CIASTECZKA CYTRYNOWE POPĘKANE

by Magdalena Indyka
ciasteczka cytrynowe popękane, cytrynowe ciasteczka pękające, popękane ciasteczka cytrynowe,
image_print

Ciasteczka cytrynowe popękane to moje drugie popękane ciasteczka, które miałam okazję zrobić. Pierwsze były czekoladowe ciasteczka, które gorąco polecam! Popękane ciasteczka cytrynowe robiłam z dodatkiem masła i oleju. Muszę jednak stwierdzić, że te na oleju były lepsze. Dlatego tym razem będzie jeden przepis na te pyszne cytrynowe ciasteczka pękające. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 15 cytrynowych ciasteczek:
  • 50 ml oleju rzepakowego (45g)
  • 1 jajko, rozm. 'L’
  • 55 g drobnego cukru
  • skórka starta z umytej i wyszorowanej 1-1,5 cytryny*
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 210 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy olej, jajko, cukier, skórkę i sok z cytryny.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy całość do połączenia się składników. Ciasto wyjdzie gęste, dlatego najlepiej mieszać je szpatułką.
  3. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, min. 6 godz. (najlepiej całą noc).
  4. Z schłodzonego ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy kulki o śr. 2,5 cm (23-25 g każda). Układamy je na blaszce i schładzamy w lodówce ok 2 godziny.
  5. Schłodzone kulki obtaczamy w cukrze pudrze (od razu po wyjęciu z lodówki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Cytrynowe ciasteczka pieczemy ok 12 min w 180°C (bez termoobiegu).
  7. Upieczone ciasteczka cytrynowe popękane będą miękkie, dlatego studzimy je na blaszce.

Dodatkowo:

  • ok 100 g cukru pudru, do obtaczania
Uwagi:
  1. Ilość skórki cytrynowej zależy od wielkości cytryny. Jeśli macie dużą cytrynę, to wystarczy jedna. 
  2. Schłodzone kulki ciasta trzeba od razu po wyjęciu z lodówki obtoczyć w cukrze pudrze. Ciepłe ciasto rozpuści cukier puder i nie będzie fajnego efektu popękanych ciastek.
  3. Cukier puder można pominąć. Otrzymamy ciasteczka cytrynowe popękane bez efektownych pęknięć, ale równie pyszne :).
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂


ciasteczka cytrynowe popękane, cytrynowe ciasteczka pękające, popękane ciasteczka cytrynowe,

ciasteczka cytrynowe popękane, cytrynowe ciasteczka pękające, popękane ciasteczka cytrynowe,

ciasteczka cytrynowe popękane, cytrynowe ciasteczka pękające, popękane ciasteczka cytrynowe,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

Karolina 26/11/2021 - 13:24

Czy można zamrozić ciasto, a po kilku dniach tylko wyjąć i zrobić ciasteczka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/11/2021 - 18:16

Nie próbowałam zamrażać ciasta i trudno mi powiedzieć czy można bez problemu je zamrozić.

Odpowiedź