Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu, można również dać żelkę wiśniową. Polecam również tort orzechowo – kawowy, w którym wykorzystałam krem kawowy.
W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak kremu. Przy mocniejszej kawie trzeba dać trochę więcej cukru pudru. W trakcie miksowania kremu sprawdzamy smak i dodajemy więcej cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krem można zrobić z kawą rozpuszczalną, Inką lub z Cappuccino. Można też zrobić z espresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone.
Pierwszy sposób na krem kawowy:
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub więcej, do smaku
- 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 160 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy kawę. Mieszamy, aż kawa całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną śmietankę z kawą, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Drugi sposób na krem z kawą:
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g)
- 1,5 – 2 łyżeczek wrzątku
- 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 160 g serka mascarpone, schłodzonego
- 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Niektóre kawy, te o intensywniejszym aromacie, trudniej się rozpuszczają i mogą się zrobić twarde grudki. Wtedy przecedzamy rozpuszczoną kawę przez sitko i używamy tylko rozpuszczoną cześć kawy.
- Studzimy rozpuszczoną kawę. Nie może być ciepła, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
- W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i ostudzoną, rozpuszczoną kawę. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
- W tym sposobie na krem ważne jest to, aby nie dodawać za dużo wody do kawy. Większa ilość płynu rozrzedzi krem śmietankowy.
Uwagi:
- Ilość kremu z obu przepisów wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z kawą: połączenia smakowe.
- Serek mascarpone i masa śmietankowa z kawą muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z kawą min. 8 godzin przed ubiciem, można ją włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy i mieszamy, aby nie zamarzła.
- Kremem można otynkować tort, jednak krem kawowy nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową.
- Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 120 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
14 komentarzy
NagNat
22 sierpnia 2023 at 21:16Ile espresso powinnam dodać, żeby krem nie wyszedł za rzadki, ale zeby dobrze smakował?
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2023 at 17:40Nie wiem. Nie robiłam tego kremu z espresso. Dawałabym stopniowo.
Beverly Leszczynski
26 kwietnia 2023 at 19:33Czy zamiast serka mozna dac maslo?
Magdalena Indyka
29 kwietnia 2023 at 11:24W tym przepisie nie.
Dorota
26 maja 2021 at 11:23Czy można dodać zamiast kawy rozpuszczalnej mocne espresso?
Magdalena Indyka
26 maja 2021 at 14:45Można. Tylko nie może być tego bardzo dużo, aby nie rozrzedzić kremu. Chyba że robisz wersję z rozpuszczeniem kawy w śmietance 🙂
Anna
11 grudnia 2020 at 14:31Czy tego kremu starczy na zrobienie ROLADY z tym kremem?
Magdalena Indyka
11 grudnia 2020 at 21:06Nie wiem. Musisz zmierzyć boki ciasta na roladę i przeliczyć składniki w przeliczniku foremek.
Joanna
9 grudnia 2020 at 17:48Witam, myśli Pani, że to dobry pomysł aby dodać do kremu kawałki czekolady? ?
Magdalena Indyka
9 grudnia 2020 at 19:17Dodałabym grubo startą czekoladę.
Aneta
21 stycznia 2021 at 00:22Można prosić o przepis na mus kawowy? 🙂
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:47Jeszcze nie robiłam. Przygotowuję przepis na krem czekoladowo kawowy właśnie. Mus kawowy mam na liście kremów do zrobienia 🙂
Asia
1 września 2021 at 22:12Chciałabym dodać trochę takiej zaparzonej kawy mielonej tzn. tych fusów…dobry pomysł czy lepiej odpuścić ? 😊
Magdalena Indyka
3 września 2021 at 17:44Można, ale bez fusów 🙂