KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS JAGODOWY

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

Mus jagodowy to pyszny krem z jagód do tortów i ciast. Mus z jagód to połączenie ubitej śmietanki z puree jagodowym, tworzące lekki krem jagodowy. Najważniejsze w musie jagodowym jest to, aby puree było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to mus się zwarzy.
Polecam malinową i truskawkową wersję musu.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 200 g świeżych/mrożonych jagód
  • 20 – 30 g cukru, do smaku
  • 3 – 4 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 6 g żelatyny (1,5 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 160 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone jagody umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy jagody puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Jagodowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 120-130 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Można na chwilę włożyć go do lodówki (10-15 min), aby się schłodził, ale nie stężał.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy sok musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, dodajemy schłodzony sok z jagód i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony) ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał. 
  6. Gotowy mus jagodowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  8. Wypieki z musem jagodowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże jagody miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Musu jagodowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. 100 g jagód = ok 60-65 ml soku.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z jagód: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jagody. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać. Jagody ze śmietanką w smaku są trochę mdłe. Sok z cytryny orzeźwia smak musu. 

Smacznego 🙂

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami,

mus jagodowy, krem jagodowy, krem z jagodami, mus z jagodami, tort z kremem jagodowym,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

tort jednorożec, unicorn cake, tort dla dziecka, tort z rogami i uszami, tort urodzinowy, krem oreo, mus wiśniowy, tort z grzywą,

pleśniak, pleśniak z wiśniami, skubaniec, skubaniec z wiśniami, kruche ciasto z wiśniami i bezą, ciasto z wiśniami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

24 komentarze

  • Odpowiedź
    Diana
    26 stycznia 2021 at 19:24

    witam, czy można użyć śmietanki 30%? jeżeli tak to czy dodać więcej żelatyny? pozdrawiam

  • Odpowiedź
    Marta
    3 grudnia 2020 at 13:13

    Czy jeśli mus stężał w lodówce to jest to duży problem? Mam plan ubić śmietanę z mascarpone i dodawać go po kawałeczku. Będzie ok?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:34

      Jak już stężał w lodówce to jest problem. Mus nakładamy na tort tuż po zrobieniu lub po kilkuminutowym schłodzeniu. Ale nie tak długim, aby stężał, tylko trochę zgęstniał. Krem śmietankowy może się zwarzyć po dodaniu stężałego musu.

  • Odpowiedź
    Anna
    2 grudnia 2020 at 21:27

    Dziękuję 🙂

  • Odpowiedź
    Anna
    2 grudnia 2020 at 13:10

    Czy mogę zamiast jagód użyć borówek amerykańskich?

  • Odpowiedź
    Anna
    2 grudnia 2020 at 10:28

    Czy jak dam na blat pierwszy mus ja godowy to potem mogę na niego wyłożyć krem cytrynowy czy na odwrót?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 grudnia 2020 at 11:23

      Lepiej na odwrót zrobić. Krem cytrynowy, a potem mus.

      • Odpowiedź
        Anna
        3 grudnia 2020 at 13:46

        A jeszcze mam pytanie jak dam np na biszkopt sam curd i na to mus będzie też ok?
        I drugie pytanie czy jeśli chce otynkować tort kremem na bazie i dodać curd to ile go dodać żeby był fajnie cytrynowy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          4 grudnia 2020 at 19:31

          Można dać curd pod mus. Nie łączyłam curdu z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, więc trudno mi coś w tym temacie powiedzieć.

  • Odpowiedź
    Bernadetta
    3 listopada 2020 at 21:40

    Czy te musy owocowe sa na tyle stabilne zeby przelozyc nimi tort?

  • Odpowiedź
    Martyna
    30 lipca 2020 at 13:56

    Czy można do tego użyć jagód w lekkim syropie z puszki? Jak wtedy postępować? Dziękuję za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 lipca 2020 at 12:57

      Można ale nie wiem ile soku z nich uzyskasz i jak będzie taki mus smakować. Nie używałam takich jagód. Robisz tak jak w przepisie. Musisz uzyskać tyle sok ile podałam w przepisie. Podgrzewasz i dodajesz żelatynę. Ilość cukru może się zmniejszyć bo takie jagody są już chyba słodzone.

  • Odpowiedź
    Magda
    28 czerwca 2020 at 15:14

    Czy zmieni się coś kiedy zastąpię żelatynę agarem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 czerwca 2020 at 13:50

      Nie wiem dokładnie jak bardzo zmieni się konsystencja, ponieważ nie używałam agaru.

  • Odpowiedź
    Martyna
    27 kwietnia 2020 at 11:20

    Dzień dobry, czy zamiast jagód można użyć borówek ? Czy proporcje się nie zmienią ?

  • Odpowiedź
    Marta Miklasz
    6 kwietnia 2020 at 20:46

    Czy mogę zamiast jagód dać czarne porzeczki? ☺️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 kwietnia 2020 at 21:07

      Tak, tylko wtedy więcej cukru można dać i nie dodawać już soku z cytryny.

      • Odpowiedź
        Aneta
        15 czerwca 2020 at 07:57

        Czy można użyć jagód kamczackich? Czy wtedy trzeba coś zmienić w przepisie?

    Zostaw komentarz