Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi są ulubionymi ciasteczkami mojego męża :). Owsiane ciasteczka bardzo szybko się robi i niestety równie szybko znikają!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 30 ciasteczek owsianych:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g wiórków kokosowych
- 85 g mąki pszennej pełnoziarnistej / 100 g mąki pszennej
- 30 g cukru brązowego
- 100 g roztopionego masła lub więcej
- 40 g miodu / cukru brązowego (cukier dodajemy do suchych składników)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, przesianą mąkę i cukier, odstawiamy na bok.
- W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Dodajemy miód i mieszamy przez chwilę, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy sodę wymieszaną z gorącą wodą i dokładnie mieszamy.
- Zawartość rondelka wlewamy powoli do miski z suchymi składnikami i dokładnie mieszamy całość. Jeśli masa wyjdzie za sucha, to dodajemy więcej roztopionego masła (20-40 g).
- Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia za pomocą łyżki i formujemy ciasteczka.
- Pieczemy od 8-10 minut w 180ºC (bez termoobiegu), do zarumienienia się ciastek.
- Ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie, dlatego odczekajmy parę minut, zanim przeniesiemy je na talerz.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Zamiast miodu możemy dać cukier i odwrotnie. Jednak ciasteczka z samym miodem będą bardziej się kruszyć.
- Do formowania ciastek bardzo pomocna będzie okrągła foremka, dzięki której nadamy ciastkom ładny kształt. Ja użyłam foremki o średnicy 5 cm.
- Ciastka mają ciemniejszy kolor dzięki mące pełnoziarnistej. Gdy użyjemy mąki pszennej będą jaśniejsze. Brzegi ciastek bardzo szybko się rumienią.
- Do ciastek możemy dodać nasze ulubione bakalie.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy też od wielkości i grubości ciastek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)
4 komentarze
Agata Agata
22 maja 2019 at 19:19Co można dać zamiast wiorek kokosowy h?
Magdalena Indyka
24 maja 2019 at 09:33Inne bakalie.
Magdalena
1 lutego 2017 at 20:34zdrowe i pyszne:)
Diana z Pieniadzjestkobieta
1 lutego 2017 at 10:41Uwielbiam takie ciasteczka. Mój mąż też pewnie byłby nimi zachwycony 😉