Szarlotka to ciasto moich marzeń! W dzieciństwie jadłam to ciasto i do dziś pamiętam jego smak. Niestety zapomniałam kto mnie częstował tą szarlotką i miałam problem z przepisem. W ciągu ostatnich lat znalazłam ogromną ilość przepisów na to przepyszne ciasto i długo rozmyślałam, od którego zacząć moje testowanie! Miałam szczęście, bo już za pierwszym razem byłam bliska celu. Kilka poprawek w i mogę Wam przedstawić najlepszą szarlotkę pod słońcem! Częstujcie się i smacznego!
Ciasto szarlotka (forma 23×34 cm) – przelicznik foremek:
- 420 g mąki pszennej
- 75 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki kaszki manny
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce ok 30 min. Nie dłużej, aby nie zrobiło się twarde.
- Jedną połowę ciasta wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy (najlepiej za pomocą szklanki).
- Pieczemy ciasto od 15 – 18 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się lekko zarumieni.
- Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy drugą. Na papierze do pieczenia można zrobić szkic formy. Na tak przygotowanym 'podłożu’ rozwałkowujemy drugą porcję ciasta.
- Upieczoną pierwszą warstwę ciasta wyciągamy z piekarnika. Gorące ciasto posypujemy kaszką manną. Wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy.
- Delikatnie nakładamy drugą, rozwałkowaną część ciasta. Na filmie pokazałam jak to zrobiłam, nie rozrywając przy tym ciasta.
- Pieczemy szarlotkę od 35 – 40 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i jeszcze ciepłą lukrujemy. Studzimy ciasto szarlotka w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Mus z jabłek:
- 2,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka lub boskop)
- sok z 1 małej cytryny
- 50-90 g cukru, do smaku
- 1 opakowanie cukru z wanilią (dobrej jakości)*
- 1-2 łyżki kaszki manny – opcjonalnie
*Jak najbardziej możemy dodać do musu prawdziwy cukier z wanilią, jeśli taki mamy :).
- Obieramy i kroimy na mniejsze cząstki 500 g jabłek. Na dużą patelnię wlewamy sok i cukier wymieszany z cukrem z wanilią. Mieszamy całość.
- Włączamy palnik (średnia moc) i dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy je z syropem i przykrywamy pokrywką. Dusimy jabłka, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
- W międzyczasie obieramy i kroimy na większe kawałki resztę jabłek.
Do miękkich, rozpadających się jabłek dodajemy świeżo pokrojone i mieszamy wszystko. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Gdy druga partia jabłek zacznie mięknąć odkładamy na bok pokrywkę. Delikatnie mieszamy jabłka i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Musimy przy tym uważać, aby jabłka za bardzo nie zmiękły i się nie rozpaćkały. - Jabłka podczas pieczenia w piekarniku jeszcze zmiękną, dlatego nie przesadzajmy z prażeniem ich na patelni.
- Jeśli mus jabłkowy będzie za kwaśny dodajemy więcej cukru, ale ostrożnie.
- Gdy nasz mus będzie gotowy wyłączamy palnik i studzimy masę.
- Jeśli mus wyjdzie bardzo wodnisty (jabłka puszczą dużo soku) można dodać 1-2 łyżki kaszki manny, która wchłonie nadmiar soku i zagęści mus.
Lukier:
- 1 szkl cukru pudru (poj. 250 ml)
- 1 łyżka zimnego mleka
- 1-3 łyżki soku z cytryny
W miseczce umieszczamy przesiany cukier puder. Dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Po chwili dodajemy 1 łyżkę soku i mieszamy. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku. Jeśli za rzadki dodajemy więcej cukru pudru.
Uwagi:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Jeśli jabłka za bardzo się rozpaćkają, to koniecznie dodajcie kaszkę mannę pod koniec prażenia. Robiłam mus kilka razy i zawsze wychodził inny. Jego konsystencja zależy od jabłek.
- Nie trzeba dzielić jabłek i prażyć ich w dwóch etapach. Można od razu wszystkie prażyć.
- Zamiast kaszki manny możemy użyć bułki tartej (dobrej jakości).
- Można pominąć lukier, jeśli nie lubicie słodkich szarlotek. Delikatnie posypcie szarlotkę cukrem pudrem.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika (drugi od dołu). Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na ciasto szarlotka? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
9 komentarzy
Mozna upiec w foremce 24 cm X 24 cm?
Można, tylko skorzystaj z przelicznika foremek: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html
Dziekuje, prosze Pani, za przepis. Wlasciwie to juz drugi raz co pieke szarlotke z tego przepisu, ale tym razem zamiast jablek, zamiescilam mango na spod, a z drugiej polowy ciasta zrobilam kruszynke.
fajny patent z tym przenoszeniem ciasta. Ja nawijam na wałek i potem z tego wałka rozwijam na wierzch. Muszę wypróbować kiedyś Twój sposób.
Mi na wałku urywało się ciasto. Lepiej mi szło z tym papierem 🙂
Najlepsza szarlotka jaka jadłam! ??
Cieszę się! Dla mnie też jest najlepsza….na razie innej nie zamierzam robić :).
Szarlotka pyszna, wyszła idealnie, robiona krok w krok jak w przepisie. Polecam! ?
Cieszę się 🙂