MUS JAGODOWY

by Magdalena Indyka
mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,
image_print

Mus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam
również mus z borówki amerykańskiej lub mus z malin

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree/soku. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 125 g (120 ml) puree/soku z jagód:

  • 200 g świeżych/mrożonych jagód
  • 25-30 g cukru, do smaku
Składniki na mus jagodowy:
  • 125 g (120 ml) puree z jagód
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 160 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Jagodowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus jagodowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  9. Wypieki z musem jagodowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże jagody również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże jagody otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy mus będzie miał mniej skórek w sobie. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu jagodowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z jagód: połączenia smakowe
  3. Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 18 (1,8 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma ok 2,2 cm. 
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jagody. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 

Smacznego 🙂

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

52 komentarze

Joanna 15/08/2024 - 14:17

Mam może głupie pytanie,ale jestem w tortach początkująca….czy jeżeli zrobię ten mus,to po położeniu na tort mogę go od razu przykryć następnym blatem ? ( rant mam i izywam)Czy najpierw schłodzić żeby stężał?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2024 - 22:24

Drugi blat biszkoptu zawsze kładziemy od razu po nałożeniu musu lub kremu. Do stężonego musu biszkopt się nie przyklei.

Odpowiedź
IIwonawona 28/04/2024 - 21:49

A jaka bd proporcja na 22 cm?? Ile g składników? I 2 cm grubośc

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2024 - 22:11

Proszę skorzystać z przelicznika 🙂 Jeśli w przepisie mus ma 1,5 cm, to dzielimy składniki przez 15 i mnożymy wynik przez 20 🙂 https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html

Odpowiedź
Kornelia 06/12/2023 - 18:40

czy do musu jagodowego można dać świeże owoce borówki czy będzie za mdłe?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2023 - 12:36

Wg mnie można. Powinno smakować dobrze :).

Odpowiedź
Daria 31/07/2023 - 08:38

Jeśli robię przełożenie z dwoma musami: mus z białej czekolady oraz mus z owoców leśnych, to który mus dać na dół, a który na górę aby dobrze się trzymało?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/08/2023 - 12:46

Nie ma różnicy, oba są stabilne. Ale ja zawsze daję czekoladowy na dół 🙂

Odpowiedź
Paulina 01/09/2022 - 09:31

Czy zwiększając porcje na tort o śr. 24, żelatynę również zwiększyć zgodnie z przelicznikiem ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 01/09/2022 - 19:47

Tak.

Odpowiedź
Luisa 05/08/2022 - 11:58

Czy ten przepis będzie dobry również na mus z owoców leśnych? Czy można dodać świeże borówki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2022 - 12:53

Tak, ważna jest ilość otrzymanego soku po przecedzeniu przez sitko. Tu mi wyszło ok 120-130 ml puree. Na blogu jest przepis ma mus borówkowy: https://slodkipomysl.pl/mus-borowkowy/

Odpowiedź
Milena Milena 25/04/2022 - 20:34

Dzien dobry. Mam zamrożone puree jagodowe z Pani przepisu czy nada się ponownie do zrobienia musu jagodowego? Czy musze robić nowe? Jesli się nada to czy muszę ponownie dodać zelatyny czy juz nie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/04/2022 - 09:54

Zamrożone puree wystarczy podgrzać w rondelku do momentu wrzenia i dodać żelatynę. Jeśli dodałaś żelatynę przed zamrożeniem to niestety musisz zrobić nowe puree. Jeśli zamroziłaś sam sok, to dodajesz tylko żelatynę, studzisz i dodajesz do śmietanki.

Odpowiedź
Brandy 26/08/2021 - 21:30

Jakiej żelatyny używasz?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/08/2021 - 12:09

Dr Oetker.

Odpowiedź
Paulina 21/04/2024 - 19:47

Czy jeśli kupie mrożona mieszankę owoców leśnych to proporcje żelatyny i reszty składników zmienią się?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:42

Robiłam mus z mieszanki owocowej i za każdym razem wychodziła mi różna ilość soku. Na 190 g soku z owoców dałam 35 g cukru, 7 g żelatyny i 105 g śmietanki 30%. Trudno mi powiedzieć ile owoców potrzebujesz. Raz uzyskałam taką ilość soku z 240 g owoców, a innym razem z 280 g.

Odpowiedź
Katarzyna 14/05/2021 - 15:39

Czy w środek musu jagodowego mogę dać żelke jagodową, czy będzie za ciężka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/05/2021 - 16:08

Można dać. będzie ok 🙂 Ja daję takie 7-8 mm grube żelki. Wtedy nie jest za ciężko 🙂

Odpowiedź
Sylwia 19/01/2024 - 14:31

Czy można dodać chrupki do takiego musu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/01/2024 - 12:54

Można, ale dałabym ją na sam dół musu. Na biszkopt nałożyć cienką warstwę musu, potem chrupkę i resztę musu :).

Odpowiedź
Joanna 03/05/2021 - 12:19

Jak długo może stać tort z musem jagodowym? Jeśli zrobię go w czwartek czy do soboty/ nidzieli wytrzyma? Czy mogę tej mus położyc bezposrednio na krem z białej czekolady?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/05/2021 - 22:34

Wytrzyma do niedzieli. Możesz tak zrobić, mus na krem.

Odpowiedź
Kasia 22/04/2021 - 20:40

Czy krem nadaje się do tynkowania tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2021 - 00:26

Nie bardzo. Zawiera żelatynę i ciężko z tynkowaniem będzie.

Odpowiedź
Diana 26/01/2021 - 19:24

witam, czy można użyć śmietanki 30%? jeżeli tak to czy dodać więcej żelatyny? pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/01/2021 - 22:41

Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny.

Odpowiedź
Diana 28/01/2021 - 12:29

dziękuję bardzo 🙂

Odpowiedź
Marta 03/12/2020 - 13:13

Czy jeśli mus stężał w lodówce to jest to duży problem? Mam plan ubić śmietanę z mascarpone i dodawać go po kawałeczku. Będzie ok?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/12/2020 - 19:34

Jak już stężał w lodówce to jest problem. Mus nakładamy na tort tuż po zrobieniu lub po kilkuminutowym schłodzeniu. Ale nie tak długim, aby stężał, tylko trochę zgęstniał. Krem śmietankowy może się zwarzyć po dodaniu stężałego musu.

Odpowiedź
Magda 12/01/2022 - 14:36

Czy kremy mogę zrobić na bazie śmietany 40 % i czy taka śmietana otynkuje tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2022 - 12:50

Śmietanka 40% jest bardzo tłusta. Próbowałam kiedyś ubić śmietankę 42% to od razu robiło mi się masło. Mus na takiej śmietance będzie stabilniejszy i bardziej tłusty w smaku. Jeśli dobrze Ci się ubije taka śmietanka, to otynkujesz nią tort.

Odpowiedź
Anna 02/12/2020 - 21:27

Dziękuję 🙂

Odpowiedź
Anna 02/12/2020 - 13:10

Czy mogę zamiast jagód użyć borówek amerykańskich?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/12/2020 - 14:37

Tak 🙂

Odpowiedź
Anna 02/12/2020 - 10:28

Czy jak dam na blat pierwszy mus ja godowy to potem mogę na niego wyłożyć krem cytrynowy czy na odwrót?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/12/2020 - 11:23

Lepiej na odwrót zrobić. Krem cytrynowy, a potem mus.

Odpowiedź
Anna 03/12/2020 - 13:46

A jeszcze mam pytanie jak dam np na biszkopt sam curd i na to mus będzie też ok?
I drugie pytanie czy jeśli chce otynkować tort kremem na bazie i dodać curd to ile go dodać żeby był fajnie cytrynowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/12/2020 - 19:31

Można dać curd pod mus. Nie łączyłam curdu z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, więc trudno mi coś w tym temacie powiedzieć.

Odpowiedź
Bernadetta 03/11/2020 - 21:40

Czy te musy owocowe sa na tyle stabilne zeby przelozyc nimi tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/11/2020 - 16:04

Na blogu wszystkie musy są do tortów.

Odpowiedź
Martyna 30/07/2020 - 13:56

Czy można do tego użyć jagód w lekkim syropie z puszki? Jak wtedy postępować? Dziękuję za odpowiedź.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/07/2020 - 12:57

Można ale nie wiem ile soku z nich uzyskasz i jak będzie taki mus smakować. Nie używałam takich jagód. Robisz tak jak w przepisie. Musisz uzyskać tyle sok ile podałam w przepisie. Podgrzewasz i dodajesz żelatynę. Ilość cukru może się zmniejszyć bo takie jagody są już chyba słodzone.

Odpowiedź
Magda 28/06/2020 - 15:14

Czy zmieni się coś kiedy zastąpię żelatynę agarem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/06/2020 - 13:50

Nie wiem dokładnie jak bardzo zmieni się konsystencja, ponieważ nie używałam agaru.

Odpowiedź
Martyna 27/04/2020 - 11:20

Dzień dobry, czy zamiast jagód można użyć borówek ? Czy proporcje się nie zmienią ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/04/2020 - 12:17

Można i niczego nie zmieniamy :).

Odpowiedź
Marta Miklasz 06/04/2020 - 20:46

Czy mogę zamiast jagód dać czarne porzeczki? ☺️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 06/04/2020 - 21:07

Tak, tylko wtedy więcej cukru można dać i nie dodawać już soku z cytryny.

Odpowiedź
Aneta 15/06/2020 - 07:57

Czy można użyć jagód kamczackich? Czy wtedy trzeba coś zmienić w przepisie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2020 - 11:41

Nie znam tych jagód. Ale prawdopodobnie nic nie trzeba zmieniać.

Odpowiedź