BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA

CIASTECZKA CYNAMONOWE

Ciasteczka cynamonowe to początek mojej przygody z pieczeniem. W wieku 14 lat, tuż przed świętami znalazłam w kobiecym czasopiśmie przepis na ciasteczka z cynamonem. Przepis banalnie prosty, więc śmiało zabrałam się do roboty. Efekt? Z siedmiu blach ciasteczek cztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :).
Polecam również pierniczki świąteczne lub miękkie pierniki.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (16 g)
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (można pominąć)
  • 200 g miękkiego masła (margaryny)
  • 2 żółtka (z dużych jajek)
  1. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodajemy więcej mąki. Jednak nie podsypujmy za mocno, aby nie zrobiło się kruche (suche).
  3. Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz.
  4. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego uważajcie przy wałkowaniu. Niestety ciasto przykleja się trochę do wałka, a ciągłe podsypywanie mąką je wysusza. Dlatego warto rozwałkowywać mniejsze kawałki ciasta.
  5. Za pomocą foremek wykrawany ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka cynamonowe pieczemy ok 12-15 minut w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia.
  7. Gotowe ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale polecam delikatne dekorowanie. Ciasteczka same w sobie są słodkie.
Lukier królewski z białkiem w proszku – lukier do ciastek:
  • 1 płaska łyżeczka białka w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • ok 150 g cukru pudru lub więcej
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i mieszamy mikserem, aż powstanie piana (ok 30 sek.). Dodajemy przesiany cukier puder i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier (ok 1-2 minut).
    Zamiast miksera można użyć rózgi kuchennej, ale przy dużej ilości lukru lepiej użyć miksera.
  2. Jeśli lukier do dekoracji wyjdzie za rzadki, dodajemy więcej cukru pudru. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy trochę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość.
  3. Aby odpowietrzyć lukier wystarczy postukać kilka razy miską o blat, a następnie powoli mieszać lukier kulą (taką do ucierania sera w makutrze). Zamiast takiej kuli można użyć łyżki.
  4. Przekładamy lukier do worka cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
  5. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe ciasteczka trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.

Uwagi:

  1. Do cukru możemy dodać ziarenka wanilii zamiast sklepowego cukru z wanilią. Ten który ja znalazłam ma dobry skład. Jeśli macie już gotowy domowy cukier z wanilią, to możecie go użyć. Pamiętajcie jednak, że są to ciasteczka cynamonowe, dlatego nie przesadzajcie z wanilią :).
  2. Mąki dajemy tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy jej za dużo, ciasto będzie się kruszyło.
  3. Ciasto podczas podsypywania mąką będzie się kruszyć. Po wycięciu ciastek kawałki ciasta odkładamy na bok, a na końcu polecam dodać do nich trochę mleka, aby zaczęło się lepić. Nie do końca to skutkuje, ale pomaga :). Jeśli macie sprawdzony sposób na suche ciasto, to śmiało piszcie!
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek.

Smacznego 🙂


ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

Polecam również:

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!