KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS JAGODOWY

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

Mus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam malinową i truskawkową wersję musu.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 200 g świeżych/mrożonych jagód
  • 20 – 30 g cukru trzcinowego, do smaku
  • 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 160 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Jagodowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 120-130 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Można na chwilę włożyć go do lodówki (10-15 min), aby się schłodził, ale nie stężał.
  4. Przy pomocy miksera ubijamy śmietankę, aż otrzymamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy schłodzony sok z jagód i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
  5. Jeśli mus jagodowy wyjdzie za rzadki (nie zwarzony) wkładamy go do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus jagodowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  6. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu. Można też tort z musem składać w wysokim rancie do pieczenia.
  7. Wypieki z musem jagodowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Musu jagodowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. 100 g jagód = ok 60-65 ml soku.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z jagód: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jagody. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 

Smacznego 🙂


mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami, tort z kremem jagodowym,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

tort jednorożec, unicorn cake, tort dla dziecka, tort z rogami i uszami, tort urodzinowy, krem oreo, mus wiśniowy, tort z grzywą,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!