Tort Wielkanocny kryje w sobie przepyszne kremy zrobione z cukierków z nadzieniem adwokatowym. Tort ten będzie nie tylko smakował, ale i pięknie prezentował się na świątecznym stole :).
Krem czekoladowy jest bardzo stabilny w przeciwieństwie do adwokatowego. Dlatego krem ten polecam jedynie do lekkich tortów bez masy cukrowej i ciężkich dekoracji.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy czekoladę z czekoladek w śmietance.
2 dzień: Robimy krem czekoladowy i adwokatowy, składamy tort (przekładamy biszkopt kremem).
3 dzień: Tynkujemy tort kremem i dekorujemy czekoladą.
4 dzień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki na biszkopt (tortownica śr 18 cm) – biszkopt:
- 4 białka (ok 148 g)
- 144 g drobnego cukru
- 4 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- Oddzielamy białka od żółtek.
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 12-15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
- Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
- Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy ok 35 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi). - Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem czekoladowy – krem czekoladowy:
- 170 ml śmietany kremówki 36%
- 130 g czekolady z czekoladek, połamanych
- 40 g serka mascarpone, schłodzonego
- Za pomocą noża odcinamy spody czekoladek i wyciągamy nadzienie, które zużyjemy do kremu adwokatowego (nadzienie umieszczamy w szczelnym pojemniku/słoiku). Pozostałą czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Po ok 2 minutach mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzony krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
Krem adwokatowy – krem adwokatowy:
- 100 g nadzienia adwokatowego z cukierków adwokatowych (11-12 cukierków)
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- Nadzienie adwokatowe dodajemy do schłodzonego serka mascarpone i za pomocą miksera krótko miksujemy, aż otrzymamy gładki i jednolity krem.
Do nasączenia:
- woda z sokiem z cytryny +trochę cukru
Dodatkowo:
- konfitura malinowa, jagodowa lub z czarnej porzeczki
Krem do dekoracji z białą czekoladą – krem do dekoracji:
- 220 ml śmietanki kremówki 36%*
- 60 g białej czekolady
- 100 g mascarpone, schłodzonego
- biały barwnik spożywczy w żelu
- miętowy/turkusowy barwnik w żelu*
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i miętowy/turkusowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
- W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Użyłam śmietanki 36% z Piątnicy. Krem wyszedł gęsty. Przy innej śmietance 36% będzie luźniejszy. Można wtedy dodać trochę więcej mascarpone, jeśli wolicie gęściejszy krem. Użyłam barwnik w żelu Wilton ‘Teal’.
Dekoracja tortu:
- 30 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 40 g czekolady (deserowej lub gorzkiej)
- 30 g białej czekolady, startej na tarce
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż cała się rozpuści. Gdyby masa wyszła za gęsta dodajemy trochę śmietanki, gdy za rzadka – czekoladę.
- Otrzymaną polewę studzimy i dekorujemy tort i czekoladowe jajeczka.
- Zamiast rozpuszczonej czekolady w śmietance można ochlapać tort kakao rozpuszczonym w ekstrakcie waniliowym (1 łyżka kakao + 1 łyżka ekstraktu waniliowego).
Wykonanie:
- Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy na tortownicy. Nasączmy go wodą z cytryną i nakładamy krem czekoladowy. Wygładzamy szpatułką i nakładamy drugi blat biszkoptowy. Nasączamy go. Wykładamy konfiturę, krem adwokatowy, wyrównujemy i przykrywamy całość ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy (delikatnie).
- Górnego blatu nie nasączamy za mocno, aby tynk lepiej się trzymał. Jeśli biszkopt nie jest za suchy możemy pominąć nasączanie.
- Tak przygotowany tort schładzamy kilka godzin w lodówce, aby naturalnie osiadł (min. 6 godz., najlepiej całą noc). Przed tynkowaniem polecam wyciągnąć tort z lodówki kilka minut wcześniej, aby się ocieplił. Gdy położycie krem na zimnym torcie zacznie szybko twardnieć.
- Tort Wielkanocny ‚tynkujemy’ kremem z białą czekoladą. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu.
- Otynkowany i wygładzony tort dekorujemy (ochlapujemy) płynną czekoladą. Używamy w tym celu pędzelka i łyżki (w załączonym filmie pokazałam jak to zrobiłam). W ten sposób dekorujemy też jajeczka, ale nie jest to konieczne.
- Startą białą czekoladą i jajeczkami dekorujemy wierzch tortu. Jajeczka najlepiej nałożyć tuż przed podaniem tortu gościom.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mascarpone.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
- Użyłam cukierków Wawel. Jeśli inne cukierki mają rzadsze nadzienie, to dodawajcie je stopniowo do mascarpone, aby nie rozrzedziło za bardzo kremu adwokatowego. Krem w smaku jest delikatny. Jeśli chcecie wzmocnić smak i dać więcej nadzienia dodajcie do kremu żelatynę, aby usztywnić krem.
- Tort Wielkanocny kroimy gorącym nożem, aby nie kruszył się podczas krojenia.
- Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych, sztywnych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija ok 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
8 komentarzy
karolina
14 kwietnia 2020 at 11:17Cześć. Ja na Wielkanoc piekłam sernik i murzynka. Nie wiem jak Wy , ale do murzynka dodaję bakalie i żurawinę suszoną. Moim domownikom smakuje 🙂 Pierwszy raz słyszę o kremie adwokatowym! Natchnęłaś mnie żeby go zrobić i spróbować 🙂 Dziękuję, że tak szczegółowo opisujesz jak upiec tort. Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem tortów. Zazwyczaj kupuję na różne okazje w cukierniach, bądź tak jak teraz zamówiłam wielkanocny tort z dostawą . Jeszcze raz dziękuję za fajny przepis. Na pewno będę zaglądać na twój blog. Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
15 kwietnia 2020 at 14:04Cieszę się i życzę wielu sukcesów kulinarnych!
Halina
10 kwietnia 2019 at 22:24Piękny tort,perfekcja wykonania i na pewno poezja smaku.Mam tylko pytanie o jakie cukierki adwokatowe chodzi?
,rzadko kupuje cukierki lub pomadki i nie wiem które to
Magdalena Indyka
11 kwietnia 2019 at 11:02Cukierki z Wawelu. W przepisie na krem adwokatowy jest film, gdzie widać jakie cukierki użyłam 🙂
AAlicja
7 kwietnia 2019 at 19:00Piękny tort, film świetny.Fajnie, że pokazałaś w przekroju.Dzięki,Alicja.
Magdalena Indyka
7 kwietnia 2019 at 20:46Dziękuję!
Dorota
7 kwietnia 2019 at 15:25Cudny ten tort. Masz talent, perfekcyjnie dekorujesz torty.
Pozdrawiam.
Magdalena Indyka
7 kwietnia 2019 at 20:46Dziękuję i pozdrawiam 🙂