ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA MANGO

żelka mango do tortu, żelka z mango, żelka do tortu, wkładka z mango do kremu,

Żelka mango to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu uzyskujemy owocowy blat do tortu. Żelka z mango do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego, do musu malinowego lub mango.

Uwaga!
Żelkę mango do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Na filmie widać jak to powinno wyglądać. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

 

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Żelka mango – śr 16 cm, grubość ok 7-8 mm:
  • 200 g pulpy z mango
  • 1-3 łyżki soku z cytryny, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Pulpę z mango umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy pulpy z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree.
  3. Ostudzoną pulpę przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą.
  4. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  5. Tak przygotowana żelkę z mango wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.).
  6. Żelkę z mango możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
  7. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree (ważne aby otrzymać 200 g puree). Przecedzamy przez sitko (aby pozbyć się włókien z mango). Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  8. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i postępujemy jak wyżej. 
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę. 
  4. Jeśli żelka z mango nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z mango, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców lub trochę wody. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂


żelka mango do tortu, żelka z mango, żelka do tortu, wkładka z mango do kremu,

żelka mango do tortu, żelka z mango, żelka do tortu, wkładka z mango do kremu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz