KREM Z KINDER BUENO

by Magdalena Indyka
krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,
image_print

Krem z Kinder Bueno do tortu i ciasta to pyszny krem śmietankowy połączony z batonikami Kinder Bueno. Do tego kremu można użyć zarówno białe i jak ciemne batoniki. Krem idealny do tortów dla dzieci.
Warto słodycz kremu przełamać kwaskowatymi owocami, np. frużeliną malinową

Polecam drugi sposób przygotowania kremu z batonikami Kinder Bueno.

Składniki na krem z Kinder Bueno:

  • 210 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 30-35 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
  • 6 batoników Kinder Bueno białych/ciemnych  (pojedynczych)
  • trochę białej/mlecznej rozpuszczonej czekolady (więcej w 6 punkcie opisu)
  1. Batoniki Kinder Bueno kroimy na małe kawałki.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokrojone batoniki Kinder Bueno i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Batoniki w kremie po kilku godzinach niestety miękną. Ale czuć, że tam są :).
  6. Do wersji z ciemnymi batonikami, pod koniec ubijania kremu śmietankowego, można dodać trochę kremu Nutella lub rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę mleczną. Wzmocni to smak czekoladowy kremu. Do wersji z białymi batonikami zamiast cukru pudru można dodać trochę białej czekolady. Ale trzeba uważać, aby długo nie miksować kremu i aby czekolada była ostudzona (ciepła rozpuści krem). 
  7. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm – skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z batonikami Kinder Bueno: połączenia smakowe
  4. Krem ze względu na zawartość batoników nie nadaje się do tynkowania tortu. Można nim obłożyć tort, ale powierzchnia kremu nie będzie gładka.
  5. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 180 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

krem z kinder bueno, krem z batonikami kinder bueno, krem z białymi batonikami kinder bueno, krem kinder bueno,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

20 komentarzy

Monika 09/04/2024 - 23:02

Hej, a podasz przepis na biszkop i na frużeline z truskawek chce pierwszy raz zrobic tort corce czy ta fruzeline pozniej mieszam tez z smietana

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/04/2024 - 15:08

Hej 🙂 Wszystkie te przepisy znajdziesz na blogu. Wpisz w wyszukiwarkę biszkopt lub frużelina truskawkowa i znajdziesz przepisy :). Nie robiłam jeszcze kremu, mieszając frużelinę z kremem śmietankowym.

Odpowiedź
Ela Zmuda 04/06/2023 - 11:57

Witam 🙂 ile to jest „trochę rozpuszczonej mlecznej czekolady”? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/06/2023 - 21:49

Dałabym na początek ok 20 g.

Odpowiedź
ania 17/03/2023 - 10:19

Witam. Ile to będzie „trochę białej czekolady zamiast cukru pudru” do kremu z białym Kinder Bueno? Będę robiła ten krem po raz pierwszy i nie chciałabym go przesłodzić 😉 Rozumiem , że czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do śmietanki i mascarpone i to razem ubić? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 21:03

Dałabym tyle samo co cukru pudru 30-35g. Bezpieczniej jest dzień wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance i całość schłodzić. Na drugi dzień tuż przed złożeniem tortu ubić śmietankę z czekoladą i mascarpone. Jeśli rozpuścisz samą czekoladę i ostudzisz to dodaj ją pod koniec miksowania kremu, jak jeszcze nie będzie bardzo sztywny. Aby jeszcze przez chwilę ubijać czekoladę z kremem śmietankowym.

Odpowiedź
Partycja 02/09/2021 - 16:44

Dzień dobry czy krem mogę zrobić w piątek i przełożyć tort a w sobotę go podać ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/09/2021 - 17:43

Tak. Tylko polecam rano przełożyć, a wieczorem otynkować.

Odpowiedź
Ilona 12/01/2021 - 14:03

Czy ten krem jest bardzo stabilny?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/01/2021 - 18:10

Dla mnie tak. Robiłam tort z tym kremem i było ok.

Odpowiedź
Marta 12/10/2020 - 13:11

Czy krem ujdzie bez dodawania czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/10/2020 - 15:01

Tak, dałabym wtedy ok 20 ml mniej śmietanki.

Odpowiedź
Agata 25/09/2022 - 18:38

Czy do tego kremu lepiej użyć biszkoptu białego czy ciemnego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/09/2022 - 11:56

Oba będą dobre 🙂 Jak dla mnie z jasnym lub kakaowym będzie super. Nie jestem w stanie powiedzieć, który będzie lepszy. Jeśli jednak robisz bez frużeliny lub żelki, to zrobiłabym kakaowy, aby nie było za słodko.

Odpowiedź
Emka 20/07/2020 - 15:09

Czy pojedynczy batonik kinder to ten ze zdjęcia czyli jedna szt z podwójnego opakowania? Czy chodzi o jedną kostkę zapakowaną takie jak są na wagę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2020 - 22:26

Jedna sztuka z podwójnego opakowania.

Odpowiedź
Kasiarzyna 05/09/2020 - 22:16

Krem mi się chyba zważył :/ nie mam szczęścia do kremów nic a nic 🙁 wyczekałam do wieczora, zeby było chłodniej, wszystko robiłam dokładnie jak w przepisie, dodałam dosłownie odrobine barwnika w żelu na sam koniec, wymieszałam delikatnie łyżką i wyglada na zważone :/ przełożyłam kremem tort, wsadziłam do lodówki, czekam do jutra na efekt końcowy, mam nadzieje, ze nie wyjmę mokrej brei. Tymczasem pytanie- biszkopty przełożone tym kremem wytrzymają w lodówce 2 dni? Pozdrawiam i błagam o trzymanie kciuków

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/09/2020 - 00:26

Wytrzymają. Barwniki dodajemy przed miksowaniem. Aby dobrze wymieszać krem z barwnikiem trzeba długo mieszać. A każdy dodatkowy ruch gotowego kremu może spowodować zwarzenie.

Odpowiedź
Julia 04/01/2022 - 13:40

Dzień dobry czy zamiast białej czekolady mogę dodać paloną białą czekoladę czy może zakłóci smak Kinder bueno i ile dodać tej czekolady??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/01/2022 - 11:29

Osobiście nie dawałabym palonej czekolady, bo ona ma karmelowy posmak i zmieni smak tego kremu. Nie wiem ile jej dać, bo nie używałam jej do tego kremu.

Odpowiedź