CURDY - owocowe budynie/ WIELKANOC

LEMON CURD – cytrynowy curd

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

Lemon curd to pyszny krem do tortu i ciasta. Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem cytrynowy. Lemon curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Polecam również malinowypomarańczowy i truskawkowy curd.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 200-220 g lemon curdu:
  • 1 jajko (rozm. L)
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru lub więcej, do smaku
  • 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
  • skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
  • 70 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
  1. Jeśli robicie lemon curd jako nadzienie do babeczek lub deser można zmniejszyć ilość soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy.
  2. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
  3. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
  4. Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć lemon curd).
  5. Gdy lemon curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i od razu dodajemy masło (może być zimne). Energicznie mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. Studzimy curd.
  6. Ostudzony lemon curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
  7. Lemon curd można dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać cytrynowy krem do tortu.
Uwagi:
  1. Jakie kremy pasują do lemon curd? Sprawdzisz to w tym wpisie: smaki kremów do tortu.
  2. Użyłam jajka – rozmiar ‘L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
  3. Do przygotowania cytrynowego curdu polecam szklaną miskę. W metalowej jak najbardziej można go zrobić, ale czasami sok z cytryny wchodzi w reakcję z metalem i czuć wtedy metaliczny posmak w kremie. Ja z moimi miskami nie mam tego problemu. Możliwe że zależy to od jakości metalu, z którego wykonana jest miska.
  4. Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
  5. Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 15 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje. Polecam dodawać mąkę ziemniaczaną przy większych porcjach curdu, ponieważ wtedy wydłuża się czas podgrzewania.
  6. Co zrobić gdy cytrynowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem. 
  7. Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
  8. Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka cytrynowa może zostać Wam w sitku.
  9. Do kremu polecam użyć ekologicznych cytryn. Jeśli takich nie mamy musimy cytryny przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć.
  10. Lemon curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego 🙂

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

12 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ewelina
    14 marca 2021 at 13:34

    A czy można połączyć curd owocowy z bita śmietana np. do eklerkow?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 marca 2021 at 12:15

      Tak 🙂 Tylko dałabym trochę mascarpone do kremu śmietankowego, aby krem był stabilniejszy. Tu jest przepis na taki KREM.

  • Odpowiedź
    Nikoleta
    3 grudnia 2020 at 15:11

    Witam Pani Magdaleno. Czy lemon curd będzie pasował do kremu milky way? Widzę go w połączeniu z kinder bueno białym i myślę, że w tym połączeniu też mogłoby dobrze smakować. A jak Pani uważa?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:32

      Może być fajne połączenia. Krem z batonikami Milky Way bardzo lubi maliny, które są lekko kwaśne.

      • Odpowiedź
        Marta
        12 kwietnia 2021 at 07:27

        Dzień dobry. Hasło ‘lemon curd’ zawsze kojarzyło mi się z nieosiagalnym celem, czymś co potrafią robić tylko fachowi cukiernicy. Do czasu kiedy trafiłam na Pani blog i social media. Zrobiłam orange i lemon curd kilka dni temu do tortu na moje urodziny, które wykorzystałam do kremów z Pani przepisów – obłęd!!! Dziękuję bardzo. Życzę sukcesów i czekam na kolejne przepisy, które można robić w ciemno, nie zastanawiając się, czy, się uda. Pozdrawiam 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 kwietnia 2021 at 21:44

          Bardzo się cieszę! Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂 Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Iwona
    9 października 2020 at 00:09

    Czy mozna uzyc zamiast cytryn ..lemonek i rumu bo tort ma byc osmaku mochito

  • Odpowiedź
    Alicja
    7 sierpnia 2020 at 23:14

    Super przepis, ale muszę zmodyfikować o zawartość cyrku, dla mnie zdecydowanie za słodki.

  • Odpowiedź
    Iza
    27 lipca 2020 at 21:12

    Co może spowodować, że lemon curd wyjdzie w smaku zjełczały? Dotąd robiłam go z innych przepisów, podobnych i niestety nie był krem zważony tylko miał taki staru zjełczały smak i nie dało się go jeść. Co może to spowodować?

  • Zostaw komentarz