Mus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam również mus z borówki amerykańskiej lub mus z malin.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree/soku. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 125 g (120 ml) puree/soku z jagód:
- 200 g świeżych/mrożonych jagód
- 25-30 g cukru, do smaku
Składniki na mus jagodowy:
- 125 g (120 ml) puree z jagód
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
- 160 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Mrożone jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Jagodowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
-
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus jagodowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem jagodowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże jagody również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże jagody otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu jagodowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 12 półkul o śr 5 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z jagód: połączenia smakowe.
- Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 18 (1,8 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma ok 2,2 cm.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jagody. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
42 komentarze
Daria
31 lipca 2023 at 08:38Jeśli robię przełożenie z dwoma musami: mus z białej czekolady oraz mus z owoców leśnych, to który mus dać na dół, a który na górę aby dobrze się trzymało?
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2023 at 12:46Nie ma różnicy, oba są stabilne. Ale ja zawsze daję czekoladowy na dół 🙂
Paulina
1 września 2022 at 09:31Czy zwiększając porcje na tort o śr. 24, żelatynę również zwiększyć zgodnie z przelicznikiem ?
Magdalena Indyka
1 września 2022 at 19:47Tak.
Luisa
5 sierpnia 2022 at 11:58Czy ten przepis będzie dobry również na mus z owoców leśnych? Czy można dodać świeże borówki?
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2022 at 12:53Tak, ważna jest ilość otrzymanego soku po przecedzeniu przez sitko. Tu mi wyszło ok 120-130 ml puree. Na blogu jest przepis ma mus borówkowy: https://slodkipomysl.pl/mus-borowkowy/
Milena Milena
25 kwietnia 2022 at 20:34Dzien dobry. Mam zamrożone puree jagodowe z Pani przepisu czy nada się ponownie do zrobienia musu jagodowego? Czy musze robić nowe? Jesli się nada to czy muszę ponownie dodać zelatyny czy juz nie?
Magdalena Indyka
26 kwietnia 2022 at 09:54Zamrożone puree wystarczy podgrzać w rondelku do momentu wrzenia i dodać żelatynę. Jeśli dodałaś żelatynę przed zamrożeniem to niestety musisz zrobić nowe puree. Jeśli zamroziłaś sam sok, to dodajesz tylko żelatynę, studzisz i dodajesz do śmietanki.
Brandy
26 sierpnia 2021 at 21:30Jakiej żelatyny używasz?
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2021 at 12:09Dr Oetker.
Katarzyna
14 maja 2021 at 15:39Czy w środek musu jagodowego mogę dać żelke jagodową, czy będzie za ciężka?
Magdalena Indyka
14 maja 2021 at 16:08Można dać. będzie ok 🙂 Ja daję takie 7-8 mm grube żelki. Wtedy nie jest za ciężko 🙂
Joanna
3 maja 2021 at 12:19Jak długo może stać tort z musem jagodowym? Jeśli zrobię go w czwartek czy do soboty/ nidzieli wytrzyma? Czy mogę tej mus położyc bezposrednio na krem z białej czekolady?
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:34Wytrzyma do niedzieli. Możesz tak zrobić, mus na krem.
Kasia
22 kwietnia 2021 at 20:40Czy krem nadaje się do tynkowania tortu?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:26Nie bardzo. Zawiera żelatynę i ciężko z tynkowaniem będzie.
Diana
26 stycznia 2021 at 19:24witam, czy można użyć śmietanki 30%? jeżeli tak to czy dodać więcej żelatyny? pozdrawiam
Magdalena Indyka
26 stycznia 2021 at 22:41Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny.
Diana
28 stycznia 2021 at 12:29dziękuję bardzo 🙂
Marta
3 grudnia 2020 at 13:13Czy jeśli mus stężał w lodówce to jest to duży problem? Mam plan ubić śmietanę z mascarpone i dodawać go po kawałeczku. Będzie ok?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:34Jak już stężał w lodówce to jest problem. Mus nakładamy na tort tuż po zrobieniu lub po kilkuminutowym schłodzeniu. Ale nie tak długim, aby stężał, tylko trochę zgęstniał. Krem śmietankowy może się zwarzyć po dodaniu stężałego musu.
Magda
12 stycznia 2022 at 14:36Czy kremy mogę zrobić na bazie śmietany 40 % i czy taka śmietana otynkuje tort?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:50Śmietanka 40% jest bardzo tłusta. Próbowałam kiedyś ubić śmietankę 42% to od razu robiło mi się masło. Mus na takiej śmietance będzie stabilniejszy i bardziej tłusty w smaku. Jeśli dobrze Ci się ubije taka śmietanka, to otynkujesz nią tort.
Anna
2 grudnia 2020 at 21:27Dziękuję 🙂
Anna
2 grudnia 2020 at 13:10Czy mogę zamiast jagód użyć borówek amerykańskich?
Magdalena Indyka
2 grudnia 2020 at 14:37Tak 🙂
Anna
2 grudnia 2020 at 10:28Czy jak dam na blat pierwszy mus ja godowy to potem mogę na niego wyłożyć krem cytrynowy czy na odwrót?
Magdalena Indyka
2 grudnia 2020 at 11:23Lepiej na odwrót zrobić. Krem cytrynowy, a potem mus.
Anna
3 grudnia 2020 at 13:46A jeszcze mam pytanie jak dam np na biszkopt sam curd i na to mus będzie też ok?
I drugie pytanie czy jeśli chce otynkować tort kremem na bazie i dodać curd to ile go dodać żeby był fajnie cytrynowy?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:31Można dać curd pod mus. Nie łączyłam curdu z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, więc trudno mi coś w tym temacie powiedzieć.
Bernadetta
3 listopada 2020 at 21:40Czy te musy owocowe sa na tyle stabilne zeby przelozyc nimi tort?
Magdalena Indyka
6 listopada 2020 at 16:04Na blogu wszystkie musy są do tortów.
Martyna
30 lipca 2020 at 13:56Czy można do tego użyć jagód w lekkim syropie z puszki? Jak wtedy postępować? Dziękuję za odpowiedź.
Magdalena Indyka
31 lipca 2020 at 12:57Można ale nie wiem ile soku z nich uzyskasz i jak będzie taki mus smakować. Nie używałam takich jagód. Robisz tak jak w przepisie. Musisz uzyskać tyle sok ile podałam w przepisie. Podgrzewasz i dodajesz żelatynę. Ilość cukru może się zmniejszyć bo takie jagody są już chyba słodzone.
Magda
28 czerwca 2020 at 15:14Czy zmieni się coś kiedy zastąpię żelatynę agarem?
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:50Nie wiem dokładnie jak bardzo zmieni się konsystencja, ponieważ nie używałam agaru.
Martyna
27 kwietnia 2020 at 11:20Dzień dobry, czy zamiast jagód można użyć borówek ? Czy proporcje się nie zmienią ?
Magdalena Indyka
27 kwietnia 2020 at 12:17Można i niczego nie zmieniamy :).
Marta Miklasz
6 kwietnia 2020 at 20:46Czy mogę zamiast jagód dać czarne porzeczki? ☺️
Magdalena Indyka
6 kwietnia 2020 at 21:07Tak, tylko wtedy więcej cukru można dać i nie dodawać już soku z cytryny.
Aneta
15 czerwca 2020 at 07:57Czy można użyć jagód kamczackich? Czy wtedy trzeba coś zmienić w przepisie?
Magdalena Indyka
15 czerwca 2020 at 11:41Nie znam tych jagód. Ale prawdopodobnie nic nie trzeba zmieniać.