SERNIK ZŁOTA ROSA

by Magdalena Indyka
sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek, prosty sernik na wielkanoc, przepis na sernik,
image_print

Sernik złota rosa, czyli tzw. sernik z rosą, to przepyszny sernik z pianą z białek, na której, po wystudzeniu tworzą się złote kropelki, tzw. złota rosa. Sernik z rosą był moim pierwszym sernikiem, który upiekłam jakieś 16 lat temu. Do dziś pamiętam jak z mamą kupowałam odpowiedni twaróg. A po wyciągnięciu sernika z piekarnika obie wyczekiwałyśmy pojawienia się rosy na serniku. Dostałam przepis od koleżanki z klasy i moja mama wcześniej o nim nie słyszała. W te święta Wielkanocne odważyłam się zrobić go ponownie. Mąż i chłopcy byli nim zachwyceni! Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :). 

Skorzystaj z przelicznika foremek

Składniki na ciasto, forma 23×33 cm:
  • 290 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 90 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 żółtka (białka zostawiamy do piany), jajka rozm. L
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że ciasto będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki. Formę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. 
  3. Następnie pieczemy ciasto ok 15 min w 180°C (bez termoobiegu), aż ciasto się zarumieni.
  4. Podczas pieczenia spodu do sernika złota rosa przygotowujemy masę serową.
Masa serowa: 
  • 900 – 1000 g sera twarogowego w wiaderku, w temperaturze pokojowej***
  • 3 jajka, rozm. L
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam Dr. Oetker)
  • 60 g budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (1,5 opakowania)
  • 90 ml oleju rzepakowego*** (ok 75 g)
  • 250 ml mleka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny (małej)
  1. Do sernika użyłam twarogu z wiaderka i dałam 90 ml oleju. Jeśli użyjecie zwykłego twarogu, który trzeba mielić, dajcie 120 ml oleju. Taki twaróg lepiej chłonie olej od twarogu z wiaderka. Wtedy też można dać więcej cukru ok 210 g. 
  2. W misce ubijamy mikserem jajka, cukier i cukier z wanilią –  ok 8 minut, na jasną i puszystą masę.
  3. W osobnej misce krótko miksujemy twaróg. Dodajemy ubite jajka i miksujemy wszystko na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników. Dodajemy budyń, olej, mleko i sok z cytryny. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową wykładamy na podpieczone wcześniej ciasto.
  5. Pieczemy sernik ok 50 minut w 180°C (bez termoobiegu). 10 minut przed końcem pieczenia sernika robimy pianę z białek. 
  6. Wyciągamy sernik z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150-160°C.
  7. Na gorący sernik wykładamy ubite białka. Szybko wyrównujemy. Za pomocą widelca lub szpatułki z ząbkami możemy zrobić wzór na wierzchu.
  8. Wkładamy sernik z pianą z białek do piekarnika i pieczemy całość ok 15 minut. Nie dłużej. Im sernik z białkami będzie dłużej pieczony, tym małe są szanse, aby zrobiła się rosa. Jeśli jednak po 15 minutach piana z białek będzie biała, to wydłużcie czas pieczenia max. do 20 minut. 
  9. Wyciągamy sernik złota rosa z piekarnika i studzimy w chłodnym miejscu. Studziłam sernik przy otwartym oknie. 
  10. Rosa zacznie się pojawiać po ok 15 minutach. Po 30 min będzie już prawie na całym serniku. 
Piana z białek:
  • 3 białka (ok 110-120 g)***
  • 110 g drobnego cukru
  1. W metalowej misce ubijamy białka. Po ok 2 minutach dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Białka ubijamy na najszybszych obrotach przez ok 10 minut.
  2. Gotową pianę od razu nakładamy na wyciągnięty z piekarnika sernik.
Uwagi:
  1. Składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Jeżeli mamy twaróg tłusty/półtłusty mielimy go trzykrotnie. Polecam dwa dobrej jakości twarogi w wiaderku: Wieluń Mój Ulubiony i z Piątnicy.
  3. W 1 kilogramowym wiaderku jest często mniej sera, od 900-950 g.
  4. Jeśli po zważeniu białek na pianę okaże się, że jest ich mniej niż 110 g, to dodajemy 1 białko. Wtedy też dodajemy 35 g cukru więcej.
  5. Temperatura przy pieczeniu białek nie powinna być wyższa niż 160°C. Mój piekarnik słabiej piecze i ustawiłam temperaturę na 160°C. Jeśli Wasze piekarniki mają mocniejsze grzałki ustawcie temperaturę na 150°C. 
  6. Sernik z rosą pieczemy bez termoobiegu. Piekłam sernik 60 minut przed nałożeniem białek. Jeśli Wasze piekarniki dobrze pieką ciasta (zazwyczaj musicie trochę zmniejszać temperaturę) sernik gotowy będzie po 50 minutach. 
Smacznego 🙂


sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek, prosty sernik na wielkanoc, przepis na sernik,

sernik złota rosa, sernik z rosą, sernik z pianą z białek, prosty sernik na wielkanoc, przepis na sernik,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze

Sernik złota rosa, znany również jako sernik z rosą, to wypiek, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Charakterystyczne złote kropelki, które pojawiają się na bezowej piance po wystudzeniu, dodają mu elegancji i wyjątkowości – a wszystko to na maślanym cieście kruchym i delikatnej, puszystej masie serowej.

Sernik z rosą – przepis, który warto znać

To świetna propozycja zarówno dla osób piekących swój pierwszy sernik, jak i tych bardziej doświadczonych w kuchni. Sekretem udanego wypieku jest masa serowa z dodatkiem budyniu i oleju, dobrze ubite jajka oraz dokładne przestrzeganie czasu pieczenia. Po wylaniu piany z białek i krótkim dopieczeniu, na powierzchni zaczynają tworzyć się kropelki rosy, które są znakiem rozpoznawczym tego ciasta.

Sernik złota rosa przepis – krok po kroku do perfekcji

Na spodzie znajduje się gładkie ciasto kruche, które najpierw podpieka się w piekarniku nagrzanym do 180°C. Na nim układamy gotową masę serową, a na koniec dodajemy lśniącą pianę z ubitych białek, która po kilkunastu minutach pieczenia zamienia się w efektowną, przykrytą słodką pianką warstwę z delikatną rosą. Całość studzimy w chłodniejszym miejscu – już po kilkunastu minutach pojawią się pierwsze kropelki rosy.

Sernik z rosą, który zawsze wychodzi – sprawdzony przepis na domowy sukces

Ten przepis nie tylko gwarantuje pyszny sernik o idealnie kremowej konsystencji, ale też daje pewność, że efekt końcowy będzie zgodny z oczekiwaniami. Wystarczy przestrzegać proporcji, używać składników w temperaturze pokojowej i odpowiednio dopiekać każdą warstwę – od spodu po bezową piankę. Jeśli marzysz o kremowym serniku z cukrowymi kropelkami, które zachwycą gości – ten sernik złota rosa to strzał w dziesiątkę.

0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x