Lemon curd to pyszny krem do tortu i ciasta. Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem cytrynowy. Lemon curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Polecam również malinowy, pomarańczowy i truskawkowy curd.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 200-220 g lemon curdu:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 80 g cukru lub więcej, do smaku
- 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
- skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
- 70 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
- Jeśli robicie lemon curd jako nadzienie do babeczek lub deser można zmniejszyć ilość soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy.
- W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć lemon curd).
- Gdy lemon curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy masło (może być zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
- Ostudzony lemon curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Lemon curd można dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać cytrynowy krem do tortu.
Uwagi:
- Jakie kremy pasują do lemon curd? Sprawdzisz to w tym wpisie: smaki kremów do tortu.
- Do przygotowania cytrynowego curdu polecam szklaną miskę. W metalowej jak najbardziej można go zrobić, ale czasami sok z cytryny wchodzi w reakcję z metalem i czuć wtedy metaliczny posmak w kremie. Ja z moimi miskami nie mam tego problemu. Możliwe że zależy to od jakości metalu, z którego wykonana jest miska.
- Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
- Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 15 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje. Polecam dodawać mąkę ziemniaczaną przy większych porcjach curdu, ponieważ wtedy wydłuża się czas podgrzewania.
- Co zrobić gdy cytrynowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem.
- Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
- Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka cytrynowa może zostać Wam w sitku.
- Do kremu polecam użyć ekologicznych cytryn. Jeśli takich nie mamy musimy cytryny przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć.
- Lemon curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
8 komentarzy
Nikoleta
3 grudnia 2020 at 15:11Witam Pani Magdaleno. Czy lemon curd będzie pasował do kremu milky way? Widzę go w połączeniu z kinder bueno białym i myślę, że w tym połączeniu też mogłoby dobrze smakować. A jak Pani uważa?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:32Może być fajne połączenia. Krem z batonikami Milky Way bardzo lubi maliny, które są lekko kwaśne.
Iwona
9 października 2020 at 00:09Czy mozna uzyc zamiast cytryn ..lemonek i rumu bo tort ma byc osmaku mochito
Magdalena Indyka
10 października 2020 at 20:58Nie wiem. Nie robiłam i nie wiem jak to będzie smakować.
Alicja
7 sierpnia 2020 at 23:14Super przepis, ale muszę zmodyfikować o zawartość cyrku, dla mnie zdecydowanie za słodki.
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2020 at 13:36Cukier można bez problemu modyfikować wg własnego gustu 🙂
Iza
27 lipca 2020 at 21:12Co może spowodować, że lemon curd wyjdzie w smaku zjełczały? Dotąd robiłam go z innych przepisów, podobnych i niestety nie był krem zważony tylko miał taki staru zjełczały smak i nie dało się go jeść. Co może to spowodować?
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 17:30Może za mocno podgrzewany i jajka się przypaliły?