CIASTECZKA

CIASTECZKA NA CHRZEST

ciasteczka na chrzest, ciasteczka sukienki, ciastka na chrzciny, ciastka sukienki na chrzest, lukrowane ciasteczka, ciastka z lukrem,

Ciasteczka na chrzest w kształcie sukienek do chrztu to idealny, słodki upominek dla gości. Ciasteczka maślane można upiec długo wcześniej i schować je do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Po lukrowaniu zostawiamy je do wyschnięcia, a następnie ciasteczka na chrzest pakujemy do foliowych torebek. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 20 ciasteczek na chrzest – sukienek, o wymiarach 10×7 cm:
  • 380 g mąki pszennej
  • 220 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 90 g drobnego cukru
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1-2 łyżeczek ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  1. Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.
  3. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 20 minut.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 4-6 mm grubości. Polecam rozwałkowywać ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Nie trzeba wtedy podsypywać ciasta mąką.
  5. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów.
  7. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy.
  8. Przed lukrowaniem ważne jest, aby ciasteczka trochę poleżały, min. 1 dzień. Nie lukrujemy ciastek od razu po upieczeniu. 

Do dekoracji użyłam: szablonu, złotego barwnika w proszku (dodatkowo wódka lub spirytus do rozpuszczenia) i pędzelka gąbkowego (pędzel do tapowania). Do lukrowania potrzebujemy jedynie woreczka cukierniczego. Tylki nie są potrzebne. Wystarczy wyciąć malutką dziurkę w worku. Na filmie używam tylki do dekoracji, ale to było zanim odkryłam, że jest ona zbędna. 

Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie jajek wrzątkiem nie zabija bakterii salmonelli. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Składniki na lukier królewski:
  • 112 g białek pasteryzowanych
  • ok 600 g cukru pudru lub więcej
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy np. różowy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier. Mieszamy lukier z barwnikiem. 
  7. Podczas miksowania lukier trochę się napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze. W trakcie lukrowania przebijamy pęcherzyki powietrza za pomocą igły lub wykałaczki.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
Gęstość lukru królewskiego:
  • Wypełnienie ciastek – dodaję ok 600 – 615 g cukru pudru.
  • Dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 615 – 640 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
  • O lukrze królewski opowiadam na Instagramie w wyróżnionej relacji Lukier.
Czy wybielacz/biały barwnik jest konieczny? 

Nie. Jeśli będziecie się trzymać proporcji i na 75 g białka dacie min. 400 g cukru pudru lukier wyjdzie biały. Podczas dodawania cukru do białka sami możecie zauważyć, że robi się on bielszy wraz z większą ilością cukru pudru. Czasami jednak lukier wyjdzie za gęsty. Wtedy rozcieńczacie go białkiem i robicie to na 'oko’. Może wtedy się zdarzyć, że lukier zrobi się trochę kremowy. Lukier z większą ilością białka robi się bardziej przejrzysty i po nałożeniu na pierniki może przez niego przebić się kolor przypraw (białko wchłania kolor cynamonu). Przez to lukier na pierniczku po wyschnięciu żółknieje. Jest to częsty objaw i dzieje się to wtedy, gdy jest za mało cukru pudru w lukrze.
Dlatego gdy chcę mieć pewność, że nie zdarzy mi się coś takiego dodaję odrobinę wybielacza do lukru. Ale nie można przesadzić z ilością, bo wybielacz zmienia smak lukru, tak jak to się dzieje w przypadku z kremem maślanym do tynkowania, gdy dacie go za dużo. 

Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Uwagi:
  1. Aby ciasteczka nie ubrudziły się mąka polecam wałkować je przez papier do pieczenia.
  2. Foremkę 'sukienkę’ kupiłam na zamówienie u Pogięci
  3. Ciasteczka na chrzest, tak jak pierniczki, bardzo długo zachowują świeżość. Bez problemu można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciastek.

Smacznego 🙂


ciasteczka na chrzest, ciasteczka sukienki, ciastka na chrzciny, ciastka sukienki na chrzest, lukrowane ciasteczka, ciastka z lukrem,

ciasteczka na chrzest, ciasteczka sukienki, ciastka na chrzciny, ciastka sukienki na chrzest, lukrowane ciasteczka, ciastka z lukrem,

ciasteczka na chrzest, ciasteczka sukienki, ciastka na chrzciny, ciastka sukienki na chrzest, lukrowane ciasteczka, ciastka z lukrem,

ciasteczka na chrzest, ciasteczka sukienki, ciastka na chrzciny, ciastka sukienki na chrzest, lukrowane ciasteczka, ciastka z lukrem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Renata
    16 marca 2021 at 14:14

    Przepiękne . Uwielbiam Pani stronę jest ona dla mnie niesamowitym źródłem inspiracji . Najlepsze kremy, przeliczniki itd . 🙂

  • Zostaw komentarz