Lemon curd to pyszny krem do tortu i ciasta. Ma konsystencję gęstego budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać go do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem cytrynowy. Lemon curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą Wam w przygotowaniu tego kremu.
Polecam również malinowy, pomarańczowy i truskawkowy curd.
Składniki na 200-220 g lemon curdu:
- 1 jajko (rozm. L)
- 1 żółtko
- 80 g cukru lub więcej, do smaku
- 80 ml soku wyciśniętego z ok 1,5 – 2 cytryn
- skórka starta z 1,5 – 2 cytryn (umyte i wyszorowane)
- 70 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka wody* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki)
- Jeśli robicie lemon curd jako nadzienie do babeczek lub deser można zmniejszyć ilość soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy.
- W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody (woda nie może dotykać dna miski).
- Cały czas mieszając, za pomocą rózgi kuchennej, podgrzewamy masę na małym ogniu (ok 15-20 min), aż zgęstnieje (na filmie widać jaką konsystencję powinien mieć lemon curd).
- Gdy curd będzie gotowy zdejmujemy miskę z rondelka i trochę go studzimy. Jeśli od razu dodamy masło do gorącego curdu masa się rozwarstwi (zwarzy). Dlatego odczekajcie dłuższą chwilę (3-5 minut) i dopiero wtedy dodajcie masło (może być lekko chłodne). Energicznie mieszamy całość, aż masło całkowicie się rozpuści.
- Ostudzony lemon curd wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby zgęstniał.
- Lemon curd można dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać cytrynowy krem do tortu.
Uwagi:
- Jakie kremy pasują do lemon curd? Sprawdzisz to w tym wpisie: smaki kremów do tortu
- Użyłam jajka – rozmiar 'L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 56-58 g (65 g ze skorupką)
- Do przygotowania cytrynowego curdu polecam szklaną miskę. W metalowej jak najbardziej można go zrobić, ale czasami sok z cytryny wchodzi w reakcję z metalem i czuć wtedy metaliczny posmak w kremie. Ja z moimi miskami nie mam tego problemu. Możliwe że zależy to od jakości metalu, z którego wykonana jest miska.
- Długość podgrzewania curdu zależy od mocy palnika. Jeśli długo nie będzie chciał zgęstnieć zwiększcie trochę ogień. Im więcej masy, tym dłuższy czas podgrzewania curdu.
- Jeśli curd wyjdzie rzadszy (od tego na filmie) można go zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie soku/wody: 1/2 łyżeczki mąki + 1 łyżeczka wody (przy proporcjach podanych w przepisie). Dodajemy ją po ok 15 minutach podgrzewania curdu i mieszamy, aż curd zgęstnieje. Polecam dodawać mąkę ziemniaczaną przy większych porcjach curdu, ponieważ wtedy wydłuża się czas podgrzewania.
- Co zrobić gdy cytrynowy curd zwarzy się po dodaniu masła? Wtedy zobaczymy, że na powierzchni curdu wytrącił się tłuszcz. Musimy przestudzić curd, a następnie zmiksować go blenderem, aż otrzymamy gładki krem.
- Jeśli chcemy posmarować biszkopt curdem nakładamy go po ostudzeniu. Chociaż schłodzony curd nie jest twardy (to zależy od ilości masła). Można go w razie czego po ocieplić, zostawiając na blacie kuchennym, aby zmiękł.
- Podczas podgrzewania soku z jajkami mogą powstać małe grudki. Dlatego można gotowy, jeszcze ciepły curd przecedzić przez sitko. Ale trzeba uważać, bo wtedy skórka cytrynowa może zostać Wam w sitku.
- Do kremu polecam użyć ekologicznych cytryn. Jeśli takich nie mamy musimy cytryny przed starciem skórki dobrze wyszorować i umyć.
- Lemon curd, szczelnie zamknięty można przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
22 komentarze
Dzień dobry, a ja mam takie pytanie, czy lemon curd można użyć w torcie w taki sposób – wyłożyc na biszkopt krem np z palonej białej czekolady, zrobić rancik i wlać do środka właśnie lemon curd i przykryć kolejnym biszkoptem?
Można :). Tylko nie polecam bardzo grubej warstwy curdu, ponieważ on jest jak budyń lub frużelina. Nie jest stabilny.
Obłędny smak, zjadłabym odrazu ale jest mi potrzebny do kremu😁, dziękuję bardzo.
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam!
A czy można połączyć curd owocowy z bita śmietana np. do eklerkow?
Tak 🙂 Tylko dałabym trochę mascarpone do kremu śmietankowego, aby krem był stabilniejszy. Tu jest przepis na taki KREM.
Witam Pani Magdaleno. Czy lemon curd będzie pasował do kremu milky way? Widzę go w połączeniu z kinder bueno białym i myślę, że w tym połączeniu też mogłoby dobrze smakować. A jak Pani uważa?
Może być fajne połączenia. Krem z batonikami Milky Way bardzo lubi maliny, które są lekko kwaśne.
Dzień dobry. Hasło 'lemon curd’ zawsze kojarzyło mi się z nieosiagalnym celem, czymś co potrafią robić tylko fachowi cukiernicy. Do czasu kiedy trafiłam na Pani blog i social media. Zrobiłam orange i lemon curd kilka dni temu do tortu na moje urodziny, które wykorzystałam do kremów z Pani przepisów – obłęd!!! Dziękuję bardzo. Życzę sukcesów i czekam na kolejne przepisy, które można robić w ciemno, nie zastanawiając się, czy, się uda. Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę! Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂 Pozdrawiam!
Czy mozna uzyc zamiast cytryn ..lemonek i rumu bo tort ma byc osmaku mochito
Nie wiem. Nie robiłam i nie wiem jak to będzie smakować.
Super przepis, ale muszę zmodyfikować o zawartość cyrku, dla mnie zdecydowanie za słodki.
Cukier można bez problemu modyfikować wg własnego gustu 🙂
Czy na bazie lemon curd mogę wykonać mus cytrynowy do tortu? Do jeszcze ciepłego lemon curd dodać napęczniałą żelatynę i po wystudzeniu dodać do 30% śmietanki ubitej na 3/4?
Nigdy tego nie próbowałam zrobić :). Jeśli masz możliwość to możesz spróbować, ale nie jestem w stanie powiedzieć ile śmietanki i żelatyny dodać.
Co może spowodować, że lemon curd wyjdzie w smaku zjełczały? Dotąd robiłam go z innych przepisów, podobnych i niestety nie był krem zważony tylko miał taki staru zjełczały smak i nie dało się go jeść. Co może to spowodować?
Może za mocno podgrzewany i jajka się przypaliły?
Hej, przepraszam że zawracam głowę ale mam zagowstke. Czy jeśli posmaruje blaty lemon curd (który swoją drogą wyszedł OBŁĘDNY!) to mogę użyć jeszcze kremu cytrynowego z lemon curd? Czy będzie to za dużo cytryny?
Wymarzyłam sobie mocno cytrynowo-malinowy tort, ale teraz zaczynam się bać ze to przesada. Jak myślisz?
Myślę że będzie ok 🙂 Lubię krem cytrynowy i mi nie przeszkadza jego intensywny smak 🙂
Czy mozna sam lemon curd położyć na biszkopt? Czy musi być połączony z kremem?
Można 🙂