TORTY/ WIELKANOC

TORT WIELKANOCNY

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Tort Wielkanocny kryje w sobie przepyszne kremy zrobione z cukierków z nadzieniem adwokatowym. Tort ten będzie nie tylko smakował, ale i pięknie prezentował się na świątecznym stole :).
Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji. 

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance.
Dzień 2: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem).
Dzień 3: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy czekoladą.
Dzień 4: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na biszkopt ‘rzucany’ (tortownica śr 18cm):

  • 4 białka + szczypta soli (rozm. ‘L’)
  • 120 g drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • 98 g mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy całość ok 8 min. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotowa masa będzie gęsta i nie wyczujemy między palcami ziarenek cukru.
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy ok 35 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości ok 40 cm. Podnosimy, kładziemy na blat i zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem czekoladowy – krem czekoladowy:
  • 170 ml śmietany kremówki 36%
  • 130 g czekolady z czekoladek, połamanych
  • 40 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Za pomocą noża odcinamy spody czekoladek i wyciągamy nadzienie, które zużyjemy do kremu adwokatowego (nadzienie umieszczamy w szczelnym pojemniku/słoiku). Pozostałą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
Krem adwokatowy – krem adwokatowy:
  • 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (11-12 cukierków)
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Nadzienie adwokatowe dodajemy do schłodzonego serka mascarpone i za pomocą miksera miksujemy, aż otrzymamy jednolity krem adwokatowy.

Do nasączenia:

  • woda z sokiem z cytryny +trochę cukru

Dodatkowo:

  • konfitura malinowa, jagodowa lub z czarnej porzeczki
Krem do dekoracji z białą czekoladą – krem do dekoracji:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%*
  • 60 g białej czekolady
  • 100 g mascarpone, schłodzonego
  • biały barwnik spożywczy w żelu
  • miętowy/turkusowy barwnik w żelu*
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i miętowy/turkusowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
  2. W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  3. Użyłam śmietanki 36% z Piątnicy. Krem wyszedł gęsty. Przy innej śmietance 36% będzie luźniejszy. Można wtedy dodać trochę więcej mascarpone, jeśli wolicie gęściejszy krem. Użyłam barwnik w żelu Wilton ‘Teal’.
Dekoracja tortu:
  • 30 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 40 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
  • 30 g białej czekolady, startej na tarce
  • czekoladowe jajeczka do dekoracji
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż cała się rozpuści. Gdyby masa wyszła za gęsta dodajemy trochę śmietanki, gdy za rzadka – czekoladę.
  2. Otrzymaną polewę studzimy i dekorujemy tort i czekoladowe jajeczka.
  3. Zamiast rozpuszczonej czekolady w śmietance można ochlapać tort kakao rozpuszczonym w ekstrakcie waniliowym (1 łyżka kakao + 1 łyżka ekstraktu waniliowego).

Wykonanie:

  1. Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną i nakładamy krem czekoladowy. Wygładzamy szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go. Wykładamy konfiturę, krem adwokatowy, wyrównujemy i przykrywamy całość ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy (delikatnie).
  2. Górnego blatu nie nasączamy za mocno, aby tynk lepiej się trzymał. Jeśli biszkopt nie jest za suchy możemy pominąć nasączanie.
  3. Tak przygotowany tort schładzamy kilka godzin w lodówce, aby naturalnie osiadł (najlepiej całą noc). Przed tynkowaniem polecam wyciągnąć tort z lodówki kilka minut wcześniej, aby się ocieplił. Gdy położycie krem na zimnym torcie zacznie szybko twardnieć.
  4. Tort Wielkanocny ‚tynkujemy’ kremem z białą czekoladą. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu.
  5. Otynkowany i wygładzony tort dekorujemy (ochlapujemy) płynną czekoladą. Używamy w tym celu pędzelka i łyżki (w załączonym filmie pokazałam jak to zrobiłam). W ten sposób dekorujemy też jajeczka, ale nie jest to konieczne.
  6. Startą białą czekoladą i jajeczkami dekorujemy wierzch tortu. Jajeczka najlepiej nałożyć tuż przed podaniem tortu gościom.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mascarpone.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
  3. Użyłam cukierków Wawel. Jeśli inne cukierki mają rzadsze nadzienie, to dodawajcie je stopniowo do mascarpone, aby nie rozrzedziło za bardzo kremu adwokatowego. Krem w smaku jest delikatny. Jeśli chcecie wzmocnić smak i dać więcej nadzienia dodajcie do kremu żelatynę, aby usztywnić krem. 
  4. Tort Wielkanocny kroimy gorącym nożem, aby nie kruszył się podczas krojenia.
  5. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija ok 8 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  6. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.

Smacznego 🙂


tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

tort wielkanocny, tort na wielkanoc, tort z jajeczkami, krem czekoladowy, krem adwokatowy,

Polecam również:

babeczki cytrynowe z kremem, babeczki cytrynowe na wielkanoc, babeczki z kremem czekoladowym, babeczki cytrynowe

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

ciasto toffi bez pieczenia, krakersik, ciasto kajmakowe, ciasto z masą kajmakową, ciasto bez pieczenia,

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Halina
    10 kwietnia 2019 at 22:24

    Piękny tort,perfekcja wykonania i na pewno poezja smaku.Mam tylko pytanie o jakie cukierki adwokatowe chodzi?
    ,rzadko kupuje cukierki lub pomadki i nie wiem które to

  • Odpowiedź
    AAlicja
    7 kwietnia 2019 at 19:00

    Piękny tort, film świetny.Fajnie, że pokazałaś w przekroju.Dzięki,Alicja.

  • Odpowiedź
    Dorota
    7 kwietnia 2019 at 15:25

    Cudny ten tort. Masz talent, perfekcyjnie dekorujesz torty.
    Pozdrawiam.

  • Zostaw komentarz