KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM Z BRZOSKWIŃ

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

Krem z brzoskwiń do tortu to pyszny brzoskwiniowy krem z budyniem. Krem jest delikatny w smaku, dlatego polecam dodać do kremu frużelinę brzoskwiniową, która go wzmocni. Masę wykorzystałam do pysznego ciasta Brzoskwiniowiec. Kremem można udekorować babeczki :). Polecam!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 40 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 160 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki)
  • 40 ml mleka
  • 4 g mąki pszennej – 1/3 łyżki
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka (ok 38 g)
  • 80 g masła (min. 82% tłuszczu) w temp. pokojowej
  1. Do mleka (40 ml) dodajemy mąkę, budyń i żółtka. Miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładką masę.
  2. Pozostałe mleko (40 ml), cukier i syrop mieszamy w rondelku i zagotowujemy na małym ogniu.
  3. Gdy mleko z syropem się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z mąką i mieszamy całość dokładnie. Mieszamy cały czas, gotując budyń na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
  4. Zdejmujemy rondelek z palnika i jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała całą powierzchnię budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Budyń nie może być ciepły!
  5. Masło ucieramy na puszystą masę (min. 10 min). Masło przed utarciem ma być miękkie, ale nie może być lejące, prawie płynne.
  6. Cały czas miksując, powoli dodajemy do masła wystudzony budyń, łyżka po łyżce. Następną łyżkę dodawać po zmiksowaniu poprzedniej. Miksujemy całość do połączenia się składników.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki na krem z brzoskwiń muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm (grubość ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z brzoskwiń: połączenia smakowe.
  4. Krem z brzoskwiń z dodatkiem masła twardnieje w lodówce. Wypieki z takim kremem polecam wyciągnąć min. 30 minut przed podaniem.

Smacznego 🙂

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

krem z brzoskwiń, krem brzoskwiniowy, brzoskwiniowy krem, masa brzoskwiniowa, masa z brzoskwiń, krem z brzoskwiń w puszce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

9 komentarzy

  • Odpowiedź
    Dorota
    18 sierpnia 2022 at 11:14

    Do kremu brzoskwiniowego lepsza będzie żelka czy frużelina brzoskwiniowa? Nie robiłam jeszcze nigdy żelki i nie wiem czy próbować 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2022 at 13:22

      Zarówno żelka jak i frużelina będą ok. Zależy jaką formę owoców wolisz 🙂 Lubisz czuć kawałki owoców, czy wolisz żelkę 🙂

  • Odpowiedź
    Marlena
    6 lipca 2022 at 17:08

    Będę robiła drugi raz ten krem do tortu, wyszedł bardzo smaczny więc chce go powtórzyć. Ja połączyłam z żelką brzoskwiniową i drugi krem to czekoladowy. Niestety nie mogę dodać zdjęcia.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lipca 2022 at 16:58

      Zdjęcie się dodało 🙂 Jejku…ale bym taki dziś zjadła! Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Odpowiedź
    Anna
    12 czerwca 2022 at 13:42

    krem wyszedł przepyszny <3 Dziękuję za ten przepis :* Zrobiłam podwójną ilość do tortu, tylko dodałam do niego też syropu z ananasa. nie jest za słodki taki w sam raz. Bardzo polecam 🙂

  • Odpowiedź
    Kinga
    15 lutego 2022 at 18:36

    Czy ten krem nadaje się do tortu?

  • Odpowiedź
    Ju
    13 maja 2021 at 22:06

    Czy taki krem można też zrobić np z malinami?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 maja 2021 at 16:09

      Nie robiłam wersji malinowej, ale myślę, że można spróbować w ten sam sposób. Tylko nie wiem jak będzie smakować.

    Zostaw komentarz