CIASTECZKA/ DZIEŃ MAMY, BABCI i DZIADKA/ TŁUSTY CZWARTEK

FAWORKI – CHRUST – CHRUŚCIKI

faworki, chrust, chruściki, smażone ciasteczka, smażone ciastka, ciastka z cukrem pudrem,

Faworki, tzw. chrust lub chruściki to smażone ciasteczka na głębokim oleju, finezyjnie zawinięte i posypane cukrem pudrem. Przepis na te chruściki dostałam od mamy, która nigdy nie uderzała ciasta wałkiem. W tym roku zrobiłyśmy je razem, gdy przyjechała do Nas na Dzień Babci do Krakowa. Nie miałam wtedy okazji zrobić zdjęć, więc usmażyłam chruściki ponownie parę dni później, zmieniając trochę wykonanie. Co dokładnie zmieniłam? Przeczytajcie uwagi pod przepisem i wszystko będziecie wiedzieć!
Polecam również OPONKI i ROZETKI na Tłusty Czwartek.

Więcej słodkich inspiracji na INSTAGRAMIE.

Składniki na ok 90 faworków:

  • 1080 g mąki pszennej (tj. 1 kg i 80 g) lub więcej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 5 jajek (rozm. L)
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 łyżki wódki/spirytusu/octu
  1. W misce, za pomocą rózgi kuchennej lub widelca, mieszamy jajka z cukrem.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka z cukrem i wódkę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Gdy ciasto bardzo się będzie kleić do rąk dodajemy więcej mąki. Ale uważajmy, aby nie przesadzić z ilością. Ciasto może się trochę lepić.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na większe kawałki. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm. Następnie wykrawamy z ciasta równe paski o szerokości 4,5-5 cm. Każdy pasek tniemy pod skosem, tworząc romby tak ,aby dłuższy bok miał 7 cm.
    W każdym rombie, na środku, nacinamy otwór. Następnie jeden koniec ciasta przeciągamy przez dziurkę (na filmie jest to dokładnie pokazane).
  4. Rozgrzewamy olej do 180°C. Polecam użyć wysokiej patelni lub garnka. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio gorący, wkładamy małe kawałki ciasta do oleju. Gdy olej będzie miał odpowiednią temperaturę ciasto szybko wypłynie na powierzchnię.
  5. Wkładamy faworki do rozgrzanego oleju i smażymy, aż ładnie się zarumienią. Obracamy na drugą stronę i smażymy do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru ciasta.
  6. Wyciągamy chruściki i studzimy. Lekko ciepłe faworki dekorujemy cukrem pudrem.

 

Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Jeśli użyjecie jajek o rozmiarze M, to polecam dać tylko 1 kg mąki i dodać więcej w razie potrzeby.
  3. Moja mama jajka z cukrem ubijała mikserem. Ja roztrzepałam je rózgą kuchenną i wyszły super. Wydaje mi się, że można też wszystkie składniki wymieszać od razu razem. Nie miałam niestety okazji tego sprawdzić.
  4. Faworki to jednodniowy wypiek. Na drugi dzień nie są już miękkie w środku, ale do kawy idealne :).
  5. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.

Smacznego :).


faworki, chrust, chruściki, smażone ciasteczka, smażone ciastka, ciastka z cukrem pudrem,

faworki, chrust, chruściki, smażone ciasteczka, smażone ciastka, ciastka z cukrem pudrem,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

drożdżówki z malinami, drożdżówki malinowe, maliny, drożdżówki, ślimaczki drożdżowe, drożdżówki Raspberry Sweet Rolls

mus śliwkowy, mus ze śliwek, mus śliwowy do tortu, krem śliwkowy, krem ze śliwek, śliwki,

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!