KREM MICHAŁKOWY JASNY

by Magdalena Indyka
krem michałkowy jasny, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,
image_print

Krem Michałkowy jasny do tortu to przepyszny krem z białą czekoladą i znanymi wszystkim białymi Michałkami. Krem wykorzystałam do tortu Dwa Michały, gdzie znajdziecie również krem z klasycznych Michałków! Słodycz kremu z białymi michałkami najlepiej przełamać żelką lub frużeliną z kwaśnych owoców np. maliny, porzeczki :).

Składniki:
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok 120 g cukierków białe Michałki (8 szt)
  • 55 g białej czekolady
  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę z pokrojonymi cukierkami. Powoli całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem się czekolady i cukierków możecie przez chwilę podgrzać całość na małym ogniu. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę z cukierkami i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Krem zawiera orzeszki z cukierków. Jeśli chcemy mieć idealnie gładki krem można masę z rozpuszczoną czekoladą i cukierkami przecedzić przez sitko, aby pozbyć się orzeszków (przecedzamy przed schłodzeniem). 
  5. Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml. 
Uwagi:
  1. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu Michałkowego jasnego: połączenia smakowe
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. W kremie możecie modyfikować ilość białej czekolady i cukierków, jeśli będzie dla Was za słodki. Pamiętajcie jednak, że to wpłynie nie tylko na smak kremu, ale również na jego stabilność. Dlatego trzeba odpowiednio zwiększyć ilość mascarpone.
  5. Użyłam białe Michałki z Wawel.
  6. Krem Michałkowy jasny zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone nawet o połowę. 

Smacznego 🙂


krem michałkowy jasny, prosty krem do tortu, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

krem michałkowy jasny, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

32 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Monika
Monika
2 miesięcy temu

Bardzo często robię ten krem jest naprawdę pyszny 😋 Robiąc torty używam tylko Pani przepisów. Wszystko wychodzi idealnie. Pozdrawiam Monika

Katarzyna
Katarzyna
Odpowiedz na  Monika
1 miesiąc temu

Witam czy do tortu o średnicy 20-22cm trzeba zrobić podwójną porcję ?

Agata
Agata
1 rok temu

Czy można dodać śmietanę 30%?
Zmienia się wtedy proporcje?

Asia
Asia
Odpowiedz na  Agata
8 miesięcy temu

Pani Magdo, czy do gotowanej masy z Michałków i śmietanki można dodać choć odrobinę zelatyny, żeby krem był stabilniejszy na te upały? Jeśli tak, to ile Pani proponuje?

Ania
Ania
1 rok temu

Czy jak masa z ciemnych michałków jest bardzo zimna ale nadal lekko płynna to po dodaniu mascarpone krem sie uda?

Ula
Ula
1 rok temu

Upiekłam biszkoptz Pani przepisu, jutro przygotuje bazę pod krem, kiedy i jak trzeba namoczyc biszkopt woda?

M9nikak
M9nikak
2 lat temu

Dzień dobry, czy myśli Pani, że uda się go zrobić z formie musu? Czyli tak jak mus z białej czekolady? Pozdrawiam

Jula
Jula
3 lat temu

Witam na tort prostokątny na 30 porcji z jakich proporcji zrobić krem? 😉

Karolina
Karolina
3 lat temu

Witam czemu do śmietanki z Piątnicy dodajemy o połowę Mascarpone mniej?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Kremy
Kremy
3 lat temu

Robiłam krem wg przepisu i przy połączeniu z serkiem mascarpone, krem się zważył, na początku było wszystko super i nastąpił taki moment że podczas miksowania jeden wielki klops i miałam tak z tym i czekoladowym kremem tak samo. Co mogło być przyczyną?

Angelika
Angelika
Odpowiedz na  Kremy
3 lat temu

Po dodaniu mascarpone krem ubijamy dosłownie chwilke

Wiktoria
Wiktoria
3 lat temu

Jak długo można przechowywać bazę pod krem w lodówce ? Z góry dziękuje i pozdrawiam

Weronika
Weronika
Odpowiedz na  Wiktoria
2 lat temu

Dzień dobry, czy tym kremem można obłożyć tort (użyć jako 'tynk’) pozdrawiam

Emilia
Emilia
3 lat temu

Czy jasne Michałki można zastąpić klasycznymi?

Kari
Kari
3 lat temu

Moze byc do tortu pokrytego masa cukrowa?

Agata
Agata
Odpowiedz na  Kari
3 lat temu

Da radę zrobić krem, a za dwa dni przełożyć tort? Czy lepiej „na świeżo”

32
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x