Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu, można również dać żelkę wiśniową. Polecam również tort orzechowo – kawowy, w którym wykorzystałam krem kawowy.
W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą.
Uwaga!
Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak kremu. Przy mocniejszej kawie trzeba dać trochę więcej cukru pudru. W trakcie miksowania kremu sprawdzamy smak i dodajemy więcej cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krem można zrobić z kawą rozpuszczalną, Inką lub z Cappuccino. Można też zrobić z espresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.
Pierwszy sposób na krem kawowy:
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub więcej, do smaku
- 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 160 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy kawę. Mieszamy, aż kawa całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną śmietankę z kawą, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Drugi sposób na krem z kawą:
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g)
- 1,5 – 2 łyżeczek wrzątku
- 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 160 g serka mascarpone, schłodzonego
- 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Niektóre kawy, te o intensywniejszym aromacie, trudniej się rozpuszczają i mogą się zrobić twarde grudki. Wtedy przecedzamy rozpuszczoną kawę przez sitko i używamy tylko rozpuszczoną cześć kawy.
- Studzimy rozpuszczoną kawę. Nie może być ciepła, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i ostudzoną, rozpuszczoną kawę. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- W tym sposobie na krem ważne jest to, aby nie dodawać za dużo wody do kawy. Większa ilość płynu rozrzedzi krem śmietankowy.
Uwagi:
- Ilość kremu z obu przepisów wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z kawą: połączenia smakowe
- Serek mascarpone i masa śmietankowa z kawą muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z kawą min. 8 godzin przed ubiciem, można ją włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy i mieszamy, aby nie zamarzła.
- Kremem można otynkować tort, jednak krem kawowy nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową.
- Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 120 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
14 komentarzy
Ile espresso powinnam dodać, żeby krem nie wyszedł za rzadki, ale zeby dobrze smakował?
Nie wiem. Nie robiłam tego kremu z espresso. Dawałabym stopniowo.
Czy zamiast serka mozna dac maslo?
W tym przepisie nie.
Czy można dodać zamiast kawy rozpuszczalnej mocne espresso?
Można. Tylko nie może być tego bardzo dużo, aby nie rozrzedzić kremu. Chyba że robisz wersję z rozpuszczeniem kawy w śmietance 🙂
Czy tego kremu starczy na zrobienie ROLADY z tym kremem?
Nie wiem. Musisz zmierzyć boki ciasta na roladę i przeliczyć składniki w przeliczniku foremek.
Witam, myśli Pani, że to dobry pomysł aby dodać do kremu kawałki czekolady? ?
Dodałabym grubo startą czekoladę.
Można prosić o przepis na mus kawowy? 🙂
Jeszcze nie robiłam. Przygotowuję przepis na krem czekoladowo kawowy właśnie. Mus kawowy mam na liście kremów do zrobienia 🙂
Chciałabym dodać trochę takiej zaparzonej kawy mielonej tzn. tych fusów…dobry pomysł czy lepiej odpuścić ? 😊
Można, ale bez fusów 🙂