BOŻE NARODZENIE/ CIASTA/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SERNIKI/ SYLWESTER i NOWY ROK/ WIELKANOC

SERNIK ZŁOTA ROSA

sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek,

Sernik złota rosa, czyli tzw. sernik z rosą, to przepyszny sernik z pianą z białek, na której, po wystudzeniu tworzą się złote kropelki, tzw. złota rosa. Sernik z rosą był moim pierwszym sernikiem, który upiekłam jakieś 16 lat temu. Do dziś pamiętam jak z mamą kupowałam odpowiedni twaróg. A po wyciągnięciu sernika z piekarnika obie wyczekiwałyśmy pojawienia się rosy na serniku. Dostałam przepis od koleżanki z klasy i moja mama wcześniej o nim nie słyszała. W te święta Wielkanocne odważyłam się zrobić go ponownie. Mąż i chłopcy byli nim zachwyceni! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :). 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki, forma 23×33 cm:
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 90 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka (białka zostawiamy do piany), jajka rozm. L
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że ciasto będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki. Formę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. 
  3. Następnie pieczemy ciasto ok 15 min w 180°C (bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
  4. Podczas pieczenia spodu do sernika złota rosa przygotowujemy masę serową.
Masa serowa: 
  • 900 – 1000 g sera twarogowego w wiaderku, w temperaturze pokojowej (użyłam Wieluń)***
  • 3 jajka, rozm. L
  • 190 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam Dr. Oetker)
  • 60 g budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (1,5 opakowania)
  • 90 ml oleju rzepakowego*** (ok 75 g)
  • 250 ml mleka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (małej)
  1. Do sernika użyłam twarogu z wiaderka i dałam 90 ml oleju. Jeśli użyjecie zwykłego twarogu, który trzeba mielić, dajcie 120 ml oleju. Taki twaróg lepiej chłonie olej od twarogu z wiaderka. Wtedy też można dać więcej cukru ok 210 g. 
  2. W misce ubijamy mikserem jajka, cukier i cukier z wanilią –  ok 8 minut, na jasną i puszystą masę.
  3. W osobnej misce krótko miksujemy twaróg. Dodajemy ubite jajka i miksujemy wszystko na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodajemy budyń, olej, mleko i sok z cytryny. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.
  5. Pieczemy sernik ok 50 minut w 180°C (bez termoobiegu). 10 minut przed końcem pieczenia sernika robimy pianę z białek. 
  6. Wyciągamy sernik z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150-160°C.
  7. Na gorący sernik wykładamy ubite białka. Szybko wyrównujemy. Za pomocą widelca lub szpatułki z ząbkami możemy zrobić wzór na wierzchu.
  8. Wkładamy sernik z pianą z białek do piekarnika i pieczemy całość ok 15 minut. Nie dłużej. Im sernik z białkami będzie dłużej pieczony, tym małe są szanse, aby zrobiła się rosa. Jeśli jednak po 15 minutach piana z białek będzie biała, to wydłużcie czas pieczenia max. do 20 minut. 
  9. Wyciągamy sernik złota rosa z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu. Studziłam sernik przy otwartym oknie. 
  10. Rosa zacznie się pojawiać po ok 15 minutach. Po 30 min będzie już prawie na całym serniku. 
Składniki na pianę z białek:
  • 3 białka (ok 110-120 g)***
  • 110 g drobnego cukru
  1. W metalowej misce ubijamy białka. Po ok 2 minutach dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Białka ubijamy na najszybszych obrotach przez ok 10 minut.
  2. Gotową pianę od razu nakładamy na wyciągnięty z piekarnika sernik.
Uwagi:
  1. Składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeżeli mamy twaróg tłusty/półtłusty mielimy go trzykrotnie. Ja użyłam twarogu w wiaderku Wieluń Mój Ulubiony, który jest bardzo dobrej jakości.
  3. W 1 kilogramowym wiaderku jest często mniej sera, od 900-950 g.
  4. Jeśli po zważeniu białek na pianę okaże się, że jest ich mniej niż 110 g, to dodajemy 1 białko. Wtedy też dodajemy 35 g cukru więcej.
  5. Temperatura przy pieczeniu białek nie powinna być wyższa niż 160°C. Mój piekarnik słabiej piecze i ustawiłam temperaturę na 160°C. Jeśli Wasze piekarniki mają mocniejsze grzałki ustawcie temperaturę na 150°C. 
  6. Sernik z rosą pieczemy bez termoobiegu. Piekłam sernik 60 minut przed nałożeniem białek. Jeśli Wasze piekarniki dobrze pieką ciasta (zazwyczaj musicie trochę zmniejszać temperaturę) sernik gotowy będzie po 50 minutach. 
Smacznego :).


sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek,

sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek,

sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek,

Polecam również:

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

cytrynowy krem, krem cytrynowy, cytrynowy krem do tortu, cytrynowy krem z lemon curd, krem cytrynowy z lemon curd, krem z cytrynami,

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz