KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM KAWOWY – krem z kawą

krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu.
W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE

Uwaga!
Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak kremu. Przy mocniejszej kawie trzeba dać trochę więcej cukru pudru. W trakcie miksowania kremu sprawdzamy smak i dodajemy więcej cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krem można zrobić z kawą rozpuszczalną, Inką lub z Cappuccino. Można też zrobić z espresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. 

Pierwszy sposób na krem kawowy:
Składniki:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub więcej, do smaku
  • 45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 160 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy kawę. Mieszamy, aż kawa całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną śmietankę z kawą, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
  3. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy
krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,
Drugi sposób na krem z kawą:
Składniki:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g)
  • 1,5 – 2 łyżeczek wrzątku
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 160 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  1. Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Niektóre kawy, te o intensywniejszym aromacie, trudniej się rozpuszczają i mogą się zrobić twarde grudki. Wtedy przecedzamy rozpuszczoną kawę przez sitko i używamy tylko rozpuszczoną cześć kawy.
  2. Studzimy rozpuszczoną kawę. Nie może być ciepła, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  3. W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i ostudzoną, rozpuszczoną kawę. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
  5. W tym sposobie na krem ważne jest to, aby nie dodawać za dużo wody do kawy. Większa ilość płynu rozrzedzi krem śmietankowy.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z obu przepisów wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z kawą: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa śmietankowa z kawą muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z kawą min. 8 godzin przed ubiciem, można ją włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy i mieszamy, aby nie zamarzła. 
  4. Kremem można otynkować tort, jednak krem kawowy nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  5. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 120 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.

Smacznego 🙂


krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

Polecam również:

biszkopt z truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z galaretką, biszkopt z kremem i owocami, krem russel, truskawki, galaretka

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!