Ciasteczka cytrynowe popękane to moje drugie popękane ciasteczka, które miałam okazję zrobić. Pierwsze były czekoladowe ciasteczka, które gorąco polecam! Popękane ciasteczka cytrynowe robiłam z dodatkiem masła i oleju. Muszę jednak stwierdzić, że te na oleju były lepsze. Dlatego tym razem będzie jeden przepis na te pyszne cytrynowe ciasteczka pękające.
Składniki na ok 15 cytrynowych ciasteczek:
- 50 ml oleju rzepakowego (45g)
- 1 jajko, rozm. 'L’
- 55 g drobnego cukru
- skórka starta z umytej i wyszorowanej 1-1,5 cytryny*
- 3 łyżki soku z cytryny
- 210 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy olej, jajko, cukier, skórkę i sok z cytryny.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką.
- Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc).
- Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm (23-25 g każda). Układamy je na blaszce i schładzamy w lodówce ok 2 godziny.
- Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze (od razu po wyjęciu z lodówki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Cytrynowe ciasteczka pieczemy ok 12 min w 180°C (bez termoobiegu).
- Upieczone ciasteczka cytrynowe popękane będą miękkie, dlatego studzimy je na blaszce.
Dodatkowo:
- ok 100 g cukru pudru, do obtaczania
Uwagi:
- Ilość skórki cytrynowej zależy od wielkości cytryny. Jeśli macie dużą cytrynę, to wystarczy jedna.
- Schłodzone kulki ciasta trzeba od razu po wyjęciu z lodówki obtoczyć w cukrze pudrze. Ciepłe ciasto rozpuści cukier puder i nie będzie fajnego efektu popękanych ciastek.
- Cukier puder można pominąć. Otrzymamy ciasteczka cytrynowe popękane bez efektownych pęknięć, ale równie pyszne :).
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Czy można zamrozić ciasto, a po kilku dniach tylko wyjąć i zrobić ciasteczka?
Nie próbowałam zamrażać ciasta i trudno mi powiedzieć czy można bez problemu je zamrozić.