KREM Z BRZOSKWIŃ

by Magdalena Indyka
krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,
image_print

Krem z brzoskwiń do tortu to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam!

Składniki:
  • 40 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki)
  • 40 ml mleka
  • 4 g mąki pszennej – 1/3 łyżki
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka (ok 38 g)
  • 80 g masła (min. 82% tłuszczu) w temp. pokojowej
  1. Do mleka (40 ml) dodajemy mąkę, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładką masę.
  2. Pozostałe mleko (40 ml), cukier i syrop mieszamy w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu.
  3. Gdy mleko z syropem się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z mąką i mieszamy całość dokładnie. Mieszamy cały czas, gotując budyń na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Zdejmujemy rondelek z palnika i jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała całą powierzchnię budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń nie może być ciepły!
  5. Masło ucieramy na puszystą masę (min. 10 min). Masło przed utarciem ma być miękkie, ale nie może być lejące, prawie płynne.
  6. Cały czas miksując, powoli dodajemy do masła wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Następną łyżkę dodawać po zmiksowaniu poprzedniej. Miksujemy całość do połączenia się składników.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki na krem z brzoskwiń muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z brzoskwiń: połączenia smakowe
  4. Krem z brzoskwiń z dodatkiem masła twardnieje w lodówce. Wypieki z takim kremem polecam wyciągnąć min. 30 minut przed podaniem.

Smacznego 🙂

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

11 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Dorota
Dorota
2 lat temu

Do kremu brzoskwiniowego lepsza będzie żelka czy frużelina brzoskwiniowa? Nie robiłam jeszcze nigdy żelki i nie wiem czy próbować 😉

Marlena
Marlena
2 lat temu

Będę robiła drugi raz ten krem do tortu, wyszedł bardzo smaczny więc chce go powtórzyć. Ja połączyłam z żelką brzoskwiniową i drugi krem to czekoladowy. Niestety nie mogę dodać zdjęcia.

Jaszczurka
Jaszczurka
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Czy krem Oreo i krem brzoskwiniowy Plus żelka brzoskwiniowa pasują do siebie? I czy można dodać kawałki brzoskwiń?

Anna
2 lat temu

krem wyszedł przepyszny <3 Dziękuję za ten przepis :* Zrobiłam podwójną ilość do tortu, tylko dodałam do niego też syropu z ananasa. nie jest za słodki taki w sam raz. Bardzo polecam 🙂

Kinga
Kinga
3 lat temu

Czy ten krem nadaje się do tortu?

Ju
Ju
3 lat temu

Czy taki krem można też zrobić np z malinami?

11
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x