BEZ GLUTENU/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA - DEKOROWANIA

KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji
Krem maślany na bezie szwajcarskiej, znany również jako Swiss Meringue Buttercream, to idealny krem do tynkowania i dekoracji tortów. Dekoracje wykonane tym kremem pięknie wyglądają i zachowują idealny kształt dłużej, niż dekoracje wykonane kremem śmietankowym. Krem ze względu na zawartość masła nie każdemu może zasmakować. Krem maślany mimo obszernego opisu nie jest trudny w wykonaniu. Uwagi, które spisałam pomogą i ułatwią Wam pracę z kremem.

P.S. Latem, gdy na dworze panują upały, kremu maślanego na bezie szwajcarskiej nie radzę robić za dnia. Najlepiej zrobić go wcześnie rano lub późnym wieczorem, po 22:00, gdy temperatura spada. Warto też miskę z białkami włożyć do większego garnka z zimną wodą, aby ostudzić białka przed ubijaniem.
W sezonie letnim polecam krem z większą ilością masła i cukru. Krem jest wtedy stabilniejszy. Do tynkowania i w chłodniejszym okresie świetnie sprawdza się krem z mniejszą ilością masła. 

Składniki:
  • 6 białek
  • 350 g (400g) cukru
  • 500 g (600g) miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • barwnik spożywczy, kolor dowolny
  • 2 łyżeczki ulubionego ekstraktu, np. waniliowego (nie jest konieczny)*
Wykonanie:
  1. Krem nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje z tej masy.
  2. W metalowej misce umieszczamy białka i cukier. Miskę umieszczamy na rondelku z małą ilością wrzącej wody (gotujemy na małym ogniu). Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość, aż cukier się rozpuści. Białka będą gotowe w chwili, gdy nie wyczujemy już między palcami cukru.
  3. Wyłączamy palnik i odkładamy miskę na blat. Zanim zabierzemy się za ubijanie białek odczekajmy parę minut, aby się ostudziły.
    Gorące białka w misce możemy również włożyć do dużego garnka z zimną wodą, aby szybciej ostygły (mieszamy masę co jakiś czas, aby nie zrobiła się skorupa).
  4. Ostudzone białka ubijamy za pomocą miksera ręcznego lub przelewamy masę do miski miksera planetarnego. Zaczynając od wolnych obrotów i stopniowo je zwiększając, ubijamy białka ok 12-15 min. Gotowa masa ma być gęsta i zimna.
    Gdy masa nadal będzie trochę ciepła (ale gęsta) odstawmy ją na 5 min, aby ostygła. 
  5. Jeśli posiadamy mikser planetarny zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą.
  6. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy do białek małe kawałki miękkiego masła. Po chwili masa zrobi się luźniejsza i będzie wyglądała na zwarzoną, ale tak ma być!
    Miksujemy dalej, aż krem ponownie zgęstnieje, ok 5 min.
  7. Do gęstego kremu dodajemy stopniowo, w małej ilości, barwnik spożywczy oraz ekstrakt (opcjonalnie). Miksujemy na szybkich obrotach do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera (do najwolniejszych), aby odpowietrzyć krem.
    Miksujemy całość ok 5-10 minut.
     Dzięki temu krem będzie gładki, bez dziur.
  8. Jeśli używamy miksera ręcznego, to gotowy krem maślany mieszamy łyżką, aby go odpowietrzyć.
  9. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił, zmiękł. Następnie ponownie miksujemy, aż krem uzyska odpowiednią konsystencję. Ponownie go odpowietrzamy, zmniejszając obroty miksera.
  10. Krem maślany można również zamrozić (2-3 miesięcy). W lodówce przechowujemy do 5 dni, pod warunkiem, że białka zostały zapasteryzowane (podczas podgrzewania osiągnęły temp. min. 65ºC).
  11. Przepis na krem maślany z dodatkiem kakao znajdziesz Tutaj
Do tynkowania i dekorowania polecam:
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem do tynkowania milky way
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka mogą być prosto z lodówki.
  2. Ilość kremu wystarczy na udekorowanie tortu o śr 22/24cm. Na zwykłe obłożenie tortu – tynk, wystarczy krem z mniejszej ilości (z 4/5 białek).
  3. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, błyszczące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  4. Białka miksujemy w metalowej lub szklanej misce. Nie polecam plastikowych mis. 
  5. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 4 godz.). Gdy nałożymy krem tuż po złożeniu tortu, może on później popękać. Jednak zanim nałożymy krem maślany warto odczekać kilkanaście minut, aby tort się ocieplił. Krem na schłodzonym torcie szybko twardnieje i trudniej się go wygładza.
  6. Trzeba uważać z ekstraktem/aromatem. Jeśli w planach masz tynkowanie tortu kolorowym kremem, lepiej go nie dodawać. Ostatnio przy próbie zrobienia tortu ‘ombre’ wyszły mi przebarwienia i dostałam informację, że dodany ekstrakt mógł być tego powodem. Sprawdzę to następnym razem.
  7. Grubość warstwy tynku powinna wynosić ok 5 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom.
  8. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubym podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  9. Barwnik spożywczy dodajemy stopniowo do momentu uzyskania pożądanego przez nas koloru. Końcowy kolor zależy od jakości barwnika. Nie polecam barwników dostępnych w sklepach spożywczych. Dobrych barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym.
  10. Krem maślany w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wyciągnąć kilka minut przed podaniem, aby krem zmiękł. Torty otynkowane i udekorowane kremem maślanym polecam kroić gorącym nożem!
  11. Pozostałe żółtka można zamrozić.
Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracji

krem maślany na bezie szwajcarskiej, swiss meringue buttercream, krem maślany na bezie, krem maślany, krem do dekoracjiŹródło przepisu Tutaj.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

39 komentarzy

  • Odpowiedź
    Paulina
    9 września 2018 at 11:38

    Witam. Mam takie pytanie, co jeszcze mozna zrobic, zeby krem nie wyszedl mi taki napowietrzony? Czy moze zaczynac miksowanie na najmniejszych obrotach i tak miksowac przez dluzszy czas, a dopiero potem zwiekszyc obroty miksera? Po prostu chcialabym, zeby nie bylo tyle dziureczek w kwiatuszkach… 🙂 bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 września 2018 at 17:04

      Pod koniec miksowania zmniejszamy obroty. Można łyżką/szpatułką przemieszać powoli krem. Muszę się w tym temacie wyedukować 🙂 Jak tylko się czegoś dowiem dam znać 🙂

  • Odpowiedź
    uPaulina linka
    1 lipca 2018 at 11:33

    Czy tym kremem mozna tez przełożyć tort czy on jest tylko do tynkowania? Jesli tak to jaki krem na przełożenie Pani poleca?

  • Odpowiedź
    Alicja
    19 czerwca 2018 at 23:56

    Witam,
    Dziekuje za poprzednia odpowiedz natomiast mam jeszcze dwa pytania: czy jak bede skladac tort w czwartek pod wieczor to w piatek rano czy wieczorem otynkowac? I kiedy nalezaloby zrobic dekoracje, w piatek wieczorem razem z tynkowaniem czy po otynkowaniu czeka sie np az tort bedzie kilka godzinw lodowce i zrobic dekoracje np juz w sobote rano?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 czerwca 2018 at 13:13

      Możesz w piątek rano lub wieczorem otynkować, to już nie ma różnicy. Dekoracje od razu 🙂 Można na chwilę włożyć do lodówki, aby tynk stwardniał, tak ok 30 min. W tym samym czasie resztę kremu na 15 minut do lodówki, ale wyciągnąć go wcześniej i w razie czego zmiksować, gdyby stwardniał za bardzo.

  • Odpowiedź
    Alicja
    18 czerwca 2018 at 13:06

    Witam,
    kiedy należałoby otynkować tort a następnie udekorować go tym kremem jeżeli chciałabym go podać w sobotę a będę robić tort w czwartek?
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 czerwca 2018 at 14:52

      W piątek, jeśli tort będzie składany w czwartek pod wieczór. Jeśli w piątek rano będzie składany, to radzę otynkować go wieczorem lub w sobotę, wczesnym rankiem. Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Ania
    5 czerwca 2018 at 04:57

    Ktory krem jest lepszy pod mase cukrowa w czasie letnim krem maslany z mleczkiem skondensowanym czy krem maslany na bazie szwajcarskiej

  • Odpowiedź
    Ania
    11 maja 2018 at 11:52

    Czy do takiego kremu można dodać rozpuszczona biała czekolade? W jakich proporcjach?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 maja 2018 at 12:03

      Można, jednak nigdy nie miałam okazji tego robić. Polecam zacząć od jednej tabliczki i w razie czego dodać więcej. Biała czekolada jest bardzo słodka i nadmiar spowoduje, że krem może wyjść mdły.

  • Odpowiedź
    Anka
    6 maja 2018 at 23:51

    Pomocy! Kilka razy probowalam zrobic ten krem i klapa. Bialka z cukrem nie chca sie ubic…. powstaje bardziej lukier i nie wiem dlaczego. Nie mam termometru i moze zbyt mocno podgrzalam bialka z cukrem przy rozpuszczabiu? Po rozpuszczeniu cukru odczekalam do przestudzenia bialek i nic z mojego ubijania nie wyszlo.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 maja 2018 at 16:23

      Gdybyś za mocno podgrzała białka, to by się ścieły. Podgrzewamy tylko do momentu, aż rozpuści się cukier. Miksowałaś na najszybszych obrotach? Do białek nie dostało się żółtko? Na małym ogniu podgrzewałaś? To mi tylko przychodzi do głowy teraz.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    26 kwietnia 2018 at 10:58

    Mamy pytanie, mój krem w końcowej fazie cały czas wygląda jak zwarzony. Co zrobiłam nie tak? Nie tynkowałam nim tortu, zostawiłam na noc w lodówce- jest gęsty.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 kwietnia 2018 at 11:28

      Po schłodzeniu w lodówce trzeba go ocieplić i ponownie zmiksować (nawet 10 min). Białka po ubiciu mogły być za ciepłe i rozpuściły miękkie masło. Masło mogło być już za bardzo roztopione. Jak po dotknięciu rozlewało się, to mogło za długo stać w cieple. Masło ma być miękkie, ale nie lejące. Mi po dodaniu masła miksowanie zajęło ok 5 min. Ale to zależy od mocy miksera. Miksujemy na szybkich obrotach. Najlepiej na najszybszych, ale trzeba uważać, aby masa nie pryskała po kuchni 🙂 Ociepl masę i zmiksuj ponownie. Długo. Jeśli to nie pomoże, to utrzyj nową kostkę miękkiego masła (min. 10 min) i powoli dodaj do niego zwarzoną masę. Można też spróbować podgrzać na parze i miksować. Nie miałam okazji ratować kremu, ale dziewczyny z grupy pisały, że tak ratowały swoje kremy. Ale najpierw spróbuj jeszcze raz zmiksować krem na najszybszych obrotach.

    • Odpowiedź
      Ola
      28 września 2018 at 14:01

      To normalne, że masa podczas miksowania po dodaniu masła wygląda na zwarzoną. Nie trzeba panikować tylko cierpliwie miksować dalej.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    17 kwietnia 2018 at 16:48

    Można dać plantę zamiast masła?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 kwietnia 2018 at 22:30

      Nie wiem. Nie stosowałam zamiennika, więc nie doradzę. Widziałam na zagranicznym blogu przepis, gdzie dodano trochę masła i trochę planty, ale nie testowałam go.

  • Odpowiedź
    Bazii
    13 marca 2018 at 15:31

    Zrobiłam ten krem i okropny jest cukier miałam bardzo drobny jak go podgrzewała nie chciał się rozpuszczać cały masa zrobiła się biała i gęsta nie chciałam przegrzać białek wiec odpuściłam po ubiciu kremu cukie był wyczuwalny nadal to sprawiał ze krem jest nie dobry . Wole inny przepis na krem maślany z całych jaj bez podgrzewania jest dużo smaczniejszy

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 marca 2018 at 16:25

      To bardzo dziwny jest ten cukier. Ja czasami używam grubszego i nie ma problemu z rozpuszczeniem. Białka mogą być bardzo gorące. Trzeba tylko mieszać cały czas, aby nie przypaliły się. Może za niska temperatura była? Bez białek dobry jest krem maślany z mlekiem skondensowanym.

  • Odpowiedź
    Iza
    9 marca 2018 at 17:03

    W jaki sposób zamrozić pozostały krem? I ile można to trzymać w zamrażarce?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 marca 2018 at 00:08

      W plastikowym, hermetycznym pudełku najlepiej mrozić. Ale w woreczku to mrożenia też można. Nie wiem dokładnie jak długo, ale ktoś mi mówił, że żółtka można mrozić 3 miesiące, więc ten krem tyle też pewnie można.

  • Odpowiedź
    Natalia
    5 marca 2018 at 19:29

    Jak długo taki krem może stać poza lodówka? Chodzi mi konkretnie o babeczki wystawione na słodkim bufecie na weselu

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    24 lutego 2018 at 22:21

    A czy gotowy krem można podzielić na części i dopiero wtedy dodać barwniki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lutego 2018 at 22:43

      Jak najbardziej. Bez problemu krem można wymieszać z barwnikiem (w żelu) szpatułką/łyżką.

  • Odpowiedź
    Monika
    16 lutego 2018 at 17:56

    A na tort o srednicy 26-27 cm na tynkowanie i dekoracje na samej gorze jakie powinny byc proporcje? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 lutego 2018 at 18:42

      Trudno określić. Na samo tynkowanie do tortu 18 cm wystarczyło mi kremu z trzech białek. Do 26 cm zrobiłabym z 5/6 białek. Z dekoracją na górze, aby mieć pewność, że nie zabraknie z 8 białek. Polecam zrobić krem z mniejszą ilością masła. Ilość zależy od dekoracji i wielkości tylki. Używając dużej tylki zejdzie ci więcej kremu.

  • Odpowiedź
    Monika
    29 stycznia 2018 at 17:16

    Witam, zrobiłam ostatnio krem według tego przepisu. Nie wiem co zrobiłam nie tak 😉 chciałam go użyć do tylek rosyjskich (do zrobienia kwiatków itp) tylko gdy wyciskałam kwiat masa nie chciała “odczepić” się od końcówki. Co poszło nie tak? Ps. Jeśli chodzi o kwiaty typu róże robione z płatków wszystko było ok.

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      29 stycznia 2018 at 18:50

      Trudno mi powiedzieć. Tylki rosyjskie mam i użyłam ich raz do kremu czekoladowego. Z tego co pamiętam ten krem trochę ciągnął się za tylką, ale to dlatego, że tylką rosyjską trochę trudniej się dekoruje. Może krem był za luźny. Czasami warto go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał (nie stwardniał).

  • Odpowiedź
    Madaja
    26 stycznia 2018 at 12:55

    czy zamiast cukru mozna uzyc białej czekolady?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      26 stycznia 2018 at 17:47

      Do białek? Nie. W tym przepisie nie radzę stosować zamienników 🙂

  • Odpowiedź
    Joanna
    11 stycznia 2018 at 18:24

    Czy krem bez dodatku barwnika jest śnieżnobiały? Szukam kremu, którym mogłabym otynkować tort i zrobić efekt ombre od białego do niebieskiego. Na chrzciny 🙂 Czy Pani zdaniem ten krem jest biały lub blisko białego? Pasowałby na wierzch tortu na chrzciny?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Joanna

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      11 stycznia 2018 at 19:34

      Krem nie jest śnieżnobiały, ale bardzo blisko mu do białego. Na zdjęciu taka biel wyszła mi po dodaniu białego barwnika Wilton. Jeśli nie chcesz specjalnie kupować barwnika, to polecam zrobić trzy odcienie niebieskiego, gdzie ostatni będzie bardzo, ale to bardzo jasny :). Jeszcze tego nie sprawdzałam, ale ponoć bardzo ładna biel wychodzi po wymieszaniu kremu z białym barwnikiem i odrobiną fioletu. Ale może lepiej nie ryzykować. Jak sprawdzę, to na pewno podam w przepisie taką informację.

      • Odpowiedź
        Joanna
        11 stycznia 2018 at 20:02

        Dziękuję 😀

  • Odpowiedź
    BobMars39
    6 września 2017 at 13:46

    Czy zamiast masła można dać margarynę 80%?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      6 września 2017 at 14:48

      Nie. Do tego kremu nadaje się masło, min 82% tłuszczu :).

    • Odpowiedź
      Zuza
      16 listopada 2017 at 17:25

      Mi ani na margarynie ani na mixie nie wyszło. Musi być masło.

  • Zostaw komentarz