MUS MANGO MARAKUJA

by Magdalena Indyka
mus mango marakuja, mus do monoporcji, mus z mango i marakui, krem mango marakuja, mus do tortu,
image_print

Mus mango marakuja to lekki owocowy krem do tortu. Mus mango z marakują to dla mnie smaczniejsza wersja musu z samego mango, który jest dla mnie trochę za słodki. Marakuja idealnie przełamuje słodycz mango i dzięki temu otrzymujemy pyszny owocowy krem do tortu. W tym przepisie można bez problemu modyfikować ilość puree z mango i marakui. Jeśli dacie więcej puree z marakui wyjdzie wam kwaśniejszy smak musu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. Mus mango marakuja robiłam z gotowej pulpy mango z puszki jak i z pasteryzowanego puree z mango.
Pasteryzowanego puree z mango kupiłam w sklepie internetowym: https://sklep.polmarkus.com.pl/pulpy-pasteryzowane/pasteryzowane-puree-mango-1-kg?from=listing&campaign-id=12
Puree po otwarciu przechowujemy do 6 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Składniki na mus mango marakuja – 1 blat biszkoptu o śr 16 cm:
  • 80 g pulpy lub puree z mango
  • 80 g puree z marakui
  • 15-20 g cukru, do smaku 
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 160 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Pulpę z mango przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien i pestek
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min do napęcznienia.
  3. Pulpę/puree z mango i puree z marakui umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik.
  4. Dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree z mango i marakui nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony – rozwarstwiony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus mango marakuja od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
  11. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien. 
  12. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i przecedzamy przez sitko.

 

Uwagi:
  1. Musu  z mango i marakui z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – zrobiłam 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 20 (2 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu mango marakuja: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie jest nasze mango lub pulpa z mango.
  5. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 6,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 6 g dać np. 6,8 g, a to już prawie 7 g.

Smacznego 🙂

mus mango marakuja, mus do monoporcji, mus z mango i marakui, krem mango marakuja, mus do tortu,

mus mango marakuja, mus z mango i marakui, krem mango marakuja, mus do tortu,

mus mango marakuja, mus z mango i marakui, krem mango marakuja, mus do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Monika mKruMonikaM 23/05/2023 - 21:46

dzień dobry widzę że w musie jest zatopiona żelka. Jak ją Pani tam umieściła ?Boje się że po wylaniu połowy porcji musu żelka jako cięższa opadnie i wypchnie mi cały mus do góry przez co nie będzie tak ładnie umieszczona w środku jak u pani. Robiła pani mus w dwóch porcjach i czekała aż pierwsza stężeje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/05/2023 - 09:27

Żelka nie zatonie. Robię całą porcję musu. Wylewam tak ok połowę. Od razu kładę żelkę i na to wylewam mus. Przykrywam biszkoptem. Żelka z musie się lekko zanurzy w musie, ale nie zatonie. Roiłam już tak kilkanaście razy z różnymi musami i zawsze było ok.

Odpowiedź
Kasia 21/02/2023 - 20:23

Cześć, czy ten mus wyszedłby na agarze? Jeśli tak, to jakie proporcje dać?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2023 - 15:59

Wyjdzie. Niestety nie używam agaru i nie wiem jakie proporcje dać.

Odpowiedź