KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

by Magdalena Indyka
krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

Krem maślany na bezie szwajcarskiej, znany również jako Swiss Meringue Buttercream, to krem przeznaczony do tynkowania i dekoracji tortów. Krem na bezie szwajcarskiej to idealny krem pod masę cukrową. Dekoracje wykonane tym kremem pięknie wyglądają i zachowują idealny kształt dłużej, niż dekoracje wykonane kremem śmietankowym lub innym kremem maślanym.
Krem maślany mimo obszernego opisu nie jest trudny w wykonaniu. Uwagi, które spisałam pomogą i ułatwią Wam pracę z kremem.

P.S. Latem, gdy na dworze panują upały, kremu maślanego na bezie szwajcarskiej nie radzę robić za dnia. Najlepiej zrobić go wcześnie rano lub późnym wieczorem, po 22:00, gdy temperatura spada. Warto też miskę z białkami włożyć do większego garnka z zimną wodą, aby ostudzić białka przed ubijaniem.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne!
Do kremu najlepiej użyć pasteryzowanych białek, które są wolne od salmonelli. Przelewanie wrzątkiem jajek nie zabija bakterii salmonelli. Dowiedziałam się tego na szkleniu u Agnieszki Obłozy.
Pasteryzowane białka można kupić w niektórych marketach spożywczych lub w sklepach internetowych.
Można też kupić jajka naświetlane, które są odkażone i bezpieczne do użycia. Można takie jajka kupić w niektórych marketach lub w hurtowniach z jajkami (mają specjalne oznaczenie).
Do tynkowania i dekorowania polecam również inne kremy maślane.
Składniki:
  • 5 białek – pasteryzowanych (180 g)
  • 350 g cukru
  • 500 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
Dodatkowo – opcjonalnie:
  1. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  2. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie białek odczekajmy parę minut, aby się ostudziły.
  3. Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa).
  4. Ostudzone białka ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy masę do miski miksera planetarnego. Ubijamy białka na najwyższych obrotach ok 12-15 min. Gotowa masa ma być gęsta i zimna.
    Gdy masa nadal będzie trochę ciepła (ale gęsta) odstawmy ją na 5 min, aby ostygła. 
  5. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  6. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do białek małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być!
    Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje i otrzymamy gładki krem, ok 5 min.
  7. W tym momencie dodajemy kolorowe barwniki lub biały barwnik (wybielacz), aby wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. jasno niebieski kolor kremu, to po dodaniu niebieskiego barwnika dodajemy biały barwnik, aby rozjaśnić kolor i go 'oczyścić’ (krem maślany najczęściej ma kremowy kolor i w połączeniu z niebieskim często wychodzi zielony kolor). Można też najpierw wybielić krem, a potem dodać kolorowy barwnik.
    Wybielacz / biały barwnik pomijamy, gdy chcemy uzyskać czerwony, czarny lub inny ciemny kolor.
  8. Miksujemy chwilę na najszybszych obrotach, aby wymieszać dobrze barwnik.
  9. Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. 
  10. Gotowym kremem tynkujemy tort.
  11. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił, zmiękł. Następnie ponownie miksujemy, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Ponownie go odpowietrzamy, zmniejszając obroty miksera.
  12. Krem maślany można zamrozić (2-3 miesięcy). W lodówce przechowujemy do 5 dni, pod warunkiem, że białka były pasteryzowane.
  13. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  14. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej. 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka mogą być prosto z lodówki.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 24 cm, (wys. 11-12 cm).
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 24 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 12 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 10 cm. 
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, błyszczące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Białka miksujemy w metalowej lub szklanej misce. Nie polecam plastikowych mis. 
  6. Przed 'tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie 'osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  7. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać 'puścił pigment’. Dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.
  8. Trzeba uważać z ekstraktem/aromatem. Jeśli w planach masz tynkowanie tortu kolorowym kremem, lepiej go nie dodawać. Ostatnio przy próbie zrobienia tortu 'ombre’ wyszły mi przebarwienia i dostałam informację, że dodany ekstrakt mógł być tego powodem. Sprawdzę to następnym razem.
  9. Do gotowego kremu, który jest lekko żółty, dodajemy wybielacz/biały barwnik, aby wybielić krem. Aby uzyskać śnieżną biel można dodać odrobinkę (dosłownie kropelka na końcu wykałaczki) fioletowego barwnika (używam Wilton). Jeśli przesadzimy z fioletowym barwnikiem, wyjdzie nam bardzo 'brudna biel’.
  10. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  11. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  12. Barwnik spożywczy dodajemy stopniowo do momentu uzyskania pożądanego przez nas koloru. Końcowy kolor zależy od jakości barwnika. Nie polecam barwników dostępnych w sklepach spożywczych. Dobrych barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym.
  13. Krem maślany na bezie szwajcarskiej w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wyciągnąć kilka minut przed podaniem, aby krem zmiękł. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem!
  14. Pozostałe żółtka można zamrozić.
  15. Na krem maślany można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).
Smacznego 🙂

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

88 komentarzy

Kasia 28/08/2023 - 10:08

Dzień dobry 🙂
Czy ten tynk będzie odpowiedni do zabarwienia na granatowo, czy lepszy będzie tynk na ganache (czekolada gorzka/mleczna)?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/08/2023 - 14:17

Ten będzie lepszy. Można też użyć kremu maślanego z mlekiem skondensowanym lub z mlekiem w proszku 🙂

Odpowiedź
Ola 21/05/2021 - 10:45

Witam. Dzięki za super przepis. A czy można połączyć krem na bezie szwajcarskiej z mascarpone?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/05/2021 - 23:19

Nie próbowałam nigdy tego.

Odpowiedź
UlaUlaUla 10/09/2022 - 09:49

Dzień dobry, czy mogę położyć opłatek dekoracyjny Dzień przed podaniem tortu, od razu po tynkowaniu? Nie rozpusci się?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/09/2022 - 10:50

Na kremie maślanym opłatek się nie rozpuści. Można bez problemu położyć dzień wcześniej.

Odpowiedź
Anna 19/02/2023 - 22:03

Dzień dobry, potrzebuje gotowy tort na sobotę, czy jeżeli otynkuje go i ozdobie kremem maślanym w piątek i zostawię w lodówce to krem zmieni swój smak czy pozostanie taki sam. Zastanawiam się czy masło nie będzie się wydawać zjełczałe

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2023 - 16:02

Nic z nim nie będzie 🙂 Bez problemu możesz otynkować tym kremem tort nawet dwa wcześniej 🙂

Odpowiedź
Margrete 06/04/2023 - 18:24

Czy na ten krem moge polozyc marcepan? Czy sie rozpusci?
Pozdrawiam
Margrete

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/04/2023 - 22:20

Można. Na kremy maślane można położyć dekoracje z masy cukrowej i z marcepanu. Nic im nie będzie.

Odpowiedź
K... 07/01/2021 - 10:38

Witam kiedy dodawać cytrynę? I z ilu porcji potrzebuje kremu na 30 babeczek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/01/2021 - 10:50

Do gotowego kremu dodajemy sok z cytryny. Nie dekorowałam tym kremem babeczek i trudno mi określić ilość. Nie polecam tego kremu do babeczek. Są smaczniejsze kremy maślane, np. maślany z mascarpone lub z mlekiem w proszku.

Odpowiedź
K... 07/01/2021 - 10:55

Mleka w proszku nie mam A do mascarpone się ostatnio zrazilam, w wielu miejsca w Internecie widziałam przepisy z tym kremem na babeczkach dlatego o tym pomyślałam. A jakiś inny krem nie na mascarpone poleciła by pani?

Odpowiedź
K... 07/01/2021 - 11:17

Dziękuję pieknie

czekoladowybaloecznik 28/05/2020 - 21:23

Dzień dobry, mam pytanie, jesli chcialbym dodac soku z cytryny to ile gramów na taka ilosc masla? gdzies wyczytalem, ze na 300g masla przypada okolo 70g soku, ale pytanie, czy przy takiej ilosci, nie rozrzedzi to kremu i bedzie nadawal sie tylko do otynkowania, a juz nie dekoracji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/05/2020 - 22:38

Sok z cytryny dodajemy stopniowo, w małych ilościach. Do smaku. Nie można dać go za dużo, bo rozrzedzi krem. Nie wiem ile dokładnie go dać.

Odpowiedź
Anna 29/07/2021 - 20:22

Witam, mi krem się nie zważył czy taki się nada do tynkowania czy zawsze musi się ważyć? Pierwszy raz mi się tak zdążyło

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/07/2021 - 00:23

Nie zawsze się warzy 🙂 Czasami nie widać tego momentu. Piszę o tym, bo jednak często tak się dzieje i potem jest płacz, bo krem się zwarzył 🙂 Jeśli krem wyszedł gładki to wszystko jest ok.

Odpowiedź
AniaAnna 08/07/2020 - 23:51

Jak zrobic ten krem na sproszkowanych bialkach?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/07/2020 - 00:07

Nie wiem. Nie robiłam z białkami w proszku tego kremu.

Odpowiedź
Monikaika 14/05/2020 - 20:00

Czy do zabarwienia na lekko różowy mogę dodać trochę dżemu malinowego? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/05/2020 - 16:09

Nie polecam. Dżem ma słaby kolor, jest półprzeźroczysty. Nie wiem też jak połączy się z kremem maślanym.

Odpowiedź
gosc 05/05/2020 - 22:37

Czy mozna uzyc bialka w proszku, zamiast swiezego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2020 - 11:39

Nie wiem. Nigdy nie próbowałam z białkiem w proszku. Ale może być to trudne.

Odpowiedź
Ania 27/03/2019 - 11:34

Czy można najpierw zamrozić masę a po rozmrożeniu dopiero dodać barwnik?
Czy po rozmrożeniu trzeba masę jeszcze zamieszać w robocie ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/03/2019 - 11:58

Tak, po rozmrożeniu miksujemy tak długo, aż krem ponownie będzie gładki i jednolity. Wtedy dodajemy też barwnik 🙂

Odpowiedź
agucha_w 21/07/2019 - 17:39

Czy taki tynk mogę dac na tort mus czekoladowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/07/2019 - 14:24

Jeśli robisz tort z musem i na niego włożysz biszkopt, to cały tort możesz otynkować tym kremem. Ale bezpośrednio na mus to bym nie kładła. Ciężko go będzie rozsmarować na delikatnym kremie.

Odpowiedź
magda 08/03/2019 - 21:29

Witam,
Jak podzielić sobie prace, jeśli tort będzie konsumowany w sobotę i niedzielę? Czy mogę upiec biszkopt w czwartek wieczorem, a w piątek popołudniu wziąć się za przekładania i ozdabianie? Czy złożony tort należy najpierw wysmarować dookoła kremem mascarpone i na to kremem maślanym czy od razu maślanym?
Pozdrawiam serdecznie! 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/03/2019 - 14:01

Rozpiskę na dni jak przygotować to jest w każdym przepisie na tort, np. Kokosowy tort. Nie mieszamy dwóch różnych kremów (śmietankowego z maślanym). Tynkujemy tylko jednym. W Twoim przypadku maślanym, jeśli takich chcesz zrobić. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Maja 26/02/2019 - 18:45

Witam. Chciałabym dopytać o pastwryzowanie białek? Podczas podgrzewania, po rozpuszczeniu cukru moje białka miały temperature 45 stopni , w związku z tym nie były zapastreyzowane, czy jest to bardzo ryzykowne jezeli chodzi o świeżość itd? Czy ważne jest żeby podczas rozpuszczenia cukru białka osiągnęły temperaturę 65 stopni?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/03/2019 - 00:09

Tak, to ważne, aby osiągnęły temp. 65 stopni jeśli mamy jajka z niepewnego źródła. Bakteria salmonelli ginie w 65 stopniach. Trzeba jednak cały czas mieszać białka, aby się nie ścięły z powodu wysokiej temperatury. Na początku, gdy nie miałam termometru nigdy nie osiągnęłam tej temperatury. Na szczęście jajka miałam ze sprawdzonego źródła i nic się nie stało. Gdy tort będzie podawany dzieciom warto tego dopilnować. Do takich kremów nie używam sklepowych jajek. Do ciasta lub biszkoptu tak, jednak do kremów już nie.

Odpowiedź
Wiola 23/09/2019 - 21:59

Czy odrobina niebieskiego barwnika w żelu też wycieli krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/09/2019 - 23:00

Nie wiem, nie próbowałam.

Odpowiedź
Krystyna 22/02/2019 - 20:53

Witam.Przy tynkowaniu kremem na bezie szwajcarskiej,krem zaczął mi się warzyć na torcie, przy drugiej warstwie.Co może być przyczyną ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2019 - 21:07

Długo był trzymany w cieple zanim położyłaś drugą warstwę? Krem zawiera masło i jeśli w kuchni było bardzo ciepło, to po prostu zaczęło się rozpuszczać. Zawsze warto na chwilę włożyć miskę z kremem do lodówki, jeśli tort z pierwszą warstwą się chłodzi.

Odpowiedź
*Dynusiowa 21/02/2019 - 11:07

Witam mam pytanie odnośnie krmu maślanego z mlekiem skondensowanym.
Czy jeżeli robię tort z masą budyniowa i kajmakiem to mogę ozdobić go kremem maślanym z mlekiem skondensowanym.?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/02/2019 - 13:34

Możesz :).

Odpowiedź
Jola 16/11/2018 - 22:04

Przspis jest rewelacyjny ? udalo mi sie tak zrobuc ten krem, ze jakims cudem uniknelam etapu „zwazenia” sie kremu i od razu byl puszysty i kremowy. Genialneeee!!!!! Dziękuję ? ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/11/2018 - 23:40

Super! Czasami nie widać tego efektu 'warzenia’ i należysz do szczęśliwców 🙂 Pozdrawiam!

Odpowiedź
Paulina 09/09/2018 - 11:38

Witam. Mam takie pytanie, co jeszcze mozna zrobic, zeby krem nie wyszedl mi taki napowietrzony? Czy moze zaczynac miksowanie na najmniejszych obrotach i tak miksowac przez dluzszy czas, a dopiero potem zwiekszyc obroty miksera? Po prostu chcialabym, zeby nie bylo tyle dziureczek w kwiatuszkach… 🙂 bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/09/2018 - 17:04

Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty. Można łyżką/szpatułką przemieszać powoli krem. Muszę się w tym temacie wyedukować 🙂 Jak tylko się czegoś dowiem dam znać 🙂

Odpowiedź
uPaulina linka 01/07/2018 - 11:33

Czy tym kremem mozna tez przełożyć tort czy on jest tylko do tynkowania? Jesli tak to jaki krem na przełożenie Pani poleca?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/07/2018 - 12:06

Ten krem wyłącznie do tynkowania i dekorowania. Krem do przełożenia polecam te: https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/ Proszę też zerknąć w zakładkę 'Torty’, tam również są przepisy na kremy.

Odpowiedź
Alicja 19/06/2018 - 23:56

Witam,
Dziekuje za poprzednia odpowiedz natomiast mam jeszcze dwa pytania: czy jak bede skladac tort w czwartek pod wieczor to w piatek rano czy wieczorem otynkowac? I kiedy nalezaloby zrobic dekoracje, w piatek wieczorem razem z tynkowaniem czy po otynkowaniu czeka sie np az tort bedzie kilka godzinw lodowce i zrobic dekoracje np juz w sobote rano?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/06/2018 - 13:13

Możesz w piątek rano lub wieczorem otynkować, to już nie ma różnicy. Dekoracje od razu 🙂 Można na chwilę włożyć do lodówki, aby tynk stwardniał, tak ok 30 min. W tym samym czasie resztę kremu na 15 minut do lodówki, ale wyciągnąć go wcześniej i w razie czego zmiksować, gdyby stwardniał za bardzo.

Odpowiedź
Alicja 18/06/2018 - 13:06

Witam,
kiedy należałoby otynkować tort a następnie udekorować go tym kremem jeżeli chciałabym go podać w sobotę a będę robić tort w czwartek?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/06/2018 - 14:52

W piątek, jeśli tort będzie składany w czwartek pod wieczór. Jeśli w piątek rano będzie składany, to radzę otynkować go wieczorem lub w sobotę, wczesnym rankiem. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Anna 11/12/2020 - 00:13

Dlaczego w pkt 8 i 10.dodajemy wybielacz. Czemu dwa razy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 10:06

10 pkt to kontynuacja punktu 8.

Odpowiedź
Ania 05/06/2018 - 04:57

Ktory krem jest lepszy pod mase cukrowa w czasie letnim krem maslany z mleczkiem skondensowanym czy krem maslany na bazie szwajcarskiej

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/06/2018 - 16:49

Dla mnie oba są dobre i przy każdym trzeba uważać, aby masło nie było za miękkie. W upały szybko robi się lejące. Jeśli chodzi o szybkość wykonania, to krem maślany z mlekiem skondensowanym będzie lepszy.

Odpowiedź
Ania 11/05/2018 - 11:52

Czy do takiego kremu można dodać rozpuszczona biała czekolade? W jakich proporcjach?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/05/2018 - 12:03

Można, jednak nigdy nie miałam okazji tego robić. Polecam zacząć od jednej tabliczki i w razie czego dodać więcej. Biała czekolada jest bardzo słodka i nadmiar spowoduje, że krem może wyjść mdły.

Odpowiedź
Anka 06/05/2018 - 23:51

Pomocy! Kilka razy probowalam zrobic ten krem i klapa. Bialka z cukrem nie chca sie ubic…. powstaje bardziej lukier i nie wiem dlaczego. Nie mam termometru i moze zbyt mocno podgrzalam bialka z cukrem przy rozpuszczabiu? Po rozpuszczeniu cukru odczekalam do przestudzenia bialek i nic z mojego ubijania nie wyszlo.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/05/2018 - 16:23

Gdybyś za mocno podgrzała białka, to by się ścieły. Podgrzewamy tylko do momentu, aż rozpuści się cukier. Miksowałaś na najszybszych obrotach? Do białek nie dostało się żółtko? Na małym ogniu podgrzewałaś? To mi tylko przychodzi do głowy teraz.

Odpowiedź
Aleksandra 26/04/2018 - 10:58

Mamy pytanie, mój krem w końcowej fazie cały czas wygląda jak zwarzony. Co zrobiłam nie tak? Nie tynkowałam nim tortu, zostawiłam na noc w lodówce- jest gęsty.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2018 - 11:28

Po schłodzeniu w lodówce trzeba go ocieplić i ponownie zmiksować (nawet 10 min). Białka po ubiciu mogły być za ciepłe i rozpuściły miękkie masło. Masło mogło być już za bardzo roztopione. Jak po dotknięciu rozlewało się, to mogło za długo stać w cieple. Masło ma być miękkie, ale nie lejące. Mi po dodaniu masła miksowanie zajęło ok 5 min. Ale to zależy od mocy miksera. Miksujemy na szybkich obrotach. Najlepiej na najszybszych, ale trzeba uważać, aby masa nie pryskała po kuchni 🙂 Ociepl masę i zmiksuj ponownie. Długo. Jeśli to nie pomoże, to utrzyj nową kostkę miękkiego masła (min. 10 min) i powoli dodaj do niego zwarzoną masę. Można też spróbować podgrzać na parze i miksować. Nie miałam okazji ratować kremu, ale dziewczyny z grupy pisały, że tak ratowały swoje kremy. Ale najpierw spróbuj jeszcze raz zmiksować krem na najszybszych obrotach.

Odpowiedź
Ola 28/09/2018 - 14:01

To normalne, że masa podczas miksowania po dodaniu masła wygląda na zwarzoną. Nie trzeba panikować tylko cierpliwie miksować dalej.

Odpowiedź
Katarzyna 17/04/2018 - 16:48

Można dać plantę zamiast masła?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/04/2018 - 22:30

Nie wiem. Nie stosowałam zamiennika, więc nie doradzę. Widziałam na zagranicznym blogu przepis, gdzie dodano trochę masła i trochę planty, ale nie testowałam go.

Odpowiedź
Bazii 13/03/2018 - 15:31

Zrobiłam ten krem i okropny jest cukier miałam bardzo drobny jak go podgrzewała nie chciał się rozpuszczać cały masa zrobiła się biała i gęsta nie chciałam przegrzać białek wiec odpuściłam po ubiciu kremu cukie był wyczuwalny nadal to sprawiał ze krem jest nie dobry . Wole inny przepis na krem maślany z całych jaj bez podgrzewania jest dużo smaczniejszy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/03/2018 - 16:25

To bardzo dziwny jest ten cukier. Ja czasami używam grubszego i nie ma problemu z rozpuszczeniem. Białka mogą być bardzo gorące. Trzeba tylko mieszać cały czas, aby nie przypaliły się. Może za niska temperatura była? Bez białek dobry jest krem maślany z mlekiem skondensowanym.

Odpowiedź
Iza 09/03/2018 - 17:03

W jaki sposób zamrozić pozostały krem? I ile można to trzymać w zamrażarce?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/03/2018 - 00:08

W plastikowym, hermetycznym pudełku najlepiej mrozić. Ale w woreczku to mrożenia też można. Nie wiem dokładnie jak długo, ale ktoś mi mówił, że żółtka można mrozić 3 miesiące, więc ten krem tyle też pewnie można.

Odpowiedź
Natalia 05/03/2018 - 19:29

Jak długo taki krem może stać poza lodówka? Chodzi mi konkretnie o babeczki wystawione na słodkim bufecie na weselu

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/03/2018 - 20:13

Długo. Jeśli nie będzie upałów, to wytrzymają kilka godzin.

Odpowiedź
Anna 10/05/2019 - 19:26

Dzień dobry, mam taki problem z tynkowaniem tortów, że po schłodzeniu pęka na bokach. Czytałam u Pani, że przyczyn może być kilka. Muszę dodać, że zawsze nakładam krem po całonocnym schłodzeniu. Wydawało mi się, że to może wina innej struktury mas, którymi tort jest przełożony. Po prostu krem na maśle nie przyczepia się do kremów musowych z żelatyną. Co Pani o tym sądzi?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/05/2019 - 23:38

Mus owocowy nie powoduje pęknięć. Chyba że nałożona jest za cienka warstwa tynku. Kremy nie trzymają się żelki/galaretki z owocami w torcie. Z musem nigdy nie miałam problemu.

Odpowiedź
Ola 14/06/2019 - 18:35

Mam pytanie czy mogę dodać do tego kremu zmiksowane świeże truskawki? Bo chciałabym taki krem ale truskawkowy
Dziękuje i pozdrawiam
Ola

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/06/2019 - 18:58

Niestety nie. Świeże truskawki mają dużo wody. Można zrobić z nich sos (gotować z cukrem, aby odparować wodę) i wtedy dodać do kremu. Można też użyć liofilizowane truskawki.

Odpowiedź
Agnieszka 24/02/2018 - 22:21

A czy gotowy krem można podzielić na części i dopiero wtedy dodać barwniki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/02/2018 - 22:43

Jak najbardziej. Bez problemu krem można wymieszać z barwnikiem (w żelu) szpatułką/łyżką.

Odpowiedź
Monika 16/02/2018 - 17:56

A na tort o srednicy 26-27 cm na tynkowanie i dekoracje na samej gorze jakie powinny byc proporcje? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/02/2018 - 18:42

Trudno określić. Na samo tynkowanie do tortu 18 cm wystarczyło mi kremu z trzech białek. Do 26 cm zrobiłabym z 5/6 białek. Z dekoracją na górze, aby mieć pewność, że nie zabraknie z 8 białek. Polecam zrobić krem z mniejszą ilością masła. Ilość zależy od dekoracji i wielkości tylki. Używając dużej tylki zejdzie ci więcej kremu.

Odpowiedź
Monika 29/01/2018 - 17:16

Witam, zrobiłam ostatnio krem według tego przepisu. Nie wiem co zrobiłam nie tak 😉 chciałam go użyć do tylek rosyjskich (do zrobienia kwiatków itp) tylko gdy wyciskałam kwiat masa nie chciała „odczepić” się od końcówki. Co poszło nie tak? Ps. Jeśli chodzi o kwiaty typu róże robione z płatków wszystko było ok.

Odpowiedź
Słodki Pomysł 29/01/2018 - 18:50

Trudno mi powiedzieć. Tylki rosyjskie mam i użyłam ich raz do kremu czekoladowego. Z tego co pamiętam ten krem trochę ciągnął się za tylką, ale to dlatego, że tylką rosyjską trochę trudniej się dekoruje. Może krem był za luźny. Czasami warto go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał (nie stwardniał).

Odpowiedź
Madaja 26/01/2018 - 12:55

czy zamiast cukru mozna uzyc białej czekolady?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 26/01/2018 - 17:47

Do białek? Nie. W tym przepisie nie radzę stosować zamienników 🙂

Odpowiedź
Joanna 11/01/2018 - 18:24

Czy krem bez dodatku barwnika jest śnieżnobiały? Szukam kremu, którym mogłabym otynkować tort i zrobić efekt ombre od białego do niebieskiego. Na chrzciny 🙂 Czy Pani zdaniem ten krem jest biały lub blisko białego? Pasowałby na wierzch tortu na chrzciny?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Joanna

Odpowiedź
Słodki Pomysł 11/01/2018 - 19:34

Krem nie jest śnieżnobiały, ale bardzo blisko mu do białego. Na zdjęciu taka biel wyszła mi po dodaniu białego barwnika Wilton. Jeśli nie chcesz specjalnie kupować barwnika, to polecam zrobić trzy odcienie niebieskiego, gdzie ostatni będzie bardzo, ale to bardzo jasny :). Jeszcze tego nie sprawdzałam, ale ponoć bardzo ładna biel wychodzi po wymieszaniu kremu z białym barwnikiem i odrobiną fioletu. Ale może lepiej nie ryzykować. Jak sprawdzę, to na pewno podam w przepisie taką informację.

Odpowiedź
Joanna 11/01/2018 - 20:02

Dziękuję 😀

Odpowiedź
BobMars39 06/09/2017 - 13:46

Czy zamiast masła można dać margarynę 80%?

Odpowiedź
Słodki Pomysł 06/09/2017 - 14:48

Nie. Do tego kremu nadaje się masło, min 82% tłuszczu :).

Odpowiedź
Zuza 16/11/2017 - 17:25

Mi ani na margarynie ani na mixie nie wyszło. Musi być masło.

Odpowiedź
krem 25/01/2023 - 12:05

witam robiłam ten krem jest ok przy pierwszym tynkowanie ok a przy drugim krem nie daje mi się wygładzić tylko ściąga i robią się dziury i gdy chce wygładzić co cały krem ściągam nie wiem co robię zle

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/01/2023 - 14:18

Hmmm….Może tort był zimny i masło w kremie zaczęło twardnieć. Po nałożeniu kremu na tort od razu wygładzamy i robimy to w krótszym czasie. Krem na zimnym torcie po kilku minutach zaczyna twardnieć i coraz trudniej się go wygładza. Czy krem był schładzany przed tynkowaniem? Po schłodzeniu trzeba go ponownie ocieplić i zmiksować, aby był gładki.

Odpowiedź