TORT Z KREMEM MILKY WAY – Ciasteczkowy Potwór

by Magdalena Indyka
tort z kremem milky way, tort ciasteczkowy potwór, krem z batonikami milky way, tort dla chłopca,
image_print

Tort z kremem Milky Way to idealny pomysł na urodziny Twojego dziecka. Pyszny tort z kremem z batoników Milky Way i frużeliną malinową sprawi, że urodziny Twojej pociechy na długo zostaną w pamięci gości 🙂.
Tort Ciasteczkowy Potwór zrobiłam z okazji pierwszych urodzin Kacperka. Gdy szukałam instrukcji do wykonania tego tortu natknęłam się na sklep internetowy, gdzie znalazłam bardzo ładny i słodki wisiorek z Ciasteczkowym Potworem. Wisiorek tak mi się spodobał, że kupiłam aż dwa. Podarowałam je Karolince i Klarze w ramach upominku od Kacperka. Mam nadzieję, że dziewczynki będą wspominać ten dzień bardzo długo ;).

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień:  Przygotowujemy sobie czekoladowe oczy, usta i pieczemy ciastka np. Pieguski
2 dzień:  Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy batoniki w kremówce i robimy frużelinę.
3 dzień:  Robimy krem z Milky Way. Składamy tort (przekładamy biszkopt kremem).
4 dzień:  Dekorujemy tort kremem maślanym i czekoladą.
5 dzień:  Podajemy tort gościom. Tort z kremem Milky Way najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Skorzystaj z przelicznika foremek

Składniki na biszkopt (tortownica śr 24 cm), można zrobić kakaowy biszkopt – biszkopt:
  • 6 białek (ok 222 g)
  • 216 g drobnego cukru
  • 6 żółtek
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
  3. Nadal ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny. Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
Krem z batonikami Milky Way krem z Milky Way:
  • 470 ml śmietanki kremówki 30/36%*
  • ok 310-320 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę
  • 630-640 g serka mascarpone, schłodzonego 
  1. Polecam podzielić składniki na pół i zrobić krem na dwa razy. Szybciej się ubije mniejsza ilość kremu i nie trzeba się śpieszyć z przekładaniem tortu. 
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki. Mieszamy całość dokładnie, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Można przez chwilę podgrzać masę, gdyby był problem z rozpuszczeniem się batoników. Wyłączamy palnik i odstawiamy masę do wystudzenia.
    Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia schłodzoną masę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (szybsze obroty, ok 2 min).
  4. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt. Nie robimy go kilka godzin lub dzień wcześniej. Krem zostawiony w misce odpowietrzy się i zwarzy się. 
  5. Krem zrobiłam na śmietance 30%.
Frużelina malinowa:
  • 470 g malin mrożonych/świeżych
  • 3 płaskie łyżki cukru lub więcej, do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 25 g mąki ziemniaczanej + 5 łyżek zimnej wody
  1. Większą część malin (2/3) umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną i masa będzie bardzo gorąca.
  2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu. Jeśli frużelina wyjdzie rzadka można dodać trochę więcej mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w wodzie. 
  3. Zdejmujemy rondelek z palnika i studzimy frużelinę.
  4. Frużelinę malinową przechowujemy w lodówce. Przed nałożeniem na biszkopt wyciągamy ją i ocieplamy, aby zrobiła się miękka.
  5. Do frużeliny można dodać żelatynę. Przepis na frużeliną malinową z żelatyną znajdziesz TUTAJ.
Nasączenie blatów:
  • ½ szkl przegotowanej, ostudzonej wody

Nie przesadzajmy z nasączeniem, aby nie zatopić biszkoptu. To że napisałam pół szklanki wody, nie znaczy, że całą trzeba zużyć 🙂

tort z kremem milky way, tort ciasteczkowy potwór, krem z batonikami milky way, tort dla chłopca,

Krem maślany z mlekiem skondensowanym (śr 24 cm, wys. ok 9 cm) – krem maślany:
  • 480 g miękkiego masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu) 
  • 400-450 g mleka skondensowanego,
  • barwnik spożywczy, kolor niebieski
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 15 min, najszybsze obroty miksera).
  2. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut). 
  3. W tym momencie dodajemy niebieski barwnik spożywczy do kremu. Miksujemy krem na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i miksujemy przez chwilę. 
  4. Gotowym kremem delikatnie tynkujemy tort z kremem milky way, tak aby włosy miały się do czego przykleić. Resztę kremu przekładamy do worka z tylką do włosów. Kremu wyszło dużo i podzieliłam go sobie na dwie części. 
  5. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany
  6. 100 g mleka skondensowanego = 80 ml. 
Dodatkowo:
  • ok 30 g gorzkiej czekolady – usta
  • kawałek białej masy cukrowej – oczy
  • 2 ciastka typu 'pieguski’
  1. Usta i oczy Ciasteczkowego Potwora można zrobić z masy cukrowej lub białej i gorzkiej czekolady. 
  2. Masę cukrową ugniatamy jak plastelinę, aż zmięknie. Rozwałkowujemy masę wałkiem silikonowym na cienki plaster (2-3 mm) i wycinamy dwa koła. Zostawiamy je do wyschnięcia na 24h. Po wyschnięciu rozpuszczoną, gorzką czekoladą malujemy źrenice.
  3. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Podgrzewam czekoladę na parze wodnej do momentu, aż mniej więcej połowa czekolady się rozpuści. Zdejmuję miseczkę znad pary wodnej i odstawiam na bok. Po ok 2 minutach mieszam całość, aż czekolada zrobi się płynna. Jeśli czekolada nie rozpuści się do końca wyciągam nierozpuszczone kawałki z masy. To mój szybki sposób na temperowanie czekolady. 
  4. Rozpuszczoną czekoladę przekładam do woreczka cukierniczego. Odcinam końcówkę i maluję usta na gładkim kremie maślanym, przed dekorowaniem tortu włosami z kremu maślanego. 
  5. Do zrobienia oczu na torcie ze zdjęć użyłam ekstra białej czekolady w pastylkach, ponieważ biała czekolada dostępna w sklepach ma kremowy/beżowy kolor. Dodałam do takiej czekolady trochę oleju i rozpuściłam na parze wodnej. 
Wykonanie:
  1. Tort polecam składać w wysokim rancie cukierniczym. Jeśli takiego nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  2. Krem milky way dzielimy na dwie części lub robimy każdą porcję osobno.
  3. Pierwszy blat biszkoptu umieszczamy na paterze/podkładzie i nasączamy go. Smarujemy biszkopt cienką warstwą kremu. Nakładamy połowę frużeliny malinowej, zostawiając 1 cm wolnego od brzegu biszkoptu. Wykładamy krem milky way i wyrównujemy szpatułką. Przykrywamy krem drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy cienką warstwą kremu. Wykładamy resztę frużeliny i nakładamy krem. Kładziemy ostatni blat biszkoptowy, który również nasączamy.
  4. Tak przygotowany tort z kremem milky way schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc), aby tort z kremem się ustabilizował.
  5. Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu
  6. Cały tort z kremem Milky Way tynkujemy delikatnie kremem maślanym – grubość warstwy 1 mm.
  7. Wkładamy tort do lodówki i rozpuszczamy gorzką czekoladę.
  8. Malujemy na torcie usta rozpuszczoną czekoladą.
  9. Niebieski krem maślany umieszczamy w worku cukierniczym z tylką do włosów/trawy (Wilton nr 234) i dekorujemy cały tort, zaczynając od dołu. Można użyć małej tylki Wilton 233. Wtedy włosy będą cieńsze, tak jak na torcie Kot
  10. Tort Ciasteczkowy Potwór dekorujemy oczami. Ciasteczko możemy położyć na torcie tuż przed podaniem go gościom (jedno całe, a drugie pokruszone).
  11. Gotowy tort przechowujemy w lodówce. Przed podaniem gościom wyciągamy ok 30 minut wcześniej, aby krem maślany zmiękł. 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  5. Krem maślany możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił/zmiękł. Następnie mikserem ponownie miksujemy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
  6. Pod tort otynkowany kremem maślanym koniecznie dajcie gruby podkład, ok 1cm. Zapobiegnie on pękaniu kremu podczas przenoszenia/transportu tortu.
  7. Tort Ciasteczkowy Potwór udekorowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
  8. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
    Smacznego 🙂

tort z kremem milky way, tort ciasteczkowy potwór, krem z batonikami milky way, tort dla chłopca,

tort z kremem milky way, tort ciasteczkowy potwór, krem z batonikami milky way, tort dla chłopca,

Włosy Ciasteczkowego potwora można zrobić tylkami do trawy/włosów: nr 234 i 233 (cieńsze włosy).

tort z kremem milky way, tort ciasteczkowy potwór, krem z batonikami milky way, tort dla chłopca,

Podoba Ci się przepis na tort z kremem milky way? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

103 komentarze

askaska01 25/10/2020 - 21:01

proszę o jeszcze jedną informację. nie mogę się już doczekać pieczenia;)
chcę wymienić krem do dekoracji na krem mily way z mlekiem w proszku. Jak z proporcjami? tzn czy na takie dekoracje potrzeba podobną ilość kremu jak do tynkowania? tzn jeśli użyję przelicznika foremek do przepisu: krem do tynkowania z mlekiem w proszku i obliczę ile potrzebuję składników na otynkowanie tortu 26 cm tym kremem to ta ilość będzie odpowiednia do dekoracji tylką 234? czy też potrzeba go więcej lub mniej? bardzo proszę o odpowiedź,

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/10/2020 - 12:44

Najpierw przelicz ilość kremu na wielkość swojego tortu. Potem podziel przez 3 i dodaj do wyniku 1/3 składników. Trzeba zrobić min 1,3 porcji kremu do włosów. Robiłam ostatnio futerko z kremu maślanego z mlekiem skondensowanym i wyszło mi, że trzeba zrobić o 1/3 więcej kremu.

Odpowiedź
askaska01 27/10/2020 - 13:31

baaardzo dziekuję, idealnie na czas informacja, tort przełożony już się chłodzi, w nocy będę dekorować, informacja na wagę złota

Odpowiedź
askaska01 01/11/2020 - 00:08

a oto efekt. pierwszy udany w 100% tort, solenizant i wszyscy, którzy mieli okazję się załapać w opadzie szczęki; dziękuję za przepis i podpowiedzi w trakcie przygotowywania.

w trakcie była chwila niepewności przy barwieniu. Używam na razie barwników w proszku „no name” z allegro. z normalnych kolorów jestem zadowolona, np czerwony czy niebieski. Miałam problem na etapie wybielania. Zgodnie z Pani instrukcją dodałam spoooooro białego barwnika (biel tytanowa), wielokrotnie więcej niż potem niebieskiego. Kolor kremu w żaden sposób się nie zmienił, nie wybielił. Natomiast gdy się poddałam z wybielaniem i przeszłam do dodawania niebieskiego nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem ładnego odcienia.
Teraz do sedna: czy efekty bielenia kremu powinny być widoczne gołym okiem? czy mają się one ujawnić dopiero później?
Za kilka miesięcy mam już zamówienie od córki na tort-kotka i koniecznie musi być on biały. Nie kremowy, nie śmietankowy, tylko biały. Jak osiągnąć taki efekt? czy któryś z kremów w Pani przepisach jest biały sam z siebie? Jeśli nie, to użycie białego barwnika z Wiltona faktycznie daje zauważalne rezultaty? Ma pani jakiś pomysł?

pozdrawiam, Joanna

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/11/2020 - 21:10

Ja do wybielania używam zazwyczaj wybielacza Wilton lub barwinka Sugarflair extra white. Kolor kremu maślanego zależy też od masła. Są różne odcienie. Jedne masło może być bardzo żółte, drugie mniej. Nie polecam białych barwników w proszku. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałał. Najpierw polecam długie miksowanie po dodaniu wybielacza. Na drugi dzień krem z barwnikiem zawsze ma intensywniejszy kolor. Im więcej białego barwnika w kremie, tym gorszy smak. Więc trzeba się zastanowić nad czym Ci zależy. Na śnieżnobiałym kremie, czy na smaku.

Ewa 04/09/2022 - 20:37

Witam, jakiego dokładnie barwnika Pani użyła do uzyskania tego koloru
Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/09/2022 - 11:54

Sugarflair Aztec Blue 🙂

Odpowiedź
askaska01 09/10/2020 - 09:10

Witam.
Proszę o podpowiedź, czy Pani krem typu milky way z mlekiem w proszku będzie ok do dekoracji= włosów? lepsza tylka większa czy mniejsza (w końcu dokupiłam obydwie); czy też ten krem będzie zbyt miękki/lejący

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/10/2020 - 18:18

Będzie dobry, ale polecam włożyć do lodówki, aby nie był zbyt rzadki. Mniejsza tylka będzie dobra.

Odpowiedź
askaska01 01/11/2020 - 00:12

dziękuję za odpowiedź, zdecydowałam się jednak na dużą tylkę nie przez ignorancję Pani porad, ale obejrzałam zdjęcia poprzedników i uznałam, że chyba łatwiej o nie do końca udane rezultaty z małą tylką, Kilka było super, kilka faktycznie jak dywanik shaggy. asekuracyjnie użyłam większej i wyszedł super, nie mam doświadczenia i bałam się ryzyka.

Odpowiedź
Ewelina 15/06/2020 - 11:36

Genialny 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/06/2020 - 11:40

Super Torcik! Pięknie wyszedł i solenizant zadowolony :).

Odpowiedź
Ewelina 15/06/2020 - 11:46

Bardzo ! Przepis na biszkopt to mój pewniak w wielu wypiekach . Dziękuję za ten przepis :)pozdrawiam

Odpowiedź
Aneta 20/07/2020 - 17:11

Czy do zrobienia włosów, można użyć kremu maślanego z mascarpone i tylki 233?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2020 - 22:26

Tak :).

Odpowiedź
Aneta 22/07/2020 - 13:42

Witam, a czy fruzeline malinowa z żelatyna można zrobić dzień wcześniej przed przełożeniem biszkoptów kremem, czy tylko ta fruzeline z mąka ziemniaczana?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/07/2020 - 23:28

Obydwie można zrobić dzień wcześniej. Do lodówki, a na drugi dzień przed wyłożeniem na biszkopt wyciągamy z lodówki kilka minut wcześniej, aby zmiękła.

Odpowiedź
Ewa 26/09/2022 - 16:33

Proszę o informację który tynk będzie tutaj najlepszy z mlekiem w proszku z mlekiem skondensowanym czy na bazie mascarpone. Dziękuję

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/09/2022 - 19:43

Właśnie jutro zaczynam go robić na Dzień Chłopaka do klasy syna i wybrałam krem maślany z mlekiem skondensowanym 🙂 W torcie: https://slodkipomysl.pl/tort-z-kremem-oreo robiłam futerko z tego kremu. Tylko na futro nie zużyłam aż 400 g masła. 300 g powinno wystarczyć. Będę to sprawdzać w czwartek, gdy będę dekorować tort.

ann 30/01/2020 - 09:22

Dzień dobry 😀 czy ten krem maślany można mrozić? Jeśli tak to przez jaki czas? pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/01/2020 - 22:43

Można zamrozić. Raz mroziłam krem ok 3 miesięcy i był ok.

Odpowiedź
Aneta 07/09/2020 - 09:53

Witam, jakich innych batoników, zamiast milky way można użyć do kremu, bo mam wrażenie, że w moim miasteczku wszyscy zaczęli robić kremy na bazie batoników milky way i nigdzie nie mogę ich kupić ?

Odpowiedź
Magda 10/02/2020 - 20:53

Piękny! A zęby cudne 🙂

Odpowiedź
Asia 19/01/2020 - 20:45

Witam. Gdzie można kupić taką ekstra biala czekolada? Bardzo mi się podoba Pani tort 🙂 już nie mogę się doczekać aż wypróbuję przepis 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/01/2020 - 22:25

W sklepach cukierniczych. Wpisz w google: czekolada w pastylkach Wilton. Ona nazywa się Candy Melts. Można też na allegro kupić. Nie wiem jak sprawują się innych firm niestety. Używałam tylko z Wiltona.

Odpowiedź
1 2 3