Ciasteczka cynamonowe to początek mojej przygody z pieczeniem. W wieku 14 lat, tuż przed świętami znalazłam w kobiecym czasopiśmie przepis na ciasteczka z cynamonem. Przepis banalnie prosty, więc śmiało zabrałam się do roboty. Efekt? Z siedmiu blach ciasteczek cztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :).
Polecam również pierniczki świąteczne lub miękkie pierniki
Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek):
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki cynamonu (15 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (16 g)
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (można pominąć)
- 200 g miękkiego masła (margaryny)
- 2 żółtka (z dużych jajek)
- Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodajemy więcej mąki. Jednak nie podsypujmy za mocno, aby nie zrobiło się kruche (suche).
- Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz.
- Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego uważajcie przy wałkowaniu. Niestety ciasto przykleja się trochę do wałka, a ciągłe podsypywanie mąką je wysusza. Dlatego warto rozwałkowywać mniejsze kawałki ciasta.
- Za pomocą foremek wykrawany ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka cynamonowe pieczemy ok 12-15 minut w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia.
- Gotowe ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale polecam delikatne dekorowanie. Ciasteczka same w sobie są słodkie.
Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Ale nie wiem dokładnie gdzie takie jajka można dostać (prawdopodobnie w marketach mogą być dostępne).
Lukier królewski do dekoracji:
- 37 g białka
- ok 200 g cukru pudru lub więcej
- W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
- Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
- Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
- W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
- Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
- Na końcu dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier.
- Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
- Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
- Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski
- Polecam też lukier z białkiem w proszku
- Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe ciasteczka trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.
- Ciasteczka można udekorować zwykłym lukrem: cukier puder + woda + sok z cytryny.
Gęstość lukru królewskiego:
- wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 200 – 205 g cukru pudru
- dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 210 – 215 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
- Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.
Uwagi:
- Do cukru możemy dodać ziarenka wanilii zamiast sklepowego cukru z wanilią. Ten który ja znalazłam ma dobry skład. Jeśli macie już gotowy domowy cukier z wanilią, to możecie go użyć. Pamiętajcie jednak, że są to ciasteczka cynamonowe, dlatego nie przesadzajcie z wanilią :).
- Mąki dajemy tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy jej za dużo, ciasto będzie się kruszyło.
- Ciasto podczas podsypywania mąką będzie się kruszyć. Po wycięciu ciastek kawałki ciasta odkładamy na bok, a na końcu polecam dodać do nich trochę mleka, aby zaczęło się lepić. Nie do końca to skutkuje, ale pomaga :). Jeśli macie sprawdzony sposób na suche ciasto, to śmiało piszcie!
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.