CIASTECZKA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ WIELKANOC

CYTRYNOWE CIASTECZKA

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

Cytrynowe ciasteczka to idealny pomysł na Wielkanoc. Ciasteczka jajka udekorowane lukrem pięknie ozdobią świąteczny stół. Ciasteczka cytrynowe długo zachowują świeżość, dlatego możecie zrobić je wcześniej i przechowywać w pojemniku. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 115 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 260 g mąki pszennej
  • 65 g drobnego cukru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • starta skórka z 1,5 – 2 cytryn, do smaku*
  • szczypta soli
  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 1,5 – 2 godzin. Ciasto wyjdzie miękkie, ale po schłodzeniu będzie idealne.
  3. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
  4. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka pieczemy ok 13-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów.
  6. Wyjmujemy cytrynowe ciastka z piekarnika i studzimy.
  7. Ciasteczka są idealne się do lukrowania. Lukier można zrobić, mieszając cukier puder z odrobiną wody i łyżeczką soku z cytryny. Ja do lukrowania używam lukru z białkiem w proszku (‘Albumina’ dostępna jest w sklepach internetowych).
Lukier królewski z białkiem w proszku – lukier do ciastek:
  • 1 płaska łyżeczka białka w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • ok 150 g cukru pudru lub więcej
  • kolorowe barwniki spożywcze 
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut).
    Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera.
  2. Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość.
  3. Dzielimy lukier na mniejsze porcje i dodajemy do każdej barwnik, jeśli chcemy otrzymać kolorowy lukier.
  4. Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki.
  5. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
  6. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe ciasteczka cytrynowe trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

Uwagi:

  1. Smak ciasteczek zależy od skórki cytrynowej, a dokładniej od jej intensywnego smaku. Za pierwszym razem dałam skórkę z 1 cytryny, a za drugim z dwóch. Nie było czuć prawie różnicy w smaku, ponieważ za drugim razem skórka cytrynowa była mniej kwaśna, niż za pierwszym razem. Wystarczy powąchać cytrynę, aby poczuć, czy skórka ma intensywny smak czy łagodny.
  2. Aby cytrynowe ciasteczka nie ubrudziły się mąka polecam wałkować je przez papier do pieczenia.
  3. Z podanych proporcji wychodzi 30 ciasteczek w kształcie jajka – 7 cm długości i 5,5 cm szerokości.
  4. Cytrynowe ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość. Bez problemu można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
  5. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂

Odpowiedzałaś/eś już na ankietę?
To teraz Ja zdradzę, które produkty marki Gosia skradły moje serce i od dłuższego czasu goszczą w mojej kuchni. Folię do żywności poznałam w ubiegłym roku i od pierwszego użycia zakochałam się w niej! Do tamtego momentu ucięcie ładnego, nie sklejonego kawałka folii graniczyło z cudem, tak jak późniejsze znalezienie początku folii, aby ją rozwinąć. Gdy pierwszy raz rozwinęłam folię do żywności Gosia poczułam ogromną różnicę w jakości folii. Do tego cięcie jej nożyczkami… sama przyjemność. Ta folia nawet gdy się zwinie i zroluje, to z łatwością doprowadzicie ją do porządku. Ale to nic! Marka Gosia wymyśliła sprytny patent na folię do żywności. Teraz możecie ją kupić w pudełku z ucinarką!

folia do żywności Gosia, folia spożywcza z ucinarką Gosia

Gdybyście widzieli mojego młodszego synka Kacpra, gdy czekał cierpliwie, aż skończę robić zdjęcia do tego wpisu. Bo obiecałam mu, że dam mu wtedy folię z pudełkiem do zabawy :). Tak szczęśliwego jeszcze dziecka nie widziałam. To nic, że pociął mi folię na cienkie paski. To były szczęśliwe chwile spędzone razem w kuchni, warte każdej ceny ;). Dlatego folia do żywności z ucinarką powinna znaleźć się w kuchni każdej mamy. To świetny pomysł na zajęcie dziecka na dłuższy czas… dopóki folia się nie skończy ;). Ale to nie problem! Można kupić folię bez pudełka i wymienić zużytą na nową.

papier do pieczenia z nożykiem Gosia, papier do pieczenia Gosia,

Drugim produktem, najczęściej używanym, jest papier do pieczenia. Używam go nie tylko do pieczenia, więc jest on niezbędny w mojej kuchni tak jak mąka, czy ryż. Papier do pieczenia Gosia jest dobrej jakości i obustronnie powlekany silikonem. Przez co nie muszę się zastanawiać, którą stroną położyć go na blaszce. Przy produkcji ciasteczek używam go nie tylko do pieczenia. Otóż papier nadaje się idealnie do wałkowania ciasta. Kładę kawałek ciasta między dwa kawałki papieru i go rozwałkowuję. Dzięki temu nie muszę podsypywać ciasta dodatkową mąką. A jak wiadomo, im więcej mąki w cieście, tym robi się suche i kruszy się przy wałkowaniu. Ciasto dzięki papierowi nie przykleja się też do wałka. Tak rozwałkowane ciasto ładnie odchodzi potem od papieru.

papier do pieczenia z nożykiem Gosia, papier do pieczenia Gosia,

Uwaga! Nie każde ciasto nadaje się do wałkowania między papierem. Ostatnio piekłam migdałowe ciastka i musiałam ciasto podsypywać mąką. Ale do większości ciasteczek maślanych ten pomysł z papierem do pieczenia sprawdza się idealnie.
A jaki sprytny patent na papier ma dla Was marka Gosia? W sklepach możecie kupić papier do pieczenia z nożykiem, dzięki temu rozwiązaniu nie musicie za każdym razem szukać po całym domu nożyczek. Oszczędność czasu na poszukiwania gwarantowana!

Ten wpis powstał w ramach współpracy z Gosia – polską marką z artykułami związanymi z prowadzeniem gospodarstwa domowego. Produkty Gosia można kupić w sklepach internetowych (na stronie www.gosia.pl jest możliwość kupienia produktów online). Sklepy stacjonarne: Auchan, Lewiatan i niektóre sklepy Lidl. 

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,


Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

brzoskwiniowiec, ciasto z brzoskwiniami, ciasto z galaretką i brzoskwiniami, krem brzoskwiniowy, masa brzoskwiniowa,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Monika
    27 marca 2020 at 09:17

    Bardzo wyczerpujący post na temat produktu! Świetnie opisany i z pewnością każdy się na niego skusi 🥰
    Ciasteczka z pewnością wykorzystam
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 marca 2020 at 10:00

      Dziękuję! Te produkty warte są takiego opisu 🙂 Nie zawiodłam się na nich 🙂 Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!