Ciasteczka smażone znane również jako Rozetki to mój ulubiony przysmak w czasie karnawału. Szybko się je robi i niestety szybko znikają! Do zrobienia skandynawskich smażonych ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka do Rozetek, którą można kupić w różnych sklepach internetowych.
Polecam również oponki serowe :).
Składniki na ciasteczka smażone (ok 100 sztuk):
- 2 jajka (rozm. L)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml/g mleka
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)*
Dodatkowo:
- olej lub smalec
- cukier puder
Wykonanie:
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej mieszamy: jajka, cukier, mleko i mąki, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto ma podobną konsystencję do ciasta na naleśniki, tylko gęściejszą. Jeśli ciasto wyjdzie rzadkie dodajemy więcej mąki.
- Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, ok 1 godz.
- Olej rozgrzewamy jak na faworki, ok 190ºC.
- Metalową foremkę do rozetek wkładamy na kilka sekund do rozgrzanego oleju, aby się ogrzała. Szybko wyciągamy i przykładamy na sekundę do ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Następnie zanurzamy foremkę w cieście. Nie zanurzamy całej foremki, aby ciasto nie zakrywało góry foremki, ponieważ nie będzie można ściągnąć ciasteczka.
- Zanurzamy foremkę z ciastem w oleju i smażymy. Gdy ciastko się 'otworzy’ wyciągamy foremkę. Można pomóc sobie widelcem, ponieważ czasami ciasto trochę się przykleja do foremki. Smażymy ciasteczka Rozetki do zarumienienia (ja obracam je w czasie smażenia).
- Wyciągamy ciasteczka smażone i studzimy.
- Po dwóch ciasteczkach ponownie ogrzewamy foremkę w oleju, odsączamy na ręczniku i wkładamy do ciasta.
- Ciasto do ciasteczek Co pewien czas mieszamy.
Uwagi:
- Czas smażenia zależy od temperatury oleju. Olej nie może być letni, ani za gorący, ponieważ ciasteczka smażone szybo się przypalą.
- Ja odsączam nadmiar oleju na papierowym ręczniku. Wtedy olej nie dostaje się do ciasta i ciasto lepiej przykleja się do foremki.
- Dzięki mące ziemniaczanej smażone ciasteczka są bardziej kruche.
- Smażone ciasteczka Rozetki nadają się do jedzenia na drugi dzień. Najlepiej schować je do szafy, aby nie złapały wilgoci.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
1 Komentarz
Gdybym była szczęśliwą posiadaczką rozetkowej foremki, usmażyłabym te ciasteczka już dzisiaj. Oprószone cukrem pudrem wyglądają fantastycznie.
Serdecznie pozdrawiam:)