KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

CZERWONY KREM DO DEKORACJI

Czerwony krem do dekoracji, jak zrobić czerwony krem do tortu, jak zrobić czerwony krem maślany, jak zabarwić krem na czerwono,

Jak zrobić czerwony krem do dekoracji tortów i nie zużyć przy tym całego opakowania czerwonego barwnika? Zabarwienie małej ilości kremu maślanego na czerwono nie jest większym problemem. Jednak przy dużej ilości kremu trzeba dać sporo czerwonego barwnika. Niestety ma to wpływ na smak kremu i nie zawsze udaje się uzyskać przy tym ładną czerwień. Dlatego mam nadzieję, że ten wpis pomoże Wam w wykonaniu tego zadania. Starałam się dokładnie opisać sposób na zabarwienie kremu maślanego, aby zminimalizować ilość czerwonego barwnika i uzyskać piękny czerwony kolor. Podpowiem Wam też jakiego błędu nie popełnić przy tym zadaniu.

Dzisiaj przedstawiam Wam sposób na barwienie kremów maślanych do tynkowania i dekorowania tortów oraz babeczek. W ten sposób nie barwimy kremu śmietankowego, ponieważ będzie to bardzo trudne (mogę powiedzieć, że prawie nie wykonalne). A krem do dekoracji z mascarpone i białą czekoladą trzeba zabarwić w inny sposób. Ale to postaram się opisać w osobnym wpisie. Dziś skupiam się wyłącznie na kremach maślanych.

Więcej słodkich inspiracji na moim INSTAGRAMIE.
Kremy maślane do tynkowania i dekorowania, które można zabarwić na czerwony kolor, w sposób opisany poniżej, znajdziesz Tutaj.

Uwaga!
Barwiąc krem na czerwono nie można wcześniej wybielać kremu za pomocą wybielacza lub białego barwnika. Jak wiemy biały kolor dodany do czerwonego rozjaśnia go, dając kolor różowy. Dlatego zapomnijcie o jakimkolwiek wybielaczu i białym barwniku w tym przypadku.

Składniki:

  • krem maślany
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu
  • pomarańczowy lub żółty barwnik spożywczy w żelu
Wykonanie:
  1. Do gotowego kremu maślanego dodajemy trochę czerwonego barwnika. Miksujemy krem i stopniowo dodajemy więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
  2. Czerwony barwnik potrzebuje czasu, aby dobrze zabarwić krem (puścił pigment). Dlatego miksujemy krem kilka dobrych minut.
  3. Jeśli będziemy mieć szczęście i dobry barwnik, to żaden dodatkowy kolor nie będzie nam potrzebny. Jeśli jednak po dłuższym miksowaniu i dodaniu sporej ilości czerwonego barwnika kolor nadal będzie bardziej różowy niż czerwony, wtedy dodajemy do kremu trochę pomarańczowego lub żółtego barwnika (lepszy pomarańczowy). Nie przesadzajmy z jego ilością, ponieważ nasz czerwony krem do dekoracji będzie miał pomarańczowy odcień. A tego nie chcemy.
  4. Dodanie pomarańczowego barwnika pomaga w uzyskaniu czerwieni. Jednak nie zawsze się to idealnie sprawdza. Jak pisałam wcześniej czerwony barwnik potrzebuje czasu, aby dobrze zabarwił krem. W niektórych przypadkach trzeba taki krem odstawić na kilka godzin (najlepiej do lodówki).
    Ja włożyłam swój krem do lodówki i następnego dnia ociepliłam go (jak masło) i ponownie zmiksowałam kilka minut. Po tych kilku godzinach kolor czerwony nabrał głębi i dodatkowa ilość barwnika nie była potrzebna.
  5. Można też od razu otynkować tort takim kremem, który w lodówce po kilku godzinach ściemnieje. Dlatego czerwony krem maślany warto sobie przygotować kilka godzin wcześniej (nawet dzień wcześniej). Szczególnie gdy barwimy go na czerwono pierwszy raz.
  6. Czerwony krem można odstawić na kilka godzin na blat kuchenny. Ale w cieple zrobi się on płynny. Dlatego najlepiej włożyć go do lodówki i potem ponownie ocieplić (wyciągnąć z lodówki i postawić na blat), a następnie zmiksować (ok 10 min).
  7. Można też dodać trochę brązowego barwnika lub kakao do kremu. Nie sprawdzałam tych opcji, ale wiem, że u niektórych osób to również działa :).
  8. W ten sposób można też zabarwić na czerwono: drip (polewę), lukier i masę cukrową. 

 

Uwagi:
  1. Kolor i odcień czerwonego zależy od użytego barwnika.
  2. Ilość dodanego pomarańczowego barwnika również wpływa na odcień czerwieni. Dlatego dodajemy ten barwnik po trochu, pamiętając aby ilość czerwonego barwnika przeważała.
  3. Przy dużej ilości kremu maślanego ilość dodanego czerwonego barwnika będzie większa.
  4. Czerwony krem do dekoracji, to krem z dużą ilością barwnika. Taki krem niestety będzie barwił nasze usta i języki. Barwnik ma za zadanie zabarwić krem i nie da się od niego wymagać, aby nie barwił przy okazji innych rzeczy ;).
  5. Do kremu na filmie użyłam barwnika w płynie. Jestem z niego bardzo zadowolona. Jednak trzeba pamiętać, że barwnik w płynie dodany do kremu w dużej ilości rozrzedza krem. Dlatego do tego zadania polecam barwnik w żelu, który ma gęściejszą konsystencję. To też zależy od masła. Ja niestety trafiłam na masło, które było bardzo lejące po utarciu. Musiałam potem długo schładzać krem przed włożeniem go do worka cukierniczego.
  6. Do uzyskania czerwonego kremu do dekoracji można użyć barwnika w proszku. Jednak Ja takiego nie miałam okazji używać i nie jestem w stanie powiedzieć ile będzie go potrzeba.
  7. Jeśli dodamy do kremy dużo czerwonego barwnika, to niestety wpłynie on na smak naszego kremu. Dlatego dodajemy barwnik stopniowo i miksujemy dłuższy czas, zanim dodamy go więcej. Przy zabarwianiu kremu na czerwony kolor pośpiech nie jest wskazany. 

A Wy jakie macie swoje sposoby na czerwony krem? Podzielcie się nim w komentarzu!


Czerwony krem do dekoracji, jak zrobić czerwony krem do tortu, jak zrobić czerwony krem maślany, jak zabarwić krem na czerwono,

Czerwony krem do dekoracji, jak zrobić czerwony krem do tortu, jak zrobić czerwony krem maślany, jak zabarwić krem na czerwono,

Polecam również:

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

 

 

 

 

Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

2 komentarze

  • Odpowiedź
    BeaBbbb
    4 lutego 2020 at 09:22

    Chciałam zapytać o to chłodzenie kremu, wyciąganie z lodówki i miksowanie. U mnie coś poszło nie tak, bo się zwarzył. Krem maślany z mascarpone. Czy może trzeba odczekać? Bo zmiksowałam to od razu po wyjęciu.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 lutego 2020 at 09:33

      Tak jak napisałam, trzeba ocieplić taki krem po wyciągnięciu z lodówki. Jak masło do utarcia. Jak krem będzie miękki (ale nie lejący) to ponownie miksujemy kilka minut.

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!