BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA

PIERNIKI do dekoracji – jak zrobić efekt szronu

pierniki, pierniki do dekorowania, jak zrobić szron na pierniczkach, pierniki z lukrem, pierniczki,

Pierniki do dekoracji lukrem to moja druga propozycja pierniczków do lukrowania. Przy okazji pokazuję jak zrobić piękny efekt szronu na pierniczkach. Obejrzyjcie film, który jest poniżej i zobaczcie jakie to proste!

Przepis z bloga Moje Wypieki polecało mi dużo osób i przyszedł w końcu czas na spróbowanie tych pierniczków! Pierniki są pyszne i idealne do dekorowania lukrem królewskim. Moje kubki smakowe pozostają jednak wierne pierniczkom, gdzie dodaję konkretne przyprawy, a nie mieszankę przypraw, jak w tym przypadku. Nie wiem dlaczego, ale lepiej mi smakują te drugie pierniczki… Chyba przyzwyczaiłam się do ich wyjątkowego smaku :). Dlatego jeśli zamierzacie upiec ogromną ilość pierniczków w tym roku, to polecam przetestować oba przepisy i znaleźć swój ulubiony. Polecam również ciasteczka cynamonowe i miękkie pierniczki!

Ważne! Pierniki po upieczeniu są twarde. Miękną jednak po kilku dniach. Można też włożyć do puszki z piernikami kawałek jabłka, jeśli chcecie aby szybciej zmiękły. Jednak przy dekorowaniu ich lukrem najlepiej, aby były twarde. Nie polecam tego przepisu do zrobienia domku z piernika. Pierniczki szybko miękną i taki domek może nie wytrzymać. 
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne! Smak, a nawet kolor pierników zależy głównie od rodzaju przyprawy do piernika, której użyjemy. Wraz z moimi obserwatorami na Instagramie polecam: Kotayni, Kamis i Krukam.

Składniki na 4 blachy pierników:
  • 300 g miodu
  • 120 g miękkiego masła
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30-35 g przyprawy do piernika
  • 1 jajko, rozm. L
  • 1,5 płaskiej łyżeczki kakao (opcjonalnie, aby pierniki miały ciemniejszy kolor)
  1. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy miód z masłem, aż otrzymamy jednolitą masę. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy.
  2. Na stolnicy lub w misce umieszczamy przesianą mąkę z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie dodajemy jajko i przestudzoną masę z miodem.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto może lekko lepić się do rąk (zawiera lepki miód). Nie podsypujemy za dużo mąki, aby nie zaczęło się kruszyć.
  4. Gotowe ciasto wkładamy na ok 30-45 min do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto dzielimy na kilka kawałków i każdy z nich rozwałkowujemy na grubość ok 3-5 mm. Polecam stolnicę delikatnie obsypać mąką. Położyć kawałek ciasta i przykryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie rozwałkować ciasto przez ten papier. W ten sposób nie trzeba wałka obsypywać mąką i do ciasta nie dostanie się za dużo mąki.
  6. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pierniki pieczemy ok 8-10 minut w 180ºC (bez termoobiegu). Gotowe pierniki studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
  8. Pierniki dekorujemy lukrem najwcześniej następnego dnia po upieczeniu. Można polukrować je później. Pierniczki zachowują świeżość bardzo długo – do kilku miesięcy (zamknięte w szczelnym pojemniku).
  9. Na filmie poniżej pokazuję jak i czym robiłam efekt szronu na pierniczkach. 
pierniki, pierniki do dekorowania, jak zrobić szron na pierniczkach, pierniki z lukrem, pierniczki,
Lukier królewski do dekoracji:
  • 75 g białek pasteryzowanych
  • ok 400 g cukru pudru lub więcej
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier.
  7. Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
  9. Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski.
  10. Polecam też lukier z białkiem w proszku.
Gęstość lukru królewskiego:
  • Wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 400 – 410 g cukru pudru.
  • Dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 415 – 420 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oprócz białek na lukier królewski.
  2. Użyłam naturalnego miodu lipowego. Polecam też mód wielokwiatowy. 
  3. Pierniki do dekoracji bardzo długo zachowują świeżość, jeśli trzymane są w szczelnym pojemniku. Kilka miesięcy…nawet rok. 
  4. Pierników nie polecam lukrować tego samego dnia. Warto odłożyć je na 1-2 dni, aby dobrze ostygły. 
  5. Można dodać trochę mąki do ciasta, ale trzeba uważać z ilością. Jeśli dodamy za dużo to ciasto będzie się kruszyło. Ciasto będzie lekko się lepiło od miodu, ale tak ma być.
  6. Do dekoracji pierników ze zdjęcia potrzebny będzie ‘pędzel gąbkowy do tapowania’. Taki pędzel wykorzystuje się często do dekoracji przy decoupage. 
  7. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości pierniczków.

Smacznego 🙂

Jak zrobić efekt szronu na pierniczkach pokazałam w drugiej połowie filmu.


pierniki, pierniki do dekorowania, jak zrobić szron na pierniczkach, pierniki z lukrem, pierniczki,

pierniki, pierniki do dekorowania, jak zrobić szron na pierniczkach, pierniki z lukrem, pierniczki,

pierniki, pierniki do dekorowania, świąteczne pierniki do lukrowania, pierniki z lukrem, pierniczki,

pierniki, pierniki do dekorowania, jak zrobić szron na pierniczkach, pierniki z lukrem, pierniczki,

Polecam również:

sos karmelowy, karmel, drip karmelowy, polewa karmelowa, sos karmelowy do tortu,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

kakaowy piernik z powidłami, piernik z konfiturą porzeczkową, piernik z powidłami, ciasto kakaowe z przyprawą do piernika,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Joanna
    11 grudnia 2020 at 15:46

    Wyglądają wspaniale i pewnie tak smakują, ale skoro miękną, czy nadają się do powieszenia na choince?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 grudnia 2020 at 21:05

      Tak. One trochę miękną. Jednak to trochę powoduje, że lepiej domku z tego piernika nie robić. Ale do powieszenie na choinkę jak najbardziej.

    Zostaw komentarz