Drip na tort z gorzkiej czekolady to inaczej czekoladowa polewa. Ciemny drip pięknie spływa z tortu, tworząc efekt czekoladowych sopli, np. w czekoladowym torcie Drip Cake.
Robiąc drip z gorzkiej czekolady stosuje się proporcje 1:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i zawartości kakao w czekoladzie. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36% . Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby go rozrzedzić w razie potrzeby. Do dripu używam czekolady gorzkiej Wedel 64%, do której dodaję trochę mlecznej czekolady. Polecam jednak użyć deserowej czekolady z 55% zawartością kakao. Jeśli Wasza czekolada będzie z większą zawartością kakao np. 80%, to wtedy koniecznie trzeba dać więcej śmietanki lub rozrzedzić polewę mlekiem. Ciemny drip robiony na czekoladzie z dużą zawartością kakao lubi pękać na torcie.
Przepis na biały drip znajdziecie TUTAJ
Składniki:
- 90 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
- 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
- 20 g mlecznej czekolady
- trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
- trochę czarnego barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać czarną polewę
- Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
- W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
- Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 40 stopni.
- Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip. - Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.
Uwagi:
- Ilość polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Do dripu używam czekolady Wedel.
- Drip nie może być za gesty lub zbyt luźny. Rozrzedzamy go śmietanką, a najlepiej mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadki dodajemy więcej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
- W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
- Drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy lub maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepa polewa nie rozpuściła kremu.
- Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.
Smacznego :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
24 komentarze
Gdzie jest drip z zelatyną? 🙁 Był mój ukochany i zniknął 🙁
Przepraszam że usunęłam przepis. Już dawno robię ten drip bez żelatyny i wg mnie nie jest potrzebna. Ale chyba umieszczę go ponownie, skoro lepiej się czujesz z żelatyną :). 100 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej + 100 g czekolady gorzkiej + 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody (opcjonalnie) + trochę czarnego barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać czarny drip
Madzia, czy mozesz powiedziec czy jesli został mi taki drip, calkiem sporo to czy moge go np zamrozic? lub ile czasu moze stac w lodowce do kolejnego tortu? Dziekuje za odpowiedz
Wiem że ganache, czekoladę ze śmietanką, można do kilku dni przechować w lodówce i można też zamrozić. Ale nie pamiętam na jak długo.
Jeśli w przeliczniku foremek wychodzi mi np. żelatyna 1,27 łyżeczki w jaki sposób można to zaokrąglić?
Zmniejsz średnicę formy np. z 20 cm na 19.8 cm. Wtedy składniki się zmniejszą, w tym żelatyna np. do 1 g.
Czy mogę polać dripem tort musowy (mus czekoladowy, malinowy i biala czekolada) ?
Tak 🙂 Polewamy schłodzony torcik musowy, tuż po wyciągnięciu z lodówki.
Czy na ten drip można położyć ozoby z masy cukrowej? Zaznacze że nie dodaje żelatyny
Tak.
Witam. Gdzieś czytałam, że tort przed nałożeniem dripu należy zmrozić w zamrażalniku. Czy umieszcza go Pani w zamrażalniku czy jedynie schładza w lodówce?
Nie mam miejsca w zamrażalniku, więc tylko w lodówce schładzam.
A ja zastanawiam się co robię zle bo krem przy ubijaniu zaczyna się jakby ważyć, robią się dziwne grudki. Podgrzewanie nic nie daje. Może za długo ubijam albo na zbyt szybkich obratach (robie w robocie planetarnym) albo wina maskarpone – to ost mój podejrzany nr 1. ? Krem robilam już 3 razy. Zawsze jest zjadliwy, dzieci go uwielbiaja, ale mama dąży do perfekcji ?
Polecam krem miksować mikserem ręcznym. Wtedy lepiej wyczuć można, krem jest gotowy. W mikserze planetarnym ciężko to zobaczyć. Mikser planetarny inaczej miksuje kremy. Ja kremy do przełożenia tortów robię mikserem ręcznym. Planetarny używam do kremów maślanych i biszkoptów. Ja miksuję na średnich obrotach.
Witam. Zrobiłam drip zgodnie z przepisem, tzn. czekolada Wedel 64% i śmietanka 36% w proporcjach 1:1 + żelatyna i drip mi popękał. Co może być przyczyną?
Są różne przyczyny. Tort był kilka godzin chłodzony w lodówce? Jeżeli tort był tynkowany od razu po złożeniu i potem chwilę chłodzony, to mógł osiąść i wtedy drip popękał. Czy tort po nałożeniu polewy był przenoszony na paterę? Każdy ruch powoduje przemieszczenie się biszkoptu i kremów. Drip położony był na kremie? Jeśli warstwa kremu pod dripem była bardzo cienka mogła popękać i wtedy polewa również.
Dlaczego drip na drugi dzień mi popękał, co zrobiłam nie tak?
Jakiej czekolady użyłaś? Miała więcej niż 64% kakao? Dodałaś żelatynę do dripu, czy robiłaś bez?
Witam, czy na taki drip można położyć opłatek? Jeśli tak to czy na świeży drip, czy można go potem jakoś przymocować?
Można. Ale najlepiej na świeży i na biały drip. Ciemny kolor dtipu przebije przez opłatek waflowy. Ja nakładałam opłatek na mokry drip, ale już taki bardziej gęsty. Musiałam delikatnie przytrzymać brzegi opłatka, aby nie odkleiły się. Jak drip ostygł i chwycił opłatek było wszystko ok.
Pierwszy raz udał mi się drip. Oczywiście daleko mu do ideału i i Twoich dripów, ale nie jest najgorzej. Dzięki za przepis na drip. Pozdrawiam
Będzie lepiej! Mój pierwszy drip wyglądał gorzej! Tutaj praktyka ma znaczenie :). Nie poddawaj się! Życzę kolejnych sukcesów. Pozdrawiam 🙂
Witam, czym Pani nakłada drip i jaka to jest masa do tynkowania??
Łyżeczką. Można workiem cukierniczym nakładać. Krem ganache z masłem.