BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA/ DLA DZIECI

CIASTECZKA CYNAMONOWE

Cynamonowe ciasteczka to początek mojej przygody z pieczeniem. W wieku 14 lat, tuż przed świętami znalazłam w kobiecym czasopiśmie przepis na ciasteczka z cynamonem. Przepis banalnie prosty, więc śmiało zabrałam się do roboty. Efekt? Z siedmiu blach ciasteczek cztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :). Wam też gorąco je polecam!

Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek):

  • 280-300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (16 g)
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (można pominąć)
  • 200 g miękkiego masła (margaryny)
  • 2 żółtka (z dużych jajek)
  1. Mąkę (280 g) mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodajemy więcej mąki. Jednak nie podsypujmy za mocno, aby nie zrobiło się kruche (suche).
  3. Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz.
  4. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego uważajcie przy wałkowaniu. Niestety ciasto przykleja się trochę do wałka, a ciągłe podsypywanie mąką je wysusza. Dlatego warto rozwałkowywać mniejsze kawałki ciasta.
  5. Za pomocą foremek wykrawany ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka cynamonowe pieczemy ok 12-15 minut w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia.
  7. Gotowe ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale polecam delikatne dekorowanie. Ciasteczka same w sobie są słodkie.
Lukier królewski ‘Royal Icing’ z białkiem w proszku:
  • 1 łyżeczka białka w proszku 
  • 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  • 120 – 150 g cukru pudru
  1. Do miski wsypujemy białko w proszku. Dodajemy wodę i energicznie mieszamy rózgą kuchenną, aż powstanie piana (ok 1 min). Dodajemy przesiany cukier puder (120 g) i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy gładki lukier.
  2. Lukier do dekoracji nie powinien być za rzadki. Jeżeli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy łyżeczkę wody lub więcej, aż otrzymamy pożądaną gęstość. Jeżeli wyjdzie za rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
  3. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie ciasteczek. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe ciasteczka trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.

Uwagi:

  1. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  2. Do cukru możemy dodać ziarenka wanilii zamiast sklepowego cukru z wanilią. Ten który ja znalazłam ma dobry skład. Jeśli macie już gotowy domowy cukier z wanilią, to możecie go użyć. Pamiętajcie jednak, że są to ciasteczka cynamonowe, dlatego nie przesadzajcie z wanilią :).
  3. Mąki dajemy tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy jej za dużo, ciasto będzie się kruszyło.
  4. Ciasto podczas podsypywania mąką będzie się kruszyć. Po wycięciu ciastek kawałki ciasta odkładamy na bok, a na końcu polecam dodać do nich trochę mleka, aby zaczęło się lepić. Nie do końca to skutkuje, ale pomaga :). Jeśli macie sprawdzony sposób na suche ciasto, to śmiało piszcie!
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.


ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

Polecam również:

tort płatek śniegu, tort z płatkiem śniegu, niebieski tort, kraina lodu, tort zimowy, mus malinowy, krem czekoladowy

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz