CIASTECZKA CYNAMONOWE

by Magdalena Indyka

Ciasteczka cynamonowe to początek mojej przygody z pieczeniem. W wieku 14 lat, tuż przed świętami znalazłam w kobiecym czasopiśmie przepis na ciasteczka z cynamonem. Przepis banalnie prosty, więc śmiało zabrałam się do roboty. Efekt? Z siedmiu blach ciasteczek cztery wyrzuciłam do kosza! Nie wiem jak Wy, ale Ja spalenizny nie lubię ;). Czy to mnie powstrzymało przed dalszymi eksperymentami kulinarnymi? Nie! Przez kolejne lata, co roku na święta Bożego Narodzenia piekłam cynamonowe ciasteczka, aż mi się przejadły ;). W tym roku postanowiłam wrócić do mojej świątecznej tradycji :).
Polecam również pierniczki świąteczne lub miękkie pierniki.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na ok 50 ciasteczek (zależy od wielkości foremek):

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (16 g)
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (można pominąć)
  • 200 g miękkiego masła (margaryny)
  • 2 żółtka (z dużych jajek)
  1. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić dodajemy więcej mąki. Jednak nie podsypujmy za mocno, aby nie zrobiło się kruche (suche).
  3. Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz.
  4. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego uważajcie przy wałkowaniu. Niestety ciasto przykleja się trochę do wałka, a ciągłe podsypywanie mąką je wysusza. Dlatego warto rozwałkowywać mniejsze kawałki ciasta.
  5. Za pomocą foremek wykrawany ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka cynamonowe pieczemy ok 12-15 minut w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia.
  7. Gotowe ciasteczka cynamonowe można polukrować, ale polecam delikatne dekorowanie. Ciasteczka same w sobie są słodkie.
Ważne!
Do lukru najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy. Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych. Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Ale nie wiem dokładnie gdzie takie jajka można dostać (prawdopodobnie w marketach mogą być dostępne).
Lukier królewski do dekoracji:
  • 37 g białka
  • ok 200 g cukru pudru lub więcej
  1. W misce umieszczamy białka. Dodajemy przesiany cukier puder. Na najwolniejszych obrotach miksera ucieramy białka z cukrem pudrem ok 10 minut.
  2. Przy mikserze planetarnym używamy mieszadła do ucierania masła (w kształcie litery K). W mikserze ręcznym polecam użyć mieszadeł, a nie ubijaków do białek.
  3. Nie używamy mieszadeł do ubijania białek. Nie mieszamy lukru na średnich, bądź wysokich obrotach, ponieważ nie chcemy ubić białek, tylko je utrzeć z cukrem pudrem.
  4. W trakcie mieszania lukru królewskiego możemy dodać więcej cukru pudru, aby otrzymać gęściejszy lukier.
  5. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty, to dodajemy trochę białka i mieszamy całość do uzyskania gładkiego lukru. Nie używamy wody do rozcieńczania lukru królewskiego!
  6. Na końcu dodajemy barwnik spożywczy, jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier.
  7. Podczas miksowania lukier się trochę napowietrza. Aby pozbyć się pęcherzyków uderzcie kilka razy miską z lukrem o blat. Następnie łyżką lub rózgą kuchenną delikatnie rozetrzyjcie pęcherze.
  8. Gotowy lukier królewski przekładamy do worka cukierniczego.
  9. Więcej na temat lukru przeczytacie w uwagach do przepisu na lukier królewski.
  10. Polecam też lukier z białkiem w proszku.
  11. Lukru z tych proporcji wystarczy na delikatne udekorowanie. Jeśli chcemy pokryć lukrem całe ciasteczka trzeba przygotować lukier z podwójnej porcji.
  12. Ciasteczka można udekorować zwykłym lukrem: cukier puder + woda + sok z cytryny.
Gęstość lukru królewskiego:
  • wypełnienie pierniczków/ciastek – dodaję ok 200 – 205 g cukru pudru
  • dekorowanie (malowanie kontur) – dodaję ok 210 – 215 g cukru pudru lub więcej. Tutaj ciężko mi określić ilość. Lukier do dekorowania nie może się rozpływać na ciasteczku. Nie może tez być za gęsty.
  • Aby zrobić dekoracje na ciasteczkach tylkami cukierniczymi, lukier musi być bardzo gęsty, jak pasta. Wtedy kształt kwiatków nie będzie się rozmywał.

 

Uwagi:

  1. Do cukru możemy dodać ziarenka wanilii zamiast sklepowego cukru z wanilią. Ten który ja znalazłam ma dobry skład. Jeśli macie już gotowy domowy cukier z wanilią, to możecie go użyć. Pamiętajcie jednak, że są to ciasteczka cynamonowe, dlatego nie przesadzajcie z wanilią :).
  2. Mąki dajemy tyle, ile podane jest w przepisie. Jeśli dodamy jej za dużo, ciasto będzie się kruszyło.
  3. Ciasto podczas podsypywania mąką będzie się kruszyć. Po wycięciu ciastek kawałki ciasta odkładamy na bok, a na końcu polecam dodać do nich trochę mleka, aby zaczęło się lepić. Nie do końca to skutkuje, ale pomaga :). Jeśli macie sprawdzony sposób na suche ciasto, to śmiało piszcie!
  4. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek.

Smacznego 🙂


ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

ciasteczka cynamonowe, kruche ciasteczka z cynamonem, ciasteczka z lukrem, lukier królewski royal icing, białko w proszku, świąteczne ciasteczka

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.