Krem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci.
Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową.
Polecam drugi sposób przygotowania kremu z batonikami Kinder Bueno.
Składniki na krem z Kinder Bueno:
- 210 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 110 g serka mascarpone, schłodzonego
- 30-35 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
- 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych (pojedynczych)
- trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu)
- Batoniki Kinder Bueno kroimy na małe kawałki.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :).
- Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru pudru można dodać trochę białej czekolady. Ale trzeba uważać, aby długo nie miksować kremu i aby czekolada była ostudzona (ciepła rozpuści krem).
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm – skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe
- Krem ze względu na zawartość batoników nie nadaje się do tynkowania tortu. Można nim obłożyć tort, ale powierzchnia kremu nie będzie gładka.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 180 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
20 komentarzy
Hej, a podasz przepis na biszkop i na frużeline z truskawek chce pierwszy raz zrobic tort corce czy ta fruzeline pozniej mieszam tez z smietana
Hej 🙂 Wszystkie te przepisy znajdziesz na blogu. Wpisz w wyszukiwarkę biszkopt lub frużelina truskawkowa i znajdziesz przepisy :). Nie robiłam jeszcze kremu, mieszając frużelinę z kremem śmietankowym.
Witam 🙂 ile to jest „trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady”? 🙂
Dałabym na początek ok 20 g.
Witam. Ile to będzie „trochę białej czekolady zamiast cukru pudru” do kremu z białym Kinder Bueno? Będę robiła ten krem po raz pierwszy i nie chciałabym go przesłodzić 😉 Rozumiem , że czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki i mascarpone i to razem ubić? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Dałabym tyle samo co cukru pudru 30-35g. Bezpieczniej jest dzień wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i całość schłodzić. Na drugi dzień tuż przed złożeniem tortu ubić śmietankę z czekoladą i mascarpone. Jeśli rozpuścisz samą czekoladę i ostudzisz to dodaj ją pod koniec miksowania kremu, jak jeszcze nie będzie bardzo sztywny. Aby jeszcze przez chwilę ubijać czekoladę z kremem śmietankowym.
Dzień dobry czy krem mogę zrobić w piątek i przełożyć tort a w sobotę go podać ?
Tak. Tylko polecam rano przełożyć, a wieczorem otynkować.
Czy ten krem jest bardzo stabilny?
Dla mnie tak. Robiłam tort z tym kremem i było ok.
Czy krem ujdzie bez dodawania czekolady?
Tak, dałabym wtedy ok 20 ml mniej śmietanki.
Czy do tego kremu lepiej użyć biszkoptu białego czy ciemnego?
Oba będą dobre 🙂 Jak dla mnie z jasnym lub kakaowym będzie super. Nie jestem w stanie powiedzieć, który będzie lepszy. Jeśli jednak robisz bez frużeliny lub żelki, to zrobiłabym kakaowy, aby nie było za słodko.
Czy pojedynczy batonik kinder to ten ze zdjęcia czyli jedna szt z podwójnego opakowania? Czy chodzi o jedną kostkę zapakowaną takie jak są na wagę?
Jedna sztuka z podwójnego opakowania.
Krem mi się chyba zważył :/ nie mam szczęścia do kremów nic a nic 🙁 wyczekałam do wieczora, zeby było chłodniej, wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie, dodałam dosłownie odrobine barwnika w żelu na sam koniec, wymieszałam delikatnie łyżką i wyglada na zważone :/ przełożyłam kremem tort, wsadziłam do lodówki, czekam do jutra na efekt końcowy, mam nadzieje, ze nie wyjmę mokrej brei. Tymczasem pytanie- biszkopty przełożone tym kremem wytrzymają w lodówce 2 dni? Pozdrawiam i błagam o trzymanie kciuków
Wytrzymają. Barwniki dodajemy przed miksowaniem. Aby dobrze wymieszać krem z barwnikiem trzeba długo mieszać. A każdy dodatkowy ruch gotowego kremu może spowodować zwarzenie.
Dzień dobry czy zamiast białej czekolady mogę dodać paloną białą czekoladę czy może zakłóci smak Kinder bueno i ile dodać tej czekolady??
Osobiście nie dawałabym palonej czekolady, bo ona ma karmelowy posmak i zmieni smak tego kremu. Nie wiem ile jej dać, bo nie używałam jej do tego kremu.