CIASTO SNIKERS

by Magdalena Indyka
ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,
image_print

Ciasto snikers kojarzy się mi ze świętami Bożego Narodzenia i moją siostrą Natalią! Bo to właśnie ona od kilkunastu lat na każde święta je piecze. Snikers to jej taka świąteczna tradycja :). Ilekroć odwiedzałam rodzinne strony prosiłam Natalię, aby upiekła moje ulubione ciasto. W ubiegłym roku dostałam od niej przepis i powiem Wam jedno! Ciasto przepyszne, ale czegoś mi w nim brakuje. Niczego w przepisie nie zmieniałam, ale bez siostry to już nie jest to samo! Macie takie ciasta pełne ciepłych wspomnień? Które robione przez Was samych nie smakują już tak obłędnie? 

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Ciasto miodowe, forma 23×34 cm:
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 jajka 'L’
  • 180 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu (40 g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody + 2 łyżki mleka
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy na bok. Drugą wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki.
  3. Pieczemy ciasto ok 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  4. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy masę orzechową.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy w formie. Wykładamy masę orzechową. Ciasto z orzechami pieczemy od 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  6. Na warstwę ciasta z orzechami wykładamy 3/4 kajmaku. Wyrównujemy szpatułką i przykrywamy upieczonym wcześniej ciastem. Wykładamy resztę kajmaku i rozprowadzamy równomiernie po cieście. Na końcu dekorujemy ciasto pokruszonym orzechami. Ciasto snikers przechowujemy w lodówce.
Masa orzechowa:
  • 270-280 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 70 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 łyżki miodu (ok 40 g)
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło z cukrem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone orzechy i chwilę smażymy. Zdejmujemy rondelek z palnika i chwilę studzimy masę.
  2. Jeszcze ciepłą masę orzechową wykładamy na surowe ciasto i pieczemy.

Dodatkowo:

  • 510 g kajmaku w puszce (masa krówkowa)
  • ok 100 g pokruszonych orzechów włoskich
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Można użyć krupczatki.
  3. Ciasto miodowe warto upiec kilka dni wcześniej (2-3) przed przełożeniem, aby trochę zmiękło. 
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂


ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,

ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
Klaudia
3 lat temu

’Ciasto warto upiec 2-3 dni wcześniej’, gdzie je przechowujemy – w temp. pokojowej czy lodówce?

Klaudia
Klaudia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
3 lat temu

Dziękuję 🙂

Marta
Marta
6 lat temu

Co to jest ciasto miodowe które mamy upiec wcześniej? Jest to ta wartlstwa z orzechami która pieczemy osobno?

Nonka
Nonka
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
5 lat temu

W uwagach jest, że ciasto miodowe lepiej upiec wcześniej, przed przełożeniem. Natomiast w przepisie 2 część ciasta miodowego piecze się już z tym przełożeniem orzechowym więc…nie można 2 części upiec przed „przełożeniem” – myślę, że to trochę dezorientująca wskazówka :D.
No chyba, że osobno można upiec blaty miodowe i później jakoś „dopiec” tą masę orzechową?

7
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x