TORTOWE ABC/ TORTY

DRIP NA TORT

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

Drip na tort z gorzkiej czekolady to inaczej czekoladowa polewa. Ciemny drip pięknie spływa z tortu, tworząc efekt czekoladowych sopli. Zrobienie czekoladowego dripu nie jest trudne. Dla mnie jednak najtrudniejszy był moment nakładania polewy na tort. Długo miałam problem z odpowiednią gęstością polewy. Nie lubiłam czekać, aż ostygnie i odpowiednio zgęstnieje, dlatego potem drip za szybko spływał mi z tortu. Nie należę do cierpliwych osób, dlatego dodanie żelatyny do dripu ocaliło moje nerwy i torty ;). 

Robiąc drip z gorzkiej czekolady stosuje się proporcje 1:1. Jednak nie zawsze można się do tego stosować w 100%. Gęstość dripu zależy od rodzaju śmietanki i zawartości kakao w czekoladzie. Polecam śmietankę 30%. Ale można też polewę zrobić na śmietance 36% . Wtedy warto mieć pod ręką trochę mleka, aby go rozrzedzić w razie potrzeby. Od samego początku używam gorzkiej czekolady Wedel 64%. Jeśli Wasza czekolada będzie z większą zawartością kakao np. 80%, to wtedy na pewno trzeba dać więcej śmietanki lub rozrzedzić polewę mlekiem. Wtedy też pomocna będzie żelatyna, która uelastyczni drip. 

Ciemny drip robiony na czekoladzie z dużą zawartością kakao lubi pękać na torcie. Żelatyna sprawia, że polewa robię się elastyczna, przez co nie pęka.

Żelatyna do dripu na tort nie jest konieczna. Ja jednak lubię ją dodawać. Powoduje ona, że polewa szybciej zastyga na zimnym torcie. Dodatkowo też sprawia, że drip robi się elastyczny i nie pęka.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%/36% lub więcej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki żelatyny + 1,5 łyżeczki zimnej wody (opcjonalnie)
  • trochę czarnego barwnika spożywczego, jeśli chcemy uzyskać czarny drip
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy kremówkę, aby była gorąca (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy całość, aż uzyskamy jednolitą masę czekoladową. Jeśli polewa wyjdzie za gęsta dodajemy trochę śmietanki lub mleka i mieszamy, aż uzyskamy luźniejszą konsystencję. Dodając mleko/śmietankę możemy przez chwilę lekko podgrzać drip.
  3. Następnie, zanim drip zupełnie ostygnie, wkładamy napęczniałą żelatynę (najlepiej w plastikowym kubku) do kąpieli wodnej, aby się rozpuściła. Żelatynę można rozpuścić również w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy konsystencja jest odpowiednia. Trzeba uważać, gdyż polewa czekoladowa z żelatyną szybko tężeje.
  4. Drip nie może być gorący w momencie nakładania na tort, ponieważ rozpuści nam krem. Powinien mieć ok 36 stopni. Niestety nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam. Pilnuję tylko, aby polewa nie była za ciepła.
  5. Drip nakładamy na schłodzony tort za pomocą łyżeczki, worka cukierniczego lub specjalnej butelki.
    Zaczynamy od brzegów tortu. Zanim wylejemy resztę polewy na wierzch tortu polecam go trochę rozrzedzić mlekiem. Wtedy powierzchnia dripu będzie gładka. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadzamy drip.
  6. Na zimnym torcie polewa szybciej zastyga, przez co tworzą się ładne spływające czekoladowe sople.
Uwagi:
  1. Ilość polewy z tego przepisu wystarczy na udekorowanie tortu o średnicy 20-22 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Przepis na biały drip znajdziecie w przepisie na tort z truflami (pod zdjęciem tortu z białą polewą)
  3. Drip nie może być za gesty lub zbyt luźny. Rozrzedzamy go śmietanką, a najlepiej mlekiem. Jeśli wyjdzie za rzadki dodajemy więcej czekolady (podgrzewamy wtedy masę, aby czekolada ładnie się rozpuściła). Jeśli dodamy żelatynę to dodatkowa ilość czekolady nie jest konieczna.
  4. W każdym momencie możemy dodać mleko do dripu. Jeśli podczas nakładania zauważymy, że polewa zrobiła się za gęsta przekładamy ją do garnuszka. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu i dodajemy mleko, jeśli będzie to potrzebne.
  5. Drip można nałożyć na każdy krem do tynkowania (śmietankowy lub maślany). Ważne aby był on dobrze schłodzony, aby ciepa polewa nie rozpuściła kremu.
  6. Aby uzyskać czarny kolor dripu dodajemy do niego czarny barwnik (w żelu lub w płynie). Robimy to przed dodaniem żelatyny lub po.
  7. Tort przed dekoracją dripem musi być schłodzony kilka godzin w lodówce.

Smacznego :).


drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

drip, drip na tort, drip do tortu, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

Polecam również:

sernik z mlekiem w proszku, puszysty sernik z mlekiem w proszku, sernik z malinami, sernik z dodatkiem mleka w proszku,

tort jednorożec, unicorn cake, tort dla dziecka, tort z rogami i uszami, tort urodzinowy, krem oreo, mus wiśniowy, tort z grzywą,

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!