MUS Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

by Magdalena Indyka
mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,
image_print

Mus z brzoskwiń z puszki do tortu i monoporcji to delikatny, lekki krem z brzoskwiń z puszki ze śmietanką. Mus z brzoskwiń idealnie pasuje do kremu śmietankowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt.
Polecam dodać do musu żelkę brzoskwiniową, aby wzmocnić smak delikatnego musu. Dodatek ekstraktu z wanilii sprawia iż mus smakuje jak pyszne lody brzoskwiniowe!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na puree brzoskwiniowe:
  • 200 g brzoskwiń z puszki
  • 15-20 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – opcjonalnie
Składniki na mus z brzoskwiń z puszki:
  • ok 205 g puree brzoskwiniowego
  • 5 g żelatyny (Dr. Oetker)+ 1,5 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 110 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut, do napęcznienia.
  2. Pokrojone brzoskwinie z puszki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree.
    Po zblendowaniu 200 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 205 g puree. 
  3. Otrzymane puree (205 g) podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy do puree napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści.
    Studzimy puree
    nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree brzoskwiniowego i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus z brzoskwiń z puszki od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem z brzoskwiń schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 1,5 cm).
    Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z brzoskwiń z puszki: połączenia smakowe.
  3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 205 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

Smacznego 🙂

mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

5 komentarzy

Kasia 22/02/2024 - 14:19

Dzień dobry
Nie widzę ikony do druku 🙁 i tak jest w większości przepisów
Uda się to naprawić?
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2024 - 17:04

Też to zauważyłam. W poprzednim szablonie musiałam zainstalować odpowiednią wtyczkę. W nowym albo to jest i na razie nie widzę opcji włączenia tego, albo nie ma i będę musiała poprosić informatyka o pomoc. Ale zrobię to na 100%! Proszę mi dać kilka dni 🙂

Odpowiedź
Kasia 28/02/2024 - 13:27

Czekam z utęsknieniem 🙂

Odpowiedź
Kasia Kasia 18/01/2024 - 08:27

Witam, jak zrobić puree z brzoskwiń ? Brak opisu.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/01/2024 - 13:05

Jest w punkcie 2 opisane jak zrobić puree 🙂

Odpowiedź