BOŻE NARODZENIE/ CIASTA/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ SYLWESTER i NOWY ROK/ WIELKANOC

SNIKERS NATALII

ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,
Wiedza – Inspiracje – Tortowe ABC
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Ciasto snikers kojarzy się mi ze świętami Bożego Narodzenia i moją siostrą! Bo to właśnie ona od kilkunastu lat na każde święta je piecze. Snikers to jej taka świąteczna tradycja :). Ilekroć odwiedzałam rodzinne strony prosiłam Natalię, aby upiekła moje ulubione ciasto. W ubiegłym roku dostałam od niej przepis i powiem Wam jedno! Ciasto przepyszne, ale czegoś mi w nim brakuje. Niczego w przepisie nie zmieniałam, ale bez siostry to już nie jest to samo! Macie takie ciasta pełne ciepłych wspomnień? Które robione przez Was samych nie smakują już tak obłędnie? 
Składniki, forma 23×34 cm:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody + 2 łyżki mleka
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy na bok. Drugą wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki.
  3. Pieczemy ciasto ok 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  4. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy masę orzechową.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy w formie. Wykładamy masę orzechową. Ciasto z orzechami pieczemy od 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  6. Na warstwę ciasta z orzechami wykładamy 3/4 kajmaku. Wyrównujemy szpatułką i przykrywamy upieczonym wcześniej ciastem. Wykładamy resztę kajmaku i rozprowadzamy równomiernie po cieście. Na końcu dekorujemy ciasto pokruszonym orzechami. Ciasto snikers przechowujemy w lodówce.
Masa orzechowa:
  • 280-300 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło z cukrem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone orzechy i chwilę smażymy. Zdejmujemy rondelek z palnika i chwilę studzimy masę.
  2. Jeszcze ciepłą masę orzechową wykładamy na surowe ciasto i pieczemy.

Dodatkowo:

  • 510 g kajmaku w puszce (masa krówkowa)
  • ok 100 g pokruszonych orzechów włoskich
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Można użyć krupczatki.
  3. Ciasto miodowe warto upiec kilka dni wcześniej (2-3) przed przełożeniem, aby trochę zmiękło. 
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów?
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE!


ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,

ciasto snikers, ciasto miodowe z orzechami, ciasto z kajmakiem, ciasto kruche, masa krówkowa, orzechy włoskie,

Polecam również:

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

malinowy sen, ciasto z malinami, dream poke cake, frużelina malinowa, śmietana, maliny

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej! 

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Marta
    29 grudnia 2018 at 16:49

    Co to jest ciasto miodowe które mamy upiec wcześniej? Jest to ta wartlstwa z orzechami która pieczemy osobno?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 grudnia 2018 at 19:30

      Ciasto miodowe to jest to ciasto, które wyrabiamy i pieczemy z orzechami i bez. Ze względu na dodatek miodu nazywa się to ciasto miodowe. Poza tym ono też tak smakuje. Ciasto dzielimy na pół. Pieczemy każdą warstwę osobno, tylko na jedną przed pieczeniem wykładamy masę orzechową.

  • Zostaw komentarz