CHRZCINY i PIERWSZA KOMUNIA/ CIASTA/ DZIEŃ DZIECKA / ROCZEK/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK/ WIELKANOC

SZARLOTKA

szarlotka, jabłecznik, ciasto kruche z jabłkami, mus jabłkowy, najlepsza szarlotka, ciasto z jabłkami
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Wkrótce konkurs na Instagramie (1.06.19r).
Długie lata marzyłam o szarlotce. W dzieciństwie jadłam to ciasto i do dziś pamiętam jego smak. Niestety zapomniałam kto mnie częstował tą szarlotką i miałam problem z przepisem. W ciągu ostatnich lat znalazłam ogromną ilość przepisów na to przepyszne ciasto i długo rozmyślałam, od którego zacząć moje testowanie! Miałam szczęście, bo już za pierwszym razem byłam bliska celu. Kilka poprawek w i mogę Wam przedstawić najlepszą szarlotkę pod słońcem! Częstujcie się i smacznego!
Ciasto (forma 23×34 cm) – przelicznik foremek:
  • 420 g mąki pszennej
  • 75 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce ok 30 min. Nie dłużej, aby nie zrobiło się twarde.
  3. Jedną połowę ciasta wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy (najlepiej za pomocą szklanki).
  4. Pieczemy ciasto od 15 – 18 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się lekko zarumieni.
  5. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy drugą. Na papierze do pieczenia można zrobić szkic formy. Na tak przygotowanym ‘podłożu’ rozwałkowujemy drugą porcję ciasta.
  6. Upieczoną pierwszą warstwę ciasta wyciągamy z piekarnika. Gorące ciasto posypujemy kaszką manną. Wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy.
  7. Delikatnie nakładamy drugą, rozwałkowaną część ciasta. Na filmie pokazałam jak to zrobiłam, nie rozrywając przy tym ciasta.
  8. Pieczemy szarlotkę od 35 – 40 min w 185°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i jeszcze ciepłą lukrujemy. Studzimy w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki kaszki manny
Mus z jabłek:
  • 2,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka lub boskop)
  • sok z 1 małej cytryny
  • 50-90 g cukru, do smaku
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (dobrej jakości)*

*Jak najbardziej możemy dodać do musu prawdziwy cukier z wanilią, jeśli taki mamy :).

  1. Obieramy i kroimy na mniejsze cząstki 500 g jabłek. Na dużą patelnię wlewamy sok i cukier wymieszany z cukrem z wanilią. Mieszamy całość.
  2. Włączamy palnik (średnia moc) i dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy je z syropem i przykrywamy pokrywką. Dusimy jabłka, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
  3. W międzyczasie obieramy i kroimy na większe kawałki resztę jabłek.
    Do miękkich, rozpadających się jabłek dodajemy świeżo pokrojone i mieszamy wszystko. Przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Gdy druga partia jabłek zacznie mięknąć odkładamy na bok pokrywkę. Delikatnie mieszamy jabłka i smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Musimy przy tym uważać, aby jabłka za bardzo nie zmiękły i się nie rozpaćkały.
  4. Jabłka podczas pieczenia w piekarniku jeszcze zmiękną, dlatego nie przesadzajmy z prażeniem ich na patelni.
  5. Jeśli mus jabłkowy będzie za kwaśny dodajemy więcej cukru, ale ostrożnie.
  6. Gdy nasz mus będzie gotowy wyłączamy palnik i studzimy masę.
  7. Pod koniec prażenia jabłek można dodać 2-3 łyżki kaszki manny i wszystko razem wymieszać. Kaszka wchłonie nadmiar soku.
Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru (poj. 250 ml)
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 1-3 łyżki soku z cytryny

W miseczce umieszczamy przesiany cukier puder. Dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Po chwili dodajemy 1 łyżkę soku i mieszamy. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku. Jeśli za rzadki dodajemy więcej cukru pudru.

Uwagi.

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Jeśli jabłka za bardzo się rozpaćkają, to koniecznie dodajcie kaszkę mannę pod koniec prażenia. Robiłam mus kilka razy i zawsze wychodził inny. Jego konsystencja zależy od jabłek.
  3. Nie trzeba dzielić jabłek i prażyć ich w dwóch etapach. Można od razu wszystkie prażyć.
  4. Zamiast kaszki manny możemy użyć bułki tartej (dobrej jakości).
  5. Można pominąć lukier, jeśli nie lubicie słodkich szarlotek. Delikatnie posypcie szarlotkę cukrem pudrem.
  6. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  7. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 185°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika (drugi od dołu). Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

szarlotka, jabłecznik, ciasto kruche z jabłkami, mus jabłkowy, najlepsza szarlotka, ciasto z jabłkami

Polecam również:

świąteczny tort z lampkami, tort szarlotka, tort z jabłkami, prażone jabłka, krem cynamonowy, ciasto piernikowe, mus jabłkowy, cukierki

tort biedronka, ciasto red velvet cake, tort czekoladowy, mus ananasowy, ciasteczka Oreo, tort dla dzieci

krem z masłem orzechowym i kajmakiem, krem z masłem orzechowym i mascarpone, masło orzechowe, krem z kajmakiem, kajmak,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Sara
    3 marca 2019 at 12:29

    Najlepsza szarlotka jaka jadłam! 👌🏻

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 marca 2019 at 21:29

      Cieszę się! Dla mnie też jest najlepsza….na razie innej nie zamierzam robić :).

  • Odpowiedź
    Klaudia Lepiarczyk
    18 stycznia 2019 at 14:38

    Szarlotka pyszna, wyszła idealnie, robiona krok w krok jak w przepisie. Polecam! 😍

  • Zostaw komentarz