BOŻE NARODZENIE/ CIASTECZKA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK

AMERYKANY

Amerykany to moje słodkie wspomnienie z czasów szkoły średniej. W drodze do szkoły wpadałam do cukierni po jedno wielkie pyszne ciacho oblane lukrem. Niestety jego słodki smak często zależał od cukiernika. Gdy przesadził z amoniakiem nie dałam rady zjeść nawet połowy! Gdy kilka lat później znalazłam przepis u Doroty, z bloga ‘Moje Wypieki‘ byłam wniebowzięta. Nie dość, że miałam przepis, to jeszcze okazało się, że można je zrobić bez amoniaku! No cóż… marzenia się spełniają :). 
Składniki na ok 12-17 amerykanów:
  • 3 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 140 g drobnego cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  1. W małym rondelku topimy masło.
  2. W misce, za pomocą miksera, mieszamy dokładnie jajka, mleko i cukier. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste.
  3. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem.
  4. Pieczemy ciastka ok 15-18 minut w 180°C (bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ciastka lekko się zarumienią. Wyciągamy i studzimy na kratce do studzenia.
  5. Amerykany lukrujemy z płaskiej strony. Gdy lukier zastygnie dekorujemy je roztopioną czekoladą i kolorowymi cukierkami.

Lukier:

  • 400 – 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek zimnej wody

Do przesianego cukru pudru (400 g) dodajemy dok z cytryny i 3 łyżki wody, mieszamy dokładnie łyżką. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy kolejną łyżkę wody i mieszamy. Wodę dodajemy do momentu otrzymania odpowiedniej gęstości lukru. Lukier nie może być za rzadki ponieważ spłynie z ciastek. Aby zagęścić lukier dodajemy więcej cukru pudru.

Dodatkowo:
  • 55 g mlecznej czekolady
  • 35 g gorzkiej
  • kolorowe cukierki, np. M&M
  1. Czekolady kroimy na mniejsze kawałki i topimy w kąpieli wodnej (na wysoki garnuszek z wrzącą wodą kładziemy miseczkę z czekoladą). Roztopioną czekoladę przekładamy do worka cukierniczego i odcinamy róg, tworząc małą dziurkę (można użyć zwykłego woreczka śniadaniowego).
  2. Dekorujemy amerykany, tworząc ‘kabel od lampek’ i dekorujemy kolorowymi cukierkami.

Uwagi:

  1. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  2. Ilość ciastek zależy od tego jak dużo ciasta nałożymy (ostatnio wyszło mi 12 ciastek, innym razem 17).
  3. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Długość pieczenia zależy od wielkości i grubości ciasteczek.

Smacznego 🙂

Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.


amerykany, ciastka amerykany, ciastka z lukrem. świąteczne ciastka, ciasto biszkoptowe,

amerykany, ciastka amerykany, ciastka z lukrem. świąteczne ciastka, ciasto biszkoptowe,

amerykany, ciastka amerykany, ciastka z lukrem. świąteczne ciastka, ciasto biszkoptowe,

Polecam również:

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

miękkie ciasteczka z czekoladą, miękkie ciastka, ciastka z czekoladą, maślane ciasteczka, czekolada

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

 

Brak kometarzy

Zostaw komentarz