KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM MICHAŁKOWY JASNY

krem michałkowy jasny, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

Krem Michałkowy jasny do tortu to przepyszny krem z białą czekoladą i znanymi wszystkim białymi Michałkami. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z klasycznych Michałków! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok 120 g cukierków białe Michałki (8 szt)
  • 55 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem zawiera orzeszki z cukierków. Jeśli chcemy mieć idealnie gładki krem można masę z rozpuszczoną czekoladą i cukierkami przecedzić przez sitko, aby pozbyć się orzeszków (przecedzamy przed schłodzeniem). 
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu Michałkowego jasnego: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
  5. Użyłam białe Michałki z Wawel.
  6. Krem Michałkowy jasny zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę. 

Smacznego 🙂


krem michałkowy jasny, prosty krem do tortu, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

krem michałkowy jasny, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

26 komentarzy

  • Odpowiedź
    Agata
    5 września 2023 at 20:40

    Czy można dodać śmietanę 30%?
    Zmienia się wtedy proporcje?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 września 2023 at 23:19

      Ostatnio robię wszystkie kremy na śmietance 30% i tak gdzie jest czekolada, nie widzę ogromnej różnicy. Możesz dać 10 ml/g mniej śmietanki 30%. Robiłam krem z michałkami na śmietance 30%, ale ten z mleczną czekoladą i był ok.

  • Odpowiedź
    Ania
    6 kwietnia 2023 at 22:45

    Czy jak masa z ciemnych michałków jest bardzo zimna ale nadal lekko płynna to po dodaniu mascarpone krem sie uda?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 kwietnia 2023 at 08:49

      Tak 🙂 Kiedyś używałam śmietanki 36% z Piątnicy i przy niej masy były bardzo gęste. Przy śmietance 30 lub 36% UHT są płynne.

  • Odpowiedź
    Ula
    27 marca 2023 at 23:13

    Upiekłam biszkoptz Pani przepisu, jutro przygotuje bazę pod krem, kiedy i jak trzeba namoczyc biszkopt woda?

  • Odpowiedź
    M9nikak
    2 maja 2022 at 20:53

    Dzień dobry, czy myśli Pani, że uda się go zrobić z formie musu? Czyli tak jak mus z białej czekolady? Pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Jula
    1 lutego 2022 at 08:41

    Witam na tort prostokątny na 30 porcji z jakich proporcji zrobić krem? 😉

  • Odpowiedź
    Karolina
    14 stycznia 2022 at 10:55

    Witam czemu do śmietanki z Piątnicy dodajemy o połowę Mascarpone mniej?
    Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2022 at 12:45

      Bo śmietanka z Piątnicy jest bardzo gęsta po ubiciu. Przed ubiciem też jest gęściejsza od innych śmietanek 36%, np. z Mlekovity. Do śmietanki z Piątnicy zawsze dawałam mniej mascarpone. Do innych muszę dawać trochę więcej.

  • Odpowiedź
    Kremy
    5 października 2021 at 22:32

    Robiłam krem wg przepisu i przy połączeniu z serkiem mascarpone, krem się zważył, na początku było wszystko super i nastąpił taki moment że podczas miksowania jeden wielki klops i miałam tak z tym i czekoladowym kremem tak samo. Co mogło być przyczyną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 października 2021 at 23:58

      Za długo miksowany krem. Ja miksuję kremy mikserem ręcznym. Takim mikserem łatwiej wyczuć moment, gdy krem jest już gotowy lub zaczyna się warzyć. Wtedy krem robi się luźniejszy. Jeśli robisz kremy mikserem planetarnym to nie jesteś w stanie tego wyczuć. Masz piękny krem i nagle jest zwarzony.

    • Odpowiedź
      Angelika
      27 stycznia 2022 at 20:49

      Po dodaniu mascarpone krem ubijamy dosłownie chwilke

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        29 stycznia 2022 at 11:44

        Tak, ale to zależy od ilości kremu i śmietanki, której użyjemy. Dlatego trudno określić dokładnie czas miksowania. Tobie może to zająć 30 sekund, a komuś innemu 45 :).

  • Odpowiedź
    Wiktoria
    8 maja 2021 at 23:31

    Jak długo można przechowywać bazę pod krem w lodówce ? Z góry dziękuje i pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 maja 2021 at 00:08

      Nie trzymałam takiej masy więcej niż dwa dni.

    • Odpowiedź
      Weronika
      8 maja 2022 at 12:06

      Dzień dobry, czy tym kremem można obłożyć tort (użyć jako 'tynk’) pozdrawiam

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        9 maja 2022 at 17:36

        Można. Polecam przecedzić ciepłą masę przez sitko, aby pozbyć się orzeszków z kremu. Taki krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową.

  • Odpowiedź
    Emilia
    5 kwietnia 2021 at 18:24

    Czy jasne Michałki można zastąpić klasycznymi?

  • Odpowiedź
    Kari
    2 kwietnia 2021 at 13:19

    Moze byc do tortu pokrytego masa cukrowa?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 kwietnia 2021 at 14:15

      Tak, ale tort otynkowany musu być kremem maślanym.

    • Odpowiedź
      Agata
      21 września 2021 at 08:03

      Da radę zrobić krem, a za dwa dni przełożyć tort? Czy lepiej „na świeżo”

    Zostaw komentarz