Krem z brzoskwiń do tortu to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 40 ml mleka
- 30 g cukru
- 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki)
- 40 ml mleka
- 4 g mąki pszennej – 1/3 łyżki
- 30 g budyniu śmietankowego bez cukru
- 2 żółtka (ok 38 g)
- 80 g masła (min. 82% tłuszczu) w temp. pokojowej
- Do mleka (40 ml) dodajemy mąkę, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładką masę.
- Pozostałe mleko (40 ml), cukier i syrop mieszamy w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu.
- Gdy mleko z syropem się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z mąką i mieszamy całość dokładnie. Mieszamy cały czas, gotując budyń na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
- Zdejmujemy rondelek z palnika i jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała całą powierzchnię budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń nie może być ciepły!
- Masło ucieramy na puszystą masę (min. 10 min). Masło przed utarciem ma być miękkie, ale nie może być lejące, prawie płynne.
- Cały czas miksując, powoli dodajemy do masła wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Następną łyżkę dodawać po zmiksowaniu poprzedniej. Miksujemy całość do połączenia się składników.
Uwagi:
- Wszystkie składniki na krem z brzoskwiń muszą mieć temperaturę pokojową.
- Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z brzoskwiń: połączenia smakowe.
- Krem z brzoskwiń z dodatkiem masła twardnieje w lodówce. Wypieki z takim kremem polecam wyciągnąć min. 30 minut przed podaniem.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
9 komentarzy
Dorota
18 sierpnia 2022 at 11:14Do kremu brzoskwiniowego lepsza będzie żelka czy frużelina brzoskwiniowa? Nie robiłam jeszcze nigdy żelki i nie wiem czy próbować 😉
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:22Zarówno żelka jak i frużelina będą ok. Zależy jaką formę owoców wolisz 🙂 Lubisz czuć kawałki owoców, czy wolisz żelkę 🙂
Marlena
6 lipca 2022 at 17:08Będę robiła drugi raz ten krem do tortu, wyszedł bardzo smaczny więc chce go powtórzyć. Ja połączyłam z żelką brzoskwiniową i drugi krem to czekoladowy. Niestety nie mogę dodać zdjęcia.
Magdalena Indyka
8 lipca 2022 at 16:58Zdjęcie się dodało 🙂 Jejku…ale bym taki dziś zjadła! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Anna
12 czerwca 2022 at 13:42krem wyszedł przepyszny <3 Dziękuję za ten przepis :* Zrobiłam podwójną ilość do tortu, tylko dodałam do niego też syropu z ananasa. nie jest za słodki taki w sam raz. Bardzo polecam 🙂
Kinga
15 lutego 2022 at 18:36Czy ten krem nadaje się do tortu?
Magdalena Indyka
21 lutego 2022 at 13:23Oczywiście 🙂
Ju
13 maja 2021 at 22:06Czy taki krem można też zrobić np z malinami?
Magdalena Indyka
14 maja 2021 at 16:09Nie robiłam wersji malinowej, ale myślę, że można spróbować w ten sam sposób. Tylko nie wiem jak będzie smakować.