Kakaowy piernik z powidłami to szybkie i proste ciasto na świąteczny stół. Ciasto piernikowe z konfiturą jest smaczny i wilgotny. Ciasto przełożone powidłami smakuje wyśmienicie! Do tego piękna, zimowa dekoracja zachwyci rodzinę i gości przy świątecznym stole :).
Polecam również pierniczki świąteczne i ciasteczka cynamonowe.
P.S. Ciasto na zdjęciu pieczone było w formie 24×24 cm (skorzystaj z przelicznika foremek). Jednak częściej piekę kakaowy piernik w większej formie 23×33 cm, dlatego podaję proporcje na ten wymiar. Takiej formy użyłam na filmie.
Składniki na formę 23×33 cm:
- 2 jajka (rozm. 'L’)
- 180 ml mleka
- 160 ml oleju np. rzepakowego
- 170 g drobnego cukru
- 200 g dżemu/konfitury porzeczkowej
- 330 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 12 g ciemnego kakao (1 1/2 łyżki)
- 1 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- ok 300 – 350 g powideł
Polewa czekoladowa:
- 50 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 g gorzkiej czekolady (64%)
W małym rondelku topimy masło. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy jednolitą masę. Od razu polewamy ciasto. Gdy polewa ostygnie zrobi się za gęsta.
Wykonanie:
- W misce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy: jajka, mleko, olej, cukier oraz dżem/konfiturę porzeczkową.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do pierników oraz cynamonem.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy o wym. 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Piernik z konfiturą pieczemy ok 35 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Studzimy.
- Ostudzony piernik kroimy na dwa równe blaty. Dolny blat smarujemy powidłami i nakładamy górny blat ciasta. Kakaowy piernik z powidłami dekorujemy polewą czekoladową.
- Dodatkowo można zrobić dekoracje z białej czekolady, zabarwionej barwnikami spożywczymi. Na filmie pokazałam jak można to zrobić.
Dekoracja z białej czekolady:
- 20 ml mleka lub śmietanki 30%
- 60 g białej czekolady
- biały barwnik/ wybielacz
- kolorowe barwniki spożywcze
- dodatkowo kilka perełek cukrowych (niekonieczne)
- W małym rondelku podgrzewamy mleko. Gdy będzie gorące zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę.
- Dodajemy biały barwnik tzw. wybielacz i mieszamy. Czekolada biała jest tak naprawdę koloru kremowego i jeśli nie dodamy wybielacza, to nie wyjdzie nam ładny niebieski, tylko zielony (żółty + niebieski = zielony).
- Dzielimy polewę na dwie równe części. Dodajmy do każdej kolorowy barwnik i mieszamy dokładnie.
Ja dałam żółty i zielony do gwiazd, a śnieżynki zrobiłam białe i niebieskie. - Odstawiamy kolorowe polewy na bok i czekamy, aż trochę zgęstnieją, tak aby miały konsystencję lukru do dekorowania pierniczków.
- Przekładamy polewy do worków cukierniczych. Odcinamy rogi i dekorujemy kakaowy piernik z powidłami.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Konfiturę porzeczkową można zamienić na inną ciemną konfiturę lub dżem.
- Piernik kakaowy z polewą czekoladową najlepiej kroi się gorącym nożem. Wtedy polewa nie popęka.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na niższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: https://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/12/piernik-kakaowy-mojej-babci-i-mojej.html
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.