Krem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci.
Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową.
Polecam drugi sposób przygotowania kremu z batonikami Kinder Bueno.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem z Kinder Bueno:
- 210 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 110 g serka mascarpone, schłodzonego
- 30-35 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
- 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych (pojedynczych)
- trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu)
- Batoniki Kinder Bueno kroimy na małe kawałki.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :).
- Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru pudru można dodać trochę białej czekolady. Ale trzeba uważać, aby długo nie miksować kremu i aby czekolada była ostudzona (ciepła rozpuści krem).
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm – skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
- Krem ze względu na zawartość batoników nie nadaje się do tynkowania tortu. Można nim obłożyć tort, ale powierzchnia kremu nie będzie gładka.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 180 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
18 komentarzy
Ela Zmuda
4 czerwca 2023 at 11:57Witam 🙂 ile to jest „trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady”? 🙂
Magdalena Indyka
4 czerwca 2023 at 21:49Dałabym na początek ok 20 g.
ania
17 marca 2023 at 10:19Witam. Ile to będzie „trochę białej czekolady zamiast cukru pudru” do kremu z białym Kinder Bueno? Będę robiła ten krem po raz pierwszy i nie chciałabym go przesłodzić 😉 Rozumiem , że czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki i mascarpone i to razem ubić? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
17 marca 2023 at 21:03Dałabym tyle samo co cukru pudru 30-35g. Bezpieczniej jest dzień wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i całość schłodzić. Na drugi dzień tuż przed złożeniem tortu ubić śmietankę z czekoladą i mascarpone. Jeśli rozpuścisz samą czekoladę i ostudzisz to dodaj ją pod koniec miksowania kremu, jak jeszcze nie będzie bardzo sztywny. Aby jeszcze przez chwilę ubijać czekoladę z kremem śmietankowym.
Partycja
2 września 2021 at 16:44Dzień dobry czy krem mogę zrobić w piątek i przełożyć tort a w sobotę go podać ?
Magdalena Indyka
3 września 2021 at 17:43Tak. Tylko polecam rano przełożyć, a wieczorem otynkować.
Ilona
12 stycznia 2021 at 14:03Czy ten krem jest bardzo stabilny?
Magdalena Indyka
12 stycznia 2021 at 18:10Dla mnie tak. Robiłam tort z tym kremem i było ok.
Marta
12 października 2020 at 13:11Czy krem ujdzie bez dodawania czekolady?
Magdalena Indyka
12 października 2020 at 15:01Tak, dałabym wtedy ok 20 ml mniej śmietanki.
Agata
25 września 2022 at 18:38Czy do tego kremu lepiej użyć biszkoptu białego czy ciemnego?
Magdalena Indyka
26 września 2022 at 11:56Oba będą dobre 🙂 Jak dla mnie z jasnym lub kakaowym będzie super. Nie jestem w stanie powiedzieć, który będzie lepszy. Jeśli jednak robisz bez frużeliny lub żelki, to zrobiłabym kakaowy, aby nie było za słodko.
Emka
20 lipca 2020 at 15:09Czy pojedynczy batonik kinder to ten ze zdjęcia czyli jedna szt z podwójnego opakowania? Czy chodzi o jedną kostkę zapakowaną takie jak są na wagę?
Magdalena Indyka
21 lipca 2020 at 22:26Jedna sztuka z podwójnego opakowania.
Kasiarzyna
5 września 2020 at 22:16Krem mi się chyba zważył :/ nie mam szczęścia do kremów nic a nic 🙁 wyczekałam do wieczora, zeby było chłodniej, wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie, dodałam dosłownie odrobine barwnika w żelu na sam koniec, wymieszałam delikatnie łyżką i wyglada na zważone :/ przełożyłam kremem tort, wsadziłam do lodówki, czekam do jutra na efekt końcowy, mam nadzieje, ze nie wyjmę mokrej brei. Tymczasem pytanie- biszkopty przełożone tym kremem wytrzymają w lodówce 2 dni? Pozdrawiam i błagam o trzymanie kciuków
Magdalena Indyka
7 września 2020 at 00:26Wytrzymają. Barwniki dodajemy przed miksowaniem. Aby dobrze wymieszać krem z barwnikiem trzeba długo mieszać. A każdy dodatkowy ruch gotowego kremu może spowodować zwarzenie.
Julia
4 stycznia 2022 at 13:40Dzień dobry czy zamiast białej czekolady mogę dodać paloną białą czekoladę czy może zakłóci smak Kinder bueno i ile dodać tej czekolady??
Magdalena Indyka
6 stycznia 2022 at 11:29Osobiście nie dawałabym palonej czekolady, bo ona ma karmelowy posmak i zmieni smak tego kremu. Nie wiem ile jej dać, bo nie używałam jej do tego kremu.