DRIP NA TORT

by Magdalena Indyka
drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,
image_print

Drip na tort z gorzkiej czekolady to inaczej czekoladowa polewa. Ciemny drip pięknie spływa z tortu, tworząc efekt czekoladowych sopli, np. w czekoladowym torcie Drip Cake.

Robiąc drip z gorzkiej czekolady stosuje się proporcje 1:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i zawartości kakao w czekoladzie. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36% . Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby go rozrzedzić w razie potrzeby. Do dripu używam czekolady gorzkiej Wedel 64%, do której dodaję trochę mlecznej czekolady. Polecam jednak użyć deserowej czekolady z 55% zawartością kakao. Jeśli Wasza czekolada będzie z większą zawartością kakao np. 80%, to wtedy koniecznie trzeba dać więcej śmietanki lub rozrzedzić polewę mlekiem. Ciemny drip robiony na czekoladzie z dużą zawartością kakao lubi pękać na torcie. 

Przepis na biały drip znajdziecie TUTAJ

Składniki:
  • 90 g śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
  • 70 g gorzkiej czekolady (64% zawartości kakao)
  • 20 g mlecznej czekolady
  • trochę mleka, do rozrzedzenia polewy
  • trochę czarnego barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać czarną polewę
  1. Zamiast mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć czekolady deserowej, z 55% zawartości kakao.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamane czekolady. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 40 stopni.
  4. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip.
  5. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.
Uwagi:
  1. Ilość polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Do dripu używam czekolady Wedel. 
  3. Drip nie może być za gesty lub zbyt luźny. Rozrzedzamy go śmietanką, a najlepiej mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadki dodajemy więcej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła).
  4. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  5. Drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy lub maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepa polewa nie rozpuściła kremu.
  6. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.

Smacznego :).drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

24 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ola
Ola
8 miesięcy temu

Gdzie jest drip z zelatyną? 🙁 Był mój ukochany i zniknął 🙁

m
m
2 lat temu

Madzia, czy mozesz powiedziec czy jesli został mi taki drip, calkiem sporo to czy moge go np zamrozic? lub ile czasu moze stac w lodowce do kolejnego tortu? Dziekuje za odpowiedz

Gosiaa
Gosiaa
2 lat temu

Jeśli w przeliczniku foremek wychodzi mi np. żelatyna 1,27 łyżeczki w jaki sposób można to zaokrąglić?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Czy mogę polać dripem tort musowy (mus czekoladowy, malinowy i biala czekolada) ?

Agnieszka
3 lat temu

Czy na ten drip można położyć ozoby z masy cukrowej? Zaznacze że nie dodaje żelatyny

Mimi
Mimi
4 lat temu

Witam. Gdzieś czytałam, że tort przed nałożeniem dripu należy zmrozić w zamrażalniku. Czy umieszcza go Pani w zamrażalniku czy jedynie schładza w lodówce?

Ceremony Mag
Ceremony Mag
Odpowiedz na  Mimi
4 lat temu

A ja zastanawiam się co robię zle bo krem przy ubijaniu zaczyna się jakby ważyć, robią się dziwne grudki. Podgrzewanie nic nie daje. Może za długo ubijam albo na zbyt szybkich obratach (robie w robocie planetarnym) albo wina maskarpone – to ost mój podejrzany nr 1. ? Krem robilam już 3 razy. Zawsze jest zjadliwy, dzieci go uwielbiaja, ale mama dąży do perfekcji ?

Ania
Ania
4 lat temu

Witam. Zrobiłam drip zgodnie z przepisem, tzn. czekolada Wedel 64% i śmietanka 36% w proporcjach 1:1 + żelatyna i drip mi popękał. Co może być przyczyną?

Ewaewa e
Ewaewa e
4 lat temu

Dlaczego drip na drugi dzień mi popękał, co zrobiłam nie tak?

Anna
Anna
4 lat temu

Witam, czy na taki drip można położyć opłatek? Jeśli tak to czy na świeży drip, czy można go potem jakoś przymocować?

Dorota
Dorota
4 lat temu

Pierwszy raz udał mi się drip. Oczywiście daleko mu do ideału i i Twoich dripów, ale nie jest najgorzej. Dzięki za przepis na drip. Pozdrawiam

Karooina
Karooina
5 lat temu

Witam, czym Pani nakłada drip i jaka to jest masa do tynkowania??

24
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x