewentulanie masa cukrowa też ? Pozdrawiam serdecznie.
Można dodać kakao, jednak nie robiłam tej wersji i nie znam dokładnych proporcji. Można masą cukrową dekorować te ciasteczka 🙂
Dziękuje za inspirację i odpowiedz. Będę działać. Pozdrawiam serdecznie
super! a te złote elementy na sukience to barwnik w lukrze czy ręcznie malowane pędzelkiem?
Ręcznie malowane pędzelkiem. Barwnik w proszku + spirytus. Tu są te barwniki: złote barwniki w proszku.
Witam
Po upieczeniu muszę je trzymać w pudelku czy mogą do dnia następnego leżeć na blacie.
Jeśli w domu masz wilgotno, to lepiej przechować w pudełku. Ale jeśli czujesz, że w powietrzu nie ma wilgoci to możesz zostawić je na blacie 🙂