KREM KAWOWY – krem z kawą

by Magdalena Indyka
krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

Krem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu, można również dać żelkę wiśniową. Polecam również tort orzechowo – kawowy, w którym wykorzystałam krem kawowy.
W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Uwaga!
Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy użyjecie. Im intensywniejszy aromat kawy, tym mocniejszy smak kremu. Przy mocniejszej kawie trzeba dać trochę więcej cukru pudru. W trakcie miksowania kremu sprawdzamy smak i dodajemy więcej cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krem można zrobić z kawą rozpuszczalną, Inką lub z Cappuccino. Można też zrobić z espresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. 

Pierwszy sposób na krem kawowy:
Składniki:
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub więcej, do smaku
  • 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 160 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy kawę. Mieszamy, aż kawa całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 8 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną śmietankę z kawą, serek mascarpone i cukier puder. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
  3. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy
krem kawowy, prosty krem do tortu, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,
Drugi sposób na krem z kawą:
Składniki:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (8 g)
  • 1,5 – 2 łyżeczek wrzątku
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 160 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 35-45 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  1. Kawę zalewamy wrzątkiem i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Niektóre kawy, te o intensywniejszym aromacie, trudniej się rozpuszczają i mogą się zrobić twarde grudki. Wtedy przecedzamy rozpuszczoną kawę przez sitko i używamy tylko rozpuszczoną cześć kawy.
  2. Studzimy rozpuszczoną kawę. Nie może być ciepła, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  3. W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i ostudzoną, rozpuszczoną kawę. Przy pomocy miksera (średnie obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem kawowy.
  4. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
  5. W tym sposobie na krem ważne jest to, aby nie dodawać za dużo wody do kawy. Większa ilość płynu rozrzedzi krem śmietankowy.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z obu przepisów wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z kawą: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa śmietankowa z kawą muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić śmietankę z kawą min. 8 godzin przed ubiciem, można ją włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy i mieszamy, aby nie zamarzła. 
  4. Kremem można otynkować tort, jednak krem kawowy nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  5. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 120 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.

Smacznego 🙂


krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

krem kawowy, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

krem kawowy, prosty krem do tortu, krem z kawą, krem o smaku kawy, krem z kawą rozpuszczalną,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

14 komentarzy

NagNat 22/08/2023 - 21:16

Ile espresso powinnam dodać, żeby krem nie wyszedł za rzadki, ale zeby dobrze smakował?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 17:40

Nie wiem. Nie robiłam tego kremu z espresso. Dawałabym stopniowo.

Odpowiedź
Beverly Leszczynski 26/04/2023 - 19:33

Czy zamiast serka mozna dac maslo?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 29/04/2023 - 11:24

W tym przepisie nie.

Odpowiedź
Dorota 26/05/2021 - 11:23

Czy można dodać zamiast kawy rozpuszczalnej mocne espresso?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/05/2021 - 14:45

Można. Tylko nie może być tego bardzo dużo, aby nie rozrzedzić kremu. Chyba że robisz wersję z rozpuszczeniem kawy w śmietance 🙂

Odpowiedź
Anna 11/12/2020 - 14:31

Czy tego kremu starczy na zrobienie ROLADY z tym kremem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/12/2020 - 21:06

Nie wiem. Musisz zmierzyć boki ciasta na roladę i przeliczyć składniki w przeliczniku foremek.

Odpowiedź
Joanna 09/12/2020 - 17:48

Witam, myśli Pani, że to dobry pomysł aby dodać do kremu kawałki czekolady? ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/12/2020 - 19:17

Dodałabym grubo startą czekoladę.

Odpowiedź
Aneta 21/01/2021 - 00:22

Można prosić o przepis na mus kawowy? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/01/2021 - 14:47

Jeszcze nie robiłam. Przygotowuję przepis na krem czekoladowo kawowy właśnie. Mus kawowy mam na liście kremów do zrobienia 🙂

Odpowiedź
Asia 01/09/2021 - 22:12

Chciałabym dodać trochę takiej zaparzonej kawy mielonej tzn. tych fusów…dobry pomysł czy lepiej odpuścić ? 😊

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/09/2021 - 17:44

Można, ale bez fusów 🙂

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.