MUS Z MANGO

by Magdalena Indyka
mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,
image_print

Mus z mango to lekki słodki krem do tortu. Jak dla mnie jest to bardzo słodki mus. Przypomina mi smak soków owocowych dla dzieci z marchewką :). Dlatego polecam dodać do niego sok z cytryny, aby orzeźwić trochę smak musu.
Polecam również żelkę z mango

P.S. Mus z mango zrobiłam z gotowej pulpy z puszki, ale bez problemu zrobicie mus ze świeżego mango lub mrożonego. W ostatnich punktach opisu wykonania piszę jak to zrobić :).
Robiłam też mus mango używając pasteryzowanego puree, które kupiłam w sklepie internetowym: https://sklep.polmarkus.com.pl/pulpy-pasteryzowane/pasteryzowane-puree-mango-1-kg?from=listing&campaign-id=12
Pasteryzowane puree po otwarciu przechowujemy do 6 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Składniki:
  • 160 g pulpy lub puree z mango
  • 15-25 g cukru, do smaku (przy puree dałam 15 g)
  • 2-3 (ok 20 g) łyżki soku z pomarańczy – opcjonalnie
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 160 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Pulpę z mango przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien i pestek
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Pulpę/puree umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik.
  4. Dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree z mango nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony – rozwarstwiony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus z mango od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem mango schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
  11. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien. Do pulpy dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  12. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i przecedzamy przez sitko.

 

Uwagi:
  1. Musu z mango z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – zrobiłam 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z mango: połączenia smakowe
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie jest nasze mango lub pulpa z mango. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać, ponieważ mus mango jest bardzo słodki i sok z cytryny orzeźwia smak musu. 
  5. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 6,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 6 g dać np. 6,8 g, a to już prawie 7 g.

Smacznego 🙂

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

22 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
abb
abb
1 rok temu

Ile może stać w lodówce samo puree z żelatyna?

Asia asAdia kjh
Asia asAdia kjh
1 rok temu

Czy do tego musu mogę użyć takiego purre

Ewelina
Ewelina
2 lat temu

Czemu dała Pani 250g pulpy skoro w przepisie jest jej mniej?
Pozdrawiam 🙂

Karo
Karo
2 lat temu

czy mozna do śmietanki dodać toche mascarpone, tak aby wyszedł bardziej krem niż mus?

Sabina
Sabina
2 lat temu

Jakiej firmy piłkę Pani poleca, aby wyszedł taki ładny żółty kolor???

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Czy mus z marakuji z tego przepisu wyjdzie?
Pozdrawiam

Kasia
Kasia
2 lat temu

Czy zamiast żelatyny można użyć agar, jeśli tak to w takiej samej ilości?

Joanna
Joanna
2 lat temu

Witam jakiej żelatyny Pani używa? bo mi w każdym musie wychodzi tzw. bułka . proporcje dokładnie zważone zawsze .

Olusia
Olusia
3 lat temu

Witam, czy można sama pulpe z mango przygotować dzień wcześniej, a połączyć ze śmietanka na następny dzień?? Pozdrawiam

Alicja
Alicja
3 lat temu

Mój mus nie był taki żółty jak u Pani Czy może być wina tego że nie dałam soku z cytryny i pomarańczy?

Marta
Marta
3 lat temu

Czy żelatyna w tym musie jest konieczna? Wydaje mi się, że gdyby zrobić krem dzień wcześniej i go schłodzić ze śmietanką w lodówce to może nie trzeba byłoby dodawać żelatyny, czy mylę się? Z góry dziękuję za odpowiedź.

22
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x