KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z KINDER BUENO

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

Krem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci.
Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową

Polecam drugi sposób przygotowania kremu z batonikami Kinder Bueno.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na krem z Kinder Bueno:

  • 210 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30-35 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
  • 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych  (pojedynczych)
  • trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu)
  1. Batoniki Kinder Bueno kroimy na małe kawałki.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :).
  6. Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru pudru można dodać trochę białej czekolady. Ale trzeba uważać, aby długo nie miksować kremu i aby czekolada była ostudzona (ciepła rozpuści krem). 
  7. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe.
  4. Krem ze względu na zawartość batoników nie nadaje się do tynkowania tortu. Można nim obłożyć tort, ale powierzchnia kremu nie będzie gładka.
  5. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 180 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

18 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ela Zmuda
    4 czerwca 2023 at 11:57

    Witam 🙂 ile to jest „trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady”? 🙂

  • Odpowiedź
    ania
    17 marca 2023 at 10:19

    Witam. Ile to będzie „trochę białej czekolady zamiast cukru pudru” do kremu z białym Kinder Bueno? Będę robiła ten krem po raz pierwszy i nie chciałabym go przesłodzić 😉 Rozumiem , że czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki i mascarpone i to razem ubić? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2023 at 21:03

      Dałabym tyle samo co cukru pudru 30-35g. Bezpieczniej jest dzień wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i całość schłodzić. Na drugi dzień tuż przed złożeniem tortu ubić śmietankę z czekoladą i mascarpone. Jeśli rozpuścisz samą czekoladę i ostudzisz to dodaj ją pod koniec miksowania kremu, jak jeszcze nie będzie bardzo sztywny. Aby jeszcze przez chwilę ubijać czekoladę z kremem śmietankowym.

  • Odpowiedź
    Partycja
    2 września 2021 at 16:44

    Dzień dobry czy krem mogę zrobić w piątek i przełożyć tort a w sobotę go podać ?

  • Odpowiedź
    Ilona
    12 stycznia 2021 at 14:03

    Czy ten krem jest bardzo stabilny?

  • Odpowiedź
    Marta
    12 października 2020 at 13:11

    Czy krem ujdzie bez dodawania czekolady?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 października 2020 at 15:01

      Tak, dałabym wtedy ok 20 ml mniej śmietanki.

    • Odpowiedź
      Agata
      25 września 2022 at 18:38

      Czy do tego kremu lepiej użyć biszkoptu białego czy ciemnego?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        26 września 2022 at 11:56

        Oba będą dobre 🙂 Jak dla mnie z jasnym lub kakaowym będzie super. Nie jestem w stanie powiedzieć, który będzie lepszy. Jeśli jednak robisz bez frużeliny lub żelki, to zrobiłabym kakaowy, aby nie było za słodko.

  • Odpowiedź
    Emka
    20 lipca 2020 at 15:09

    Czy pojedynczy batonik kinder to ten ze zdjęcia czyli jedna szt z podwójnego opakowania? Czy chodzi o jedną kostkę zapakowaną takie jak są na wagę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 lipca 2020 at 22:26

      Jedna sztuka z podwójnego opakowania.

    • Odpowiedź
      Kasiarzyna
      5 września 2020 at 22:16

      Krem mi się chyba zważył :/ nie mam szczęścia do kremów nic a nic 🙁 wyczekałam do wieczora, zeby było chłodniej, wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie, dodałam dosłownie odrobine barwnika w żelu na sam koniec, wymieszałam delikatnie łyżką i wyglada na zważone :/ przełożyłam kremem tort, wsadziłam do lodówki, czekam do jutra na efekt końcowy, mam nadzieje, ze nie wyjmę mokrej brei. Tymczasem pytanie- biszkopty przełożone tym kremem wytrzymają w lodówce 2 dni? Pozdrawiam i błagam o trzymanie kciuków

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        7 września 2020 at 00:26

        Wytrzymają. Barwniki dodajemy przed miksowaniem. Aby dobrze wymieszać krem z barwnikiem trzeba długo mieszać. A każdy dodatkowy ruch gotowego kremu może spowodować zwarzenie.

      • Odpowiedź
        Julia
        4 stycznia 2022 at 13:40

        Dzień dobry czy zamiast białej czekolady mogę dodać paloną białą czekoladę czy może zakłóci smak Kinder bueno i ile dodać tej czekolady??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          6 stycznia 2022 at 11:29

          Osobiście nie dawałabym palonej czekolady, bo ona ma karmelowy posmak i zmieni smak tego kremu. Nie wiem ile jej dać, bo nie używałam jej do tego kremu.

    Zostaw komentarz