Ciasteczka z Rudolfem to pyszne kruche ciasteczka o smaku waniliowym i kakaowym. Zrobiłam je w ubiegłym roku dla grupy Błażejka na Mikołaja do przedszkola i dzieci były zachwycone :).
Polecam również pierniczki świąteczne :).
Waniliowe ciasteczka (ok 40 szt o śr. 7 cm):
- 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 125 g cukru pudru
- 1 jajko (rozm. L)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 320 – 330 g mąki pszennej*
- szczypta soli
Kakaowe ciasteczka z Rudolfem:
- 160 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 140 g cukru pudru
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 290 g mąki pszennej
- 50 g ciemnego kakao
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 30 g gorzkiej czekolady
- 20 g mlecznej czekolady
- 100 g cukierków np. M&M’s
- Czekolady łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na małym rondelku z małą ilością gotującej się wody. Czekolada nie lubi wysokiej temperatury, dlatego cały czas mieszamy czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści zdejmujemy miseczkę z rondelka.
- Lekko przestudzoną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego. Odcinamy róg i dekorujemy ciasteczka z Rudolfem.
Wykonanie:
- Masło z cukrem pudrem ucieramy za pomocą miksera, ok 5 minut. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy chwilę. Na końcu dodajemy mąkę (lub mąkę z kakao w przypadku kakaowych ciasteczek) i krótko miksujemy, do połączenia się składników. Odkładamy mikser.
- Krótko wyrabiamy ciasto za pomocą rąk. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy ciasto w lodówce 1 godzinę.
- Mniejsze kawałki ciasta rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Najlepiej wałkować ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wtedy nie trzeba podsypywać ciasta mąką i ciasto będzie ładnie odchodziło od papieru.
Wykrawamy ciastka w kształcie koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. - Ciasteczka pieczemy ok 10-12 min w 185°C (bez termoobiegu), aż się zarumienią.
Wyciągamy ciasteczka i studzimy. - Dekorujemy ciasteczka z Rudolfem roztopioną czekoladą i kolorowymi cukierkami np. M&M’s, które przyklejamy na czekoladę.
Uwagi:
- Przy waniliowych ciasteczkach dajemy na początku mniejszą ilość mąki – 320 g. Jeśli ciasto wyjdzie za luźne dodajemy więcej mąki. Trzeba uważać, aby nie dać jej za dużo, ponieważ ciasto będzie się kruszyć.
- Jeśli nie mamy w lodówce produktów spożywczych o intensywnym zapachu nie trzeba owijać ciasta w folię spożywczą.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.